Ahojte, dnes som bola u gyn a robil mi sono . Som 10+5 tt a povedal že malé má zväčšené záhlavie a že mám prísť o týžden . Keď som sa ho pýtala že čo to znamená tak sa nevyjadril, že nebude robiť predčasné závery a uvidí sa o týždeň, že sa to môže zmeniť. Len ja som teraz v strese lebo neviem čo všetko sa môže stať ale viem že to nie je ok. Nemáte náhodou niekto skúsenosti , poprípade ako to celé môže skončiť ? ďakujem za každú odpoveď
Trisomy stoja 350 a su na dawnov turnerov a edwardsov syndrom zamerane. U nas sa pri zvysenom nt potvrdil dawnov syndrom no u teba to nemusi znamenat nic . Pozri diskusiu hodnoty NT
@krkr19 koľko si mala NT ? Pretože veľmi záleží na presnosti a skúsenosti gynekológa na prístrojovom vybavení . Počkaj ešte do toho 13 týždna a na prvý screening z krvi a môžeš sa rozhodnúť aj na trizomy test. Základný trisomy test stojí 350 EUR , má však jednu nevýhodu že ti neobjaví napríklad mozaikovú formu Down a ani iné poruchy už priamo na chromozómoch . Trisomy pracuje iba s počtom chromozómov.
Ak by si chcela mať veľmi vysokú istotu čo sa týka genetického zdravia plodu tak v 18 týždn amnio alebo v 13 týždni odber chorionových klkov.
@maminuska praveze ja vobec neviem ziadne hodnoty :-/ povedal ze teraz je este malicky na tieto prve merania( som 11tt- podla velkosti plodu 10+5 a ze za tie 2/3 dni to moze byt ine) , ale ze hento sa mu nezda a ze o tyzden ma chce vidiet v inej amb., tam ze je kvalitnejsie sono a potom sa uvidi. Ja som vobec netusila ze co to moze znamenat a az doma ked som zacala citat tak ze to moze byt ten Downov. Pri otazke u gyn ze co to znamena mi hovori ze babetko moze mat problemy- nic konkretne a ja som len nevedela co si mam pod tym pojmom predstavit.
@bluka2
@miriamn76 dakujem vam ale taketo testy nechcem podstupit, dufam ze vsetko bude ok a ak aj nie tak babo bude nase aj bez testovania 🙂 ale dakujem za info
Pockajte na to druhe vysetren
Plod sa meni zo dna na den.Mne napriklad vsetky vysetrenia boli perfektne presne bez naznak nejakych vad a predsa mam dieta s downom.Napomeniem ze som bola pod dozorom troch gynekologov
@canerko 100 % vyšetrenie na down je len amniocentéza. Ale keď je ochotná prijať dieťatko s prípadným postihnutím , tak je amnio zbytočná .
Ja som mala dcéru tiež bez akýchkoľvek podozrení a nie je v poriadku , má vrodené vady. Je fakt že to bolo 22 rokmi a soná neboli také dokonalé.
@maminuska Aj teraz mi vysli vysledky na vybornu a predsa mi ponukli amnio z upozornenim na potrat lebo je invazivny.Lenze zo skusenosty pred piatimi rokmi som odmietla a nech bude ako bude.Teraz je aj nifty test vraj na 99%presny a zasahuje len do krvy matky.Sice je drahy ale matky ho podstupuju
@canerko nifti test resp, trisomy rieši len tri zákaldné choroby ... down, edvards a patta a pri rozšírenom aj niektoré nadbytočné pohlavné chromozómy.
Nerieši mutácie na chromozómoch ani mikrodelečné premiestnenia ktoré môžu byť taktiež závažné . To rieši amnio .
Ja po prvej dcérke postihnutej mám tehotenstvá už len s odberom plodovej vody Bolí to asi tak akokeby ťa niečo štiplo, takže minimálne . Samozrejme tento zákrok môže vyvolať potrat, riziko je teraz pri perfektnom ultrazvuku 0,3 %. Človek ale musí byť vysporiadaný psychicky čo ďalej, pretože ak si dieťatko ponechá nech bude akékoľvek tak amniocentéza je zbytočný zákrok.
@domcikka Dobrý deň, nakoniec to dopadlo super 👍 za týždeň malá podrástla a už bolo všetko ok . Vlastne podľa menzesu som mala byť vyšší týždeň a preto aj to meranie bolo zlé ale ak si dobre pamätám tak podľa ovulky ešte mala ten týždeň čas , neviem či som to zrozumiteľne napísala. Aj pôrod mi tak vyšiel že podľa ich výpočtov zle lebo vlastne mala ešte pár dní čas 🙂 máme doma krásnu žabu 😊. Hlavne sa netreba stresovať 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ak nechces cakat, mozes si dat urobit odber krvi aj hned na geneticke poruchy, ale stoji to okolo 500 euro. Takto sa daju uz s urcitostou vylucit dg ako dawnov syndrom a podobne