Čo znamená ,,vývoj plexu" v 23tt ?

sivana09
10. jún 2019

Pred dvomi týždňami mi doktor robil velky ultrazvuk, vsetko bolo v poriadku, hovoril ze ako z knizky.. zapisal si par veci, ktore nebolo dobre vidiet (tvrde podnebie a clenky) objednal ma o dva tyzdne a skontroloval znova. Absolutne som necakala ze by nieco mohlo byt v neporiadku, no ked mi povedal, ze vsetko je v poriadku okrem toho plexu tak som zostala v soku ze to znamena ze nieco nie je v poriadku??? Spytala som sa co je to ten plex, doteraz som velmi nepochopila, hovoril, ze minor marker... Povedal ze ak je tam cysta, je to indikacia na odber plodovej vody... A potom ak sa to potvrdi, vraj treba ist na prerusenie tehotenstva. Tak som teraz dost vystrasena a bojim sa... Zaroven si vsak nechcem pripustat nic zle...po prvom potrate pevne verim že tentokrát je všetko v poriadku.. potom este hovoril ze keby ma poslal do nemocnice, tam to ani neuvidia, ze maju menej citlivý stroj ako on.. a ze jedna strana je v poriadku a vraj to niektorym doktorom pri vyšetrení staci a druhu ani nepozeraju...a ze podla neho to tam o mesiac uz nebude.. ked to tam dva tyzdne dozadu nebolo... Mate s tym niekto skúsenosti?

pribinak
10. jún 2019

Určite sa objednaj k MUDr cunderlikovi. Skvelý odborník na morfológiu

anna8416
10. jún 2019

@sivana09 zrejme sa jedná o cystu choroidálneho plexu, plexus je zhluk ciev v mozgovej komore ktorý sa podieľa na tvorbe mozgovo -miechového moku. Keďže je plexus a teda aj cysta v komore ktorá je vyplnená tekutinou tak na okolité tkanivo ak nie je príliš veľká netlačí a nerobí problém pri vývoji mozgu. Tento nález je teda na 99% nezávažný. Ak by cysta bola veľká a tlačila na okolité štruktúry tak by vám to doktor videl a povedal Vám to.

sivana09
autor
10. jún 2019

@anna8416 velke to urcite nebolo, napriek tomu sa ma styrikrat spytal, ci chcem ist na odber plodovej vody.. hovoril ze ak by to bola cysta, bolo by to čisto cierne - ako voda na ultrazvuku a bolo by to okruhle... Toto malo taky tvar maleho ovalu so zuzenymi okrajmi a nebolo to cisto cierne, len take sedive... Ked mi potom chcel urobit fotku inou, 4d sondou, tak s tou to vidieť nebolo...

anna8416
10. jún 2019

@sivana09 ak ostatné orgány boli v poriadku ja by som na amniocentézu nešla, no konečné rozhodnutie je vždy na Vás

sivana09
autor
10. jún 2019

@anna8416 dakujem za odpoveď.. ja tiež nechcem ist

juliet86
10. jún 2019

vela ludi odporuca ist sa dat vysetrit k dr. grochalovi

deti95060810
10. jún 2019

myslíš cystu na mozgu? Ja som bola aj na amniocentéze - nebol žiadny dôvod, aj vždy bolo všetko Ok a keď malo dieťa cca 6 mesiacov povedali nám, že má cystu na mozgu. Nie jednu,ale dve...vraj je to dedičné a hneď sa opýtali že ktorý z nás dvoch má tiež cystu....

nikpa
10. jún 2019

@sivana09 odporúčam vyšetrenie u Dr. Grochala.

evkacik5
10. jún 2019

Pravdepodobne ide o cysty chorodioveho plexu na mozgu. Su to cysty s mozgovo miechovym mokom. Ak plod nema ziadne ine poskodenie, myslim inu "vadu", cysty by mali zmiznut do nejakeho 30tt. Aj moja dcerka ich v tomto vyvojovom prenatalnom stadiu mala (okolo 20tt). Cysty sa vstrebali, dcerka je uplne zdrava.

evkacik5
10. jún 2019

Nebola som na ziadnej amniocenteze a to som bola tehu vo veku 35r, nebol na to dovod.

sivana09
autor
11. jún 2019

Z vasich odpovedi to znie ako drobnosť, to ma tesi.. ale stale ma stresuje ta veta ako hovoril ze ak by sa to odberom plodovej vody potvrdilo tak treba ist na prerusenie tehotenstva... No snáď aspoň ten cely mesiac do dalsej poradne vydrzim bez dlhodobeho stresovania sa ci je babo v poriadku a dufam, ze uz to tam potom nebude

cailana
11. jún 2019

@sivana09 ahoj, mala som to pri dvoch tehotenstvach, do pár týždňov to zmizlo, držím palce 😊

sivana09
autor
11. jún 2019

@cailana dakujem, dufam ze aj v mojom pripade to zmizne a ze je vsetko ok 🙂

monro
11. jún 2019

moj syn mal tiez na druhotrimestralnom sone cysty plexus choroideus...studovala som vsetko odpredu dozadu, nervovala som sa. Nasiel ich Dr. Cunderlik, odbornik obrovsky a on z toho vôbec nerobil vedu. Neskor v tehotenstve to uz nekontrolovali a po porode ich tam syn uz nemal. Mne vysvetlovali, ze je to dost bezne, ze to plod ma, a dnes su lepsie pristroje, tak sa to lahsie zisti ako v minulosti. Drzim palce, nech je vsetko OK.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre