Ahojte dievčence trisomy testy dokážu zistiť bábätku aj, ako poškodenie mozgu? Čo vlastne všetko kto sa tomu rozumie pretože z tých doktorských názvov som ja úplne blbá máme v rodine postihnutie teda sa bojím
@seagul a žiadna z porúch zistovanych trisomy testom nie je dedičná.... 21 je Down ktorý sa nededí a 13 a 18 sú syndrómy nezlučiteľné so životom. Ak máš akúkoľvek obavu alebo sa v tvojej rodine vyskytla konkrétna geneticky podmienená choroba treba to konzultantovat s gynekológ ktorý ťa pošle za genetickom, ktorý ti vysvetlí čo je a čo nie je dedicne. Úprimne, ďaleko pravdepodobnejšie je, že dieťa zdedí napr cukrovku ak sa v rodine vyskytuje a to nikto dopredu neotestuje. Niektoré vrodené deformácie/choroby potom vie ešte odhaliť ultrazvukom v 20tt.
@danicabbb vieš, trizomie ( resp akékoľvek poruchy chromozómov, ktoré sa tymto testom zisťujú) sú náhodné. Vzniknú pri počiatočnom delení buniek po oplodnení vajíčka a sú výsledkom ( blbej) náhody. Prepáč ak to vyznie nevhodnedne, ale to že má niaku príbuzný poškodenie mozgu, o ktorom nič nevieš a mohlo vzniknúť úrazom, pri pôrode, po chorobe, infekcií alebo z množstva iných príčin nijako nezvyšuje riziko u tvojho dieťaťa. Ja sama som si trizomie test dávala robiť pre môj lepší pocit, takže ho v žiadnom prípade neodsudzujem , ale naozaj sa netreba zbytočne plasit. Trisomy plus zisťuje opäť len mutácie na ďalších chromozómov, ktoré sú extrémne zriedkavé. Trisomie test nahrádza tripple testy ktoré sú extrémne nespoľahlivé a odpovie ti či dieťa trpí Downom, ktorý je najčastejšie sa vyskytujúce zo všetkých 3. Ale nič viac a nič menej, dôležity je potom aj morfologicky ultrazvuk v 20 TT.
trisomy odhalí len poruchu určitých chromozomov /nie všetkých, ktoré su normálne v páre, pri poruche si miesto dvoch tri, ale ostatné neodhalí určite...... máme skúsenosť, žiaľ zlú, nám odhalilo trizomiu 18 - edwardsov syndrom, predtým som v živote o tom tiež nepočula, žiaľ, ako píšu vyššie, blbá náhoda ☹
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@danicabbb na http://trisomytest.sk/ je presne rozpísané čo sa testuje. Testujú sa vrodené vývojové vady spôsobené poškodením ( trizomiou) na 13,18 a 21 chromozóme. Aké poškodenie mozgu máš na myslí? Veľa veci nie je vôbec geneticky podmienených, napr taká detská obrna.....