Sono a vyšetrenia na poradni

4. jan 2024

Dobrý deň, momentálne som v 26.týždni tehotenstva a na poradni lekár opäť nič nekontroloval.Sestrička mi len odmerala tlak a opýtala sa na váhu, skontrolovala moč.Naposledy som mala v 20.ýždni morfologické sono u iného gynekológa.Ani na poradni pred morfologickým sonom, ani teraz mi môj gynekológ nič nepozeral, vybavil ma vždy za 4 minúty.Do karty len zapísal to, čo aj naposledy, že plodová voda neodteká, nemám opuchy, na nič sa nesťažujem.Keď som mu naposledy povedala, že sem tam na večer mi tvrdne brucho, predpísal magnézium.Chcem sa opýtať, či je to takto ok, či by nemal skontrolovať krčok, spraviť sono, sám sa opýtať na ťažkosti, to tvrdnutie brucha atď.Čítam tu na fóre ako babám ich gynekológ robí sono aj merania bábätka na každej poradni, je dôsledný.Zaujíma ma, či takýto postup majú aj iní lekári.Som prvorodička, tak neviem úplne ako to chodí na poradniach.Ďakujem.

stellarstar
4. jan 2024

A keď si u neho prečo sa neozývaš?

mamina7070
4. jan 2024

preplaten zo ZP su tri sona za tehotenstvo

zvyknu mat gyn take doplnkove sluzby (platene) ze robia sono na kazdej poradni atd nema tvoj taky cennik v cakarni?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. jan 2024

@stellarstar no dnes som sa ozvala, že ma to brucho pobolieva na večer, aj to som si musela prečítať o tom na internete, že je to tvrdnutie. Keďže som prvý krát tehotná, nemám mať odkiaľ informácie čo je ok a čo nie, myslím si, že lekár by sa mal viac zaujímať o pacientku a riadne vyšetriť, informovať.

autor
4. jan 2024

@mamina7070 no to netuším, cenník nemajú vystavený, je k nahliadnutiu po požiadaní.Ale aj tak by teda mal aspoň ponúknuť tú možnosť, ak majú sono pomimo, zaplatila by som si to.

crazy_lazy
4. jan 2024

Mne na každej poradni sestrička odmeria tlak, skontroluje moč, odváži. Potom idem ku doktorke, tá má vždy pozrie odspodu a urobí sono. Neplatím nikdy nič.

pribinak
4. jan 2024

Na každej poradni mi lekár urobil sono, pustil nahlas tlkot srdiecka, na obrazovke som videla ako sa babo hýbe, lekár ho odmeral odvážil

Sestra mi vzala krv, odovzdala som moc, odvážila má, zmerala tlak

Asi by som zmenila lekára, dnes je sono úplný štandard na poradni

autor
4. jan 2024

@pribinak tak to nechápem fakt, budem už 3 mesiace bez sona ak nerátam 15 minútové morfologické sono, ktoré aspoň ukázalo, že malý je zdravý.Nabudúce mám glukózový test, to je všetko a ďalšie sono v 33. týždni až na konci februára.Jediné, čo ma ukludňuje je , že kope a max ho raz za týždeň popočúvam cez angelsounds.Nemám šajnu, či má odpovedajúce miery a váhu na svoj týždeň.

pribinak
4. jan 2024

Tak zmeň

gejb
4. jan 2024

Váhu a dĺžku mi nehovori ani moja doktorka...ale vždy cez ultrazvuk skontroluje ci bije srdiečko. Keď už ten tvoj na tomto šetri , mal by aspoň skontrolovať krcok. To sa robí bez prístrojov ... 🤷‍♀️

floki1994
4. jan 2024

Mne robil sono vzdy...pri prvom tehu mi nic nebolo a pri sone v 19tt zistil ze nebije srdiecko...pohyby aom este necitila...takze ja by som mala stres keby mi male vzdy nepozrie

autor
4. jan 2024

@gejb mno, mal by, neviem ako môže byť spokojný, keď sa na mňa len pozrie cez okuliare a nemá istotu, že malý je ok.No ako prvorodička nemám šajnu na čo mám nárok, aké vyšetrenie, veľmi mu tam mudrovať nechcem.

autor
4. jan 2024

@floki1994 tak to mi je ľúto, viem aké to je, ja som mala zamlčaný potrat v 8.týždni pred týmto tehotenstvom, tak som si myslela, že bude pri mne teraz viac obozretný. No našťastie malý kope, tak teraz viem, že srdiečko bije.

stellarstar
4. jan 2024

Tak zmen gyn alebo mu povedz ze chceš aby ta vyšetril a urobil sono

gejb
4. jan 2024

Takže vlastne nekontroluje skoro nič. Len moc a krv. Diki pekne...

autor
4. jan 2024

@gejb áno, vlastne nič, dáva na moje subjektívne pocity, že sa cítim ok.

bolarazjedna
4. jan 2024

Co sa týka ultrazvuku, tak za celé tehotenstvo sú indikované 3 dokopy, okolo 12.tyzdna, a potom 20.a 30.tyzden. Všetko nad rámec je z dobrej vôle doktora. Pokiaľ máš pravidelne pohyby, tak sú to známky života, kontrola akcie srdiečka cez sono nie je nutné.
Krcok by ti mal skontrolovať, či sa neotváram predčasne.
Ostatné vyšetrenia, ako "iba" kontrola tlaku, moču a váhy, sú práveže dosť podstatne ukazovatele, či tam neni nábeh na preeklampsiu. Nič iné skontrolovať ani nemusia, teda práve tieto vyšetrenia sú náplňou poradní. A plus tie odbery krvi a glukozovy test v jednotlivých týždňoch.

autor
4. jan 2024

@bolarazjedna ďakujem pekne za informácie. .Ako som písala, som prvorodička a teda nevedela som čo je štandard na poradňách.

floki1994
4. jan 2024

Sama vidis ze sice su standard len 3 sona ale kolke tu piseme ze sono robil lekar kazdu poradnu 🙂 ja by som menila gynekologa ale je to na tebe a tvojich pocitoch

bolarazjedna
4. jan 2024

No treba povedať, že napriek tomu, že poisťovňa prepláca a sú indikované len tie 3 soná, väčšina lekárov urobí i keď kratucke sono v každej poradni (z dobrej vôle, a možno z alibizmus, alebo aby pacientky ho neohovarali, neviem). Čiže ľahko nájdeš takého, ktorý ti urobí sono zakaždým.
Môj Dr napr tiež urobí vždy, ale dĺžku, váhu nemeria... Väčšinou pozrie ze srdce bije a pozrie prietoky placentou, a to je celé.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre