Dojčenie v tehotenstve ako zvládate?

csina
13. aug 2012

Ahojte dievčatá..už dlhšie uvažujem, že si tu otvorím túto tému, aby som si urobila prehľad, ako to funguje aj u iných tehotných dojčiacich mamičiek.. Zámerne som tému otvorila tu a nie v laktačnej poradni, aby si ju otvorili aj maminky, ktoré nehľadajú radu v dojčení, ale sú jednoducho tehotné a dojčia... V prvom rade ma zaujíma, či vám to prináša nejaké komplikácie alebo či máte problém s prsníkmi, s tvorbou mliečka a pod.. Hormonálne zmeny v tehu asi robia svoje, pretože ja od začiatku tehotenstva pozorujem skôr negatívne zmeny ako väčšia bolestivosť pŕs a najmä bradaviek pri dojčení, v prvom trimestri to naozaj tak bolelo, že som uvažovala o okamžitom odstavení... U mňa by už asi aj bolo načase, keďže dojčím 2,5 roka, len som stále dúfala, že sa odstaví sama, keďže dojčenie máme aj ako istý uspávací rituál, bolo doteraz pre mňa jednoduchšie vybrať večer prsko, než už dosť unavená z nevoľností hodinu a pol uspávať.. lenže v poslednom čase mám pocit, že sa mlieko celkom stratilo... Vôbec neregistrujem, že malá prehĺta, len si tak cucká a zaspí.. Prsia mi teraz už nabehli a mám ich väčšie a pevnejšie ako pred otehotnením a to tam predtým ešte bolo aj mliečko.. Som z toho jeleň.. Premýšľam nad tým, či teda malú celkom odstavím a prejdem si tými peripetiami odstavovania nasilu, alebo ešte počkám, ako sa to vyvinie.. Možno, keď sa opäť začne tvoriť kolostrum, tak jej prestane celkom chutiť a sama uzná, že už je veľká..alebo na druhej strane ak ju neodstavím a narodí sa bábenko, tak mi môže staršia, poviem to možno trošku sprosto, poslúžiť ako prirodzená odsávačka a mlieko ľahšie udržím. S klasickou odsávačkou sami nikdy nepodarilo prsia vyprázdniť.. Ako je to teda u vás, máte podobné problémy?? Alebo??

strapco13
13. aug 2012

ja som dojcila v tehu, do 20 tt maly /mal vtedy 15 mesiacov/pil aj mlieko, neskor mlieko nechcel, len si tak nenutritivne sal..a stale sa dojcime..tandemovo
zo zaciatku prsia boleli strasne, ze som uprimne dufala, ze sa odstavi, potom sa odstavil aj ja som revala ze som nepotrebna 😅 , nastastie sa odstavil len od mlieka,nie od prska a teda sa pekne vratil k dojceniu...tiez ma obcas prepadnu myslienky, ze sa snad nebude dojcit az do maturity 😀 😀 😀 ale neriesm, odstavi sa az ked bude chciet on
a u malej neriesim, ved len teraz mala rok, ta ma este casu dost 😵 😵
inak na porovnanie..maly sa nezacal dojcit na poziadanie /moja chyba, nevedela som, nasledkom coho som si to odpykala mykozou/, na pozioadanie sa dojcil az od 8 mesiaca /nesjkoro ale predsa/ a mala bola dojcena na poziadanie od zaciatku ..a maly je teda ovela vacsi zavislak..on ma zafixovane, ze si musi dojcenie vydobijat ☹, mala nie, ona vie ze dostane kedy bude chciet a preto nebojuje, slusne si vypyta, napapa sa, podudle ma a ide sa hrat

