Čo bolí viac - prirodzený pôrod alebo cisársky?

julia44784
16. sep 2019

Chcem sa opýtať ..
Čo bolí viac? Normálny pôrod alebo cisársky rez.. ja sa veľmi bojím rodiť a preto rozmýšľam či mám ísť cisárskym rezom

mirka_a_hrasok
16. sep 2019

@julia44784 ja som rodila normalne, ale kamoska co rodila chvilu po mne isla planovanym cisarom a hovorila, ze to nie je az take hrozne ako to niektore opisuju, vies myslim, ze to je aj o cloveku, moja mama tiez rodila aj tak a aj tak apvoedala ze cisarsky zvladala lepsie ako po normalnom, ze bola dost unavena a tak potrhana, ze si nemohla dva tyzdne skoro sadnut, bolel ju aj porod a aj potom dlho, po cisaraku ju bolelo asi tyzden brucho a jazvu ma malu 🙂

adusik8
16. sep 2019

@julia44784 samotná sc nebolí,bolí zotavovanie a to netrvá pár hodín ako po normálnom pôrode...ja som sa dávala dokopy dlho,po tretej to boli dva mesiace kým som normálne fungovala....prirodzený pôrod je prirodzený tých pár hod.vydržíš a potom sa môžeš o bábätko starať..mimochodom sc si nemôžeš dobrovoľne zvoliť musí byť na ňu dôvod

veronikaszabova
16. sep 2019

@julia44784 ono to nezalezi moc na tebe, ako pojdes rodit...
1 porod - prirodzene 4.5h
2 porod - kontrakcie 10.5hod, nakoniec cisarsky

Rychlejsie som sa zotavila po cisarskom - avsak som si prezila 10.5h kontrakcii ( tie bolia oooovela viacej ako samotny porod, to uz je malina)

bobula46
16. sep 2019

@julia44784 ja som bola prirodzene a teda nie som nejaká masochistka, ale ja mám strašne bolestivú menštruáciu a teda pôrod bol pre mňa jedna báseň, samozrejme kontrakcie bolia ale nič hrozné. Páčilo sa mi že som dieťatko hneď videla, mohla postískať, priložiť, že ma partner mohol pri pôrode držať za ruku.
Sesternica bola na cisárskom a o všetko prišla. Syna len letmo videla, chytiť ho nemohla, až po viac ako 24 hod, muž tiež nebol pri pôrode, nemohla si malého priložiť.
Ja som rodila v noci 22:43 sa malý narodil. Ráno som už normálne sedela na stoličke a raňajkovala.

A teda neviem či môžeš prísť za lekárom a povedať že chceš cisársky lebo sa bojíš. Myslím že na to potrebuješ dôvody

tanya65
16. sep 2019

@julia44784 ved sa da vyuzit epiduralka. A na cisarsky musis mat dovod,nie len tak,ze si zena zmysli ;) .

lucinka1988
16. sep 2019

@julia44784 závisí ako prebieha prirodzený porod. Ja som rodila prirodzene, bez epi, kontrakcie boleli veľmi, samotné tlačenie trvalo dosť dlho a bolo vyčerpávajúce, ale nemala som ani nastrih, ani šitie, ani poranenie, takze pár minút po pôrode som sa chcela postaviť a odísť po vlastných. Hneď ako mi dovolili ísť do sprchy som fungovala akoby som ani nerodila. Cisársky som našťastie nemala, tak neviem porovnať, vychádzam len z toho, že všetko, čo je prirodzené je pre telo lepšie.

slavka12455
16. sep 2019

Ja mam za sebou dve sekcie. Sekcia neboli ale zotavovanie.
A nie je to bolesť co by sa nedala zvládnuť.
A keď už máš bábätko pri sebe to dava silu aby si šla aj cez tu bolesť. Sekciu musíš rozchodiť a potom ok 🙂

slavka12455
16. sep 2019

Ta bolesť je skôr na hrudi aspoň ja som to tak mala aby dlho niekto na tebe sedel a potom sa postav. Aši tak by som ju opísala

maminka2710
16. sep 2019

Ja som rodila aj tak aj tak, a za mna jednoznacne prirodzene 😉 tiez nie som nejaka hrdinka co sa prahu bolesti tyka, to vobec nie. Sekcia ako taka neboli, Ale mne trvalo veľmi dlho, kým som sa po cisaraku zotavila a ustali mi bolesti (cca 3 mesiace). Po prirodzenom som síce bola potrhaná až-až a sadnut som si vedela asi po mesiaci normalne 😝 ale aj tak som sa citila ovela lepsie a vedela som sa aj o maleho od prvych chvil ovela lepsie postarat. Ale suhlasim, urcite je to individualne. Mna po prvom cisaraku prehovarali na sekciu aj pri druhom dietati, ale odmietla som. Drzim palce ❤

lana11
16. sep 2019

@julia44784 cisarak je lepsi.

pertu
16. sep 2019

Sekcia ma svoje relevantne indikacie, ktore by sa mali dodrziavat. Samozrejme, psychiatricka indikacia je tiez mozna.

joysi
16. sep 2019

@julia44784 ja som mala pri prvom synovi 12 hodin kontrakcii lekar ma prisiel raz za cas pozriet "strčil" do mna ruku a len povedal "neotvarate sa" a az potom ma poslal na sekciu....pri druhom som porodila do dvoch hodin....to miesto, kde mam jazvu je ako "umrtvene" do teraz....a to je 13rokov :-/ od sc....takze jednoznačne spontánny porod...

zuzana76
16. sep 2019

@julia44784 ak mas panicky strach, tak cisarsky jednoznacne, lebo ty sa nemusis na nic sustredit, vsetku pracu za teba urobia lekari, mna to nejako velmi nebolilo, ani to zotavovanie, ja si neviem tu druhu dobu porodnu a tlacenie, hlavne psychika robi svoje, ja by som sa zabrzdila a mohla by som ovplyvnit zivot dietata uz navzdy, takze ja som bola rada za sekciu

nada789
16. sep 2019

osobne po 26 hodinach kontrakcii a nulovom posune, by som pri dalsom rodila planovanym cisarom... epidural, krasny rychly cisar, bez komplikacii, mala bikinirez jazva, vobec ma to nebolelo, len som par dni mala skor psychicky strach sa narovnat.... Za mna lepsia varianta, nez nastrihy a velka potreba cez plavacie koleso atd.... ale kazdy je iny, niekto naozaj zvladne prirodzeny porod ako ked ides na velku :D... to je fakt individualne vsetko....ale podla mna ked zacnes rodit, bolest je to posledne na co budes mysliet a bude ti to jedno... to je taky zvlastny chemicky proces v hlave a v tele, ze to fakt neriesis.... 🙂

zabka1987
16. sep 2019

Môžeš mať dobrý normálny, no nemusíš. Ja som mala po dvoch v pohode pôrodoch tretí taky, ze som sa skoro domov nevrátila. Ďalší bol cisársky a pre mňa oveľa lepšie, zostavená som bola tlza 5dni. Ani šitie od spodu nie je nič super a keby ešte sita aj z vnútra rak dupľom. Akurát, že dopredu nevieš aký je pôrod

ella16
16. sep 2019

Mám 3 sekcie za sebou a 1 super zotavenie veľmi rýchle, druhá v pohode tiež rýchle zotavenie...ni tretí... dlho som zotavoval a hojila... postaviť sa z posteli bol horor...a to mám ozaj veľký stupeň bolesti

extempore
16. sep 2019

Len sa smejem na tom, že cisársky si nemožno zvoliť 😂😂😂my chcete povedať, že všetky moderátorky, herečky a speváčky majú doradu indikácie na sekciu? Pre makový... Normálne si to vybavia tak, ako si to vybaví ktorákoľvek iná žena, ktorá má len trošku Filipa. Na druhú stranu, podľa mňa ani veľmi nie je o čo stáť - cisársky je veľká brušná operácia, množstvo komplikácií. Ja som mala expresné a ľahké pôrody, ani by mi nenapadlo dobrovoľne sa nechať rezať.

ukulela
16. sep 2019

@julia44784 jasne, ty mas 14 zo zmazanej diskusie .... diky, brona.

lenka398
16. sep 2019

Ja som bola po 1 pôrode dosť posita takže aj mesiac ma to bolelo. Ale po 2 pôrode som bola skoro hneď fit. Ja osobne by som cisársky asi nechcela. 😃 Pokiaľ by nebol nutný samozrejme.

lavender273
16. sep 2019

@julia44784

Kazdy to ma inak. Ja som mala hrozny zazitok zo sekcie (aj pocas, potom som sa dlho zotavovalana rok mi trvalo pokial ma prestala boliet ta rana) No mozno by som mala zly zazitok aj z prirodzeneho porodu. Osobne si myslim ze pre zenske telo je ovela lepsi prirodzeny porod, sekcia by mala byt iba ak su komplikacie.

korunka1
16. sep 2019

@julia44784 prečo si zmazala temu? Nepáčili sa ti odpovede?

ukulela
16. sep 2019

@korunka1 citala si? pisala, ze ma 14 a je v 6. mesiaci a ze sa jej spoluziaci posmievaju .... este tu ma jednu zmazanu. ako fakt by som chcela vidiet 14ku co toto riesi na konovi. celkom by ma zaujimalo, ci autorky takychto diskusii dostavaju nejake ˘za pocet prispevkov, alebo reakcii, alebo co - rada by som si po veceroch takto privyrobila. tolko napadov na blbe temy mam 🙂

korunka1
16. sep 2019

@ukulela hej, aj som jej celkom slušne 😁 odpovedala....nejako sa mi nezdá, že to píše štrnástka

ukulela
16. sep 2019

@korunka1 14ka urcite nepovoe, ze premysla, ci ma ist cisarskym ... presne. jednu temu by clovek uveril, ale 3 uz nie.

nikadamianko
16. sep 2019

Ja som išla sekciou v spinalnej anesteze (nespala som ) pre sekciu sa rozhodmi lebo dietatko bolo vačšie a mohol by sa pôrod skomplikovať bol to stresujuci zažitok a dobuducna by som sa asi nechala uspať uplne dieťatko vam aj tak ukažu leb na par sekund a budete ležať na jiske a bolo velmi neprijemne byť hore a necitiť si nohy par hodin to trvalo a potom začali bolesti pri ležani sa to talo vydržať ale keď som sa mala postaviť z poatele to bolo strašne ... mala som silne bolesti asi 2 tyždne po sekcii ale potom to prešlo rana sa zahojila uz ani neviem že vôbec niaka sekcia bola 🙂 určite to nechajte na rozhodnutie lekarov oni vedia čo bude pre vas vhodnejšie

nikadamianko
16. sep 2019

Pre sekciu sa rozhodli až keď som prišla s kontrakciami ale pôrod aj tak nepostupoval naplanovali mi ho na druhy deň

petra372016
16. dec 2020

Ahojte. Ja som v 37 tíždni. Keď som otehotnela mala som 99 kg. Teraz mám okolo 108 kg. V 3 mesiaci tehotenstva mi zistili,že mám pruh. Čiže hermiu. Dohodla som sa z chirurgom ,že sa to bude riešiť po pôrode ale budem si na seba dávať veľký pozor. Tak to aj bolo. Aj je. Keď že som už v 37 tíždni moja gynekologička ma poslala k pôrodnemu doktorovi. Aby sa vyjadril či budem rodiť klasický alebo cisársky. A či ma bude sledovať až do pôrodu on. Išla som tam. A dohodli sme sa že do pôrodu budem chodiť k nemu a ak nenastanú problémi budem rodiť klasický. A moja otázka je či nemá niektorá z vás s tým skúsenosť? Strašne sa bojím že nakoniec mi spravia cisársky. Som dosť pevná. Aj výšku mám veľmi malú. Len 1,55. Neviem si ani predstaviť že by mi robili cisársky. Určite by sa to ťažko hojilo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre