Práca verzus práceneschopnosť

kiaramia
26. jún 2013

Ahojte,

som tehotna v 14tt a toto tehotenstvo prebieha rovnako ako moje predchadzajuce, ktore skoncilo potratom: v oboch pripadoch som pocitovala silne akoby “menstruacne” bolesti, ktore sa postupom dna vzdy zhorsovali, asi unavou. Okolo obeda silneli, neprijemne sa mi sedelo, k veceru som uz nevedela chodit svojim tempom, co krok to pichnutie, cesta MHD bola kvoli otrasom neznesitelna a vyvrcholilo to spinenim. V oboch pripadoch bolo spinenie vraj z krcka, nie z hematomu a dostala som Duphaston.

Prve tehotenstvo som chodila do prace a skoncilo to zle: o dietatko som v 10tt prisla 😢. Toto druhe tehotenstvo som PN a zatial som to dobojovala do 14tt. Od kedy lezim doma, kadejake bolesti stale mam, no tie navyraznejsie “menstruacne” bolesti spolu so spinenim nastastie postupne odznievaju, citim, ze mi oddych velmi pomohol.

Chcela by som sa Vas spytat: v pripade, ze nejaku suvislu dobu, napr 2-3tyzdne nebudem pocitovat ziadne z tychto problemov, ak spinenie prestane, vratili by ste sa na mojom mieste do prace? Pracu mam sedavu, sem-tam sluzobky, avsak pomerne stresujucu. Chcem sa samozrejme spytat aj doktorky, no obavam sa, ze ona povie ako chcem...

A este by ma zaujimalo: zienky, ktore ste z nejakeho dovodu boli na rizikovom, alebo ste boli kvoli nejakym problemom PN v tehotnstve - preco ste boli a vratili ste sa este pred porodom do prace?

Dakujem za pomoc a za nazor!

zmal22
26. jún 2013

@kiaramia Ahoj tak ja som moje prve tehotenstvo robila uplne do konca a to vo fabrike na 3smeny, len s tym rozdielom, ze ma dali na 1smenu ale makala som na linke, marodila som len nejake 2tyzdne na zaciatku co mi bolo zle.Mala som este mensiu matersku nez tie co cely cas boli na pn, povedala som si, ze ked budem mat niekedy druhe dieta bude cely cas doma, toto bolo pred 8rokmi. Teraz som v oktobri otehotnela a v 6tt mi zostalo hrozne az do 18tt, tak som bola cely cas na pn, ziadne nervy, stresy doma mi bolo dobre, pn som mala velmi dobre zaplatenu, takze sa mi neoplatilo vratit do roboty ani potom co mi uz nebolo zle.Ked raz zacnes byt na pn tak sa to neoplati prerusovat, ale to je len na tebe, ako ti zalezi na dietatku, ci potrebujes peniaze a vela inych veci, to si musis sama uvedomit!

kiaramia
autor
26. jún 2013

@zmal22 dakujem velmi pekne za odpoved! na babetku mi zalezi ovela-ovela viac ako na peniazoch...dlho sme sa nacakali, tak som si na podobne pripady medzicasom aj trochu nasetrila..co ma trochu trapi je za jedno samota a pocit, ze som "neuzitocna" alebo "leniva" ☹ Moja mama mala minule trochu akoby pohrdave reci stylu: "ja som v 5tom mesiaci este lyzovala" ☹

zmal22
26. jún 2013

@kiaramia Ja som bola tiez sama doma, muz mi odisiel do prace, syna som vystrojila do skoly, nikto mi nepovedal, ze som doma a my pritom dorabame dom, takze kazda koruna dobra, ale toto je dolezitejsie nez vsetko ostatne, ved nie sme tehotne x krat za zivot, toto je nase druhe dieta a asi aj posledne, mame chlapca a teraz vysnivane dievcatko. Reci typu neuzitocna al. leniva si nevsimaj nech sa kazdy stara o seba! Ked boli tehotne nase mamy tak bola ina doba, tak to tej svojej tak povedz, ved teraz je len samy stres!

kiaramia
autor
26. jún 2013

@zmal22 ...asi mas pravdu 😢 ako mi minule jedna pani povedala, bude to nakoniec NASE dieta a nikoho ineho...a pravda je, ze keby sa zase nieco stalo, nikdy by som si to neodpustila 😒 Dakujem za radu!

zmal22
26. jún 2013

@kiaramia Jasne, ze mam pravdu, nemusis mi dakovat rada som poradila! Ak sa smiem spytat kolko mas rokov a odkial si?

kiaramia
autor
26. jún 2013

@zmal22 jasne, bez problemov: mam 30 rokov, zijem v Bratislave, ale pochadzam z Nitrianskeho kraja...

zmal22
26. jún 2013

@kiaramia ja mam tiez 30, maly sa mi narodil ked som mala 22, bolo to planovane tehotenstvo, takisto aj toto druhe, len taky vekovy rozdiel, ale nevadi maly sa na malu strasne tesi, tak verim, ze to bude dobre!

kiaramia
autor
26. jún 2013

@zmal22 ja mam o 9 rokov mladsieho bata a pravda je, ze nas vztah je mozno trosku iny ako u "beznych" 1-2roky vzdialenych surodencov: napr nikdy sme sa nebili, neziarlili sme na seba, ale musela som sa o neho vela starat (pisat ulohy, robit desiaty, vodit do skoly, zo skoly) a to mi niekedy trochu vadilo ...ale zase sme si najblizsie z celej rodiny, je pre mna akoby syn, so vsetkym sa mi zdoveri a ja mu pomaham ako len mozem🙂 Takze vekovy rozdiel podla mna vobec nevadi, uvidis, drzim palceky🙂

zmal22
26. jún 2013

@kiaramia Dakujem, aj ja tebe!

eeffka
26. jún 2013

@kiaramia ja som bola v praci do 6m, potom zo zdravotnych dovodov doma,a le aj sedenie na kancel.stolicke v polopredklone tlaci na organy a toto by som urcite neriskovala, ja cca od 3-6m som sa kazdy den necitila podvecer dobre, pobolievalo ma brucho a to mam cisto kancel.robotu, ziadne sluzobky a na stres som zvyknuta, ja nie som ziadna babovka ale nevracala by som sa, tie 2t ti za tie peniaze nestoja.

cawes
26. jún 2013

@kiaramia ahoj ja som bola na rizikovom, tiez kvoli tomu istemu ako ty. Po 14tt som sa vratila naspät do prace. Tiez som mala stresovu, narocnu pracu. A na obdobie tehotenstva mi v praci dovolili byt v kancli takze som fakt len sedela inak nic az po porode a po kratkej materskej som sa vratila na svoje stare miesto.
Podla mna rob tak ako citis. ja som robila neskor len na skrateny uväzok mala som pn na 50 % a 50 do prace to bolo fajn

kiaramia
autor
26. jún 2013

@eeffka ..presne tak, kedysi som ani netusila, ze aj sedenie moze byt neprijemne🙂 dakujem velmi pekne za radu.

kiaramia
autor
26. jún 2013

@cawes Ahoj, dakujem velmi pekne za radu. Inak toto pocujem prvy krat: da sa byt na 50%PN a na 50% chodit do prace? Pracovna zmluva sa ti nezmenila, len si mala od doktorky papier na 50% PN?

cawes
26. jún 2013

@kiaramia hej nic sa mi nezmenilo preco by malo? ved som bola na 100 zamestnana, z toho 50 pn a 50 praca. ved napr ak robim v kancli a zlomim si nohu ktoru nepouzivam pri praci tak mozem nadalej pracovat.

kiaramia
autor
26. jún 2013

@cawes hej, ale s nohou mozes pracovat na 100%🙂 to som netusila, super, dakujem za info!

cawes
26. jún 2013

@kiaramia no neviem ci sa to tak da aj na slovensku ja zijem v zahranici a tuu je to uplne normalna vec. Co viem tak moja sestra tiez robila na neaky krateny uväzok na sk

kiaramia
autor
26. jún 2013

@cawes jaaj, ja ze si to mala tu v SR 🙂 No ktovie,mozno aj u nas take nieco existuje, len sa na to treba opytat - skusim pogooglit 🙂

bubelko
26. jún 2013

@kiaramia myslim, ze na svk nie je mozna 50% pn. je mozne robit na skrateny uväzok, a dostanes aj peniaze za skrateny uväzok, ale nebudu ti doplacat nemocensku na 50%. ale nie som pravnik ani odbornik, takze by som sa na tvojom mieste na to opytala. za opytanie nic nedas. 😉
inak - ak sa budes citit dobre, tak sa skus v praci popytat, ci by si nemohla robit na skrateny uväzok. ak sa bojis, zeby si o babo mohla kvoli praci prist - stres atd., tak chod na rizikove. a to, ze ti niekto vycita, ze si zbytocna - vies ako sa hovori. mas dve usi. jednym dnu, druhym von 😉

kiaramia
autor
26. jún 2013

@bubelko @cawes Trochu som to pozerala a u nas sa 50/50 PN/praca zial asi neda. Nad skratenim uvazku som tiez uz rozmyslala, no situacia vo firme je teraz natolko blba (setrenie, prepustanie a tak), ze podla mna ak mi ho raz skratia, uz mi ho nepredlzia 😠 ...Ale nevadi, ako pises bubelko, uvidim ako sa budem casom citit...za tie peniaze mi to nestoji, tak velmi silit to nebudem, mam este trochu casu do najblizsej kontroly...este rozmyslam, ze sa medzitym popytam aj nejakych inych doktorov - manzelova mama pozna nejaku gynekologicku..aj ked to final rozhodnutie bude asi nakoniec aj tak na mne...Dakujem!

sinjun
26. jún 2013

Mám jednu otázku kočky. ja som od pondelka na PN. Ako sa počíta PN? Z hrubej mzdy a koľko percent?

kiaramia
autor
26. jún 2013

@sinjun pri dlhsej dobe by to malo byt 55% z hrubej mzdy (vratane premii atd)

kiaramia
autor
26. jún 2013

@sinjun tu je nejaky kalkulator: http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-n...
ja som este davku nedostala, tak to neviem overit🙂

tu je nejaky obkec: http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/prac...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre