Zdravím,v ktorom tyzdni tehotenstva sa dieta napaja na krvny obeh matky,dakujem
@anjelicek26 ďakujem,ak dobre chapem tak ked som bola v 5t6d ale na ultrazvuku bolo vidno iba gestacny vak nic ine,mohol sa k plodu dostat alkohol?
@iivancova dakujem,u mna na sone este v 6tt nebolo vidiet nic len gestacny vak, mohol alkohol sa uz vtedy dostat k plodu?
Kopírujem odpoveď na tvoju druhú otázku z gpt:
Ak na ultrazvuku v 6. týždni tehotenstva (počítané od poslednej menštruácie) nebolo vidieť plod, je pravdepodobné, že embryo je ešte vo veľmi ranom štádiu vývoja. V tomto období (zhruba 4. týždeň od oplodnenia) sa výživa embrya odohráva prostredníctvom tzv. žĺtkového vaku, ktorý zabezpečuje základné živiny, kým sa nevyvinie funkčný obeh cez placentu.
Alkohol sa však teoreticky môže dostať k embryu už od začiatku tehotenstva, pretože sa rýchlo vstrebáva do krvného obehu matky a preniká do tkanív vrátane tekutín obklopujúcich vyvíjajúce sa embryo.
V čase, keď placenta ešte nie je plne funkčná (približne do 8.-9. týždňa), je embryo menej priamo ovplyvnené alkoholom ako v neskorších štádiách, ale stále môže byť poškodené, pretože vývojové procesy (napríklad delenie buniek a tvorba základných orgánov) sú veľmi citlivé.
Ak ste konzumovali alkohol pred zistením tehotenstva, je najlepšie poradiť sa s gynekológom. Jednorazová nízka dávka alkoholu v úplne ranom tehotenstve často nemá vážne následky, ale úplné vyhýbanie sa alkoholu počas tehotenstva je najbezpečnejšie.
Do 12tt sa to deje, ale presne to nikto nepovie. Lebo je to podla mna proces
Ak tam este nebol ani plod prakticky, tak sa asi nic vazne nemohlo stat.
Smutné ze takúto ľahkú otázku nevie žena zadať do Google 🙈
@stellarstar dala som si to do googla ale vyhodilo mi 5odpovedi a vsade uvadzali iny tt,smutne je skor to ze zena sa trapi a ked polozi otazku na stranku kde si maju zeny pomahat,tak sa najde niekto kto ju vysmeje a znemozni
Tak keď tam nebol plod nemáš sa coho obavat ak si pila alko
@stellarstar dakujem
Pusť to z hlavy, dávaj na seba pozor a užívaj tehotenské vitamíny
@andymady ďakujem🙂
Príroda práve plod chráni tým,že sa vyvíja v svojom mikrosvete prvé týždne... Keď mu ešte ani srdiečko nebilo, tak aké napájanie.. určite ste v poriadku, držte sa a užívaj si tehotenstvo. Deti s FAS sú skutočne tie,kde matky pili cele tehotenstvo...a ani deti týchto žien FAS nie vždy majú. Predpokladám, že si nebola aj tak naliala pod obraz boží...
@anjelicek26 nebola, 3koktejli som mala kde bolo 2deci dzusu a trosicku vodky ani som necitila ze som nieco pila,ale hlavne sa ti strasne chcem podakovat za tieto slova,tak strasne mi to pomohlo lebo uz som upadala do depresii z toho strachu o babatko,tak dufam ze vsetko dobre dopadne,dakujem🙂
Ako píše anjelicek26 fakt sa netráp. Koľko žien presne nad týmto uvažuje...máš posedenie, nejakú oslavu...aj 2 mesiace netušíš, že si tehotná...a naraz bum - správička: bábätko! Dôležité je od toho momentu si už fakt dávať pozor. Ale naozaj, stres je zlý. Upokoj sa, bude všetko v poriadku ❤️. 🤗
@andymady máš pravdu,ale zas sa mi potvrdilo ze niekedy staci par slov podpory a ako to pomoze cloveku,ktory sa citi zle,dakujem aj tebe🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Okolo 8. Týždňa tehotenstva, ten proces je ale ukonceny až okolo 12.tyzfns,kedy preberá plnne funkciu placenta...6 týždňov po oplodneni, mesiac po vynechani prvej MS sa proste začína pripajat...