Ahojte som podľa tehotenskej kalkulačky v 12+2tt ale dnes podľa poradni som 12+6tt keď som bola na poradni myslím že to bol 8tt mala som váhu 53kg dnes som mala 56,2kg doktorka mi povedala že som pribrala 4kg je to zle ? Nemala som žiadne nevoľnosti ani nič jem všetko čo mi chutí. Pozorujem tak trošku už pár týždňov bruško je možné že mi rastie pretože som štíhlej postavy tak sa to rýchlejšie ukazuje ?
Stihle zeny zvyknu pribrat pocas tehotenstva viac, na tvojom mieste by som sa tym netrapila. Je vsak mozne, ze doktorka uznava tabulkove hodnoty, a teda norma je pribrat v 1. trimestri iba 2 kg. https://fitshaker.sk/tehotenstvo-po-tyzdnoch-ak...
@beata_k váha dieťaťa nemá spoločne nič s váhou matky ...
Autorka ..každé telo inak pribera .su to hormony,a cepkove spalovanie ,ktoré zodpovedajú za prírastok a nie kazda reagujeme s prírastkom plus 3 kg za cele tehotenstvo . Ja som síce pribrala 3 x po 10 kg ,no mam kamošku co iba vracala a aj tak dala +30kg ...čiže reči typu dávaj pozor co zješ, nejedz za dvoch s týmto absolútne nesuvisi ..ja som jedla za 5_tich a váha ukážková ..takze sa tým netráp hlavne sa neobmedzuj
Ja som mala brucho od zaciatku . Váha 55 kg keď som otehotnela . A napr ja som do 19 tt nepribrala ani gram..a teda to som jedla ako zmyslov zbavená ,lebo mi bolo priserne zle (nevracala som)
Trochu sa krot, v tehotenstve nejedz vsetko co ti chuti, ani za dvoch. 4 kila v 1. Trimestri je vela. Ja idem rodit a mam 7 kil navyse. Rychle priberanie je cesta k cukrovke, k tazkemu porodu k vela komplikaciam. Ale aj striktna dieta sa neodporuca. Treba jest s rozumom, tak akurat.
@beata_k a čo to s tým má spoločné? Niektoré ženy nepriberú nič počas tehotenstva, niektoré aj 30kg. 4kg za 3 mesiace je úplne v poriadku. Veď nepribrala 10kg. Ak sa ideme hrať na tabuľky, tak hranica je v prvom trimestri +3kg, to 1kg navyše je úplne nič, stačilo, že autorka bola viac zavodnená, najedená alebo nevyprázdnená. Navyše štíhle ženy priberajú viac. Tam môže byť viacero faktorov.
@autorka na váhu sa vykašli. Jedz čo ti chutí, samozrejme neprejedať sa. Ide o bábätko, váhu potom schudneš. Ja som potom už priberala 2kg za týždeň, celkovo som pribrala 17kg za tehotenstvo a po 2 týždňoch od pôrodu všetky kilá išli dole a ja som mala naspäť svoju váhu pred tehotenstvom.
ja som neni najchudsia, za 10 dni mam termin porodu a pribrala som 20kg 😀 a to vsetko sa nakopilo az ku koncu v 8. a 9. mesiaci. dovtedy som takmer nic nepriberala a zrazu fuuu.. a to naozaj uz vela nejem🤷🏻♀️ no co, myslim pozitivne, ja si verim a viem, ze to schudnem naspat. mysli pozitivne a nemaj nejake diety, ja som tiez jedla co som chcela, mala som dost chute na sladke, teraz si uz davam pozor ale nelutujem to.
@selena_luna nepriberala som a mala som cukrovku . Dieťa 3 kg a ja som rodila +10kg ,za cukrovku môže placenta a nie to co zješ
Zbytočne ju strašiš.
@selena_luna Prečo ju strašíš? 4kg je pre teba veľa, za to lebo ty si pribrala iba 7kg za celé tehotenstvo? Tvoja váha je tiež na zamyslenie, keďže 7kg nie je ani spodná hranica.
Je to individuálne.....ale každá sme iná
Ja som aktuálne na konci 27 tt a +7 kg aj to tie kilá išli len za posledné 2 mesiace
Prvé mesiace som pribrala ledva 2 kg
Zato pri dcére som mala do konca cez 20 kg a sebe .... uvidíme ako to bude teraz
Niektoré ženy sa môžu aj v jedle krotiť a priberú veľa,iné neopak málo..je to individuálne
@rurutiax Za mna su 4 kg vela. 3 su maximum co by mala pribrat. Netreba sa uchlacholit tym, ze schudne. Jednak sa chudne tazko, ale hlavne z tak rychleho priberania dosiahne akurat tak strie a tie len tak lahko nezhodi. A v neposlednom rade moze ist o zdravotny problem. Co urobi do 38-40tt? Mne v podstate jedno, ale autorka by mala byt opatrna.
@zuzi0911 ja mam tiez tehotensku cukrovku, ktora suvisi s genetikou. Aka placenta? Nic to nemeni na fakte, ze cukrovku moze sposobit aj nezdravy zivotny styl, co "jem vsetko" je Skus si precitat co vsetko sposobuje nadmerne priberanie ku ktoremu smelo smeruje. Nie je to sranda, ani strasenie. Je to fakt. Inak by lekarka neragovala negativne.
Do 12 týždňa sú 4 kila dosť, tam má dieťatko len pár milimetrov nemáš prečo priberať ja som do toho týždňa pribrala do kila, ale potom to už pôjde hore rýchlosťou, možno sa len boji doktorka aby si nenabrala cez 30 kilo, ale pokým sa neprejedas nemaj boja
pribrala si veľa... takýmto tempom priberieš viac než dosť.
daj si pozor na stravu .... ešte stále môžeš športovať - rekreačne.
@selena_luna samozrejme ,že ze sú rizikové faktory na vznik ,ale príčina je placenta ,ktora ako rastie a vylučuje hormony môže prestať tvoriť inzulín a preto ti vznikne ....
Po porodeni placenty ti "zmizne" ,ako mne ...ak teda tam nebude hrať rolu aj genetika ,keďže to moze prerásť do DM2.
Pred tehotenstvom som nemala nikdy problém s váhou vždy som vážila 50 až 53kg a to som jedla všetko možné stále... a z tou cukrovkou tak neviem či môže mať na mňa vplyv to že môj otec mal cukrovku takú že si pichal inzulín že by som mala takú genetiku neviemn či mám, ale mohlo by byť spoločne aj to z priberanim ?
tu je orientacna kalkulacka https://www.calculator.net/pregnancy-weight-gai...
@rurutiax a k mojej vahe , musim drzat prisnu dietu, ja ak dieta sme pod dohladom( gynekologa aj diabetologa,) dieta rastie presne ako ma. Viem ze optimum je od 9 do 15 kil za cele tehotenstvo. Ale 4 kila v 12 tt, to je skratka vela.
@zuzi0911 inzulin sa tvori v pankrease, placenta s tym nic nema spolocne. Pankreas zamestnavaju tehotenske hormony, nestiha tvorit inzulin. . Ale dieta si tiez tvori inzulin tiez ako odpoved na vysoke hladiny cukru- to je problem ze je to rastovy hormon a dieta moze prirychlo rast. . Akonahle sa prestanu tehotenske hormony tvorit po porode, tak pankreas opat zacne produkovat inzulin v dostatocnom mnozstve. Takze nie, pricina nie je placenta. Pricina je v tele matky.
@ autorka aj ja mam cukrovku geneticky, mas predispoziciu. Ta vsak prichadza az po 20 tt, ked sa zacne kumulovat viac hormonov. Teraz by si este problemy kvoli nej nemala mat.
@zuzi0911 ver mi, ze nie. Staci pouzit google.
Tehotenska cukrovka= vznika v tehotenstve a po porode mizne. Placenta je zazracny organ, inzulin sa ake tvori v pankreasy.
Vahu do istej miery ovplyvnit vies. Ale… kym sa stravujes normalne. Ziadne extremy tak vaha v tom pripade bude iba cislo.
Mam kamaratky ktore boli stihle ako prutik a pribrali 20-30kg za cele tehu. Potom take kamaratky ktore boli “moletky”. Teda kusok “pri sebe” a nepribrali nic. Ako moj dr povedal-babatko malo z coho cerpat. Organizmus nepotreboval priberat. Resp nieco v tom vyzname.
Mne moj gyn povedal pri prvom povedal ze pribrat cca 13-15kg. Aj tak som mala. Pri kazdom som najprv 5kg schudla a nasledne pri prvom a poslednom 13kg a pri druhom a tretom 15kg.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Prečo by to malo byť zle? Normálny prírastok váhy v tehotenstve.