Som v 17 týždni a ešte som nebola na sone

macatko
18. jún 2012

ahojte tehulky, začínam byť nervozna z môjho doktora.. som v 17 týždni.. ked som bola na kontrole a pýtala sa ho, či už vieme zistiť pohlavie dieťatka, tak mi povedal, že načo to chcem vedieť, že aj tak to nezvrátim.. ešte ani raz som ho nevidela.. urobil mi len prvé sono v 8 tt, ani mi nič neukázal, ešte ani srdiečko nepočúval a stále mi len urobí prehliadku ako pri preventívke.. posledne mi brali krv na triple test, všetko je chvalabohu ok.. ale aj tak ma štve, že som stále nevidela nášho drobčeka a nepočula ani jeho srdiečko.. máte niektorá tiež takého divného doktora? to vážne musím ísť na 3D platené, aby som ho konečne videla ☹

koralinka
18. jún 2012

no ja by som zmenila lekára - mne robil sono každú prehliadku, t. j. raz do mesiaca - ved tým kontroloval ako rastie tým meral stehennu kosť a obvod hlavičky

cicimon
18. jún 2012

tak sono sa sice nerobi na kazdej poradni, ale zas v 12tt je povinne a potom sa robi v 20tt a potom este dalsie. ale ked si v 17tt a bez sona tak je to na zamyslenie..

betina1984
18. jún 2012

@macatko no, ja by tiez vymenila Dr. A robil mi na kazdej poradni ozvy srdiecka.

fifitko25
18. jún 2012

@macatko to je čo za doktor?? Ber kartu a utekaj!!! Nevravím, že ti ho musí robiť každú chvíľu, no uz si mala mat aspoň 3 za sebou... To ako chce vedieť, či babo rastie a vyvíja sa?? A on ta stále vyšetruje len odspodu?? To je divné 😒

zuzka38
18. jún 2012

@macatko ja som mala to iste, sono len raz a tie povinne co su ultrazvuky ma posielal k inemu, lebo sam nemal vybavenie.. ten iny lekar ku ktoremu ma poslal, bol tak neochotny ze az, a ani raz pocas celeho tehotenstva som svoje zlaticko nevidela! toto je pristup slovenskeho zdravotnictva, akoby clovek siel k zubarovi.. takze ja som si vtedy zaplatila 3d ultrazvuk nielen kvoli pohlaviu ale aby sme konecne nase baby aj videli.. som rozhhodnuta pri druhom tehotenstve zmenit lekara, drzim palce a prajem vsetko dobre 😉

jenny6
18. jún 2012

@macatko 3D sono tak skoro nemá význam, zbytočne by si zaplatila kopec prachov. Počkaj aspoň do 20 týždňa a budete mať super zážitok a krásne fotky 🙂 No podľa zákona stačí v tehotenstve 3 sona, ak nie je problém. Ďalšie by ťa malo čakať v 20 a potom v 30 týždni. Ale ak chceš drobčeka v brušku vidieť, choď ku ktorémukoľvek súkromníkovi, väčšinou majú cenník za takéto výkony 😉

macatko
autor
18. jún 2012

zuzka38 dakujem.. mam to presne tak isto.. ma sice sono, ale vraj na nom nic nevidno, tak ma posle do nemocnice na velke sono.. ale to mi povedala iba sestricka.. je to taky starsi pan a mam dojem, ze moderne postupy mu nic nehovoria.. ja nehovorim, ze chcem aby mi robil sono stale, nie je to dobre pre babatko.. ale tak uz by mi ho mohol apson ukazat.. z toho prveho sona odspodku som videla len machulu.. a odvtedy nic.. hadam, ked pojdem v 20 tt na kontrolu, tak ma uz posle.. ale dakujem vam vsetkym za prispevky.. aspon vidite, ze nie v kazdom kute slovenska su tehotenske prehliadky normalne ako maju byt.. hlavne ze platime vysoke odvody.. 😖

cicimon
18. jún 2012

@macatko tak na sono v 20tt -morfo - sa pytaj resp objednaj dopredu, to musi byt v tom 20-22tt -+ nejaky ten den a je to povinne a zvycajne sa na to treba objednat, potom je povinne sonov 30tt, medzitym mozes ist na 3D okolo 25tt
ono sa mimo toho - okrem 12tt sona nerobia, dr zvykne pocuvat plod este takym "fonendoskopom" kde pocuva srdiecko

vejula
18. jún 2012

@macatko povinne sona su 3 PRve medzi 10 - 13tt druhe medzi 20-24tt a tretie okolo 30tt. Tieto ti spraviť musi. Ostatne sona su na jeho zvažení, alebo čisto na tvojom vyžiadaní, ale za to si môže pýtať poplatok.
Ja osobne vôbec nesuhlasim s tym, že je potrebne sonovať dieťatko každy mesiac, tak ako piše @zuzka38 a zakaždym merať stehennu kosť a obvod hlavičky vôbec nieje potrebne, povedala by som prehnane....
Čo sa tyka pohlavia dieťatka, myslim, že niesu povinny ti ho prezradiť, a ked ma slabe sono ako pišeš, tak možno len nechce tipovať do vetra. Môj osobny nazor je taky že fakt ti to je na 2 veci vidieť... No ale chapem zvedavosť 😉

@zuzka38 by si sa čudovala, ale v maloktorej krajine je tehotenstvo tak sledované ako prave na Slovesnku. Vo vela krajinach tehotenstvo do 12 tt ani neriešia, neudržiavaju a potrat beru ako prirodzenu selekciu a niečo, čo je celkom normalne....

zuzka38
18. jún 2012

@macatko asi tak, no mas na vyber teraz dve veci, bud to prezijes nejako a zaplatis si potom 3d uvz alebo uz teraz zmen lekara.. len ja som narychlo menit nexcela, co ak by bol horsi alebo podobny? ked uz menit nech to stoji za to!
oni to tak neberu ze odvody, on ma tiez posielal do nemocnice (vojenskej) a tam mi prislo, ze pana doktora obtazujem lebo k nemu nepatrim.. naozaj kym clovek nezaplati extra, tak ti nikto nic nepovie.. ja som bola velmi sklamana...

zuzka38
18. jún 2012

@vejula neslo mi riesenie sledovania tehotenstva, to je aj OK, jasne setria naklady a casom sa k tomu rpistupi urcite aj u nas.. ale urcite ked robia v inych statoch sono, tak ti babatko aj ukazu a povedia, ci je svetko ok.. ja som toto ani pri jednom sone ci uvz nezazila, okrem plateneho 3d... smutne, nasi lekari nie su schopni ani ochotni komunikovat, nie samozrejme vsetci, nehazdem ich do jedneho vreca.. no stale sa toho vela u nas nezmenilo.. pokym clovek plati len odvody do povinnej zdravotnej, to dnes nestaci

macatko
autor
18. jún 2012

@vejula to nie zuzka38 pisala o tej stehennej kosti, ale koralinka 🙂 ale to nevadi.. zuzka38 mala ten isty problem ako ja.. no mne robil sono v 8 tt takze mozno preto sa mi to nepocita ako ked ho urobi v 12 tt ked davaju aj fotku mamickam.. ale ked pisete, ze druhe sono sa robi v 20 tt tak hadam mi ho uz konecne urobia a dockam sa pohladu na nasho drobceka .. akurat som myslela, ze by ma aspon tym fonendoskopom mohol popocuvat, ako to srdiecko bije.. ale tak hadam vie, co ma robit, odrodil uz vela zdravych deticiek.. len mi to prislo tak luto a zvlastne, ked sa porovnavam s inymi zenami mamickami..
..potom vam dam vediet, ako to vsetko dopadlo a este raz dakujem kocky.. ste super 🙂 je to moje prve tehotenstvo, tak to asi prezivam viac ako treba.. 😝

cicimon
18. jún 2012

@macatko v 8tt sa v podstate potvrdzuje tehu, dakedy vtedy ani nedavaju foto lebo velmi nie je co vidiet... ale zas v 12tt ti to sono robit mal

macatko
autor
18. jún 2012

@cicimon veru mal, no co uz s nim.. hadam sa polepsi v 20 tt, držte palceky a mimochodm.. mas krasne dievčatko 🙂

aduskatt
18. jún 2012

sono nemusi robit na kazdej poradni, to je fakt, ale ten jeho pristup, ze naco to vobec chcem vediet.tak to by ma asi nepotesilo........mozno, keby povedal, ze teraz to este nemusi byt vidiet, pozrieme neskor, alebo cokolvek ine podobne, ale odbit ma ako pacientku tak ako to urobil macatku, tak to by ma asi dost nastvalo a zvazovala by som odchod.akoze empatia nula bodov

vejula
18. jún 2012

@macatko jasne, ja chapem o čom pišeš. Mne sa to prve povinne sonov 8 tt zda aj dosť skoro akože, lebo podla toho sona v tom 10-12 tt sa vlastne určuje termin pôrodu. No ale ak mavaš pravedelnu menštruaciu, tak by ti to malo vyjsť podla mršky... Neboj 20tt je tu čo nevidieť a určite svoje miminko uvidiš na tom kvalitnejšom sone u druheho lekara 😉

@zuzka38 prepač ta časť o tej nezmyselnosti merania na každej poradni patrila @koralinka, som si to poplietla.
Ako hej možno ten pristup u niektorych lekarov, je taky nemastny neslany. Ja som teda chvalabohu so svojim lekarom spokojna. Na sone mi ukazal srdiečko aj hlavičku nožičky... TEraz v 22tt ma čaka velke sono, ale už som raz u neho tehu absolvovala, takže on je fajn.
A nemyslim si že množstvo son a sledovanie tehotenstva zavisi od šetrenia. V zahraniči skutočne nemaju potrebu šetriť na pacientoch. Ide skôr o ten zauživaný system, ktory panuje tam a tu. U nas by som povedala, že sleduju aj to čo je zbytočne (nespolahlive krvne testy, ktore sa už v zahraniči pomaly nikde nerobia) takisto pri pôrode sa činia niekedy až privelmi. Ale to je na inu temu 😉

koralinka
18. jún 2012

@vejula možno prehnané pre teba, hádam lekár vie čo robí, keby ma sonoval každý týžden nič nepoviem, ale raz do mesiaca podla mne je ok, nič nechcel zanedbať, kedže sa jedná o súkromníka mala som aj foto z každého sona, je jasné, že štátny nespraví navyše nič, ale kedže si súkromníka platíš, tak máš služby navyše

anjelik2509
18. jún 2012

no to máš divného doktora, mne robili všetky, čo sú odporúčané, ten jeho postoj je divný, ja by som zmenila doktora, veď sa tým kontroluje zdravotný stav dieťatka, nie je to pre srandu králikov a nejde to z jeho peňazí...nechápem... 😕

vejula
18. jún 2012

@koralinka ja mam tiež sukromnika 😉 Ale povedz, na čo ti je dlžka stehennej kosti merana na každom sone. Fakt som sa s tymto ešte nestretla, ani u sukromnikov. Podla mna a podla vela dalších lekarov je to zbytočnosť. Môj ked - tak len zo začiatku kukol či bije srdiečko. OD obdobia kedy už žena citi pohyby, sono nerobi, len v tom 20tt a 30tt, kedže si žena vie odsledovať či sa dieťatko hybe. Ale nejdem sa s tebou hadať, pokial si mysliš, že to meranie je potrebne každy mesiac, tak ti to nechcem brať, mam na to proste iny nazor

poisonblu
18. jún 2012

povinne su 3 utz - v 12.tt, 20tt a 30 tt....mne zatial robil 3, v 5tt, v 8tt a v 12tt, ale ja som spinila a mam rizikove

koralinka
18. jún 2012

@vejula no a ja nechápem prečo ťa to tak irituje, že meriava každý mesiac - no tak zmeria, skontroluje a hovoto - nikomu tým neuližuje, je si istý že všetko je ok, ja mam radosť že vidim drobca a hotovo - prečo sa nad takým niečim pozastavovať????

vejula
18. jún 2012

@koralinka mna to vôbec neirituje, len vyjadrujem svoj nazor na to, či je to potrebne... To je všetko. Niesom si ista ultrazvukom a jeho dopadmi na dieťa. Su na to protichodne nazory, a ja som človiečik, ktorý proste lekarom a ich presvedčeniu a zauživanym postupom neveri na 100% Najmä nie tym slovesnkym 😉 Ak sa ti chce prečitaj si toto http://tehotenstvo.rodinka.sk/kym-rastie-brusko...

miskafl
18. jún 2012

@macatko Ahoj, ja si tiez myslim ze by si mala zmenit lekara, ved on ti vobec nerobil ultrazvuk na pritomnost nosovej kosticky a nemeral NT, to je teda zvlastne... A urcite ti to nepridava na pohode ze babo nevidis, aj ked citis ze je vsetko OK, predsa len je to ine ked ho vidime ako sa hybe a ako mu bije srdiecko... 😉
Drzim palce 😉

xenicka13
18. jún 2012

mne za cele tehu robil dr. sono 3 krat, zevraj viac krat poistovna nepreplaca, iba keby nieco nebolo v poriadku s babom

anjelicek26
18. jún 2012

@macatko - to sono v 13.tyzdni je z diagnostickeho hladiska velmi dolezite. Prijst na urcite vyvojove vady az v 20.tyzdni je dost bolestive. Ja osobne by som utekala kade lahsie 😝 Zdravie mas len jedno a v tehotenstve to plati dvojnasob.

sorciera24
18. jún 2012

ano, u nas mas preplatene 3 sona....v 12-14tt.....to je dolezite meraju sa tam hodnoty NT a este nieco, potom v 20tt a 30tt.....takze je to trosku cudne, ze si od 8tt nemala sono 😕 ja by som sa napr. tiez nenechala sonovat kazdy mesiac.....to je zbbytocnost a ohlusuje to dietatko, ale cakat az do 20tt.....fakt by som asi nebola na mieste, ze ci je vsetko ok.....a ozvy su pocutelne az okolo 20tt....takze tam ti nema co pocuvat (ale na sone by to srdiecko videl...)....asi by to chcelo trosicku modernejsieho a mladsieho lekara 😀
@macatko

ikke
18. jún 2012

to je fakt divne, ved prave okolo 10-12tt sa urcuje presnejsi termin porodu, na to je sono v 8tt naozaj este prilis nepresne. a myslim, ze by mal aspon popocuvat srdiecko (to pocut uz na zaciatku 3. trimestra, od nejakeho 14-16tt myslim), aky ma rytmus a pod., tam sa tiez da odhalit, ak by nieco nebolo v poriadku.
suma sumarum, utekala by som co najrychlejsie od takeho doktora... ved nerobi ani to, co musi robit povinne. este by som si aj skontrolovala, ci si neurobene sono nahodou nenecha preplatit poistovnou... 😖

nice202
18. jún 2012

ked sa ti nepaci pristup, skus ho fakt zmenit. Kazdy z nas ma pravo zmenit lekara. Pekne zaklop, vypytaj si kartu od sestry a dovidenia

anjelicek26
18. jún 2012

@nice202 - ani po kartu nemusi ist, rovno k novemu, ten si staru vyziada od povodneho... pacientovi do ruky by kartu aj tak nemali davat ;)

nice202
18. jún 2012

@anjelicek26 to neviem, ja som si bola a len som zaklopala, vypytala a odisla....nikomu nic som nevysvetlovala. a ked sa da tak ako pises, este lepsie. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre