Koronavirus - pracujem na letisku a som tehotná.

soraya25
12. mar 2020

Ahojte,
Chcela by som sa opýtať na vás názor, som v 18tt a pracujem na letisku Schwechat vo Viedni ktoré žiaľ neplánuje zavrieť. Som v neustálom kontakte so zákazníkmi z celého sveta ich dokladmi, kreditnými kartami atd. Kvôli koronavirusu som už dlhšie PN nakoľko sa bojim že by sa niečo mohlo stat. Tento týždeň som dostala predvolanie na poisťovňu kde mi hlavný lekár zhodnotil zdravotný stav zrušil PN od budúceho týždňa a sucho poznamenal že tehotné niesu riziková skupina a môžem kludne pracovať. Odvtedy sa neviem sústrediť na nič iné len čo bude buduci týždeň. Čo by ste robili na mojom mieste ? Gynekolog aj obvodný lekár majú na koronavirus rovnaký názor a to že doma má ako tehotnú nenechaju :(

meluela
12. mar 2020

@soraya25 a byvas kde sk alebo at? lebo podla novych pravidiel by si vlastne mala byt v karantene po prichode na sk vzdy (?) ti lekari su asi rakuski ked sa tak spravaju ? na tvojom mieste by som sa tej robote vyhla ak sa da aj ked teda tehotenstvo by nemalo byt ohrozene podla toho co sa zatial vie ..

soraya25
autor
12. mar 2020

@meluela bývam na Slovensku, to je ďalšia vec ktorú s mužom riešime on tvrdí že karanténa sa vzťahuje aj na mna a tak isto na neho lebo sme v jednej domácnosti on našťastie pracuje z domu, hospodárske noviny píšu že pokial ste zamestnaný v zahraničí stačí tak isto potvrdenie od zamestnávateľa a karantena sa tým pádom nevzťahuje ale to sú nepotvrdené zdroje.. a lekári v Rakúsku teda zľutovanie nemajú, tu tie reštrikcie sú naozaj minimálne keď vezmeme do úvahy počet nakazených. Ruska v práci tak isto mame zakázané ..

meluela
12. mar 2020

@soraya25 to su debili ti lekari a vedenie letiska ci leteckej spolocnosti co vam zakazali tie ruska tak to je uz uplny idiotizmus :-/ mali uz davno zavriet cely swechat. zial si asi spolu s par dalsimi stovkami ci tisickami ludi v situacii, ktoru este nikto velmi nepremyslel ... a si niekde na pomedzi medzi legislativami dvoch statov .. najlepsie pre vsetkych by bolo kebyze ostanes doma

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jenisjenis
13. mar 2020

@soraya25 chod na pohotovost ze mas bolesti popripade ze si zakrvacala. A povedz nech ti napisu do papierov ze doporucuju PN. A ak im aj povies preco a este k tomu pridas ze dlho stojis v praci tak ti pomozu a napisu. Potom len das lekarovi tvojmu.

domi995
13. mar 2020

@soraya25 ahoj, keďže si v situácii, kedy nemáš veľmi na výber pokiaľ nechceš prísť o prácu, tak ti posielam aspoň niečo na upokojenie. Hlavne sa veľmi nestresuj lebo to vplýva aj na malé. Držím palce. 🙂

prevenar
13. mar 2020

@soraya25 ...ak pojdes do prace, tak mas vysoku sancu ,ze sa nakazis. toto ochorenie je extremne nakazlive. ...na tvojom mieste by som dal vypoved a ostal doma, ked to prejde najdes si znovu pracu. je to riziko aj pre teba aj dieta.

lucinka1988
13. mar 2020

@soraya25 byt na Tvojom mieste, ostanem doma aj za cenu toho, že by som prišla o prácu. Ak si to môžeš čo i len trochu dovoliť, neriskuj svoje zdravie a zdravie tvojho dieťaťa!!!

jonnie
13. mar 2020

Ved ak mas rozumneho lekara obvodneho...nevh ti vypise PN..dovod najdes...mozno chrbat...alebo gynekolog. Viem, ze ide o matersku...no určite by som hladala moznosti ako neist.

janinah
13. mar 2020

Presne toto čakám,že ľudia zdúchnu zo svojej práce,lebo hrozí nákaza.Tak nech si toto povedia predavačky,zásobovači,policajti,lekári,zdravotné sestry.....píšem všeobecne,neodsudzujem nikoho,kto sa bojí....a kto sa vlastne teraz nebojí?
Predpokladám,že ochr. pomôcky máte,dez. na ruky tiež,nerozumiem prečo nemôžete mať rúška či rukavice,toto by ste si všetci mali dať,chcem vidieť ako vám ich bude nadriadený strhávať z tváre.....príp. či ako teh, ťa nemôžu presunúť na miesto,kde sa premelie menej ľudí.

luccija
13. mar 2020

@soraya25 trvala by som na rusku.Rakusko celkovo podceňuje situáciu, keď az teraz nechali deti doma.Ak máš veľký strach vymysli si závraty bolesť chrbtice

bluka2
13. mar 2020

Pytas sa na slovenskom fore a tu je trochu kultura ist na PN v tehotenstve od zaciatku do konca niekedy aj len tak preto, ze si tehotna. Tie rady ako podvadzat su super. V Rakusku je to trochu inak a dostala by si zrejme trochu inu vzorku odpovedi. Kazdopadne lekari maju pravdu, ze nie si rizikova skupina. Ja by som sa sustredila asi na pitie odstavenych dzusov, dostatok spanku a super hygienu. Alebo je moznost dohodnut sa na ukonceni pracovneho pomeru dohodou. Ked byvas na SK, neviem co to ma dopad na matersku, ale normalne v Rakusku ani zrejme nie

majkeel
13. mar 2020

Na frekventovanom pracovisku kde sa vyskytuje vela ludi asi normalne ist do prace, mat rusku a antibakterialnym gelom si umyvat ruky kazdych 15 minut, kazdu hodinu pod vodou, nedotykat sa tvare ..

matapo
13. mar 2020

...tak popravde, mam letiet o dva tyzdne s detmi domov, na 99,9 percenta nepoletim, lebo sa bojim tym letiskom prejst, tiez nepatrim do rizikovej skupiny, no ale aj tak, nakazit sa moze kazdy. Pracujes na letisku, miesto odkial sa vsetko siri do celej krajiny. Je to tvoje zdravie, tvoje dieta, nesla by som do tej prace. Juuuj zlatucki doktori na SK< vysvetlis situaciu a vyjdu ti v ustrety pokial doslova nezneuzivas system. Toto nie je zneuzivanie systemu, chodit kazdy den so strachom do prace je o nervy. Ja by som do prace na letisku nesla. ked to nechapu, tak este mas moznost si vymysliet najaku tehu diagnozu, ze si prilis unavena, opchaju nohy ked dlhsie stojis, mas zavraty,...no cokolvek, bez chrbtovej kosti nieco skusit, alebo potom uz len dohodnut sa na ukonceni prac. pomeru. Situacia sa nezlepsi ani o mesiac len zhorsi, a takto riskovat...

brita7777
13. mar 2020

preco nemozes pouzivas ruska ? To je strasne ☹

lucka_ke
13. mar 2020

vymysli si bolesti chrbtice, hlavy, silné migrény, točenie hlavy... nech ťa nechajú doma

meluela
13. mar 2020

@soraya25 Ahoj, takze ty by si mala vlastne ostat v Rakusku ak tam v pondelok pojdes ... "Osoby, ktoré žijú na Slovensku, ale dochádzajú do zamestnania do zahraničia, by mali podľa polície zostať po celý čas mimoriadneho opatrenia v zahraničí, ak musia chodiť do zamestnania." To potvrdenie od zamestavatela, to plati len naopak - teda pre tych co byvaju napr. v Kitsee a robia v Bratislave. Ty vlastne teraz ani nemozes ist do rakuska k svojmu lekarovi, vsak co by si tam sama tehotna bez ubytovania robila, potrebujes ostat doma s rodinou, takze by AT strana mala akceptovat stanovisko akehokolvek slovenskeho gynekologa alebo pohotovosti (podla popisu su to svine a budu sa bratnit, ale za pokus to stoji).

meluela
13. mar 2020

este zdroj
https://dennikn.sk/1798886/jazdia-cez-hranice-d...

Opatrenia na hraniciach od piatkového rána

Na všetkých hraničných priechodoch okrem hraníc s Poľskom platia od piatka 13. marca od 7. hodiny obmedzenia.
Malé hraničné priechody sa začnú postupne uzatvárať, na veľkých budú merať teplotu, rozdávať letáky a upozorňovať ľudí na povinnú karanténu.
Od siedmej rána sa zrušila medzinárodná osobná vlaková a autobusová doprava.
Pre každého, kto bol v uplynulých dňoch v zahraničí a kto sa bude teraz vracať, platí 14-dňová karanténa.
Kto nemá pobyt na Slovensku alebo slovenský pas, cez hranice sa na územie Slovenska nedostane – ministerka Saková vyzvala ľudí, ktorí žijú v zahraničí a pracujú na Slovensku, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, ktoré nemusí byť notársky overené.
Osoby, ktoré žijú na Slovensku, ale dochádzajú do zamestnania do zahraničia, by mali podľa polície zostať po celý čas mimoriadneho opatrenia v zahraničí, ak musia chodiť do zamestnania.

majka_skvela
13. mar 2020

Wtf? Toto je fakt strasne, ze ti zrusili pn. Tuto v BA som prisla ku gynekologovi, povedala, ze som tehotna a pracujem s ludmi a hned mi bez vsetkeho vypisal PN. Dokonca sam zamestnavatel ma poslal domov, ze dobre som urobila a nech sa nevystavujem v praci riziku a uz riesi, ako by som mohla casom pracovat z domu (dotetaz sa u nas take velmi nedalo). Nepaci sa mi to, skus este nejakeho lekara na Slovensku.

soraya25
autor
13. mar 2020

@brita7777 pracujem v požičovni aút kde mame uniformu a treba vyzerať reprezentatívne a nevyvolávať u zákazníka paniku + sa treba snažiť každému ponúknuť vyššiu triedu za príplatok a usmievať sa .. veľa sa vypytujeme a vysvetľujeme podpisujeme zmluvu atd..

brita7777
13. mar 2020

@soraya25 blbe ☹

kiki68
13. mar 2020

Ja pracujem v rakusku, som tehu a mala som dost rizikovu pracu. Blbe je , ze Ta predvolali a takto to zhodnotili. Odporucam sukromneho gyndosa, kde si to zaplatis a spravit Freistellung skrz nejaku ofiko diagnozu. Potom si doma uz cele tehu a nikto dalej neriesi. Napr skrateny krcok alebo nieco z toho ofiko listu tam gyndos napise. Len na to treba ochotneho lekara. Kassenarzt to nespravi, cize jedine Wahlarzt. Moj nastastie ochotny bol a proste sme nasli hned dve diagnozy. Potom skoncis na rizikovom tehu, blbe je ze na rizikovom by si nemala vycestovat mimo Rakuska.

prevenar
13. mar 2020

@soraya25 ..v Taliansku pred 2mi dnami mali 15 pripadov ...dnes 15 000 chorych a 1000 mrtvych. netvrdim ,ze to bude mat u nas rovnaky nabeh, ale zas kto to komu zaruci ,ze nie. ked vidim ludi - plne ihriska , deti dospeli , stari ludia nakope , plne lyziarske centra, plne nakupne centra - drviva vacsina bez masiek (cca 98%) - ci akejkolvek inej ochrany - vysmiaty ^^ prave prebiehajucu pandemiu beru ako dovolenku - ci prazdniny. no comment ^^

prevenar
13. mar 2020

..oprava - 2mi tyzdnami - nie dnami 😉

soraya25
autor
13. mar 2020

@kiki68 práveže mám aj wahlarzta dokonca Slováka kde platím prosím pekne 200€ za termin a jedine čo mi bol ochotný zapísať bolo krvácanie - korperliche schonung myslím že je strašne opatrný. Nevadí pondelok idem rovno na ďalšiu PN ale riskovať nič nebudem. Chodím s rúškom už vyše mesiaca tak určite nebudem teraz nič riskovať keď to bude vrcholiť. Ale som nahnevaná že tehotné nemajú v takejto situácii ktorú sme tu ešte nemali absolútne žiadnu ochranu 😢

majkeel
13. mar 2020

@janinah No ako si povedala. Ludia zduchnu z prace. Ale v pohode sa budu doma spacirovat po vonku, chodit po obchode, kecat so susedami. Pozries z okna na ihrisko a hra sa tam 16 deti. Ako keby ziadna epidemia nebola. Rodicia nemaju rozum, az ked zacnu umierat blizki, dovtedy to budu iba spravy v novinach.

mogaa
13. mar 2020

@prevenar mne sa páči ako tu väčšina kritizuje že ľudia nemajú rúška - nedostatkový tovar😉

prevenar
13. mar 2020

@mogaa pred mesiacom - 2ma tyzdnami to nedostatkovy tovar nebol. kto ma vsetkych 5 pokope , ten ruska / masky ma davno doma.

cecilia29
13. mar 2020

Chod na PN cez obvodaka, s bolestou chrbta napr

kiki68
13. mar 2020

@soraya25 tak to je fakt blbe, platis viac ako ja. A to sa divim, ze to teda nechcel najst ten dovod. Po 15tt moze najst dobry dovod . Krvacanie je iba na PN, cize to je o nicom. U mna ihned uz riesili to, ze nemam protilatky na rubeolu. Ako ja som od 8tt do 17tt pracovala , ale izolovana a vlastne ihned ako to islo na oslobodili od prace a dali na rizikove.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre