Vitamíny, keď plod nie je ešte napojený na krvný obeh matky

1. aug 2024

Zdravím, našla som rôzne diskusie o tom, že prvé týždne tehotenstva nie je plod napojený na matku, teda alkohol/cigy by nemali ublížiť. Na druhej strane ale sa odporúča užívať tehotenské vitamíny od úplného začiatku. Načo keď plod ešte nie je napojený na krvný obeh matky?

vanilkovazmrzka
1. aug 2024

Tak tie vitaminy maju asi podporit zdravie matky aby vytvorila pre babo co najlepsie ‘zazemie’ 🙃

petamich
1. aug 2024

tehotenske vitaminy su v zasade marketing 🙂 je to taky isty vitamin (mozno jemne upraveny) ako aj iny multivitamin - zmysel dava tak D a kyselina listova, kedze jej nedostatok moze sposobit poskodenie plodu a preto sa odporuca brat ich uz v case snazenia sa, kedze maju vplyv na matku a na embryo vo velmi skorom stadiu tehotenstva (aspon taku info mi dali na repro imunologii, ked sme riesili nejake problemy)

a ano cca. do 5-6 tyzdna nie je embryo napojene na krvny obeh matky, takze ak v case nevedomosti, ze vysledok pohlavneho styku je oplodnenie este zena fajcila, pripadne pila alkohol, by to nemalo mat vplyv na vyvoj plodu

simsalabim
1. aug 2024

@petamich su marketing, okrem kyseliny listovej. Jej ucinok proti vyvojovym chybam plodu - razstepu chrbtice - bol vedecky dokazany. Raz som videla dokument, kde aj spominali dnes uz neeticky experiment, ktory to pomohol dokazat. Ista hladina vitaminov a teda aj kyseliny listovej, je proste nutna.

zuza265
2. aug 2024

Podla mna to vyznam ma. Kym doplnis do tela co treba trosku to trva. 🙂 ano - zaklad je kyselina listova. Ked ju zacnes brat, nemas jej v ten den uz dost.

k47
6. aug 2024

Prosím, nešír také mýty, že embryo nie je napojené na krvný obeh matky, a teda môže piť a fajčiť. Embryo príma živiny aj nechcené látky prinajmenšom už od uhniezdenia, len sa mení to, akým spôsobom. To, že sa koncom prvého trimestra dovyvíja placenta, znamená skôr lepšiu filtráciu toxínov, nie horšiu.
A napríklad alkohol znižuje šancu na úspešné tehotenstvo už od ovulácie. Ale to súvisí skôr s matkou, než s plodom.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre