Pocit úzkosti v II. trimestry. Kedy ma to prejde?

iwesska
7. sep 2010

Caute baby, som v 15tt a vsetci mi hovorili ako sa mi po troch mesiacoch ulavi, ze budem plna enegie, stastna, v pohode. A ja? Stale citim uzkosti - mam pocit ze dokonca este viac ako predtym - bojim sa uz chodit sama von, aj na nakup ☹ , tlak sa mi opat znizil, hoci uz som mavala nad 100/60. Teraz mam casto aj menej a to uz mi je na odpadnutie /kavu nemozem pit, lebo mam tachykardiu/, som rychlo unavena a obcas mi pride na vracanie, co v prvom trimestri nebolo. Citili ste sa niektora podobne? Ja mam pocit ze som asi sama, lebo vsade v diskusiach sa pise len o tom, ako sa kadzej polepsilo a zrazu je vsetko uzasne:( Gynekologicka mi kvoli uzkostiam odporucila psychiatricku, ale mam obavu z uzivania liekov. Uz teraz uzivam malu davku betablokatoru na tachykardiu a babeno je zatial v poriadku. Pred cca 2 rokmi som kvoli panickej poruche uzivala antidepresiva, ale len 9 mesiacov - vtedy mi bolo dobre, ale zaciatky boli plne vedlajsich ucinkov a tych sa bojim, aby babu neublizili ☹ Zacali ste niektora s uzivanim AD az v tehotenstve? Nemyslim ze ste to prerusili na prve tri mesiace, ale ze ste zacali uplne nanovo a ako to ovplyvnilo vase babo. Ja totizto nemam z takehoto tehotenstva radost. Chvilkami sa sice tesim z rastuceho bruska, ale to ze nemozem kvoli uzkostiam chodit medzi ludi ma strasne nici. Nemam depku, len som smutna, ze neviem ako dalej. Poradite mi? Neodkazujte ma na ine diskusie, lebo uz som ich vsetky s podobnou tematikou preluskala a nic o tom ze by sa niekto takto citil aj v druhom trimestri som nenasla. Bud baby uzivali AD od zaciatku, alebo sa im hormony upokojili a vydrzali cele tehu a az po porode zacali znovu. Cakala som, cakala, ze tento trimester sa vsetko zmeni a marne...:(

jonas17
7. sep 2010

ale máš to dievča, ťažké. určité úzkosti mám aj ja, ale ja sa teším zo života.Niekedy rozmýšľam, či sme dobre urobili, že sme mali ešte dieťa, ked už budeme starší, kým nám dorastie na vydaj. aj ked som čakala synov a bola som podstatne mladšia, tak ma zase prepadala úzkosti typu, či to zvládnem, výchovu, choroby...pozri, všetko sme zvládli, hoci ešte nie je všetkým dňom koniec a u nás je puberta dosť divoká... 😀
ak to máš také, že ti bráni vo fungovní, tak chod si predpísať lieky ku psychiatrovi.určite su začiatky ťažšie, ale potom bude lepšie a dnes sú lieky, ktoré určite bábätku neublížia.ale viš, tehotenstvo ešte nie je nič, optroti tomu, ked sa vrátiš s malým bábätkom z pôrodnice, mna až vtedy chytala panika, či je dosť napapaná, či jej nie je zima, či dosť spí, ked mala soplík, či jej prejde, ked dostala teploty po očkovaní, to bol des, hrozne som sa bála.vieš, my mamy , sa už budeme stále , celý život báť o svoje deti. počkaj, ked pôjde na diskotéku, či na výlet stanovať.... 😀 ale musíme to zvládnuť, aby sme vychovali silné deti... 🙂

iwesska
autor
7. sep 2010

Dakujem za povzbudenie🙂 Ja sa nebojim ze sa nezvladnem o male postarat, prave naopak, uz sa velmi tesim aj ked viem, ze budem z toho asidost vycerpana, ale uz budeme aspon oddeleni -dva organizmy- tym myslim, ze uz nebudem musiet stale riesit ci ked urobim to, alebo ono , ci to babu neublizi. Viem ze za tie uzkosti nemozem, lebo je to sposobene hormonami, ale vsade citam same bubu, ako stres babu skodi, ze bude mat neskor psychicke problemy , alebo predcasne porodim a pod. a ja ako matka chcem pochopitelne pre neho to najlepsie. A nech sa snazim akokolvek relaxovat, zdravo stravovat, tak stale sa ta uzkost objavuje. A tak zavidim mamickam, ktore vystavuju svoje brusko na verejnosti, idu relaxovat na dovolenku do zahrancia - to si ja ani neviem predstavit, ked mam problem ist kusok do obchodu. A ja som to hned nechcela riesit liekmi, hovorim si pockam, vsak hormony sa vraj stabilizuju a mozno to zmizne same, ale akosi som v tomto smere asi vynimka a predsalen tie AD budem musiet brat:o/

traktor
7. sep 2010

..vies , niekedy je aj internet na figu...teda tie info co tu ziskas...ako beriem dobre mienene rady, beriem rady odbornikov..ale len co napises , ze mas daky problem, milion ludi ti napise prave to bububu ....ako uskodis svojmu dietatku, co vsetko nesmies jest, co vsetko nesmies robit, ...a ked nedajboze nieco robis inak , tak si zla zena, zla matka...nemozem sa porovnavat s tebou, ale aj ja som mala stresove tehu, az prilis, velmi som bola nervozna, vela som plakala, vecne mi vsetko vadilo...a kazdy , ze dieta bude nervak...a matko je take pokojne dieta a taky spachtos...ze az ...doteraz 😉 ..teraz za to mozu aj tie hormony, mozno aj ine...ale neboj, raz to tehu skonci, a ty si konecne budes uzivat ten super pocit, ze si mama, ze mas toho maleho cloviecika pri sebe..a na to zle v tehu si uz ani nespomenies 😉 ...a mimochodom ani ja som nebola ako tehulka na dovolenke v zahranici a aj tak som stastna ako blcha 😀

iwesska
autor
7. sep 2010

Fiha, pozeram traktor, ze ty mas az 4 deturence. To musi byt radosti! 🙂 Inak dakujem za povzbudive slova. Ja sa na male velmi tesim, uz som aj zacala kupovat vecicky. Len vies, ja som od zaciatku doma na PN a to potom strasne pomaly ubieha. A co sa toho internetu tyka tak prave na takych tych odbornejsich strankach som nasla ze vyskumy dokazuju ze bla...bla...ako ma vsetko negativny vplyv na babo. Hlavne teda nadmerny stres. Lenze co je to nadmerny? Mozu to byt uzkosti, alebo sa tym mysli napr. umrtie blizkeho, alebo domace nasilie? Ako ked mi je dobre tak to neriesim, beriem to ako to pride, ale niekedy mam fakt dost. Inak ked som mala asi pred mesiacom taky zachvat tachykardie, ze som musela na pohotovost /asi vraj vysledok nejakej podvedomej uzkosti/ a robili mi tam USG, tak ja uplne v strese a malicke si tam uplne v pohode kopkalo a mavalo rucickami, vobec neposobilo vystresovane, skor tak ze to ma na salame🙂) Tak ja potom fakt neviem ako to s tym stresom je. Moja mama bola napr. uplne pokojna cele tehu a ja som bola ako dieta vraj uplny nervak a nakoniec aha ako som teraz dopadla 😒 Tak ktovie od coho to cele vlastne zavisi.

traktor
7. sep 2010

@iwesska neries to...tvoje dieta je v teplucku, ma sa dobre, nic mu nechyba a v spravny cas sa vypyta k tebe 😉 ...kolko zien je v strese, nemaju co jest, kde byvat, muz ich bije...a predsa sa dietatko narodi zdrave...len netreba mysliet na najhorsie 😉 ..a vyskumy...co vsetko sa uz vyskumalo a nakoniec bolo uplne inak..