vejula
13. aug 2012

@csina ahoj 🙂 my sa tiež stale dojčime. Ja už normalne mlieko nemam, ked si stlačim vyjde mi niečo take priesvitne, asi to bude to kolostrum. Popravde mne to zo začiatku taky problem nerobilo ako teraz. Maly by sa totiž stale pomerne často dojčil. Napr teraz po zobudení, som už nevedela čo robiť aby som ho od prsa odlakala. Zobudil sa dala som mu cicik nacucal sa potom odpojil za par minut zas plač, že cicik, tak som to zopakovala ale ked už znova, tak som mu už nedala, lebo to by sme tak pokračovali do neviem kedy.
Inak najlepšie sa mi dojči po ležiačky. Po sediačky mi to je občas neprijemne, lebo ako mi pritlača na brucho, hlavne ked tvrdne, tak je to dosť bolestive.
Čo sa tyka straty mlieka myslim, že to je take obdobie, ja som ho tiež mala. Teraz tiež nemam vela a ako vraVIM mlieko to už nieje, vôbec nema taku farbu ako mliečko ale je to priesvitna tekutina, ale na podprsenke som si skôr všimla akoby hnede maLE šKVrnky.
Maleho nechcem odstavovať, presne ako vravaš, ešte sa mi môže zisť 😀 😀 😀 Ale samozrejme nielen preto, jednoducho by mi to bolo luto, i ked občas nadavam, že či mi to bolo treba, v konečnom dôsledku asi by som horšie znaašaLA odstavenie 😉

2hanah
13. aug 2012

@csina Já už bych malou odstavila, protože si děti z kojení udělají zvyk - jejich droga a oni se jí podle mě nevzdají, navíc bych měla strach, že malému vypije buď to přední mlíčko, které je na žízeň a malý bude mít žízeň nebo naopak vypije to tučné mléko a novorozeňátko nebude přibývat na váze, navíc tvorba mléka se přece přizpůsobuje požadavkům miminka, takže když malá odpije, bude se Vám pořád tvořit nadbytek mléka. A to kolostrum bych jí taky nedávala, to je první mléko pro novorozence, ve kterém je největší obsah protilátek a pokud ho malá vypije, začne se Vám už tvořit to normální mléko a na malého nezbyde, bude pak už mít jen to vyzrálé mléko a Vaše tělo bude zmatené, protože složení mléka se přece přizpůsobuje věku miminka, a tak Vaše tělo nebude vědět, jestli už kojíte nebo jste ještě těhotná a miminko, které se narodí bude mít už hutnější mléko vytvořené pro Vaši starší dcerku a to není dobré, myslím, že kojení se nedá dělit mezi dvě různě staré děti.

csina
autor
13. aug 2012

@2hanah veľmi zaujímavý postreh.. toto je totiž presne to, nad čím už dlhšie uvažujem, pretože mi logicky vychádzali presne tieto závery.. ale nechala som sa zatiaľ povzbudiť skúsenosťami mamičiek, ktoré už týmto prešli... predsa, ak sa doporučuje v začiatkoch dojčenia po najedení bábätka zbytok mliečka odstriekať, a prsia vyprázdniť.. tak by som v tom možno až taký problém nevidela.. je predsa jedno, či odstriekané mliečko vylejem, alebo darujem do banky, alebo ho vypije staršie dieťa...? alebo sa mýlim? možno ide len o to, aby som najprv nakŕmila mladšie bábätko... strašia už má tento svoj rituál len pred popoludňajším a večerným spaním.. niekedy ráno... ešte budem nad tým všetkým dumať.. 🙂 ja si stále tak vravím, ako to asi riešili v minulosti, keď im detičky išli jedno po druhom a umelú výživu nemali... mamičky isto kŕmili všetky svoje deti, kým mali čím... 🙂 ďakujem za príspevok...

dejka77
13. aug 2012

Ja som kojila dalej aj ked som zistila, ze som tehotna. Tiez ma na zaciatku boleli bradavky. Myslela som si, ze mi to sposobuje dcera, ale potom ma napadlo, ze su asi citlivejsie kvoli tehu. A takisto som si vsimla, ze nejako menej papa az nakoniec som uz nepocula vobec zeby prehltala. Tak som jedneho dna vyskusala odstrieknut trocha mlieka a neslo nic. S odstavenim nebol problem kedze mala nebola zavisla, len skoda, ze bola ukratena. Planovala som ju kojit do 2r. Ked sa narodi druhe tak rozmyslam, ze ju zase zacnem kojit. Ale max. 3x denne, urcite nie castejsie.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dejka77
13. aug 2012

@anetkaadamko Za skusku nic nedam. Ved aj strapco zacala znovu kojit.

monyccka
13. aug 2012

@csina v minulosti maminky nekojili ani zdaleka tak dlho ako dnes.. V casoch, ked mamky svoje deticky porodili takmer popri robote dojcili len nutne minimum. Ked dietatu narastli zuby, bolo povazovane za dostatocne vyspele na jedenie tuhej stravy a ziadne dalsie dojcenie sa nepripustalo. Ak nemali maminky dost mlieka, davali vodu s mukou alebo mlieko od kravicky/ovecky/kozy (rozne podla regionov). V ziadnom pripade sa nedojcili deticky, ktore chodia, hryzu tuhu stravu a zacinaju rozpravat. Naopak mamky, ktore mali privela mlieka si privyrabali ako dojky, dojcil iviacero deticiek, pripadne odstavili vlastne, aby mohli za peniaze/inu odmenu dojcit dieta z vyssich kruhov..

Rovnako je to v krajinach tretieho sveta. Kedze je dojcenie fyzicky narocne a mamky s nedostatocnou vyzivou to neprimerane oslabuje, deti su dojcene len velmi kratko. Nasledne su dokrmovane vodou s roznymi primesami (ryza, muka, krupica), co samozrejme nie je pre deti prospesne..

vejula
14. aug 2012

@monyccka nieje pravda, videla som niekolko dokumentov z krajin tretieho sveta, a deti sa tam dojčili dosť velke..... Bola to taka samoobsluha, ženy už ani nevnimali že dojčia dieťa, to proste chytilo cicik a dudlalo...
A o tej minulosti si tiež dovoli pochybovať. Moja prastara mama dojčila každe dieťa cca 2 roky. Kym nebola vo vyššom štadiu tehotenstva... Všetky detim ma totiž s odstupom 2 roky aj nejake 3-4 mesiace... čiže dojčenie ako prirodzena antikoncepcia (samozrejme nie 100% aby sa niekto nechytil) fungovala už vtedy, kedže samozrejme nič ine využivať nemohli.
Neviem odkial maš tie informacie, ktore si napisala, ja mam uplne ine.

monyccka
14. aug 2012

@vejula zdroje su rozne, o tom je diskusia.
To ze Tvoja prastara mama dojcila dlho, neznamena, ze to bol zauzivany trend.

A pod krajinami tretieho sveta som myslela rozvojove krajiny, nie dive kmene..

dana3262
14. aug 2012

@csina ja jsem kojila doasi 18.tt. nechtela jsem skončit, ale druhé tehotenstvi bylo špatně ☹
Kojeni je skvěle, je prospěšné fyzicky i psychicky. Mlicko se uzpusobi mladšímu, který se přidává mnohonásobně casteji-takže k matení těla nedochází. Starší dopiji zbytky a tim také podporuje laktaci. Prostě to ma jen pozitiva. Po 5mes po odstavení-po porodu uz starší kojit bohuzel nechtěl, takže my jsme tandem zažili jen přes lahvicku-dostavL odsate mléko.Kdyz to mladšímu přestalo stačit a ja uz byla s vahou pod 48kg (o 12kg min nez před otehotnenim) tak jsem odsavat po 5 měs přestala. Taky uz jsem byla a jsem hodně utahana, ale nevím, jestli to souvisí s kojenim.zhubla jsem uz v tehot.

2hanah
14. aug 2012

@csina Nedalo mi zo a ještě jsem nad Vámi rozmýšlela. Napadlo mě, že dřív, naše prababičky když čekaly další mimčo, tak ty větší 2 - 3 roky už určitě dávaly na kravské nebo kozí mléko, si myslím, to už jsou poměrně velké děti, ten problém je myslím spíš, že se té vazby nechcete vzdát Vy sama 🙂 Ale možná byste měla myslet taky víc na sebe, těhotenství je dost náročné jak fyzicky, tak tím, kolik Vás ,,výroba" miminka stojí živin a minerálů, myslím, že kojit a být těhotná je hrozně náročné a můžete si tím třeba odvápnit zuby nebo kosti a nemluvě o únavě, která se, myslím, dostaví hlavně později a ne třeba hned. Já myslím, že byste teď ty vitamíny, minerály a ostatní důležité látky měla střádat na nové miminko, ať je zdravé a taky aspoň trošku pro sebe 🙂

veruska007
14. aug 2012

Ahoj, tak já jsem otěhotněla a asi po 4 týdnech jsem kojení ukončila. Kojení mě po otěhotnění (tedy, ještě jsem vůbec nevěděla, že jsem těhotná 😀 ) velmi bolelo, ještě několik hodin po ukončení předchozího kojení.

Také se malý u kojení začal vztekat, přestal u kojení usínat, pořád se sice přisával, ale za chvilku se pustil, kousal, odstrkoval mě, pak se zase přisával.... a třeba hodinu pořád dokola, až jsem ho odtrhla a šli jsme si hrát nebo jsem ho podala manželovi.

Myslím, že mléko změnilo chuť a také ho rapidně ubylo, protože po ukončení kojení mě prsa nebolela, mléko neteklo ani se více netvořilo.

csina
autor
19. aug 2012

@2hanah no samozrejme, že v tomto veku už nejde až tak o výživu, ale skôr to puto..hoci je pravda, že dojčenie dcérky aj v tomto veku mi prinášalo ešte mnoho výhod, nezanedbateľný je prínos pre jej zdravotný stav v prípade, že niekto v rodine ochorel...predpokladám, že jej telíčko ešte nie je schopné až natoľko vytvárať protilátky..ale moje áno.. 😉 a tie som je v mliečku odovzdávala... väčšinou ani neochorela, alebo ak, vždy bol priebeh ochorenia oveľa priaznivejší, než by som očakávala.. takže v tomto smere nedám na dojčenie aj starších detí dopustiť... a samozrejme..to spomínané puto.... nie je predsa nič krajšie ako privinúť si vlastné milované dieťatko a dať mu to, čo potrebuje...pocit bezpečia, ochrany, lásky.. nie je to len o samotnom mliečku... 😉 verím tomu, že v minulosti tieto možnosti matky jednoducho nemali... preto sa museli k tomuto postaviť podľa vlastných možností..ale ja ju mám...proste len uvažujem, či by mi to bolo až tak zaťažko, nechať ju, nech sa len odstaví sama... staršiu dcéru som dojčila do 3 rokov, tak som predpokladala, že aj túto budem, ale prišlo tehotenstvo a mne sa v hlave vynorilo mnoho otázok.... Ono pravdepodobne to príroda zariadi za mňa, pretože mliečko odišlo, zostalo len to puto..a tak si niekedy večer v prítmí izbičky pritúlená párkrát cucne, spokojne sa prevalí do svojej postieľky a zaspí... 🙂 a ráno, už nie je pravidlom, že si pýta...skôr mám pocit, že len ak sa jej ťažšie preberá.. niekedy už len vytrieli z postieľky... 😀 takže už mi asi zostane len otázka, či po narodení súrodenca bude mať ešte o mliečko záujem a či je vhodné tento jej záujem uspokojiť...

pamaja
25. aug 2012

@csina Ja som dojcila do cca 10 tt. ale bolo to na mna vela... mliecka nebolo, ale to malej vobec nevadilo.dovod na ukoncenie bol vsak iny... bolo mi to velmi neprijemne, mala som bolestive bradavky na dotyk, ked zacala tahat, mala som v maternici taky divny pocit, neprijemny, ako keby kontrakcie... tak sme s placom skoncili, ale doteraz hned rano ako sa zobudi povie drzat, chyti ma za oba prsniky... len sa nesmie dotykat bradavky... to by som zosalela... ked som povedala sesternici, ze som tehotna a ze sme skoncili s kojenim, priznala sa, ze ona ked tak kojila prve babo, potratila... ale uz ma dalsie dve. Niektore maminy to v pohode zvladaju, niektore nie... riad sa recou tela, ono samo povie ako dalej, ked sa ti nebude nieco zdak OK, radsej skonci.

csina
autor
26. aug 2012

@pamaja tak sa mi zdá, že skutočne si v prvom trimestri tými prvotnými bolesťami pri dojčení prešli všetky z nás... ja som sa prekonala a vydržala ale tiež už to nie je ono.. mliečko sa stratilo asi do pôrodu, ale malej to zdá sa zatiaľ tiež nevadí.. ale často je mi to nepríjemné, takže asi tiež dočasne dojčenie nechám, len ešte musím vymyslieť stratégiu... 😒 myslím, že aj telo si zaslúži výdych, veď ma čaká dojčenie možno ďalšie 2-3 roky 😀 😀 tak aby som to zvládla.. 😅

masinka
26. aug 2012

@csina ahoj
ja som dojcila najstarsiu az do konca siedmeho mesiaca.... vtedy mala uz 23 mesiacov a odstavila som ju tak, ze sme sa dohodli, ze mliecko nechame pre babo a prska si musia oddychnut kym sa babo narodi..... tiez som uz mala mlieka len tak pomenej (ked som bola na amniocenteze, tak sa mi z toho stresu zo dna na den uplne stratilo a rozkojit sa mi opat podarilo len z jednej strany) a cuckala vlastne len pred spanim, trochu rano a ked potrebovala utesit....
mna tiez pocas tehotenstva prsia dost boleli (inac som problemy ziadne nemala, tak ani lekari nemali nic proti) a v tom tretom trimestri to uz bolo fakt prilis. navyse som sa bala toho, ze ked je zvyknuta zaspavat na prsku, tak bude problem kym budem v porodnici... nechcela som aby mala prichod babatka priamo spojeny s odstavovanim. Ked sa Dianka narodila, Nelka chcela parkrat ochutnat, tak som ju nechala, ale kedze to nejako extra nevyzadovala, tandemove dojcenie sme nepraktizovali.... aj tak to bolo cele o drzku - Nelka chodila spat okolo desiatej az jedenastej, Dianka "koncertovala" od polnoci do stvrtej , rano sice spali dlhsie, ale aj tak cely den skakat okolo jednej a celu noc okolo druhej dalo zabrat aj bez dvojnasobneho kojenia....Dia mala reflux, neznasala kocik, tak som ju musela nosit, aj cez den spala iba v babyvaku.... kojila som ju len do 15 mesiacov, potom som ju musela zo dna na den odstavit a dva mesiace som bola na liekoch koli chrbtici.... to urychlene odstavenie som ja zvladala horsie ako ona. Dva dni ju uspaval tato a na treti den som spala s nou a ona si na mliecko ani nespomenula.... keby som tie dva mesiace odsavala (po prvom mesiaci som este v pohode na jeden sup odstrekla deci mlieka), tak by sme to zrejme este potiahli mozno aj dalsi rok... ale povedala som si, ze nebudem ju zase na mlieko ucit ked sama nechce a potom ju znovu oducat, ked jedno odstavenie mame uz za sebou 😀

csina
autor
18. sep 2012

takže už sme týždeň bez dojčenia.. mlieko sa netvorilo už pred odstavením, takže žiadne komplikácie s tým spojené nemám..len sme sa ochudobnili o popoludňajší spánok...chýba nám zaužívaný rituál, ale verím, že len dočasne 🙂

lenka_l
2. okt 2012

@pamaja @masinka @csina Ahojte maminky, ja som tiez tehotna a este kojim. To, ze cakam dalsie babo som zistila len nedavno, ale priznaky ako bolave bradavky boli uz dlhsie... takze riesim dilemu, co dalej? Fyzicky ma kojenie dost vycerpava, a mliecka je uz tiez velmi malo, dnes rano na mna maly (ma 13 mesiacov) pocas kojenia vycitavo pozrel a otazkou v ociach "a to je vsetko? uz viac mliecka nie je?" Som si povedala, ze uz ho kojit nebudem, nech ma dost vyzivy babatko v brusku (kedze som od porodu schudla skoro 20 kg). Maly si zase az tak mliecko nevyzaduje, niekedy v noci, ale cez den ani nie... pocucka si pred spanim a to je vsetko. Jedine, co ma trapi je, ze nechce umele mliecko, iba ochutna a hned sa odvracia, takze ak ho prestanem kojit a nebude pit umele, bude mat dostatok vsetkych zivin? Maminky ktore uz nekoja, ako ste to vyriesili? Zvykli si deticky na ine mliecko?

pamaja
2. okt 2012

@lenka_l V tom case, ked som otehotnela, sme sa kojili uz dost malo, za den to mohlo byt tak 200 ml, co je dost maly objem mlieka. Umele odmietala uplne, vobec nevedela sat z flasky. Kravske vypila par ml z pohara. Mali sme asi 5 druhov roznych flias, ani jednu nevedela chytit - a to mala 1 rok a 8 mesiacov. A co zabralo - krsniatko prislo k nam a pilo z flase, na druhy den sme jej museli kupit presne taku istu a hned vypila 250 ml. Zavist 🙂 ze Sofinka ma a ona nie. Aj teraz ked piju mliecko, tak povie, pijeme obidve. Ak ti nebude chciet mlieko, bude ho uplne odmietat, tak skus nahradit jogurtami, platkom syra, uvidis ako bude znasat. A ako nasa mala nepila mlieko, tak teraz zas chce len mlieko a nic ine, pecivo vobec, maso nic moc...

csina
autor
3. okt 2012

@lenka_l tiež si myslím, že dokážeš prísun živín nahradiť v strave aj keď nevypije toľko mlieka... mliečne polievočky, kyslomliečne výrobky, syry... u nás to prebieha podobne, pretože Timka vypije tak deci mlieka plnotučného a dosť..nejako veľmi ju nenútim, lebo sama nie som zrovna mliekový typ... neboj, ono sa to poddá.. my už teda definitívne nekojíme a Timka už si zvykla..... ale zaujímavé je, že hoci vypije málo, sama si to mlieko pýta.. večer, alebo cez deň ju sem tam napadne, že mami, daj mi mjeko... 😀 kým sme kojili, nechcela vôbec iné mlieko ako moje.. držím palce.. 🙂

lenka_l
3. okt 2012

@pamaja @csina dakujem za rady, asi to vidim tak, ze budeme papat mliecne vyrobky a budem dufam, ze mu to bude stacit... jogurty ma celkom rad, niekedy spapa skoro cely a niekedy len trosku, syr si tiez davame na ranajky na chlebik a dnes si dokonca dal aj z tvarohovej natierky 🙂 skusala som na neho rano taky trik, ze som si dala plnotucne mlieko do pohara a pila som ho pred nim, vacsinou vzdy chce to, co mam ja, tak jasne ze chcel, ale po prvom ochutnani sa zaksichtil, spravil grimasu "ble" a bolo po mlieku.... no uvidime teda, nejako zvladneme, ved zvladli aj ine maminky... teraz som asi prvy krat rada, ze ma dudlik, doteraz som z toho nebola nadsena, ale bez neho by veru nezaspal, predtym zaspaval pri mliecku, ale dnes uz mu na zaspanie nestaci... ja som mliekova poriadne, aj v tehotenstve som sa nim nalievala, tak dufam, ze sa aj drobec rozpije a zacne mu chutit 😒

00matula
19. okt 2012

ja som tiez malu zo zaciatku kojila, tehu som zostala ked mala Viki 1r a 10m a tiez okolo 4tt ma to zacalo strasne boliet, neskutocne som trpela kym sa roztahala, aj som ju prosila aby davala pozor, ze to maminku boli, a pomalicky isla nato, no po case mi zacala vraviet, ze didky palia a neni mliecko, skusala oba prsniky, zvacsa sa kojila len z laveho, a na pravom uz iba docuckala trosku a spala potom, no ked som bola v 8tt aj daco, mala presne 2r a 2dni, poobede sa mi este nakojila a vecer uz nechcela, ze didi su be kako, neskor ked sa mi prsia nalialy, musela som odsat a dala jej to do flasky, reku ved vypije a nechcela, ze je to be kako..🙂)) a o den som este odsala na dalsi odstriekala vo vani a odvtedy mi postupne mliecko zaniklo, teraz som v 17tt a citim, ze sa mi prsia zvacsili, aj naliali trochu, tak cakam, ze po porode ma mliecko zaleje..🙂)) 😀 😀

nevenka
19. mar 2015

Ahojte, rada by som obnovila temu. Mam takmer 16 mesacneho synceka a som v 17.tt, na zaciatku tehu som maleho odstavila na noc a normalne som ho kojila cez den, pritom on kojenie cez den ani tak nevyzadoval, tak sme to nakoniec postupne zredukovali na rano a vecer pred spanim. Moj problem je ale v tom, ze mna to priserne boli, stipe, bradavky mam akoby take cervenkaste na spickach, akoby tam boli mikroskopicke ranky. Tesne po porode ma to bolelo, ale nakoniec, ked sme sa zbavili klobucikov a naucili sa normalne papat, zahojilo sa to a ziadny problem nebol. Bola som aj u koznej s tym, tam mi zo sterov nasla Acinetobactera, ale ze to je taka bakteria, ze mi na to nemoze nic predpisat, lebo by boli treba celkove ATB, ktore sa v tehu nemozu. Odporucila mi koloidne striebro. U gynekologa mi spravili odber mliecka a tam sa nasiel len bezny streptokok viridans, nic strasne. Striekam si 2x denne to koloidne striebro, uz som zacala aj Bactroban mast si davat, kde je ucinna latka mupirocin ako v univerzalnej masti. Cez den sa to da vydrzat, aj ked bradavky su na dotyk citlive a ani manzel sa ma nemoze velmi dotknut. Tak zvazujem aj odstavit maleho, ale je mi to luto...ci to vobec pomoze zahojit bradavky, lebo vsak dvakrat denne po par minut, co pocucka, lebo mlieka je uz malo a jeho nebavi sat naprazdno, nie je tak vela, aby sa nemali cas zahojit. Mali ste nieco podobne? Poradte, prosim, ak viete. Dakujem.

darja20
19. mar 2015

och paneboze prosim ta, pod k nam https://www.modrykonik.sk/group/4722/ lebo ma tu slak trafi z niekorych komentarov 😢

csina
autor
19. jún 2016

@darja20 co ta tak rozrusilo? 😲

lorela
19. jún 2016

@csina Po takmer 1,5 roku si to uz, hadam, ani pamatat nebude 😀.

frederika887
24. feb 2023

Ja som si dojčenie naozaj užívala, ale chvalabohu patrím k tým šťastným, čo s tým nemali problém, pekne sa mi mliečko rozbehlo a aj veľa. Ale užívala som aj super vitamíny ogestan a možno aj to mi pomohlo k bezproblémovému priebehu dojčenia.

vejusdadoevka
17. sep 2024

Prajem dobrý večer ...mám jednu otázočku a chcela by som vás poprosiť mamicky ktoré stým máte skúsenosť o radu ...som tehotná v 8tt...a dojcim svoju prvorodenu dcérku má jeden rôčik tehotenstvo prebieha v poriadku no doktor mi poradil prestať dojcit koly rizyku potratu pretože sa vtedy sťahuje maternica ,rozmýšľala som nad tým pretože moja dcéra má aj často hryzie do bradaviek čo veľmi bolí terás ešte viac keďže mám citlivejšie prsia ..skúšala som ju odpojiť od prsníkov no neprijíma žiadne iné mliečko a prsníkov sa vzdať nechce 😅😊...neviem či to môže nejako ovplyvniť bábätko v brušku ...za každú radu ďakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre