Som v 16 týždni a tvrdne mi bruško. Je to normálne?

mamculka
18. dec 2011

ahojte baby,som v 16tt a zacala som pocitovat stahy maternice,tvrdnutie bruska ,ktore vsak nieje bolestive. mam z toho obavy,ze ci to nie je dovod na rizikove tehotenstvo.zijem v zahranici a pracujem ako casnicka a neviem ci to je z vycerpanosti,ze sa mi telo brani,alebo ja uz neviem.velmi sa bojim,ze ci je nieco zle. moja midwife mi povedala,ze to je normalne,ale potom zas som pocula ,ze v 16tt to vobec nema byt. mate stym nejake skusenosti?

roderika
18. dec 2011

Ahoj, ja som v 26tt a uz od 20tt mi kazdy den tvrdne brusko aj 5krat denne, gyna mi povedala ze je to normálne. Ze ked to bude viac ako 10krát za den tak si mám kupit magnezium. Tvrdne mi aj ked v klude lezim a aj ked dlhsie napriklad upratujem...

jarabica123
18. dec 2011

Ahoj, ja mám presne to isté, doktorka mi nakázala trošku viac sa šetriť a kúp si pre istotu magnezium tabletky, ja som ich začala užívať tri krát denne, ako mi dr. kázala a trošku viac oddychujem a myslím, že sa to upravilo. Tak držím palce🙂)

pingu1
18. dec 2011

kup magnezium

evitka82
18. dec 2011

neboj sa aj ja som robila v zahraničí čašníčku a makala som stále do 26 týždňa,na nohách aj do noci no tiež mi začalo tvrdnúť.telo ti dáva signál že sa máš šetriť.Mna v anglicku kontrolovali v práci vždy za mnou chodili či sa dobre cítim ,spisovali sme každý mesiac papiere čo môžem robiť a tak tak som im to povedala a dali mi robiť menej hodin...kryli sa a to bolo dobre.jednoducho musiš viac oddychovať.tehotenstvo síce nie je choroba ale predsa sa nepretrrhaj.o magnézium tam ani nepočula ale ja som si ho predsa kúpila a jedla.ak to nie je často a netvrdne ti celé bruško je to ok.len viac oodychuj keď máš volno.držím palce 😉

gwenni
18. dec 2011

ahoj aj ja som mala presne tento týždeň ten istý problém, bola som u doktorky tiež mi predpísala magnézium a kazala mi sa viac šetriť ....tiež mi bolo povedané že pokiaľ to nieje aj niekoľko krát za deň a pokiaľ sa nezačnem otvárať tak je to normálne...no pri Maxovi som mala takéto tvrdnutie až ku koncu tehu 🙂 : Držím silno päste nech je aj u teba všetko ok 🙂

tina7729
14. jan 2012

kolko krat je stvrdnutie bruska za den normalne???

sisinka8
3. feb 2012

normalne je este do15x za den.urcite sa treba ukazat doktorovi!

petkave
3. feb 2012

Mne začalo tvrdúť v 24 tt a mudr ma nechala doma na PN. Tiež som brala 3x2 tablety magnézka, ale moc to nepomáhalo. Bruško mi tvrdlo aj do 100 x za deň. Stávalo sa mi to pri sedení, ležaní a jasné, že najviac pri chôdzi, námahe... Ty máš namáhavú prácu, celý deň si na nohách, takže dôvod je asi v tom. Mne mudr kázala sedávať a dokonca aj ležať a spať s vyloženými nohami... Strašila ma predčasným pôrodom, ale šetrila som sa, tak to dopadlo dobre...

ludka140281
3. feb 2012

mne tvrdlo od 5tt a lezala som v nemocnici....pomoze magnezium,ale sleduj to,ak je to pricaste,radsej zajdi na gynekologiu...je to predsa zivot,za ktory si zodpovedna a urcite by si si neodpustila ak by sa mu nieco stalo......

jankako
3. feb 2012

vela oddychovať,tvrdnutie sposobuje tvoje zamestnanie čašníčky,stojíš asi dlho na nohách.v 16tt by ešte nemalo tvrdnuť bruško.trochu zavčasu.a kúp si magneziove tabletky/ale nie šumivé/.asi by si mala zvážiť PN-ku.

lucy56
3. feb 2012

mne tvrdlo uz okolo 12tt,tiez som stala v praci na nohach a nosila tazke veci, a soferovala do toho vela km, mna sa hned lekar pytal ci mi stoji praca za to aby sa dietatu nieco stalo a ci nechcem ostat na pn, tak som ostala, dal mi magnezium to som brala ale vzdy ked som mala namahu,napr. upratovanie mi tvrdlo aj tak, predcasne som nakoniec neporodila, maly skor nechcel ist na svet

edmi
3. feb 2012

baby ako zistim ci tvrdne brusko,?

lucka1987
3. feb 2012

magnezium pomaha, ked sa to bued opakovat a castejsie tak treba ist za doktorom, moze sa vtedy zena zacat otvarat
@edmi no sa to zko opisuje.. mne stvrdlo ako skala na par sekund apotom sa uvolnilo.. pocas tych par sekund som citila take napatie v nom.. zacalo mi to okolo 25 tt az.

oblivian
16. feb 2015

ahojte, síce diskusia je stará, ale mám podobný problém, tak ju znova otváram... 🙂
ja som v 16. týždni a mám tvrdé bruško - nielen občas, ale celý deň. ak naň položím ruky, tak cítim akoby väčšiu tvrdú guľu. beriem magnézium (250 mg) a to mi s tým nepomáha, stále cítim, že mám napnuté, tvrdé podbruško. môže to byť problém, alebo myslíte, že sú to len stalčené črevá (zápchu nemám)?

ifrit
17. feb 2015

Ahoj, ja som v 17 tt na rizikovom, zo začiatku tehotenstva mi tiež tvrdlo brucho a mala som bolesti, najmä pri chôdzi, doktorka mi vtedy vravela, že to je tým pohybom. Tiež som brala magnézium, lenže mi veľmi znižoval tlak, tak som musela prestať a teraz väčšinu dňa len preležím. Ak to je často a dlhú dobu, treba ísť k doktorovi, aby sa náhodou niečo nezanedbalo...a najlepšie je ísť hneď! Držím palce 😉

speranza1
17. feb 2015

Mne tvrdne uz od cca 13tt... Tiez mi vraveli, ze to nie je mozne... A to od 6tt len lezim.... No a momentalne som 14+3tt a som v nemocnici... Podavaju mi intravenozne magnezko a je to lepsie....

annaxx28
12. mar 2015

Ahojte baby. som prvorodička v 16 tt len pred nedávnom som sa vrátila z nemocnice kvoli bolestiam v podbrušku nejde ani tak o tvrdnutie bruška ale o také pichanie v oblasti vaječníkov. neviem si to vysvetliť dost ma to pobolieva takže velmi nechodím len radšej ležím alebo sedím . bol a som na infuzkach no po pár dnoch bolesti celkom ustanulia poslali ma domov, neviete mi prosím poradiť čo robiť aby to prestalo bolieť bez toho aby som zasa skončila v špitály? fakt už neviem ..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre