Ahojte žienky, prihlásili ste sa na očkovanie proti Covid 19 ak ste sa snažili, resp.ak ste boli na začiatku tehotenstva? Chcem sa dať zaočkovať , počula som že očkovanie ženy chráni už aj nenarodené dieťatko a hneď je v ochrane proti tej chorobe aj po narodení. Ďakujem Vám vopred za Vaše odpovede a rady ☺️
ja osobne - na zaciatku tehotenstva som sa bala dat si co len obycajny Paralen. urcite by som si do tela nedala experimentalnu vakcinu, ktorej ucinky sa este len teraz testuju a o ktorej momentalne figu vieme. urobila by som tak pokusneho kralika nielen zo seba, ale aj zo svojho dietata.
@katus226 ale ani dostať Covid v tehotenstve nie je asi moc prospešné pre matku a jej dieťa . Nie vždy je ten priebeh vírusu taký ľahký. Už som prišla vďaka tomu vírusu o blízku osobu, ktorá nemala nikdy žiadne choroby a predsa sa to stalo 😔
@katus226 čiže vy možno píšete že pokusnu králik pri neznámej vakcíne ale rovnako by sme mohli skončiť ako pokusny králik pri novej chorobe ... Ach tazke rozhodnutie budem musieť ísť za svojou gynekologickou a popýtať sa
@summersunny94 ja by som to rozhodne nerobila. Vakcína je nová testuje sa nikdy neviete aké reakcie bude mať vaše telo na ňu. Ale je to na Vás samozrejme.
@summersunny94 sice mas pravdu, ale mozes dostat aj taky covid, ze ani nebudes vediet, ze ho mas (ja som mala na zaciatku tehu a teda odbila som si to ako kazdu inu jednodnovu virozku), nemusis sa nakazit vobec... po vakcine moze tvoje telo zareagovat stylom akoby si covid mala, znamy bol 3 dni po ockovani v horuckach.
moj lekar vseobecny mne ockovanie pocas tohto obdobia neodporucil a ako hovori @nika23t ziadne ockovanie sa neodporuca tehotnym. ja osobne by som to neriskovala, nakazit sa nemusis vobec, ale vakcinou si davas do tela cosi, co nevies ako zareaguje...
po porode to urcite zvazim, vakcina bude inde a hlavne nebudem mat v sebe cloveka, ktoreho by som mohla ohrozit... samozrejme je to na tebe
@summersunny94 a zase ta istá otázka. Mňa by zaujímalo, či mamičky, ktoré uvažujú o vakcíne by aj jedli paralen, antibiotika či iné liečivá len tak preventívne. Aby náhodou niečo nechytili. Lebo aj napr.chrípka, infekcia, zápal na začiatku tehotenstva môže spôsobiť fatálne následky. Ja som v 8tt a teda rozhodne by ma ani len nenapadlo do seba pchať čokoľvek farmaceutické. Ani lieky, ani vakcíny proti čomkoľvek. Ale každý nech robi, ako chce.
Mne Dr povedala, že v prvom trimestri nie, potom sa uvidí... Vraj v mnohých krajinách EÚ je očkovanie pre tehotné povinné (hlavne tetanus) ale nerobí sa v prvom trimestri. A co som za chytila, Rakúsko ide teraz prednostne očkovať tehotné pfizerom... Takže zrejme už nejaké štúdie majú urobené.
Čo sa covidu v tehotenstve týka, v prvom trimestri končí takmer spravidla potratom. Ale na to často stačí aj obyčajná chrípka. V 2. a 3. trimestri je bábätko už odolnejšie , covid by ho už nemal ohroziť, skôr matku...
@summersunny94 na pfizer už sú klinické štúdie pre tehotné takže už sa jedine poradiť s gynekológom 😉
@zadarmo1 ďakujem určite sa poradíme...
@nairia a rovnako môžem aj očkovanie prežiť bez príznakov to je uplne to isté a práve preto nad tým rozmýšľam. Covid je určite nebezpečnejší v tehotenstve ako vakcína
@summersunny94 Kamoska bola ockovana, odporucali jej pol roka neotehotniet, neviem preco, prekvapilo ma to. Poradila by som sa s gynekologickou pripadne viacerymi lekarmi, lebo presne clovek nevie co je horsie, ci riskovat s vakcinou, ci riskovat nakazu koronou, kedze ani to nie je sranda, clovek dopredu nevie aky bude mat priebeh.
@summersunny94 dalo by sa o tom polemizovat asi donekonecna, ale strach nam malo pomoze. urcite by som sa poradila s lekarom, to aj bez ohladu na to, ci tehotna som alebo nie.
Ja kebyže mam momentálne možnosť, iste idem do toho. Ale jedine pfizerom. Som už v 3.trimestri. U nás to ale zatiaľ nejde, čo som sa informovala, neberú ohľad na tehotenstvo, iba vek, takže jedine astra prichádza v úvahu a tu mi Dr výrazne neodporúča kvôli problémom so zrazanlivistou a minimálne 3 mesiace po pôrode vraj astru nesmiem.
@cervenaruza123 @nairia ďakujem Vám za odpovede určite sa poradíme s lekárkou čo odporučí, mne ide hlavne o zdravia bábätka ❤️
@jaga18 Pfizer je vraj bezpečný pre tehotné čo som čítala
@summersunny94 áno, len ako sa k nemu dostať 🤔 mala som možnosti v 10tt ako zamestnanec DSS, ale vtedy mi to ešte Dr neodporúčala, teraz, keď už môžem, možnosť nemám...
@jaga18 ja mám odporučenie od hematologicky lebo mám problém zo zrazanlivostou krvi , tak že pre mňa by bol vhodný Pfizer
@summersunny94 "Covid je určite nebezpečnejší v tehotenstve ako vakcína" toto este nevedia ani samotni vyrobcovia vakcin, preto robia klinicke skusky, ale ty uz to vies teraz 😂
Tak moderna a pfizer majú spravené aj testy na tehotné. Cize, ak tak len tie. Ja som sa chcela k tomu dostať, ale u nás to zatiaľ nie je možné. Teda ministerstvo tvrdí, že áno, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo vyriešiť. Ale očkovanie je ideál v 2. Trimestri. Hlavne je výhoda, že protilátky budú v mlieku a aj prejdú na bábätko, ktoré si ešte samé netvorí a na začiatku môže byť pre neho covid nebezpečný. Na to už aj výskumy sú.
@mdek áno presne to som aj ja čítala , Covid je určite pre bábätko nebezpečný , samo nemá ešte vytvorenú žiadnu imunitu a treba ho chrániť. Popýtať sa lekárky , ale tiež si myslím že druhý trimester je na to ideálny
@summersunny94 ja sa očkovať v tehotenstve určite nedám. Nie je to nič proti aktualnej téme. Nedala by som sa žiadnou inou vakcínou proti iným chorobám. Celý život nám vravia že sa nemajú brať ani zbytočne lieky a dávať do tela telu neprirodzené veci a zrazu je to v poriadku. Mala som covid 2 mesiace pred otehotnením takže si myslím že chránená ešte som a nejakú imunitnú stopu v tele ešte mám. Maximálne sa dám očkovať po pôrode počas kojenia kedy by malo skrz mlieko tiež niečo prúdiť. Moja gynekologička je zásadne proti očkovaniu a neodporúča to ani netehotným
@summersunny94 pocas snazenia som chcela booknut termin, ked pride menstruacia, aby som mala istotu, ze niesom tehotna. Menstruacia uz neprisla😊. Moj plan je, pockat 1. trimester a potom sa dam zapckovat. V USA uz boli zapckovanych cez 100 000 tehotnych tiez bez akychkolvek problemov. Urcite je to istejsia volba, ako dostat covid!
Nie nedala by som sa...ani gynekológovia da v tomto nezhodnu... Ci áno alebo nie...
@summersunny94 Z môjho pohľadu je to jasné a je snáď len otázkou času, kedy aj na Slovensku budú tehotné ženy uprednostňované na mRNA vakcíny (už sa to rieši).
Štúdia o bezpečnosti mRNA vakcín v tehotenstve:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa210...
Štúdia o negatívnych následkoch COVID-19 na priebeh tehotenstva: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics...
@rivini @pallacinka konečne niekto s rovnakým názorom , ja si myslím tiež že by nebolo dobré dostať Covid počas tehotenstva môže to ohroziť tu ženu a aj dieťatko . A ďakujem za články idem si ich prečítať. ☺️
@summersunny94 Neber to tu ako reprezentatívnu vzorku, aj na Slovensku už máme zaočkované tehotné ženy. Očkovanie v tehotenstve je u nás citlivá téma, lebo sa tu neočkuje ani proti chrípke tak ako v iných krajinách, hoci oficiálne to odporúčané je 🤷♀️ Ale pomaly sa to bude verím meniť k lepšiemu.
@summersunny94 osobne by som sa tiez nedala, kedze pre tehotne je riskantne kazde ockovanie a nie este taketo, ktore skoro vobec nie je overene.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@summersunny94 ja som sa pýtala svojho lekára, ten mi to neodporucil s tým, že žiadne očkovanie sa neodporúča tehotným ženám. Ale čítala som aj názor lekára, ktorý bol za a v podstate bez váhania to odporúča. Tak myslím, že opäť to ostane len na samotnej mamičke. Ja osobne som sa rozhodla počkať.