Ahojte maminy, moja dcerka ma 18 mesiacov a moje tehotenstvo vobec nevnima. Som v 5 mesiaci a pred nedavnom ma kopla nechtiac do brucha. Babo je vo vnutri zdrave no mna to stale boli
aj mňa deti kopali pri 4 tehu .... treba povedať lekárovi. U mňa bolo všetko OK, nebola som ani som nehovorila lekárke.... Ale každý sme iní....
ak mas obavy tak to povedz pri kontrole lekarovi aspon budes kludnejsia
Dieťa je dobre, chránené v maternici s plodovou vodou, brušné svaly. 18 mesačné nemá takú silu aby ublížilo.
Dieťa je v maternici chránené - aj plodovou vodou takze by sa nemalo nič stať. Na druhej strane vnimam ako ,,minus,, ze svojej dcere o tom, ze bude mať surodenca nehovoríš - kedze pišeš ze tvoje tehotenstvo nevnima. Za chvilu pojde do obdobia vzdoru a stale väčšej snahe o indivuduáciu teda snahe byť samostatnou osobnosťou. Aby surodenec nebol pre dceru ,,šok,, ze sa deli o maminu pozornost a potom len začne u vas ,,hara kiri,,. 🙂
@sardinka335 to ze moje tehotenstvo nevnima som pisala preto ze na brusko nereaguje. Jasne ze jej rozpravam ze bude mat surodenca a bude ho mojkat a chranit ale ona nechape. Mozno si to myslim len ja tym ze neodpoveda no zatial vie len mama a tata gagoce cely den a vyspevuje ale nic konkretne nehovori. Snazim sa ju navnadit aby vedela brusko pohladkat aj vo vani sme spolu boli tak pri mne lezala a ukazovala som ako sa hladka brusko ale nemala zaujem nieco take robit. Neviem ci schvalne alebo je na to este mala.
K tej bolesti no boli ma to stale a neprestava doktor povedal ze to s tym nema nic sspolocne ze mam natiahnuty sval z toho ze sa prutko zdviham no ale ked vidim ze sa mala stvera na okno nemozem to ignorovat. Predtym stacilo ked som na nu zavolala ale teraz vidim ze to robi schvalne. Akonahle sa postavim tak si sadne a usmieva sa na mna. No snazim sa opatrne dvihat aj jej vysvetlujem ze mama nemoze uz tolko behat okolo jej ritusky lebo proste sama nevladzem ci uz krize alebo nohy. Myslite si ze vnima moje tehotenstvo lebo ja myslim ze este ne
@adriana222, dcerka je este malicka a uz je v obdobi kedy robi na prieky. Ja si pamatam, aka poslusna bola nasa do roka a potom cim dalej horsie. A vytacat nas, to miluje najviac a asi ju to nikdy neprestane bavit. Znameho zena padla na zem na brucho v 7. mesiaci a nestalo sa nic. Ked mas obavy, nech ti dr. urobi sono, malo by byt vsetko ok, a na sone by videl aj poskodeny sval.
@adriana222 to nemyslis vazne, ze chces od tak maleho dietata, aby chapalo, ze ty mas v bruchu dalsie dieta a este ju aj nutis, podla vsetkeho dost pravidelne, aby hladkala brusko 😕. Ty si tehotna, nie ona, ona ma uplne iny svet, tak ju respektuj. Mozes sa jej opytat, ci chce brusko pohladit a ked nechce, tak to preboha nechaj tak, naco ju do toho nutis? jasne, ze nema zaujem, jasne, ze je este mala.... a este jedna vec, nechapem, ako mozes uz v 5.mesiaci byt na tom tak zle, ze nevladzes, ze krize, ze nohy....mas 25 rokov, mlade ziena. Ja som mala vyse 30 a este v 8.mesiaci som hrala tenis, chodila do posilky a dvihala svoju vtedy vyse 20 kilovu 5 rocnu dceru uplne bezne. Treba trosku svalstvo posilnovat 😉. Rok a pol stare dieta rozhodne nebude posluchat na slovo 😀 a bude to len horsie, prichadza obdobie vzdoru....takze sa nadvihas a nabehas az az...treba nechat dcerku tatinkovi a ist na tehu cvicenie 😉 .
@adriana222 urcite vnima, ze sa nieco deje alebo udeje. Je v obdobi vzdoru, u niektorych deti zacina okolo roka a vracia sa v roznych fazach, Ale neviem, ci nemas prehnane ocakavania, ze bude babatko chranit a mojkat, moze to totiz dopadnut uplne inak a je to normalne. A s tym kopancom, ak ti lekar povedal, co povedal, tak sa snad nemas coho obavat.
@aliza k tym bolestiam mam na to dovod. Az do teraz som robila dleho roky v tesko sklade a mam zranenie z povolania koli ktoremu som musela opustit pracu tohoto tipu nadobro. K tej malej ja viem ze to nechape a ani to po nej neocakavam. Len som reagovala na prispevok pred tym co mi pisala ze je to velke minus ze sa nesnazim malu na to babo pripravit.
@hradnapani s tym ze bude male chranit som myslela ked uz budu vecsi keby maleho chcel niekto bit... Ja mam aj starsiu sestru aj mladsiu sestru a viem ze take situacie budu
Moj maly ma tiez 18 mes, o mesiac mam termin s druhym. Asi od sept ho pripravujeme na to, ze budeme mat babo. Spociatku mu tu nic nehovorilo, tera, uz ked mam velke brucho, tak si to viac uvedomuje. Teda... Vie, ze v bruchu mam babo, ked sa ho spytam, tak ukaze, dokonca, ked som malej zehlila vecicky, hovorim mu, ze to je pre babo, tak sam ukazal na brusko a usmieval sa 🙂 a este mu davam, nech "zatrubi" babu - "prdi" mi pusou na brusko, to sa mu paci 🙂
Takze podla mna, ked budes mat vacsie brusko, zacne to viac vnimat aj tvoja mala. Inak aj mna maly obcas kopol, ked lezal na prebalovacom pulte, ale vzdy mu poviem, ze tam mam babo, ze do baba nemoze kopat, lebo ho to boli, ze babatku moze zatrubit - pozdravit ho... Ale teda davam su pozor, aby do mna nekopal 🙂
Podla mna, este mate 4 mesiace pred sebou, postupne sa dostane do toho, ze k vam pride babo...
@katka1981. Na sono idem 30.dec tak verim ze bude dobre a ked mala skace snazim sa neprist jej do rany hehe treba si davat pozor
@adriana222, neboj sa babatko bude v poriadku
@svetielocko no skoda ze aj moja mala nevie tak za trubit hehe aj moj partner vravi ze ona si to uvedomi az ked bude vecsie brusko. Aj ked jej o babu hovorim mi to pripada ze mi ta stena skor odpovie uz sa tesim ked zacne rozpravat
@aliza, ale na moju babku sa nechytas, ona v 9. mesiaci vyliezla na strom a oberala ceresnu a vies ako mi to zily trhalo? Ja na nu nevyliziem ani ako netehotna, naco? Kazdy clovek je iny, naco porovnavat. Ale v jednom mas pravdu, dieta nebude posluchat na slovo a myslim, ze ani na veku nezalezi.
@adriana222 ok, chapem, ale aj tak sa treba pripravit na to, ze dcerka sa bude menit a relativne kludne a poslusne obdobie vam za chvilu zrejme skonci. Ak mas povolene nejake cvicenie, tak to treba skusit, aj kvoli porodu. A ja si nemyslim, ze tak male dieta treba nejak intenzivne 'koucovat' na prichod surodenca...treba to brat ako prirodzenu sucast, nic neznasilnovat 😉 .
@katka1981 ved jasne, ze kazda sme ina, nechcem generalizovat, aj moj priklad bol mozno extremny a nemyslela som to tak, aby teraz zeny behali v 9.mesiaci maraton....to nie, len ten pohyb a spevnenie svalstva je velmi dolezite, ci uz na taku zataz, ako je tehotenstvo, ci porod samotny, ci poporodne zotavenie.
@aliza ja cvicim velmi rada hlavne teda jogu pre tehotne do toho zranenia som bola vo vynikajucej kondicii co mi dost chyba a vadi mi to aj koleno som mala vyvrtnute aj to sa mi vracia no v sklade robit nie je sranda. No po materskej 9 mesacnej podotikam tady v uk som sa vratila a bez problemou som schudna vsetky kila navise aj teraz rozmyslam ze sa tam vratim aspon kim neschudnem. Hehe hoci ma to zabije mam tu pracu rada ale uz sa na to fizycky necitim co ma mrzi lebo je to stala praca. Da sa povedat uz malu nenutim k bruzku sa prejavovat lebo vidim ze to nema zmysel. Teda len ked ide po mne splhat a vidim ze uz zacina robit nebezpecne pohyby tak jej poviem aby nekopla babo a to je asi vsetko. Len ma mrzi ze nevie tie city k babu prejavit uz teraz
@fidka79 bolo by mi to velmi luto byť doma len par mesiacov ale vo vysledku suhlasím..aj otazka typu ...a krmila som malu a začala plakat, neviete prečo? ma velmi pobavila zeny riešia pichoviny, a maju vela prevelačasu nad všetkých uvazovať a pitvat sa v tom. Nejake obavy su vzdy na mieste, ale niekedy je to fakt na mašlu tie otazky - nehovorim ze konkretne tato o ,,kopanci do brucha,,. Ok, moze da bať...
@adriana222 urite jo nevnima a eady typu: priprav ju na babo su uplne zbytocne.To sa u tak maleho dietatka neda.Zaklad je spravanie sa k nej po narodeni.Inak aj ja som v 5 mes a mam 18 mesacneho cicíka a k tomu 6 rocneho princa🙂
@fidka79 jezis to co bol zaprispevok.mali by zakazat internet a mas 6000prispevkov.len preto tu nieco okomentujes aby si mohla niekomu vynadat
@adriana222 obdivujem Ta za take kludne objasnovanie a vysvetlovanie niecoho do coho nikoho absolutne nic nie je! Verim, ze vsetko dopadlo dobre. Mne 3,5 rocny syn nechtiac skocil na brucho, tak som sem zabludila.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj, ak máš pochybnosti, treba ísť k lekárovi. Ja by som asi išla, radšej sa zbytočne otočiť ako sa trápiť či som ok. Držím palce 😉