Vitamíny v tehotenstve

bibssli
2. apr 2023

Ahojte, mam dilemu som len v prvých týždňoch tehu 5-6tt, mám začať brať nejaké vitamíny alebo počkať na Dr. Či mi niečo odporučí užívali ste niečo takto na začiatku? Ďakujem pekne

tyrkysova_kobyla
2. apr 2023

@bibssli mne odporucil lekar kyselinu listovu a vitamin D

marhulka13
2. apr 2023

@bibssli ja som brala femibion

vevulik18
2. apr 2023

@bibssli ja tiež femibion , odporučila mi ho aj gynekologička 🙂

t1nusa
2. apr 2023

@bibssli ja som užívala na základe odporúčania od gyn. LejdyVita

pribinak
2. apr 2023

Okrem kyseliny listovej žiadne umele vitamíny nepotrebuješ.
Stačí pestrá strava, ovocie, zeleniny, orechy, vajcia, mäso, ryby, …..

dixitka
2. apr 2023

Napr. kyselina listová sa odporúča už aj pri plánovaní tehotenstva, tj. začať ešte pred otehotnením, lebo je veľmi dôležitá najmä v 1. trimestri, takže to si kľudne začni dávať hneď 🙂 inak ja som hneď po pozitívnom teste začala užívať Jamieson prenatal vitamíny a za mňa super - celé tehotenstvo bez akýchkoľvek ťažkostí, žiadna anémia, krvný obraz na jednotku (a to som predtým mávala anémiu aj mimo tehotenstva). Pestrá strava by možno dokázala to isté, ale ja som väčšinu 1. trimestra kvôli nevoľnostiam dokázala jesť akurát sucháre a rožky s maslom a teraz v 3. trimestri mi zas ktovieako nechutí, žalúdok mám už kdesi na rebrách natlačený a občas aj záha páli, takže tá strava jednoducho nie je ukážková a je super, že si človek vie pomôcť aspoň výživovými doplnkami

vkatush
2. apr 2023

@bibssli určite kys. listovú a Dčko, tie celé tehu

Prvý/druhý trimester odporúčajú aj tehu vitamíny a pestrú stravu. Ale čo som sa rozprávala s jednou odborníčkou (detská endokrinoložka a profesorka na medicíne), posledný 3mester už nebrať tie tehotenské vitamíny (len listovú a Dčko), lebo deti po narodení potom majú absťaky, že zrazu už nemajú taký prísun a často končia u nich a problémami. Takže ten posledný 3mester sa to snažiť už pestrou stravou nahradiť .

beata_k
2. apr 2023

@bibssli Berie sa kys. listova, inak nic. Bezna zena stravujuca sa relativne zdravo (ovocie, zelenina) nepotrebuje dalsie vitaminy

gabanna1991
4. apr 2023

@bibssli pri oboch tehu som užívala kyselinu listovú potom femibion.

karinsendi
31. mar 2024

@t1nusa dobrý deň, od ktorého týždňa ste začali brat lejdy vita 2??

t1nusa
1. apr 2024

@karinsendi fuu to už si nespomeniem, ale prvý trimester som brala jednotku a druhý dvojku

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre