Ahojte, od rodinného známeho sme nedávno dostali mačku, teda moji rodičia. Som v 20. týždni tehotenstva a chodím k nim raz za mesiac na víkend. Chcem sa opýtať, aký kontakt s mačkou predstavuje riziko? Mačka je väčšinu dňa von, len na noc alebo v zlom počasí ju rodičia pustia do pivnice alebo garáže. Cez garáž však prechádzame všetci, keďže je tam hlavný vchod do domu. Mačku obchádzam, maximálne okolo nej prejdem, nehladkám, neberiem na ruky, nijako sa nepribližujem. Jediná vec, ktorá mi vadí je, že mačací trust neskutočne smrdí a v tehotenstve ma z toho napína.
Kontakt s mackou nepredstavuje ziadne riziko
Ak mas na mysli toxoplazmu tak prve by musela byt nakazena macka a riziko je iba keby si prisla do kontaktu s vykalmi. Nemusis sa macke ani vyhybat ani ju obchadzat.a toxoplazmou sa mozes nakazit aj zo zeleniny zo zahradky.
moja mama mala tri tehotenstvá a celý život žila s cicami..mojkala ich, naťahovala , všetko..a sme všetci zdraví..čiže nerobiť paniku, akurát nezabudnúť na hygienu, dobre umyť ruky..
nulove percento. netreba verit takymto hovadinam.
my mame v dome 3 macky a domov sa chodia len najest, vyspat a trocha sa pohrat. Inak su cele dni vonku ak je pekne pocasie. Planujeme babatko, tak si myslis, ze by som sa mala stresovat uz teraz ?? To v ziadnom pripade. Macka nepredstavuje ziadne riziko.
o toxo som čítala, nechcem robiť paniku, len sa slušne pýtam.. navyše na dedine so statkom sa stretávam s rôznymi zvieratami.. fakt ma len zaujíma fundovaný názor tých, čo majú mačky, či je na mieste nejaká zvýšená opatrnosť.. predsa len je to mačiatko, ktoré zrejme ešte toxo neprekonalo.. ako dieťa som mačky milovala, ale tehotná som prvýkrát, tak to vnímam viac citlivejšie
Najväčšie riziko je pri manipulácii s trusom a aj to len keď si neumyješ ruky. V podstate toxoplazmózu dostaneš najskôr zo zle umytej zeleniny. Ak je mačka odčervená a odblšená a po kontakte s ňou si umyješ ruky tak ti nehrozí dokopy nič.
Pokiaľ sa mačky ani len nedotkneš, tak ti fakt úplne vôbec nič nehrozí. (Nehrozilo by ti, ani keby si ju pohladkala. Ale keď máš obavy, tak to nerob a vybavené.)
Ja som toxo prekonala medzi deťmi - pri prvom som mala totiž test na toxo negatívny a pri druhom po 4 rokoch už protilátky v krvi. A v tom čase žiadne mačky v domácnosti či v okolí. Vraj to môžeš chytiť aj z neumytej zeleniny zo záhrady či z mäsa na grilovačke 😉
ďakujem za upokojenie.. ešte mám jednu laickú, možno hlúpu otázku.. keď prechádzam cez garáž, kde je občas trus - mamina po kocúrikovi všetko upratuje a umýva, ale občas predsa ide urobiť potrebu mimo vyhradený priestor - nič mi nehrozí ak do toho stúpim alebo sa mi to nalepí na topánku? prepáčte za hlúpe otázky, ale som prvorodička a pýtam sa fakt na všetko 🙈
tak hadam do toho nestupis bosou nohou ?? 🙄 Nic ti nebude
@bessie12 jasné že nie, len či to potom nerozneniesm ďalej, napr. do svojho bytu, auta atď.. hovorím, že sa možno pýtam hlúpo, no v okolí ma strašili, že mačka v tehotenstve je riziko.. preto chcem počuť názor žien, ktoré mačičky reálne majú doma a prešli si tehotenstvom
never vsetkemu co ludia hovoria alebo co sa docitas na nete
Pokiaľ by sa volala po gauči ci posteli.tak riziko tam je.ak len beha po chodbe a nechytas ju.tak sa neboj.
Prepáč, ale ako dlhoročná chovateľka mačiek jednoducho neverím, že kocúrik sa vyšpiní do garáže na dlážku, pokiaľ v nej má mačací záchod, ktorý je pravidelne čistený. Ešte tak do trávy by som bola ochotná uveriť. Alebo tesne vedľa záchoda, keby náhodou netrafil. Čiže žiadne exkrementy sa ti na topánky nedostanú.
@h2 práveže má záchod, ale často chodil do kúta garáže.. tiež mamina nechápala.. možno len preto, že bol v neznámom prostredí a zmätený.. ja neviem, nemám žiadne bohaté skúsenosti s mačkami
Ale predpokladám, že ty, keď cez tú garáž prechádzaš, do toho kúta nejdeš, nie? Tak sa proste pozeraj pod nohy, ja už neviem, čo ti mám poradiť, keď sa tak bojíš.
Nie nic sa ti nestane ked do toho stupis.vyslovne by si sa musela s holymi rukami v tom hrabat a zasa musela by byt macka nakazena
@h2 nestresujem, len som ti chcela vysvetliť, ako som to myslela.. a ďakujem za odpoveď..
Musela by si to hovienko zjest, alebo teda najprv ho pochytat a potom jest rukami, alebo jest z podlahy kde bol predtym vykal, alebo zjest okakanu zeleninu, alebo zjest tepelne zle upravene maso zivocichov, ktore tiez mozu prenasat toxoplazmozu a s mackou nemaju nic spolocne 🙂 nestresuj a poriadne to maca poskrabkaj za usamii 😍
Cele tehotenstvo som mala pri sebe mačky, hladkala starala sa normalne o ne ako predtym, čisto vonkajšie mačky, ktoré chytaju hlodavce, behajú kade tade…pre istotu si treba vzdy umyť ruky a vsetko zo zahrady
Mali sme vždy 3-4 mačky a nemali s tým problém.... umývali sa, mačky často, nesmrdeli, občas cez deň i večer boli v dome,,, na noc šli do šopy,,,
Vyhybaj sa len trusu.praveze blizkost macky ti pomize ziskat prirodzene protilatky proti toxoplazmoze
Výborné , zaujala ste postoj , kt.chrani Vás aj Vaše nenarodené dieťa .Robíte dobre, píšete že mačička je celé dni vonku ,. Ja ako psickar mám svoj názor,mačka je naj prenáša chorôb na človeka ,resp.zoonoz ( leptospiroza,toxoplazmoza, besnota , lymská borelióza atď.) Mačka by mala byť klinicky zdravá ,pokiaľ ju chcete mať ,ale aj tak ste tehotná,mačka behá kade tade,ja by som to neriskovala ,ak by to bola mačička doma,kt,xidj oba v byte ok,ale týkajúca mačka neveští nič dobré ,okrem exogennych parazitov -klieste ,blchy, atď. môže mať aj endogenne - škrkavky,pásomnice .Jej správanie nemate pod kontrolou ,milú mačičku treba dať niekomu ,kto nie je tehotny. Ja ako psickar by som na mačku ani nezmurkla , vyššia pravdepodobnosť že niečo chytíte od mačky je oveľa vyššia ako od psa a za tým si stojím.
akoze niektore tehotne by najradsej zili vo vzduchoprazdne 😂 uz len to, ze sa na macku pozries predsa predstavuje neskutocne riziko, to nevies? kazda tehotna to predsa vie a preto nikdy ani z bytu nevychadza lebo co ak by presla okolo nej vonku macka 😂
@lulaby1982 🙄 Mačku treba dať niekomu, kto nie je tehotný?! Ty by si dala tvojho psa preč, keby bol pre teba, ako tehotnú, potenciálnym rizikom? Jasné, že nie lebo je to predsa pes, miláčik rodiny, najlepší priateľ... A nie hnusná nakazená mačka, fuj, fuj. 🤦🏻♀️
Pokial nebudes chytat mačacie ho*na a potom neumytymi rukami jesť mozes byt úplne v klude 😊 nič ti nehrozí. Toxo sa skôr nakazis z neumytej zeleniny a zlou manipuláciou so surovým masom
Sú to hlúpe otázky, treba používať zdravý laický rozum. Chápem že si prvorodička a bojíš sa ale treba tak triezvo uvažovať.
A vonku keď chodíš okolo maciek, to ti nevadí? Koľko máš rokov keď sa toto pýtaš? Myslíš, že každá žena, ktorá má doma mačku, ju dá preč keď otehotnie?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Pokial je cica odcervena a zdravá môže byt akýkoľvek kontakt…ja som celé tehotenstvo doma s našim kocurikom a stále pri spával…pokial je o ňu veterinárne postarané tak nie je čo riešiť…