jonas17
7. sep 2010

presne tak, ako píše traktor. ja som tiež mala stresové tehotenstvo, starala som sa o svokru, ktorá mala parkinsona, celé noci nespala, kričala a my sme sa s mužom neustále hádali. do toho môj pubertálny syn, ktorý si myslel, že ked má 19, tak pojedol všetku múdrosť sveta, proste, dal mi zabrať. a naša malá je úžasná. 🙂 dúfam, že aj bude a nič z toho na nej nazanechalo následky. ja som teraz spokojná, nechcem písať, že šťastná, aby sa to nezakríklo, svokra zomrela dva mesiace po narodení malej, mladý sa ukľudnil a tak si pekne žijeme.samozrejme, že prídu aj búrky, ale všetko sa dá zvládnuť.Hlavne si nepripúšťať, že sa dačo môže stať. treba veriť, že všetko zvládneš.držím ti palce! 🙂 🙂

iwesska
autor
8. sep 2010

Juj, dievcata, ste ma ukludnili, velmi. Vobec si nepripustam ze babo by sa nemalo narodit zdrave, kedze po gentickej stranke je v poriadku, tak uz len aby pekne rastlo a priberalo. Len teda chuda aby sa mi furt nelakalo a netrpelo psychicky vo vyssom veknu napriklad. Vela na neho myslim a predstavujem si ako je uz na svete a ako mi kazdy den robi radost svojim usmevom. No aj napriek tomu ze som takto naladena nechapem, kde sa vo mne berie ta uzkost. Ja som predtym normalne chodievala do roboty, na ludi som bola zvyknuta, len v prilis velkej spolocnosti ma chytil zachvat paniky. Ale to sa raz za cas dalo vydrzat, ale teraz mam fakt uplne zviazane nohy pri predstave ze mam ist niekam sama. Nechapem co to sposobuje. Cakam vzdy na manzela az pride z prace a potom niekam ideme spolu. Inak mame s manzelom velmi pekny harmonicky vztah, cize ine nervaky nastastie nezazivam. Len sama so sebou bojujem 🙂 Ale budem dalej, lebo ste mi dodali odvahu a viem ze to stoji za to.

lujza123
9. sep 2010

@iwesska nezufaj.......na konci tehu to bude este horsie 😉 . Zevraj "najkrajsie obdobie v zivote zeny" a " pozehnany stav" take keci musel vymysliet isto nejaky chlap. Iste su zeny co si to uzivaju, zo zasnenym pohladom si hladkaju bruska a najradsej by boli tehotne navzdy ale ver tomu ze je veela takych co to az tak ruzovo necitia.
Ja na mojom tehotenstve vidim len jednu jedinu pozitivnu vec, to ze mam uzastne nadherne dieta. Vsetko ostatne bolo na ho.... Som clovek psychicky stabilny, optimista, v zivote som nemala depky ...okrem tehotenstva, vtedy sa hormony postarali o to ze som bola uplne vysinuta. Od prveho dna som sa nespoznavala v zrkadle, zdalo sa mi ze mam nejaku spuchnutu divnu tvar, cudne telo ktoremu nesedelo ziadne oblecenie. Ja tvor spolocensky som vysedavala doma, za celych 9 mesiacov som bola len par krat niekde medzi ludmi a poslednych 6 tyzdnov nikde, lebo vsetci sa ma len vypitovali na termin a chceli mi obchytavat brusko co ma vzdy neskutocne vytocilo. Prvy trimester som revala kazdy den, stacila mi reklama na zradlo pre psy a skocilo to hodinami placu nad nespravodlivostou sveta. Ten druhy sa to mierne zlepsilo ked som citila malu ako kope, ale do toho prisli prve problemy, par tyzdnov ma boleli rebra ako keby su zlomene a potom mi preistotu brusko stlacilo nejaky nerv na nohe takze som vyse mesiaca krivala co naladu rozhodne nezlepsilo. Ten treti trimester ani nebudem opisovat ...proste nadrozmerny uzlik nervou, v praci sa mi oblukom vyhybali nielen kolegovia ale aj zakaznici a pohadala som sa hadam s celou rodinou.........

Tak hlavu hore, setri si silu na ten koniec. Tabletky skus nebrat...alebo sa opitaj v lekarni na nejake homeopatika, tie babu neuskodia, vyborne ukludni aj medovkovy caj. Ked ta pochyti nejaka blba nalada skus sa ist prejst, vycistis si hlavu, nadychas sa cerstveho vzduchu, unavis sa a prospeje to vam obom. Alebo si ponadavaj tu na fore, kludne prehanaj a nehambi sa za svoje pocity, nebudes to zbytocne dusit v sebe a bude ti lepsie ..a o to tu predsa ide 🙂

jerryjanka
9. sep 2010

@iwesska ako by som čitala o sebe ked čitam tvoj prvy prispevok - poslala som ti poštu internu maš ju hore 😉

iwesska
autor
9. sep 2010

No tak Lujza, to si ma fakt potesila, ze to bude este horsie🙂 Vies co, nech, hlavne nech je uz male na svete. Lebo ja som tvor odjakziva velmi netrpezlivy a keby som mohla chodit do roboty, tak mi to rychlo ubieha, ale tym ze musim trcat doma, tak sa mi vlecie kazdy den a este tie problemy do toho - no clovek ma pocit ze sa to nikdy neskonci a len sa to naopak nabaluje. 😖 A aj ked sa snazim si to prezivanie doma nejako sprijemnit - resp. nemysliet na to a zamestnat sa, tak ked pride cas na relax - bum a uzkost je na svete. Fakt takto zle psychicky som na tom este nikdy nebola. Bola som zvyknuta byt sama, vsade chodit sama - hlavne po nakupoch, kde mi do toho nikto nekecal - to bol moj relax. A teraz? Ked musim tak vbehnem prvymi dverami dnu, vezmem co potrebujem a hned aj bezim von. Je to ako keby ma niekto nahanal. Pred domom mame detske ihrisko a tak zavidim tym mamickam ako sa tam v pokoji hrajkaju so svojimi ratolestami a ja ako taky posero, len trcim doma, len aby sa mi nahodou nieco nestalo. Moj hlavny problem totizto spociva v tom, ze sa mi vonku prudko rozbusi srdce, ale tak, ze nevladzem ani stat no a koniec...uz aj letim domov, lahnem na postel a tam to prejde. Takze zacarovany kruh. Skusala som aj homeopatika - nic, medovkovy caj - tiez nic. Jedine co mi pomaha je fakt ked je so mnou manzel - je to taka moja poistka "keby nieco" 🙂 Takze u mna ani tak nejde o zlu naladu, ja som bola vzdy vysmiaty clovek, len nechapem, preco mi tak zrazu vadi spolocnost. Si pripadam ako slimak v ulite. Este aj nas skrecok je smelsi 😀
Inak co sa toho vyzoru tyka, tiez si pripadam ako hruza. Brucho mi vidiet len trosku, ale aj to skor vyzeram, ked sa obleciem ako dobre prerastene prasiatko 😀 Fakt obdivujem zeny, ako Andrea Veresova, ktora vyhlasi, ze by mohla byt tehotna a rodit stale. Aj ked z ust celebrit mi takyto vyrok uz pride ako klise, kedze vsetky chcu byt v ociach fanusikov tie NAJ matky a tak radsej ani nepriznaju ako im bolo naozaj. Ale nikdy nehovor nikdy! Mozno sa do konca tehotenstva aj ja dockam nejakeho pozitivneho zazraku 🙂

lujza123
10. sep 2010

@iwesska he he no presne tak som rozmyslala aj ja v tehotenstve, tych 9 mesiacov mi prislo nekonecnych. A nebudes mat tie busenia srdca z tlaku? Vies ked ti kolise v tehotenstve, mas ho vacsi alebo mensi ako normalne, si doma je to ok, ale ked vides von a zacnes sa hybat ten tlak sa ti moze zvysit a rozbucha sa ti srdce. K tomu ten strach a problem je na svete.
To ze ti prekaza spolocnost je podla mna normalne, aj mne prekazala, aj vela inym tehuliam prekaza, neviem mozno to telo si same vyzaduje klud a pokoj aby sa babetko mohlo vyvijat. Priroda to tak zariadila ze tehotne zeny zeny su velmi citlive ale aj vybusne, rychlejsie sa pohadaju a urazia ako normalne, ale taketo nalady urcite ziadnemu babetku neublizia. Stres je prirodzena sucast zivota a babetko ho k vyvoju potrebuje ako aj vsetky ostatne pocity. Vela stresu asi skodi, jasne ze hlavna managerka velkeho podniku s pracovnou dobou 12 h denne by mala asi ubrat

Mas to dost blbe ze si na PN-ke, v tej praci by ten cas ubiehal 100 x rychlejsie, ja som musela byt 3 tyzdne a skoro ma slahlo od nudy. 😉
V ktorom tt si? Uz citis pohybi? To tak doda energiu...

alexandrah
10. sep 2010

ahojte kocky, je to super tema, plne sa so vsetkym stotoznujem!!! ja som prve tehu bola tiez pn, dokonca som trpela strasnou nespavostou, spala som take 4 hodiny, a zaspala som az rano o 7-9, cize 20 hodin byt hore ... do toho migreny, a posledne 2 mesiace peklo, vysoky tlak, opuchanie noh, trpnutie ruk ... ako pise lujza, jedine dobre na tom bolo to babatko uzasne, co mam, inak vsetko na milu jarmilu, aby som sa pekne vyjadrila ... posledny mesiac som dokonca vedela spat iba hodinu, a pod ho na porod, a kojenie ...takze neboj, vsetky stavy su normalne, rob iba to, z coho neni si mimo, neznasilnuj nic ...ja som väcinu casu citala, kukala internet, ked som bola v porodnici, bola som taka informovana, ze lakeri a sestricky len cumeli, no co uz budem cele noci robit, a kukala telku ... tiez som moc von nechodila ... som nevladala ...co sa tykalo vyzoru, lepsie som zacala vyzerat az tak v 5-6 mesiaci, to som uz vyzerala tehu, predtym skor ako po dobrom obede ... 😀 babatko je uzasne, aj ked zaciatky budu tazke, viem, ze sa tesis na babo, mozno ked mas depky, porozpravaj sa s psychologom, alebo tak, neni to sranda, lebo dojde babatko, nevyspis sa, bude plakat, nebudes vediet co, kojenie neni sranda ... ale jak to rastie, a usmieva sa na teba, a smeje sa od stastia, len ked ta vidi, a vyska, a opakuje mama, a vsetko, a vidis, ake robi pokroky, a ake je nadherne, a toto ma z teba, toto z manzela, je to to nauzasnejsie kino, co mozes pozorovat!!! 😀 neboj, ubehne ti to dost rychlo!!

ja som teraz druhy krat tehotna, no nebude to sranda, 2 tak male deti, hlavne 2. mesic bol peklo, bola som sialene unavena, a Riško zrovna chcel byt hore ...

iwesska
autor
10. sep 2010

@lujza123 , no, veru na pohotovosti mi lekar povedal, ze to srdce moze tak reagovat prave kvoli tlaku. Ze sa mi moze prudko znizit, co ja nezaregistrujem, ale ako kompenzacia aby som neodpadla je prave zvyseny pulz. No a mna to vyplasi a uz je zachvat na svete. Ale dnes sa mi stalo nieco velmi cudne, ze sama z toho nechapem. Rano som vstala a moja nalada bola o 100% lepsia ako vcera rano. Po dlhej dobe som sa citila stastna, plna energie a cuduj sa svete, mala som chut ist niekam von. A sama!🙂 Akokeby som bola uplne vymenena. Trosku som mala obavy, aby som neprestrelila a o chvilu sa s vyklepanymi nohami nevratila spat, ale bola som pocas vychadzky 1,5 hodiny prec, aj som sa presla, aj som nakupila a nic. Ziaden stres, ziadne busenie, triaska. Perfektne som sa po tej prechadzke citila, bola som stastna, ze som to zvladla. Keby som nevedela, ze som nic neuzila, tak by som si normalne myslela, ze som si nieco slahla🙂) Hovorim si: "zeby uz prisiel konecne ten 2.trimester?" Mohlo by sa stat ze zo dna na den sa zmeni - resp. vyrovna hladina hormonov? Vyrazne ma zacali boliet aj bradavky oddnes...boleli aj doteraz,ale trosku menej. Lebo po tomto zazitku som presvedcena ze je to tym, pretoze nic specialne som neurobila preto aby som sa tak citila. No dufam len ze som to nezakrikla a zajtra mi to telo zase spocita 😅
Inak o dva dni zacinam 16tt, ale som prvorodicka, tak neviem ci uz budem nieco citit. Ale tesim sa na ten okamih. A aj ked viem ze po narodeni to bude asi dost o nervy, tesim sa na to. Tak ako pise ALEXANDRAH, bude to to cast z nas, ktora bude zavisla od nas a my mu dame vsetku lasku co mame. Hovorim si, ze nemoze byt predsa stale len zle.
Inak este k tomu spanku - to je zase jedna z mala veci, ktore si viem pocas tehu fakt uzit 🙂 Vsetko to, co nemozem robit cez den, dobieham v noci a fantazirujem o vselicom moznom aj nemoznom, chodim na dovolenky, som s babatkom, aj do prace "chodim"... 🙂 ..a potom BUM, rano pride kruta realita ☹ A inak je zvlastne, ze posledne 3 noci sa mi stale sniva ze plavam. Raz v bazene, potom v jazere...vzdy je tam pokojna, cista voda, malo ludi. Neviete co by to mohlo znamenat? Len tak zo zvedavosti ma to zaujima.

alexandrah
11. sep 2010

ahoj iweska, tak to sa moc tesim, ze si si uzila den, tie hormony su v tehu take splasene, ze naozaj asi vsetko je normalne, a vsetko sa moze nie zo dna na den, ale z minuty na minutu zmenit, chvilu je dobre, potom ta chyti depka, potom nervy ... a potom zase dobre, chudatka nase polovicky 😀 😀

neviem, ci budes citit pohyby v 16 tt, ja som ako prvorodicka citila az v 22 tt. ale skor to citis ako bublinky v brusku ... skoro nedefinovatelne ...

mona333
27. aug 2016

@iwesska ahoj,ako sa potešili tvoje stavy? Prežívam presne to isté,pocit úzkosti,drevené nohy,nízky tlak a vysoký tep. Prešlo to?

zuzka1008
7. sep 2016

Baby mňa velmi zaujíma či sa toho dá niekedy zbaviť, bez použitia liekov ?

ebi88
16. sep 2016

Ja som druhy semester, uz bolo chvilu ok, ale mam poct ze sa to zas vracia 😢 Uzkost smutok depresia.

sardinka336
16. sep 2016

tak šup sa liečiť lebo ked sa to spusti naplno tak to bude ,,pruser,,. Nechapem čo robite tolké vedu z tých liekov, nemusi to byt navzdy, na čas...a kebyze to beriete aj dlhodobo tak čo? Ci si cukrovkár vyčíta ze berie inzulin? Alebo srdciar si vyčíta ze berie lieky na srdce? Nevyčíta...je rad ze funguje a zije.
U niekoho to prejde same ale u niekoho nie a potrebuje pomoc. Pokial niekto uz raz mal epizodu depresie, uzkosti, paniky...tak je pravdepodobnost ze sa mu to vrati, mozno mala ale je. Možno 2 roky x rokov bude mat pokoja a potom bum zomrie mu pribuzny, strati pracu, pridu nejake problémy a psychika sa ,,naštartuje,,.
pridavam link ,,panikarom,, https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Br...

ebi88
16. sep 2016

@sardinka336 ad mozu skodit dietatku.

sardinka336
16. sep 2016

@ebi88 si lekár? si pacient spolupracujuci s psychiatrom ? či mas len naštudovane na gugli...sertralinove preparaty su viac menej bezpečne po 1. trimestri sa mozu iste uzivat ak je to potrebne a matka nezvlada situáciu. Problematicke su napr. benzače ako Lexaurin, Neurol...všetko treba konzultovat s psychiatrom, doplnit terapiou ak je to mozne. Dlhodoby stres vyplavuje adrenalin, pri uzkosti napr. sa menia telesne reakcie, funkcie endokrinneho systemu a inych a to dietatu neškodi? ked matka pocituje depresiu, uzkost, bušenie srdca, tlaky na hrudi, stiahnuty zaludok, moze mat hnačky, zavraty...to neškodi?? si načitaj na gugli ze to tiez škodi...možno viac ako polka Sertralinu alebo jeden cely...
Ale kazdy ako chce, ked sa chce trapit nech sa trapi..tažke stavy bylinkami neporieši. A dieta potrebuje zdravu matku a nie ,,psycho trosku,,.

ebi88
16. sep 2016

@sardinka336 poznam konkretne pripady, ked sa po ad narodili postihnute deti.. Ja som sa rozhodla nebrat. Nikdy som problemy nemala, az teraz v tehotenstve. Myslim si vsak ze dieta ma vlastny rozum a akokolvek je s matkou prpeojene, nezdiela automaticky telepaticky vsetky jej emocie. To by boli dvojedina osobnost. Narozdiel od zdielania stravy a teda aj liekov. Tuto na konovi preto jladal v diskusiach navod ako to zvladli ine mami, utechu ze v tom bie som sama a ze to casom mnohe aj preslo. Upokojuje ma to, asi ako ak ostatne mamicky, ktore sa citia nevyrovnane preto pisu sem o radu. O slova podpory. "Psycho troska", no, kym nezazijem na vlastnej kozi, krotila by som slovnik.

cattleya22
16. sep 2016

@zuzka1008 dá sa, šikovný terapeut alebo psychológ vie pomôcť, lieky neliečia, potlačia symptómy, po vysadení sa všetko často vracia... psychológ je síce menej "pohodlný" ako lieky od psychiatra, ale pevnou vôľou a trpezlivosťou sa týchto úzkostí dá pekne zbaviť. Všetkým úzkostlivým držím palce, ide to 🙂

aksim88
16. sep 2016

Ahojte, ja som si tym tiez presla, v tehot. to zacalo. Chodila som ku psychologicke, asi som natrafila na nespravnu (aj ked mi ju odporucali - je to klinicky psycholog) ale ked ani po 4 mesiacoch neprichadzali ani ciastkove vysledky, zrusila som ju. Bola som na liekoch - vraj strasne slabe, dali daku davku, ktora ani v letaciku nebola. Brala som serlift az do porodu. Vsetko prebehlo Ok, mala sa narodila v poriadku, po porode som stale uzivala lieky - teraz uz citalec. Beriem 1,5 tabletky (velmi nizka davka), je to ako na hojdacke, raz dobre, raz horsie. Ale faktom je, ze cca 2 mesiace som bola uplne v pohode, dnes som dostala slaby zachvat, ale dalo sa to zvladnut. No stale v tom podvedomi sa vynara pochybnost, ci to zvladnem, ci to pride, kedy to pride, co potom, ci budem moct ujst (ak ide o uzavrety priestor) a pod. Velmi drzim palce... nam vsetkym, nech to prekoname

ebi88
16. sep 2016

@aksim88 ja mam napisane "adaptacne poruchy" a mozu za to konkretne udalosti, ktore sa mi udiali a ktore neviem prekonat, predychat, zmierit sa. Viem, ze je to o psychike, o mne a mojej snahe, niekedy sa to dari lepsie ale inokedy celkom podlahnem..Lieky som si nevybrala, bojujem sama. Ale neviem ako dlho to zvladnem, teism sa jedine na babatko, to je moja zachrana a nadej. ;(

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre