Nízko položená hlavička v 20. týždni

arabelka33
4. aug 2020

Ahojte dievcata. Doktor mi na poslednej kontrole povedal, ze hlavicka je polozena nizko. Ale, ze z pohladu ultrazvuku cez brucho sa to moze zdat nizko, no zo spodu to tak vobec nemusi byt. Ultrazvuk zo spodu neurobil. K placente napísal ZS + F. Mam sa radsej objednat znova na kontrolu? Objednal ma klasicky znova o mesiac. Niekto skusenosti? Dakujem.

kubkovamama
4. aug 2020

A
@arabelka33 kľud,si iba 20tt,hlavička vôbec nezostane tam kde bola na uzv,baby sa bude ešte riadne prehadzovať.Skor tým chcel dr povedať,že babenko je celkovo asi nízko uložené v maternici.Som 19tt, tretorodicka,tiež veľmi nizko bábo,síce som na PN,ale kvôli iným komplikáciám.Pokial máš kontroly klasicky raz do mesiaca,lekár isto vie,že je všetko v poriadku,veď prečo by ti to tajil?Môžeš mať iba nepríjemné pocity v podbrušku,ja často cítim silný tlak úplne dole ako sa malé prehodí, tlačí na mechúr atď,ak sa necitis dobre,často oddychuj,ľahni na lavy bok,trošku bábo pohladkať nech sa presunie.

arabelka33
autor
4. aug 2020

@kubkovamama ja som prvorodička. Tento lekár iba zastupoval môjho, kedže bol na dovolenke. Mne môj lekár nikdy predtým nehovoril, že by bolo bábatko nejak nízko uložené. Teraz bola aj prvý krát hlavičkou dolu. Nepríjemné pocity moc nemám. Malú cítím a je to fajn. PN niesom, pracujem v kancelárií kde iba sedím a ani ma lekár nevypisoval, ani som nechcela. Naozaj nemám komplikácie len tento zastupujúci lekár ma vystrašil. Keď som sa pýtala na hlavičku nízko, tak povedal, že teda zo spodu to tak vôbec nemusí byť. Tak neviem čo si o tom myslieť.

kubkovamama
4. aug 2020

@arabelka33 bábätko v takom nízkom týždni tehotenstva neustále mení polohu,má iba cca 17cm max 20cm, myslím,že dr.to myslel trošku nadnesene s tou hlavičkou a že vaginálna sonda zobrazuje inak to je pravda,kontroluje ti tak aj krcek+pohmatom čo ti nerobil,na tvojom mieste by som sa nijak nestresovala.Od vyšetrenia babenko už x krát zmenilo polohu.Aj keby je celkom dole uložené,ak sa krcek neskracuje,netvrdne ti bruško a si celkovo úplne v poriadku,neries to v hlave,iba budeš zbytočne v napätí

arabelka33
autor
4. aug 2020

@kubkovamama a ako napríklad zistím, že sa krčok skracuje? Nechystám sa si to sama kontrolovať teda. Len premýšľam, že ak by bola tak veľmi nízko tak by asi urobil aj ten vaginálny ultrazvuk, že? Ja teda som doteraz robila klasické domáce práce a všetko no. Nejak som sa nešetrila, lebo sa cítim dobre a môj gynekológ stále prizvukuje, že tehotenstvo nieje choroba. To má pravdu. Aj som bola stále v pohode, kým mi nedal tento lekár chrobáka to hlavy. Viete ako to je, stačí tehotnej žene jedna veta a domýšľa si.. je to moje 3 tehotenstvo, prvé 2 boli neúspešné (MA a mimomaternicové).

kubkovamama
4. aug 2020

@arabelka33 to nezistis,jedine lekár.Neboj,jasné,že to je ťažké po MA,tiež mám 3xMA za sebou a bolo ťažké sa nesledovat do zblaznenia,ale fakt snaž sa to nerobiť a nepremýšľať,ja už nepremýšľam,jednoducho veci sú ako su a ako majú byť, zmeň postoj na pohodove myslenie.Mne sa to darí ani neviem ako a mám teraz to najkrajšie tehotenstvo a snažím sa uzivat si to a netrápit sa čo ak a keby.Predtym som s oboma deťmi (kvôli potratom veľký rozdiel medzi nimi)pol tehu prelezala naštopaná liekmi a tentokrát som sa proste zaťala, že to vyjde a bude to dobre.Nastav si hlavu na spokojné myslenie.Nenechaj sa rozhodit

arabelka33
autor
4. aug 2020

@kubkovamama ja som naozaj až doteraz bola v úplnom kľude, vždy som sa tešila, lebo som sa tiež nastavila, že tentokrát už je všetko v poriadku. Lekár si asi občas neuvedomí čo môže jednou vetou spôsobiť. To, že môj lekár ma už pozná tak on by mi to snáď ani nepovedal :D že ak to nieje nič vážne tak by to asi nekomentoval, aby som sa nebála. Tak ďakujem za rady. Budem kľudnejšie a ak by predsa niečo tak za ním zájdem skôr. Bežne mám kontrolu raz za mesiac zatiaľ.

diaalex
4. aug 2020

@arabelka33 aj mne lekár povedal, že je malá nízko a to z dôvodu, že robím mno robila som v kancelárii a sedavé zamestnanie. Kedze som robila u súkromníka dohodli sme sa, že každý deň skoncim o 2-3 hodky skôr (niekedy som robila riadne, inokedy potiahla 2h nad rámec) a na materskú som šla o mesiac skôr, aby som vyčerpala dovolenky 🙂 mne pomohlo, keď som z prace prišla domov, že som si vyložila nohy a pospala si kus 🙂 malá je zdravá a narodila sa spontánne 2.deň po termíne 🙂

arabelka33
autor
4. aug 2020

@diaalex naozaj, aj zo sedaveho zamestnania? To by ma ani nenapadlo 🤔 Ja som teda po praci chodila na dlhe prechadzky a s krsniatkom na detske ihrisko a prave som si myslela, ze tie dlhe prechadzky nejak uskodili. Tak ja si povykladam nozky tiez. A mali ste aj nejaky kludovy rezim alebo? Lekar neodporucil nic?

diaalex
4. aug 2020

@arabelka33 mne povedal, že sedavé zamestnanie, že malú tlacim dole a preto je nízko 🙂 dal mi na vyber, buď sa dohodnem v práci o skrátenom čase alebo ma vypíše 🙂

arabelka33
autor
4. aug 2020

@diaalex zaujimave, ze mne teda nic nepovedal. No nic. Dnes som si v kancelarii na hodinku dala nohy hore 😁 a pracovala takto. Teraz mam dovolenku, tak snad sa to upravi. Babatko sa potom dvihlo vyssie?

diaalex
4. aug 2020

@arabelka33 potom už nebol problém 🙂

arabelka33
autor
4. aug 2020

@diaalex a mala si teda vyslovene nohy polozene vysoko ano? Pre predstavu 🤔😁. Dakujem.

diaalex
4. aug 2020

@arabelka33 áno, na vankúši čo je k sedačke 🙂

danielahamar
11. aug 2020

Tiež mám pocit, že babo je nízko, kde asi nemá byť mam taky pocit, som zvedavá, čo mi povie na kontrole bud. tyzden. Mam 19tt momentalne

arabelka33
autor
2. sep 2020

@danielahamar ahoj, neviem čo ti povedal, ale ja som bola teraz na kontrolu, minulá týždeň a môj gynekológ všetko skontroloval a povedal, že bábatko vôbec nieje nízko. A, že sa tam stále dokola ešte bude točiť, krčok zatvorený, nič sa nedeje, všetko v poriadku. Povedal, že aj keby bábatko bolo v 20 tt nízko, v 24 tt už vôbec byť nízko nemusí, žiaden strach.

danielahamar
2. sep 2020

@arabelka33 môj gyndos na poslednej kontrole vôbec nič, lebo týždeň pred tým som bola na morfo a tam bolo všetko ok, aj položenie. Takže môj povedal, že zas až nabudúce

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre