Ahojte, som v 10tt a moje tehotenstvo zle znasam. Babatko sme planovali, nakolko doma mame uz stredoskolaka a velmi sa ne neho tesime. NO problem je v tom, ze asi mesiac dozadu mi zacali nevolnosti a ja som uplne vyradena. Pridem z prace okolo tretej mi zacne byt zle a do vecera jedenastej len lezim, grgam, stukam a hnukam. Sama sebe idem na nervy. Manzel pracuje na kratky/dlhy tyzden a tak som casto sama doma. Inak obaja moji chlapi su velmi zlati, nakupuju, varia, pomahaju, obskakuju ma, umyvaju okna. Len ja sama so sebou neviem vydrzat. RAz za 2 tyzdne pride sestra a vytiahne ma aspon na vychadzku do mesta. JA som pred tehotenstvom bola velmi aktivna, fitko, beh, kamosky no teraz sa mi sportovat kvoli nevolnostiam neda. Snazim sa zamestnat ked mi je lepsie aspon beznym upratovanim, no je to ozaj len mozno hodina /dve cez vikend ked som ako tak pouzitelna. Dni sa mi neskutocne vlecu a vsetko mi smrdi.. V noci sa mi neda spat, nakolko len beham na WC a potom nezaspim. Nezvladam ani oprat. Ako ste toto obdobie prezili? Cez tyzden som v praci tak je to lepsie, no vikendy katastrofa, muz v robote a ja stukam na gauci🙄
@janinah ja mavam vecerne a poobedne nevolnosti.. V robote som do jednej/pol druhej to sa celkom da...Ale po obede je to na nervy...
@svetlana35 mne bolo zle asi 8 tyzdnov od rana do vecera a grckala som este som len vykrocila z postele a dalo sa to prezit. Zaciatkom 4.mesiaca to prejde. Tiez si myslim ze si sama navodzujes zlu psychiku.
to máš ešte dobré. mne bolo zle cca 7 mesiacov... vracala som počas celého dňa - ráno, v aute cestou do práce, v práci... nepomáhala Cola, čaje, nič. postupne tehotenské problémy pribúdali. niektoré sa dali trošku ovplyvniť, iné veľmi nie. treba to vydržať. nie každá má bezproblémové tehotenstvo. ...píšeš, že už jedno dieťa máš. prvé tehotenstvo bolo bezproblémové? keď teraz máš trochu problém to zvládať. ...a ešte - ak je to veľmi zlé, tak by ťa mohla dať gynekologička na PN-ku. aspoň na chvíľu.
@librarian ahoj, pri prvom synovi mi zle bolo rano, ale kedze je to dobrych 16 rokov dozadu tak si to nejako extra nepamatam. Pol roka som bola v nemocnici kvoli rizikovemu. MOzno je to aj vekom, predsa telo v 20tke a po 35 tke je ine. PN som odmietla nakolko v robote nebyvam dlho a doma by som sa ozaj asi zblaznila.
aj mne bývalo na začiatku zle vždy ráno a potom podvečer až kým som nešla spať. nezvracala som často, ale zle mi bolo veľmi. prešlo to. divné nálady tiež prešli. bábätko sme veľmi chceli a po troch predošlých potratoch som doslova a do písmena zvracala vysmiata jak lečo, že chvalabohu je mi zle, aspoň viem, že je všetko ok (jeden z predošlých potratov bol missed abort, príznaky doznievali pomaličky, nenápadne, bola som rada, že mi je lepšie a ani som netušila, že bábänko sa nevyvíja 😢
momentálne najhoršie asi znášam to, že som od 13tt na PN - chýba mi práca, byť s ľuďmi, celé dni som sama a von len v čase "venčenia" - vychádzok. občas príde kríza, že mi je z toho úplne do plaču, ale odkedy sa zlepšilo počasie, tak vyjdem na prechádzku každý deň a som rada, že nemusím ležať (odležala som si v zime viac ako mesiac). takže moja rada, vždy keď na teba príde zlá nálada alebo kríza, uvedom si, aké máš šťastie a mysli na bábätko 😉
ešte praktická rada, to obdobie, kedy mi bolo zle som prežila na veľmi mizernej strave - hlavne suché hrianky s maslom a tvrdým syrom, jednoduché hlavné jedlá, 5x denne maličké porcie (a maličké myslím fakt mini, porcia asi na veľkosť tanierika od šálky) a pomedzi to grahamové grissiny a kukuričné placky (kúsok placky ráno po prebudení, ešte pred napitím ) http://biocare.sk/images/uploads/kukuricne-plac...
hlavne tie grissiny a placky ma zachránili, lebo mi nič nechutilo a zle mi bolo stále, keď som bola hladná.
@svetlana35 vekom to byť môže a nemusí. poznám ženy, ktoré rodili takmer v štyridsiatke a nebolo im nič, žiadne nevoľnosti, nič. je to zjavne veľmi individuálne. ...treba skúšať, či sa ti po niečom neuľaví, prípadne po akom jedle ti je horšie... a byť optimistická. tehotenstvo prejde a zase bude dobre. a možno aj skôr ako po pôrode. 🙂
@jance333 dakujem krasne za rady. Jedlo mi veru nechuti a jedavam ozaj vrabcie porcie. Ked to porovnam tak je mi lepsie ako na zaciatku to som vracala jak diva. Teraz je to skor zaludok na vode. Uvidime, tiez som sa bala ci je vsetko ok, ale chodim casto na kontroly tak zatial vyzera ok. Hadam to vsetko dobre dopadne ked sme sa uz dali na ten boj po tolkych rokoch.
@montblanc ja som pochopila, že si to myslela v dobrom, v snahe utešiť. 😉 ...no ja som bola tehotná prvýkrát a tiež som zo všetkých strán počúvala, že tie nevoľnosti ti prejdú po troch mesiacoch, neboj! ...neprešli a bola som nasratá, že všetci to tak bohorovne tvrdili a pritom to vôbec nie je pravidlo. preto som sa tu aj ozvala. 🙂
Ja som mala take posledne tehotenstvo, bolo mi hrozne asi do 14-15tt.. Nepomohlo uplne vlastne nic, len to preckat, co bolo dost narocne pri dvoch malych detoch.. Dr mi aj predpisal cipky torecan, ale zeby mi nejako pomohli.. Potom ked to najhorsie preslo, bolo mi len tazko asi do 7m tehotenstva.. Vyborne mi robila vychladena vincentka na pitie, alebo mlade kokosove orechy a voda v nich.. Dokazala by som prezit len na tom.. Treba skusat a cakat..
A nebýva ti zle kvôli tomu, že dopoludnia si v práci a predsa len je to nejaká tá záťaž na organizmus a potom večer ti je zle? Mne bolo zle len keď som cez deň musela niekam ďalej cestovať, potom mi bolo večer zle. Ale ja som mala rizikové tehotenstvo (aj kvôli veku) takže som bola na PN, inak by som to asi veľmi ťažko znášala - hlavne cestovanie do práce.
@septemberkl neviem, zle mi je aj cez vikend, aj ked posledné 2 tyzdne je to podstatne lepsie podla mojho muza 😅 Ale citim ten zaludok jak na vode, som aj rozmyslala ze si dam nealko radler na odgrgnutie, no neviem ci mozem, vraj to ma predsa len nejaky alkohol. Colu mi doktor zakazal a vincentku urcite vyskusam
@svetlana35 nealko radler si kľudne daj, nevypiješ toho na litre predsa. skús aj tie "suchariky" čo som spomínala vyššie, to na rozkývaný žalúdok pomáha. mne býva teraz zle z hocičoho, tak ťažko, na to mi zase pomáha Fatra (pozor na Fatru extra - tá je nevhodná, píše to aj na štítku) alebo perlivá Magnézia. proste bublinky 😉
@jance333 dakujem, urcite vsetko vyskusam...Dik na upozornenie , lebo Fatru extra som pila ked som nebola tehu a stitok som nekukala. HAdam to pomaly prejde, a psychika sa da do poriadku
@svetlana35 tak ti drzim palce, aby ti tie nevolnosti co najskôr presli. Musí to byť riadna záťaž, neviem si to predstaviť, lebo podľa toho čo popisuješ, tak ja pri takých nevoľnostiach by som bola asi celý deň odpadnutá v posteli a len spala.
@septemberkl ahoj, dakujem, zataz to tedaj je...No mne sa spat neda ked mi je zle a napina ma. Ozaj len lezim a stukam. Rodinny zivot bod mrazu, ozaj klobuk dole pred mamickami co maju viac deti s mensim vekovym odstupom
@svetlana35 tiež som si to všimla náhodou. najprv som bola nadšená, že keď Fatra je dobrá, tak tá extra bude predsa extra dobrá 😂 pila som tú litrovú fľašu potom dlho, naozaj len po 2-3 hlty, keď mi bolo zle. inak som minerálky nikdy nepila, ale teraz tie bublinky občas treba. ale keď to nie je nutné, radšej čistá voda.
a psychika sa dá do poriadku, neboj nič. treba oddychovať, koľko sa dá a hlavne vyjsť von na slniečko, nech nabije baterky konečne po tej nekonečnej zime 😎
@svetlana35 nealko radler si daj uplne v pohode. viac alkoholu je v margotke aj mile, ci odstatom kompote 🙂
keby si si dala aj pol pohara piva, ci aj cely, nic sa nestane.
@svetlana35 ahoj....neviem preco ti leka zakazal colu ale pre mna to bola zachrana. Ladova z chladnicky 1-2 hlty. A este haslerky vzdy po ruke. Drzim palce nech ti to prejde a mozes si uzivat tehotenstvo 🙂.
To som presne mala, musela som o 16tej vypadnut z kancelarie, lebo vtedy to zacalo... Ale trvalo to iba 2 tyzdne. Tie vsak stali zato 😉 potom do posledneho mesiaca vsetko super. Mozno to aj tebe coskoro prejde
@svetlana35 presne tak sme ho prezili.. den po dni ;) a pri najstarsej som zvracala cely den.. aj v praci.. az do konca tehu 🙂
mne bolo v druhom trimestri lepsie...snad aj Tebe bude..
@svetlana35
Ahoj. Ja som 14 tt a zle mi je od 6. týždňa. Najhorsie mi býva večer. Niekedy mi je zle celý den, dokonca aj v noci. A stále čakám, že nevolnosti už ustúpia 😣
Je to moje prvé tehotenstvo a tiež už mám viac ako 35 rokov. Lekár mi predpísal aj čipky Torecan, vyskúšala som iba raz a moc mi nepomohli....
@svetlana35 Ahoj, skusim ta potesit, niesi sama ktora tym trpi a tiez ak vsetko dobre pojde tak ti pomali nevolnosti budu ustupovat. U vacsiny zien totiz koncia prvym trimestrom ale samozrejme nieje to pravidlom (ja patrim tiez k tym svetlym vynimkam u ktorych trvali omnoho dlhsie 🙂 )... skus ale mysliet pozitivne, clovek nikdy nevie.
Ja som si vytrpela kazde z mojich 3 tehotenstiev (celodenne vracanie a nevolnosti), ale to uz som po prvom tehotenstve aspon vedela do coho idem 🙂. Vacsina domacich rad je strasne individualnych.. u niektorych funguju u inych zas vobec.. skus si ich vyskusat a zistit co tvoje telo znesie. Hlavne skusaj stale aspon po troske pit.. tekutiny su velmi dolezite na to aby tvoje telo aj dalej normalne fungovalo. Z ostatnych latok mas v tele dostatocne zasoby ak si sa pred tehotenstvom normalne stravovala, takze to tych par tyzdnov tvoje telo nejako vydrzi.
Existuje aj niektore lieky na nevolnost v tehotenstve, napriklad Vomex A, ktory sa da pouzit ked ti je velmi zle (napriklad pred spanim aby si dokazala spat), ten je pre babatko neskodny a bezne sa predpisuje tehotnym v Nemecku, avsak sposobuje tiez ospalost a unavu takze tiez sa neda brat stale.
Ak sa aspon doobeda citis v poriadku tak skus tento cas vyuzit na dobehnutie niektorych robot v domacnosti (pred robotou aspon dat prat saty a pod) a neboj, svet sa nezruti ked na par tyzdnov nebudes mat vsetko doma v super poriadku. Hlavne, ze babatko ma dobre.
ja preživam nieco podobne, vzdy som bola aktivna, ulietana, s malou na rukach, ale teraz je to otras, vkuse mi je zle, hocikedy to na mna pride, od rana do noci ako kedy, nevraciam, ale natahuje ma nechutne, nemozem byt hladna a hlavne nemozem si ani lahnut, lebo moja ani nie 3ročna pipina ma vysmari z postele. prve tehotenstvo som mala v 25, to som tiez bola ako mechom prastena a zdepkovana z toho ako je vsetko ine teraz a nic nevladzem, nemozem a som tucna 😀 druhe sme dali az po 8 rokoch, z prace som musela na pn, lebo som ucila a bola by som ogrcala źiakov, a teraz sme sa dali na tretie, ktore sme velmi chceli ale hned ma ta radost presla (v uvodzovkach samozrejme) ked dosli nevolnosti a tie moje psycho stavy. takze ja ta upne chapem, vsetko sa zda, akoby sa nikdy normalny zivot uz nevratil, ale ver, ze sa vrati, neviem sa dockat, kedy uz porodim a to mam este vela pred sebou. u mna nevolnosti preslo v 6. mesiaci, potomprislo zase velke brucho 😀 a mne na nevolnosti nepomaha nic iba sa najest, lebo som si odpozorovala ze ked mi zacina byt zle, je to od hladu, ktory sa hned za tym ohlasi. a teiz pijem fatru, cistu vodu ani nemozem citit lebo ma napne, a to som doteraz pila 3 litre na den v pohode, uz to taka pohoda neni...a co je najdolezitejsie, je byt von, dnu umieram, je mi tak zle, ze ledva chodim, ale na vzduchu je to omnoho lepsie, a aj ked nevladzem, stale sa snazim nieco robit, a vlastne mi ani nic pri malej neostava, takze jednoznacne aktivita a pohyb na vzduchu s plnym zaludkom je top 😀 vela sil prajem, potom si na to ani nespomenieme, az pri dalsom tehotenstve hahaha 😀
Ahojte dievcencee , tiez sa pridavam, som 10+4tt a katastrofa, je mi nevolno niekedy cely den, niekedy vecer iba, uz ani zaspat nemozem, niekedy aj vracam, ale len trochu, skor nemozem ostat hladna, stale musim nieco hryzt - inak ma zacne napinat. Uz som aj pribrala :( no desneeee. Je to moje druhe tehotenstvo, aj pri prvom som mala nevolnosti uz si to nepamatam z pred 10 rokov, ale velmi tazko toto znasam - asi cim som starsia tak to je hrozne a tak velmi som si priala aby som si mohla tehotenstvo vychutnat. Prestala mi chutit cista voda, pride mi velni tazka a smradlava a vsetko sladke mi nechuti - co som predtym milovala.
@marysimonka presne ani voda ani sladke ble
@mimi3706 normalne smutim z a tym, najlepsie mi robi pecivo ale ja nemozem non stop zrat, ved budem ako velryba, no hold musim :( inak mi je priserne. a vzdy sranda to pride ak cca hodinu nic nejem, proste musim vkuse nejake palicky, suche veci
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nerozumiem ,že v robote ti nič nie je a doma od tretej "umieraš".....nebude to viac v hlave a hormonmi ? možno ak by si došla domov o 18tej,tak až vtedy by ti začalo byť zle......? neviem,toto som nezažila...ale ak nič neporadím,tak napíšem,že vydrž,výsledok stojí za to😉