Som v 27. týždni a mám strach z pôrodu

alesiana
16. mar 2022

Ahojte žienky som 27tt zaujimalo by ma aký ste maly pocit strach s porodu obavy ci plusy a pozitivne situacie
Chcem sa o tom trochu dozvediet viac porozpravat sa s tymy ktor3 ho uz maju za sebou a caka ich druhy
Som mlada prvorodička( budem ) dakujem za kazdu spravu koment

cyberk
16. mar 2022

ja som strach nemala :D (mozno tak z toho, co ak mi odide plodova voda niekde vonku/v obchode 😂 )
povedala som si, ze ked to zvladli ine musim aj ja... rodila som pred mesiacom tiez prvorodicka :D dala som si epiduralku avsak prestala ucinkovat po hodine a zacala som sa tak otvarat, ze mi nestihli dopichnut dalsiu :D porod bolel dost a to som si myslela, ze mam vysoky prah bolesti 😅 v ten den som si povedala, ze dalsie dieta uz fakt nechcem... po mesiaci si vravim, ze hmmm mala keby mala surodenca by nebolo naskodu 😂😂

evica17
16. mar 2022

Prvy porod prisiel mesiac skor, tak som ani.nemala cas sa bat a strachovat, odtiekla voda a potom vyvolavali. A ani tam som sa akosi nebala, chcela som to mat za sebpu a ist domov uz. Druhy, pred tyzdnom, som sa tiez.nebala, chcela som to mat tiez za sebou uz o mesiac skor a prenasala som dvatyzdne . Ale vseobecne nestresujem, berem veci tak ako su. Toci bude stresovat tak aj tak ten porod neovplyvnis, iba si pokazis ten cas predtym zbytocnym syresovanim

julianabelakova
16. mar 2022

@alesiana ja som mala panikuuu, ale uz je to za mnou 2x a rodila by som kludne aj kazdy rok. Zeny vela zvladnu a velmi Ta to posilni

marusia674
16. mar 2022

@alesiana ja som sa tiez velmi bala. Babatko som chcela ale stale som bojovala so strachom.. mozno to vyznie smiesne ale ja som si hola sadla pred zrkadlo, obzerala som si susku a plakala som ze odkial to decko zo mna vylezie 😁 muz mi hovoril ze mi vybavi cisarsky ked sa bojim, no ale toho som sa bala este viac, ze ma uspia, ze sa nezobudim. Take debiliny mi chodili hlavou 😂 potom som si kupila aniball, zacala som s nim cvicit, akoze super, naucila som sa ho pouzivat, spravne vytlacat a dost mi to psychicky pomohlo lebo som zhruba vedela co ma caka a co mam robit... nakoniec cely porod prebehol tak rychlo, ze som sa ani nestihla zlaknut a uz mi kricali ze mozem tlacit 😂 3x som zatlacila a mala bola von...ked sa ma pytali potom kamosky, ze ake to bolo tak popravde, cakala som horsie... ak by si chcela, mozes mi napisat, ale nie je sa coho bat, stale si hovor ze jeden den bolesti sa oplati vydrzat kvoli tomu babatku. My sme s mojou malou najvacsie partacky teraz 😍👌

alesiana
autor
16. mar 2022

@cyberk dakujem ja sa tiez nebojim iba ak to ze čo to na mna pride niekde kde budem medzi stovkami ludi proste a ta bolest stoji to za to verim tomu ja som rozmyslala ze pojdem bez epiduralky

julianabelakova
16. mar 2022

@alesiana urcite treba skusit aj bez, ja som mala obidve bez akychkolvek zasahov a bolo to super ❤️

evica17
16. mar 2022

@alesiana pre istotu si vybav predoperacne na epiduralku, rozhodnes sa na mieste. A neboj, zo zaciatku su to slabe kontrakcie, to zvladnws bez toho aby si to niekto vsimol

ailiba
16. mar 2022

@alesiana ja som tiez v 27.tt, ale cakam druhe babo. Tak aby som bola uprimna, urcite nie je porod moj najkrajsi zážitok v zivote, ale nebolo to ani take strasne. Neistota je najhoršia... Uz to na mna ide? No poviem ti, ked zacali tie prave porodne bolesti, tak som hned vedela, ze to uz bude. Mas dve moznosti, bud ti zacne odtekat voda, alebo zacnu kontrakcie. Ja som bola ten 2.pripad. Zo zaciatku boli dost nepravidelne, ale ked vies ako dychat (predorodny kurz vrele odporucam), tak to nie je take strasne. Je to krc, ktory trva presne minutu, stupnuje sa a klesa.
Najlepsie bolo pre mna si dopredu pozriet nemocnicu, mat svoju pôrodnicku, vediet, ako to asi prebieha. Clovek je potom kludnejsi. Pokoj je najdolezitejsi. Akoby aom vtedy bola na inej hladine, viac ponorena do seba. Ale vsetko islo pekne postupne... Pohotovost, prezliect sa, kontrola, klystyr (nic strasne, praveze tepla voda pomohla). Potom, ked uz som bola na 8cm, tak sa pridali aj tlaky. To uz bolo horsie... Ako ked musis strasne tlacit pocit... Fakt neprijemne. Ale uz samotne tlacenie nie je bolestivé. To uz je ulava. Najhorsie z toho pre mna bolo šitie.
Ak ti mozem poradit, neupinaj sa na nejaku predstavu (musi byt prirodzeny porod, atd..), lebo ta to bude zbytocne stresovat. Povedz si, ze bude, ako bude, babo urcite porodis, hlavne, aby ste boli obaja zdravi. Drz sa💗

diamond007
16. mar 2022

@alesiana
Bez epiduralky je podľa mňa skvelá voľba.
Ženy nezačnú rodit v stresových situáciach, takže prasknutia plodovej vody sa báť nemusis.
Mne začali kontrakcie prvé a plodova mi odtiekla pred samotným pôrodom /tlačením.
Kontrakcie sa dajú krásne zvládnuť, predýchať. Naj je fitlopta podľa mňa. Určite chod a nastuduj ulavove polohy. Pri prvom som to neriešila ale bol to rozdiel oproti druhemu čo som si naštudovala a pomáhalo to neskutočne.
Pocuvaj afirmacie na pôrod na YouTube, relaxuj, cvič jogu.
Samotné tlačenie ti pomôže bez epiduralky keď je, nakoľko sa zle tlačí keď necítis. Mne epi zastavila celý pôrod, dopichli oxytocín po hodine oddychu a to bolo horšie ako nemať epi. Pri druhom som odmietla oxytocín aj epiduralku a pohoda 🙂 zvládla som

diamond007
16. mar 2022

@alesiana nesúhlasím s vyšším momentom, pretože nemusí trvať presne minútu 🙂 sú rôzne dĺžky, samozrejme začína sa to slabšie a stupňuje časom... Mne trvali prvé kontrakcie okolo 37- 40sekund. Ale je to nepodtstane.
Kurz tiež určite odporúčam, sú to skvelé veci i keď som pri prvom neriešila bohužiaľ, dôležité je pripravit sa na to podľa mňa. Lekár ta môže sprevádzať ale ty si rodička a ty musíš vedieť čo kedy a ako sa deje s tvojim telom. On môže rutinne zasiahnuť ak niečo nebude v súlade s tebou a babou (napr.klesajuce odozvy) ale určite nemá viesť pôrod on ale ty.
Klystír nerobia v každej proodnici, mňa sa spýtali či som sa vyčistila sama prirodzene a keďže áno, ani raz som klystír nemala.
A šitie má teda vôbec nebolo 🙂 pri prvom fungovala epiduralka a pri druhom som si dala streknut lidocain a síce som sa bála že to nepomôže, pomohlo a necítila som nič.
Každá žena má právo na bezbolestne ošetrenie, v tomto by so mnou nepohli. Ak by to bolo potrebné a bolelo, bola by som ochotná sa nechat aj uspať ako šiť v bolestiach ....

ailiba
16. mar 2022

@alesiana nepozeraj filmy😅... Tam su blbosti. To nefunguje tak, ze v dave ludi, odrazu z nicoho nic sa z teba vyleje voda a ty zacnes kricat od bolesti a rodit. Toho sa fakt neboj. Ked praskne voda, tak na 99% zacne pomalicky odtekat a bolesti nemas. Ak zacnu kontrakcie, tak zo zaciatku slabe krce... Zastanes, predychas, nic strašne. Oni sa postupne zosilnuju, ale tak po hodine.

marusia674
16. mar 2022

@ailiba no mne zacala voda odtekat o 2 v noci v posteli a pomalicky to teda nebolo 😁 mne šuslo riadne

ailiba
16. mar 2022

@marusia674 jasne, ale nie v dave ludi a predpokladam, ze si aj nekricala od bolesti a hned nerodila😉. Na druhej strane si aspon nemala pochybnosti, ci ti odteka😎

marusia674
16. mar 2022

@ailiba mne voda zacala tiez o 2 v noci, hned som sla do sprchy tam som stála a cakala nech to prejde. Nic ma nebolelo len to bolo neprijemne ta voda lebo taka tepla akoby si cikala ale neda sa to zastavit 😁 bolesti mi zacali az tak o hodinu okolo 3 ma pobolieval chrbat, o 4 uz pravidelne bolesti, o 5 mi dali cipky na vycistenie a o 7 som sla uz na salu. 7:45 sa narodila malá... tak postupne to slo celé.

ailiba
16. mar 2022

@marusia674 pekne👍

beatrice1111
16. mar 2022

@alesiana
Ja som takisto prvorodicka, bala som sa toho ako cert kriza, naozaj som si predstavovala ze to bude nieco strasne. Nakoniec som ale prenasala 9 dni a porod mi museli vyvolat, dvakrat som preto bola na prijme v nemocnici. Toho som sa bala este viac,ze ja chcem aby to samo prislo, no ale neprislo. Nakoniec bol porod uplne nadherny,uzasny zazitok. Ono kym sa narodilo babo preslo 12 hodin ale dalo sa to uplne v pohode zvladnut a samotny porod bol uplne rychly. Vybav si epi ked sa bojis, mne aj to moc pohlo. 🙂 Zvladnes to,fakt to nie je take ako si myslis.

babydesire
17. mar 2022

@alesiana ja som strach nemala..tak dlho som tuzila po tehotenstve,ze som si vychutnavala kazdu chvilku a na porod som bola zvedava..ze boli ? Ano boli.no a ? Vecne to boliet nebude 🙂 vychutnaj si tehulkovanie,je to len 40 tyzdnov (+-) a porodne bolesti len par hodin..cas rychlo leti....tehotnou mamickou nebudes ani len jeden rok, no mamickou dietata uz navzdy..premna tehu aj porod je zazracne privilegium dane matkou prirodou 🙂 prijrmne chvile zelam

alesiana
autor
19. mar 2022

@ailiba okey dakujem nepozeram filmi len na to chcem byt pripravena a to sa asi neda 😄

111kiki11155
19. mar 2022

Nuž po 2 klasických pôrodoch som teraz 28.2. mala akútny cisársky rez v 31tt. ten strach , stres a bezmocnosť sa vo mne bili ,lekárka mi dávala na výber ale malinká bola KP a celá natlačená v pôrodných cestách normálny pòrod by bol rizikový nechala som to na lekárke len nech dietaťko prežije ...a pravdu povedať vôbec som na nič také nebola pripravená ale prvé dni po pôrode boli tažšie ale ono sa to upraví . Netreba stresovať užívaj si tehuľkovanie

baleaa
20. mar 2022

@alesiana Ja som sa priserne bala porodu a hlavne nastrihu a sitia. Nijako som si to nevedela predstavit. Mne velmi pomohlo cvicenie s aniballom. Kazdy den ako sa mi podarilo viac a viac nacvicit som bola sebavedomejsia. Nakoniec sa mi podarilo nacvicit obvod hlavicky drobca a tak som sa potom bala uz ,,len” kontrakcii. Na samotny porod som sa nakoniec tesila 🙂 Kedze bol ale vyvolavany (na moju ziadost) tak o tom ze kontrakcie prisli postupne sa u mna neda hovorit.
Boli narazove a prestavky medzi jednotlivymi kontrakciami som mala len par sekund. No samotny porod bol velmi rychly a urcite menej bolestivy ako samotne kontrakcie 🙂 Vdaka aniballu som vedela ako tlacit. Je to priam neuveritelna pomocka. Maly siel vonku na ,,supermana”, mal 3,5kg, no aj napriek tomu som ako prvorodicka nemala ani skrabnutie 🙂 Teraz som v 22tt a urcite na konci tehu budem aniball pouzivat znova 🙃

ailiba
20. mar 2022

@alesiana urcite sa da pripravit. Vyskusat si dychanie. Mat pripravene, co robiť, ked to pride, pripraveny kufor, dohodnuty odvoz. Kam treba presne ist, dohodnuty lekar. To vsetko velmi zavazi k pokoju a tym aj lepsiemu porodu. Drz sa, urcite to zvladnes👍.

alesiana
autor
23. mar 2022

@ailiba ahoj dakujem

alesiana
autor
23. mar 2022

@baleaa dakujem super aj ja som uz rozmyslala o anibale

lienka.7
23. mar 2022

@alesiana tak mam za sebou 2 pôrody, každý uplne iny. Prvý malina, každému som hovorila ze aj ďalších 6 deti takto dam 😁 druhy porod, síce rýchly ale (pre mna) horor. Ešte 2 hod.potom sa mi klepali kolena a keď mi mm povedal.na boxe ze ci dáme ešte jedno, mala som chuť ho zabiť 🙈🙉
Urcite odporucam epi, prvý porod s, druhy bez neporovnatelne.
Pri prvom pôrode som mala svojho lekára, ktorému som absolútne verila, pri druhom zial nie a to si myslim aj bol problém.
1x nebala som sa ku podivu vobec, lekar ma upokojoval, podporoval, povedala by som ze ma doslova "previedol" celým pôrodom 😊 2x som nebola pripravená, ze na všetko budem "sama". Nebola som pripravená na tu bolest a kontrakcie, keďže 1x som ich nemala, hoci som uz bola otvorená na 8cm, vyvolali mi ich a za 20 min.a na 3 zatlacenia bola mala vonku...
Každý porod je však iný, pri druhom ako postupne mi nabiehali kontrakcie som nebola ani schopná vyliezť na kozu na vyšetrenie 🙈 epi uz nebola možná, keďže som chvalabohu hned otvorená na porod a do hodiny sa mala aj narodila. Celkovo tak do 2 hodin od "odtecenia" zátky bola na svete. Vodu mi pichali na sale tesne predtým.
Radim ti nepozeral a necitat ziadne katastrofy, lebo len zbytocne budeš v strese. My sme boli naraz tehotne 4 kamošky- prvprodicky, ja som bola posledná co rodila. Keby mi 2 co mali tazky kliestovy porod toto povedali pred mojim, dototo sa ešte pred pôrodom ti poviem úprimne. Dakedy je lepšie nevedieť...
Podla mna je základ mat lekára, ktorému veríš a fakt ti pri pôrode pomoze, povzbudí ta.... Drzim ti palce 😊🍀👌

ailiba
24. mar 2022

@lienka.7 s tym lekarom uplne suhlasim, mne to tiez velmi pomohlo. Spravne dychanie a klud su najdolezitejsie👍. Ake samozrejme je to aj o stasti... Ale to uz neovplyvníme, tak nema zmysel sa s tym stresovat.

alesiana
autor
24. mar 2022

@lienka.7 dakujem

danac46
24. mar 2022

@alesiana porodila som pred dvoma týždňami (prvorodička).Pôrodu som sa nebála vôbec,vedela som že to bude bolieť ale tešila som sa na to, kedy budem náš vysnívaný poklad držať na rukách.Doma mi neverili ,že nemám absolútne strach no ja som bola od začiatku nastavená tak že deň v bolestiach vydržím ale ta láska čo príde po nich bude na celý život.Pôrod bol strašný,nebudem klamať.Od prvej kontrakcie do vytlačenie prešlo 35hodin ale už tesne po pôrode ako sa má doktor opýtal či sa ešte uvidíme som povedala ,že o dva-tri roky som tam zas.Pretože to zato stálo aj keby som trpela 60hodin ten uzlíček čo mám práve na rukách za všetku tú bolesť určite stal a keď ti tvoje bábo priložia po pôrode,zabudneš na všetko.Tak sa nestresuj a užívaj si tehotenstvo a voľné chvíle lebo o tie určite prídeš 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre