Baby, prosím Vás. Včera som mala poradňu u Dr v 12+ 5 tt. Brali aj krv na screning, aj na Trisomy test, avšak, nemerala mi žiadnu nosovu kosticku. Len zamerala bábätko, zodpovedá týždňu a tým to skončilo. Ja som bola nadšená, že je konečne všetok ok,ale teraz čítam, že vždy na screningu meria Dr nosovu kosticku a píše to do tehu knižky. Ja tam nič také nemám, ani ju nemerala. Tam som sa nepýtala, nemala som ani paru o tom, že to je dôležitý údaj. Je možné aj na sono obrázku vidieť tu kosticku, ci tam je? Alebo volať Dr? No, pripadám si jak debil, ale, nechával všetko na Dr, nie som typ všetok si čítať a radiť sa s googlom, tak som.nevedela. Diki za rady.
@jj298 ja nemám veru ani písané, ci je prítomná. Neviem, nechcem zbytočne plasit. Verím, že ak by bolo čosi zle, dr by povedala. V 20 tt som objednaná ku Grochalovi, ten už určite povie, len som zostala v šoku, že niektoré baby vedia aj presne akú má dĺžku a ja ani to, či je prítomná.
Ahoj, si si istá, ze hovoríš o nosovej kosticke alebo sijovom prejasneni?
Prametre NB alebo NT?
@trgypadl nie som si istá. Nemám v knižke ani jedno, ani druhé. Ani jedno nespomenuli určite. Jedine, co povedala bolo koľko meria bábätko, že zodpovedá týždňu a pustila zvuk srdiečka. Celé to trvalo len chvíľočku.
@jj298 no, myslím tiež, ale troska ma zaráža, že nič nespomína la. Nie, že som si nezapamatala, ale naozaj nehovoria o bábätku nič, len koľko meria. Bola tam somnou aj manžel, obaja sme boli hotoví, že vidíme bábätko sa hýbať, srdiečok bit. Nič iné nehovorila. 🤷♀️ uvidím, keď prídu výsledky zo screningu z krvi a Trisomy.
Nie každý bezny gynekolog robi tieto merania, certifikát na dane merania ma len par gynekologov na svk.
Mas trisomy to je velke plus, a u Grochala termin v 20.t.t vobec by som sa neznepokojovala.
Nie kazdy gynekolog ma certifikat na toto meranie a preto to nie kazdy robi.
@trgypadl aha, to som nevedela. Dakujem za objasnenie. Pred 14 rokmi som také neriešila. Pre mňa je toto novinka. 🙏ďakujem ešte raz.
Za malicko💞hlavne nech je vsetko ok😉
@trgypadl ďakujem ♥️
Ani moja doktorka tieto merania nerobí, posiela ku grochalovi ak si ich žena praje, myslím, že je to oveľa takto lepšie, ako zle odmerať a vystresovaný ženu.
@bebotka určite áno. Len som nevedela teda # ci to robí každý gyn, alebo nie. Som pokojnejšia. Aj lepšie. Však výsledky z trisomy o pár dní budú.
Ja som bola dnes tiez, a len povedala, ze ju vidno. Sijove prejasnenie merala
Ani neviem, ze sa nieco take meria, lebo ja som take nezazila ani raz, aby toto merali....hlavicka, stehenna kost sa meria a aj to az v 20.t som bola na vacsom usg.
@petronellla87 mne moj doktor povedal, že merat sa to musí vždy v 12tt.. pretože keby sa mu niečo nezdá odporučí krvné testy na choroby… rozdiel je v tom, že aj keď nemá certifikát vie spraviť potom na základe nameraných hodnôt skrinkng - ak súhlasím za 35€ hodi všetky údaje do tabuľky, ktorá vypočíta pootom pravdepodobnosť downownho syndrómu atd.. no a ked nesúhlasím tak mi to len pomeria a nebude robiť tie výpočty.. spravil mi to ale keďže nemá certifikát nepovažovala som to za
Smerodajné údaje a šla som ku grochalovi kde samozrjme vyšli úplne iné číselne pravdepodobnostné výpočty.
Myslim ze nosovu kosticku a sijove prejasnenie ma merat kazdy gynekolog do 13 tt. Ze to nemas v knizke nevadi, ona to musi mat v zazname. Takze zavolaj sestricke a opytaj sa na hodnoty. Dobre vysledky su ked je prejasnenie do 2,5 a kosticka ma byt pritomna.
@selena_luna v utorok budem vedieť výsledky Trisomy testov. Možno preto Dr nemerala, pretože sme si dali robiť tieto testy. Viem, že na predchádzajúcej poradni, keď mi o Trisomy hovorila spomínala, že určite lepšie tie, ako ma má zbytočne vylakat. Lebo často bývajú merania nepresne. Možno myslela toto. Ťažko povedať. Ale, upokojuje ma, že máme Trisomy a podla toho budem vedieť.
— v I. trimestri stanovenie hladiny PAPP-A a pokiaľ je to možné aj stanovenie free-beta-hCG v týždni tehotenstva (tt) 10 + 1 − 1 3+ 6 (optimálne v tt 11 + 1 až 12 + 0); ultrazvukom by sa malo vyšetriť šijové prejasnenie (NT), pričom k správnemu vykonaniu USG vyšetrenia NT je nevyhnutné, aby ho vykonal lekár so špecializáciou gynekológia a pôrodníctvo a so samostatným certifikátom v sonografii na vyšetrovanie NT,
Zdroj unilabs
@jj298 v 20 tt som obj.ku Grochalovi. Lepší odborník na SK zrejme nie je.
Myslim ze aj ked mas trisomy, aj tak to treba pozriet. Trisomy uvz nenahradza, testy sa sice doplnaju, ale vo vedlajsej diskusii mamicka pisala ze dokonca amnio potvrdila zdrave dieta, ale na uvz boli viditelne vazne chyby.
Ja som si platila špeciálne sono meranie NT a organov kostičky atd...mne to gyn nerobi tak isto treba si ist na specialne sukromne meranie
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?