Priberanie v tehotenstve s nadváhou

27. jún 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako ste priberali počas tehotenstva v prvom druhom či treťom trimestri s BMI ktoré zodpovedalo nadváhe. Keď som čakala pred rokmi prvé dve bábätka a mala som 24 a 27 rokov plus BMI okolo 22-24 cca pribrala som v prvom tehotenstve 20 a v druhom 12kg. Teraz mám 38, čakám tretie a BMI mám okolo 28, čiže s nadváhou. Začala som druhý trimester a ako aj predtým som kúsok schudla. Koľko ste vy mamičky s nadváhou pribrali počas tehotenstva a ako ste odchádzali z pôrodnice? Ďakujem za pozdieľanie sa, veľmi mi pomôžu okrem vašich čísel aj vaše rady. Teda musím povedať, že za posledné 2 roky som kvôli emočnemu prejedaniu sa pribrala z cca 70 na cca 90kg na ktorých som zistila aj že čakám bábätko... A dosť ma tie kilá obmedzujú....pekný dník prajem.🤗

smutok20
27. jún 2024

Ja síce neprídem vlastnú skúsenosť, ale počula som, že plnšie ženy už v tehotenstve toľko nepriberú. Dúfam aj v mojom prípade, že to tak bude, keďže plánujeme bábo a moja štartovacia váha je 87 kg pri 167 cm 🙈

autor
27. jún 2024

@smutok20 ja som nikdy nebola štíhla a moja dievčenská váha bola vždy okolo 65-67kg ku výške 178cm... Po deťoch som mala aj 87 potom som sa zaoberal po prvom tehu a keď som šla ako 92kg rodiť som schudla na 66 kg (stres a končila som VŠ) a chvíľku nato som ostala tehotná druhý krát a rodila som ako 79kg... A tak stále dookola chudla a pribrala som, naposledy som sa cítila skvelo koncom roka 2021, potom rodinné dôvody a začala som z tých 70 kg veľa po večeroch jesť a dosiahla som svoj strop 92,2kg... Začala som chudnúť a chvíľku nato som zistila, že som tehotná no takých 90kg som mala...teraz možno o 3-4kg menej a idem do druhého trimestra... Odporúča sa pribrať tak 7-11kg pri tej nadváhe... ale to asi žiaľ neovplyvním...teda snažím sa jesť zdravo, teda najzdravšie ako len viem. Celý prvý trimester som trpela dosť nechutenstvom, bez zvracania... Aktuálne vyzerám ako pribratá a kilá má obmedzujú, ale viem, že nemôžem držať diéty a jem na čo mám chuť, ale riadne vyberám ...mám chuť na čokoládu? Dám si ovocie 😄, proste aspoň viem že v ovocí mám vitamíny pre bábätko a nie prázdne kalórie a cukor z čokolády... Čiže je u mňa veselo a snažím sa denne krokovat tých 10 tisíc krokov, no včera som to prepiskla na 15 tisíc čo je v mojom prípade cca 10 km a dnes som rozbitá ako čínska hračka.☺️ A ďakujem za tvoj názor, krásny dník.🤗

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. jún 2024

@smutok20 A držím palce s tehotenstvom, kebyže môžem takú mini radu, skús teraz iba vymeniť sladkosti za ovocie (je sezóna), žiadne sladké nápoje, len čistá voda a čaje bez cukru ( keď niekde ideš sadnúť kľudne aj pivko, či Kofolu, raz za čas) a pozri si čo je IF prerušovaný pôst... 8 hodín ješ a zvyšok nie, maximálne tak čistá voda počas tých 16h...napríklad toto mi plus úplná odstávka od pivka a vínka pomohlo vtedy z tých skoro 90kg schudnúť za vyše roka na tých 70kg čo som mala v 2021... A "no stres" a spánok plných 8 hodín...a uvidíš ako pekne to pôjde dole... Plus odporúčam kyselinu listovú brať každý deň a ani sa nenazdáš a bábätko bude na ceste. Držím silno palce.✊✊

michaela329
27. jún 2024

Moja štíhla 55 kilova sestra pribrala pri oboch 30 kil. Pričom pri druhom si fakt davala pozor. Teraz schudla na svoju váhu po dvoch rokoch po druhom a obe deti mala po 30, takže už sa viac narobila. Skús sa stravovať vyvážene - aj keď mne to tiež pri nevoľnosti nejde. A kilá skutočne rieš po pôrode. Ja som zatiaľ 8tt, pribrala som dve kilá a to mi je non stop nevoľno 🫣

sense
27. jún 2024

Keď som bola čakala dcéru mala som bmi 27, pribrala som 14 kil

autor
27. jún 2024

@sense tak cca toľko koľko sa odporúča, iba 3 kg plus si dala...to není zlé...a všetkých 13 ostalo v pôrodnici? Ako si sa prevažne stravovala? Môžem sa opýtať na vek keď si čakala dcérku?

autor
27. jún 2024

@michaela329 tak asi genetika...ale čítala som tu aj prípady keď chudunke 55kg priberú 10kg a z pôrodnice idú so svojou váhou 🙈 to je také nespravodlivé 🙈
Mne je divné, že mňa prešla chuť dosť na zeleninu, musím si k nej opäť nájsť cestu...a tie 2 kg to nie je nič strašné, naozaj individuálne...pri druhom som v 20tt mala plus 4 kg a svokra z toho bola pohoršená, že tak málo! Áno pri prvom má kŕmila ako za 2😄 a vždy som od nej šla ťažšia a ona sa z toho normálne škodoradostne tešila!!! Tak keď ona pribrala vždy 20+... Tha....

sense
27. jún 2024

Mala som 31, z tých 14 pribrať ch ostalo v pôrodnici 7. Do 27tt som pribrala 3kg potom mi dali lieky na nevoľnosti a potom každý týždeň kilo... A jedla som to z čoho mi nebolo zle. Moja strava bola hrozna prvý trimester som jedla pcasto hranolky z MC Donalda lebo z toho mi nebolo zle a mandarínky, neskôr som jedla prakticky denne lasagne a mandarínky, na raňajky suchý chleba, lebo z toho má nepáli la zaha... Takže u mňa sa o vyváženej strave nedá nič povedat...

luckajozko21
27. jún 2024

tu mas kalkulacku podla tyzdnov https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gai... V prvom asi 15-18kg (zacinala som na 60kg/170cm), druhe som zacala na 62, nebolo mi vyrazne zle na zaciatkoch. A priberam cca ako je v tomto grafe. Nejak velmi neriesim co jem a som 'v zelenom' (chuti mi aj sladke, aj chipsy si dam o 22:00, aj kopec ovocia a zeleniny .... tak normalne)

zuzkavladko
27. jún 2024

Ja som otehotnela s nadvahou a pribrala som len cisto vahu dietata, plodovej vody a placenty. Cize vaha ukazala na konci tehotenstva +10kg, ale po prichode z porodnice som mala o 11kg menej ako pred otehotnenim. Starsia sestra bola vzdy chudulinka a v oboch tehu pribrala takmer 30kg

simca06022011
27. jún 2024

ja som vseho vsudy pribrala 4kg v tehu, po porode som mala o dobrych 10kg menej ako pred otehotnenim

anavixy
27. jún 2024

Ja som nepribrala ani gram. Z porodnice som odchadzala o 10kg lahsia ako pred tehotenstvom. Jedla som vsetko, tehotenske nevolnosti som nemala, vela som pracovala (v nemocnici denne, nocne, vela pohybu a malo casu). Babatko samozrejme priberalo ako malo.

butterflyeffect
27. jún 2024

Ja sa pridam tiez ma to zaujima. Moje prve tehotenstvo. Mam to mozno horsie este ako ty zacinala som na vahe cca 85( pribrala som prakticky ani nie prejedanim ale nepriavidelnou stravou pri praci a davkami hormonov pri liecbe neplodnosti) ale meriem len 165cm. V prvom trimestri som zacala velmi rychlo priberat, ani neviem preco ked som vela nejedla lebo mi byvalo velmi zle ale nezvracala som, mozmo skor tym pohybom lebo prvy trimester som takmer len prelezala co mi bolo zle stale. Nabrala som 4 kg. Nejake 2-3 tyzdne uz vahu drzim a nejde hore. Zacala som uz druhy trimester. Tiez som citala ze zeny s nadvahou/ obezitou ak by aj nic nepribrali nic sa nedeje. Dokonca som tu citala diskusiu kde jedna baba pisala ze myslim len 1 kg pribrala. Chvalabohu mne posledne tyzdne vobec nejde chut na sladke, skor na maso(co ja nie som masova) ale mna vedia take neskutocne hlady chytat co som v zivote nezazila. Kazdy mi vravi ze neries vahu v tehotenstve ale tak myslim ze ak by som mala 50-60 kil tak je to rozdiel. Budem sa snazit vela nepriberat, vela sa hybem, jem podla mna lepsie ako pred otehotnenim ale nie zeby som sa snazila, tak nejako si asi babo pyta co mu treba.

e1i
27. jún 2024

@smutok20 ja som zacinala pri dcere s 89 a rodila som 97,ale bola v 29tt. A pri synovi 88 a rodila aom 103. Ale do 2t som bola na povodnej vahe.
A tiez nie som vysoka. 162cm

jaskolka
27. jún 2024

Potvrdzujem to, ze silnejšie ženy priberu menej. Ja som začínala s podobnou váhou, ako ty, ale som vyššia (175cm).Pribrala som 7 kíl v oboch tehotenstvach, v pôrodnici ostalo 10 kíl. Počas dojčenia som ešte schudla.

smutok20
27. jún 2024

Veď to nemáš nejakú strašnú nadváhu pri Tvojej výške 🙂 a po pôrode to dáš určite hravo dole 👍🙂

smutok20
27. jún 2024

Jeeej, ďakujem krásne za rady 🙂 ja pól roka už silovo cvičím, normálne kruháče 3 x do týždňa a teda tréner ma nešetrí, ale nejde to moc dole, skôr sa tuk premieňa na svaly 🤷‍♀️ s tým jedlom je to horšie, ale snažím sa bielkoviny držať. IF poznám ale vraj to nie je dobre na hormonálnu rovnováhu tak neviem či to teraz skúšať ;)

autor
27. jún 2024

@smutok20
Robíš super vec, mne sa toto kvôli tlaku nedalo a vlastne IF držím už dlhodobo asi toľko čo sa snažíme a vypustila som úplne alkohol a ono to išlo a pritom nemám 25😁👍. Držím ti silno palce v tej redukcii váhy, nech si čoskoro nájdeš 2 čiarky. ✊✊

smutok20
27. jún 2024

Ďakujem pekne ♥️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre