Tehotná sama v zahraničí, partner na SVK - dá sa to?

salonka22
10. sep 2018

Dievčatá, ahojte, potrebovala by som poradiť. Momentálne pracujem v zahraničí (Francúzsko), som tu sama až do júna. S partnerom sme sa rozhodli, že je čas na dieťa, keďže už máme vyriešenú otázku bývania, mám na to už vek (po 30) a mohla by som dostať vysokú materskú.

Môj problém je tento: zmluvu mám do 30/6/2018, partner pracuje na Slovensku. Od decembra tomu chceme dať voľný priebeh. Ak sa zadarí, znamenalo by to, že od januára/februára by som bola tehotná. ČIže by sme prvý trimester a časť druhého musela byť tu. Pracujem čiastočne z domu, do kancelárie chodím len na pár hodín 3x do týždňa. Som bez auta, nemám tu poistku (mám slovenského zamestnávateľa) ani veľa priateľov (len kolegov).

Je podľa vás reálne zvládnuť prvé mesiace tehotentstva takto sama v zahraničí? Partner by za mnou chodil, keď sa bude dať, ale reálne je to tak 1x za mesiac. Myslíte, že je veľké riziko riešiť to za týchto okolností sama? Oproti bydlisku mám súkromnú nemocnicu, kde som si chcela nájsť gynekológa, rodila by som na Slovensku.

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2018

Asi tam mas chybu-zrejme si chcela napisat do 30.6.2019, a k Tvojej otazke-tehotenstvo nie je choroba, lekarska starostlivost tam je na dobrej urovni, takze z tohto pohladu nevidim problem, jedine ak by Ti vadilo, ze manzel/priatel nepreziva to tehotenstvo s Tebou. Ja som pri prvom tehotenstve bola takmer cely cas bez manzela a bol ovela dalej, ako si Ty a zvladli sme to.

salonka22
autor
10. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Mám tam chybu, ďakujem. Ja si tiež vravím, že to nie je choroba...

salonka22
autor
10. sep 2018

Baby, neviem to zmeniť, ale hej, ten dátum je do 2019🙂)

leniel
10. sep 2018

Ja v tom nevidim problem, akurat treba v dnesnej dobe ratat s tym, ze sa Vam to tak rychlo nemusi podarit a tym padom je cela tato otazka irelevantna... my sme skusali priam denne a vyslo to az po pol roku ... ale samozrejme, drzim Vam palce 😉

miirkka1
10. sep 2018

@salonka22 jasne ze sa to da zvladnut...su zeny co potrebuju vsade mat svoje matky ale ja som v Nemecku vodicak nemam...mala je od narodenia so mnou...nemam tu nikoho z rodiny ani mi nik neprisiel pomoct ked sa mala narodila ...manzel pracuje chodi vecer.Je to aj trochu o nervy bo stale sme boli same....ale zvladnes to isto...Mala uz ma 22mes.ale planujeme ist naspat,dom uz mame hotovy a najma kvoli rodine lebo mala sa strasne na nich pyta a tesi ked idem na.dovolenku
..vela stastia....

salonka22
autor
10. sep 2018

@leniel Jasné, som si toho vedomá.

salonka22
autor
10. sep 2018

@miirkka1 Vďaka! No ja som pravý opak, veľmi ma vytáča, keď ma niekto príliš obskakuje (mamina), aj keď viem, že to myslí dobre. Ja sa po júni plánujem vrátiť nastálo na SVK, tak novorodeneckú fázu neabsolvujem úplne sama.

miirkka1
10. sep 2018

@salonka22 fakt to nie je nic narocne...zvladla som to sama😊 budes aj rada ze ste s drobcom sami...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
10. sep 2018

@salonka22 ja som ani nevedela, že som tehotná pomaly až do pôrodu. Teda samozrejme vedieť som vedela, ale nemala som žiadne špeciálne potreby alebo ako to nazvať, proste v ničom sa to nelíšilo od obdobia pred tehotenstvom. Žiadne nevoľnosti, nálady, chute, prvé kilo pribudlo v 5.mesiaci, aj oblečenie mi normálne stačilo bežné. Robila som všetko rovnako (práca, domácnosť, šoférovanie, šport...) a nepotrebovala som nikoho pri sebe len kvôli tehotenstvu.
Takže kľudne sa to dá zvládnuť aj bez pomoci, len teda by som si pripravila nejakú alternatívu pre prípad, že to tak ideálne nebude.

yanni
10. sep 2018

@salonka22 A co by is alize nemala zvladnut? Ved si sama, nemusis sa o nic a nikoho starat len sama o seba. Bude ti zle, zabehnes k dr, vyspis sa, polezis si. nebude ti zle, fungujes dalej uplne normalne. Tehotenstvo nie je choroba. Pokym nie su problemy, tak co by sa malo akoze diat? Dalsie deti nemas, nemusis nic velke organizovat. Ked sa chce, vsetko sa da. Ja som zvladla problematicke tehotenstvo v Nemecku, bez manzela, bol a je stale mimo republiky, chodi domov nepravidelne. A ti si este v super situacii. Ja som pracovala, prve 4 mestace tehotenstva jedna hroza, plus dalsie deti na starosti.

salonka22
autor
10. sep 2018

@yanni Pýtam sa predsa preventívne. Možno je tu niekto, kto bol v podobnej situácii, a napr. by mi to neodporúčal, lebo sa stretol s takým, či onakým problémom. Lepšie informovať sa dopredu ako do toho bezhlavo skočiť a potom si trieskať hlavu, že nie som pripravená čeliť tu takej situácii sama. Proste ma zaujímajú skúsenosti ostatných. Deti nemám a ani v okolí nikoho, kto by bol takto tehotný sám mimo SR bez priateľov a rodiny.

salonka22
autor
10. sep 2018

@sissy27 Ďakujem za odpoveď. Ja tiež (možno naivne) dúfam, že to bude bezproblémové:D Ale máš pravdu, lepšie je pripraviť sa na alternatívu. Preto som sem aj napísala...

val80
10. sep 2018

Mala som podobnú dilemu, či byt v zahraničí alebo prísť domov. Rozhodla som sa vrátiť domov a v mojom prípade som to spravila dobre. Lebo ja som mala rizikové tehotenstvo a preležala som ho polovicu obdobia až do pôrodu v nemocnici. Ale ak u teba bude všetko ok, tak to určite zvládneš.

jahodka11
10. sep 2018

Ja si tiez myslim, ze by si to v pohode dala...smelo do toho...

bluka2
10. sep 2018

Určite sa to dá zvládnuť. Zober si všetky zeny, ktoré majú partnerov čo sú skôr na príťaž alebo neschopaci, ženy, ktorých partner nechal hneď na začiatku, ženy, čo majú dobrovoľne deti samé, je kopec možnosti a väčšina z nich to zvládla, buď na 1* alebo ako tak, ale zvládla. Lebo povedzme si, ženy toho zvládnu dosť, aj horšie veci

tova
11. sep 2018

wow to ti takto hori koli 6 mesiacom?? ako chces otehotniet? Od Januara bude priatel chodit k tebe raz do mesiaca (plodit) zo SK/??? Z titulku som myslela ze uz si tehotna teraz. Ak by si bola aj tehotna ale su rizika, mozes krvacat, mozes mat zmeny nalad, vykyvi hormonov, cukrovka, dieta sa predcasne narodit, atd...

salonka22
autor
11. sep 2018

@tova neviem o akych 6 mesiacoch rozpravas... Ak sa pytas na to, prečo nepockam do konca zmluvy, tak preto, ze chcem dobru matersku, takze chcem otehotniet este v case jej trvania, navyse sa na dieta uz citim. ja chodim domov niekedy aj na tyzden, nikde nepisem, ze bude chodit "plodit" on sem raz za mesiac. otazku "plodenia" (ako k nemu dojde) tu vobec neriešim.

yanni
11. sep 2018

@salonka22 Zbytocne sa stresujes zu teraz. Este nie si ani tehotna a ktovie kedy budes. naplanovat si mozes, ze to vyjde na prvy sup, ale moze to vypalit aj uplne inak. A ci budes mat problemy alebo nie,t o ti tiez nik nepovie. A keby aj, nepotrebujes predsa zastup opatrovateliek. Daku kamosku tam hadam mas, keby daco, v nemocnici sa tiez o teba postaraju, keby daco, nemussi organizovat nijaku opateru o starie deti, v robote budes mat PN, tak co viac treba? Prilis vymyslas. Nechaj tomu volny priebeh. A ak by sa aj hned v januari podarilo, setri si dovolenku a chod na "matersku" skor. Neviem ako vo Fr. ale aj u nas v DE je podobne ako na SK 6 tyzdnom pred terminom zu "fajront", plus som si setrila dovolenku, ejake nadcasy a Bola som nakoniec Doma zu posledne tri mesiace. Cize ziadne extra nahanacky, ci stress.

salonka22
autor
11. sep 2018

@yanni Omg klidek. Neviem, kde si vycitala, ze stresujem a vymyslam:D Ved som sama napisala, ze od decembra tomu chceme dat volny priebeh a zaujima ma, cim si presli baby, co boli takto same tehotne - keby sa nam fakt zadarilo na prvy sup. Každopádne vdaka za druhu polovicu tvojho prispevku, ktora uz bola k teme.

miirkka1
11. sep 2018

@salonka22 nevsimaj si mudre hlavy😂 nudia sa a pisu od veci...zvladla by si to.....ja som tiez ako ty planovala kedy asi otehotniem v ktorom mesiaci rodim atd...je to normalne...drzim palce....vela stastia

evabb35
11. sep 2018

Pri tehotenstve, pôrode, novorodencoch sa nedá dopredu predpokladať priebeh a komplikácie. Napríklad ja som sa najviac obávala starostlivosti o novorodenca, ten nedostatok spánku som si vôbec nevedela predstaviť, toho som sa obávala najviac. Nakoniec to dopadlo úplne inak Mala som strašne komplikované tehotenstvo, to tehotenstvo bolo pre mňa náročnejšie ako pôrod, náročnejšie ako starostlivosť o novorodenca a horšie som ho znášala ako nedostatok spánku po pôrode. Prakticky celé tehotenstvo som preležala. Nebola som hospitalizovaná, ale prakticky som sa nepohla z bytu. Vtedy som najviac potrebovala pomoc manžela, vtedy som potrebovala navariť, pomoc pri domácich prácach. Hoci to nikoho nenapadlo, lebo nikto z rodiny sa neocitol v takej situácii. U nás v rodine mali ženy skôr komplikované pôrody, z ktorých sa dlho zotavovali a práve popôrodnú starostlivosť vyžadovali...nevedeli si poradiť s novorodencom...takže je to rôzne a veľmi indiv

evabb35
11. sep 2018

@salonka22 To je strašne individuálne. Ja som sa najviac obávala starostlivosti o novorodenca, toho nedostatku spánku a nakoniec to vypálilo úplne inak. Mala som komplikované tehotenstvo, nebola som hospitalizovaná, ale som sa nepohla z bytu a vtedy som najviac potrebovala pomoc manžela. Nikomu z rodiny ani nenapadlo prísť mi na pomoc, lebo nikto také komplikované tehotenstvo nezažil, skôr ženy v rodine mali komplikované pôrody, z ktorých sa dlho zotavovali, nevedeli si poradiť s novorodencom...mali úplne iné starosti ako ja. Predpokladala som skôr problém z otehotnením ako s tehotenstvom samotným, nemala som bežné tehotenské nevoľnosti, ale úplne iné, nezvyčajné komplikácie a mala som problém navariť.

lienka77
11. sep 2018

@salonka22 my sme tomu v podobnej situácii nechali s mužom voľný priebeh. Len s tým rozdielom že sme mali byt od seba už len 3 mesiace od momentu začatia “plodenia”.😊 vyšlo nám to na prvý sup. V siedmom týždni som začala síce krvácať a hrozilo že to neskončí dobre, ale šla som na dva týždne na pn a pricestovala mi mama na pomoc. To len preto, že som mala len ležať. Dá sa to zvládnuť, len treba rátať aj s prípadnými komplikáciami..

salonka22
autor
11. sep 2018

@evabb35 Dakujem, presne taketo informacie som potrebovala. Kedze som este nebola tehotna a v okoli mali kamaratky skor bezproblemove tehotenstva (maximalne spominali nevolnost), nevedela som si predstaviť, co vsetko ma moze postretnut.

salonka22
autor
11. sep 2018

@lienka77 ďakujem, asi si to naozaj skusim zariadit tak, aby mal prist kto na pomoc z domu, keby nieco

evabb35
12. sep 2018

@salonka22 pri komplikovanejšom,vysoko rizikovom tehotenstve je problém s pomocou aj v tom,lebo je to na dlho. Netrvá pár týždňov, ale sú to celé mesiace odkázanosti na pomoc druhých. Ale je to strašne individuálne. Niekomu trvá celé mesiace, roky kým otehotnie, niekomu zase pôrod dlho trvá.... To sa nič dopredu nedá predvídať. Preto to netreba ani riešiť dopredu,lebo možno všetko nakoniec prebehne bez komplikácií.

evabb35
12. sep 2018

@salonka22 manžel ešte aj výbavičku kupoval podľa zoznamu , lebo mne sa nedalo ani do obchodu zájsť,len doma som ležala a na internete sledovala kde čo majú a tam som potom manžela posielala na nákup. Môj manžel v živote nebehal toľko po obchodoch a lekárňach ako vtedy keď som bola tehotná.

miadi
6. okt 2018

Ha aj ja som si naivne myslela ze planovane druhe teho bude raz dva hoci po 30ke prve sa podarilo skor ako som planovala na jeden šup. Ale to tak byva ked planujes tak to nejde hnet. V decembri sa zacnete snazit a januar februar uz budes teho ??? Boh vie nam sa zadarilo na 2 mesiac no odislo v 5tt a potom az o 8mesiacov takze tvoje obavy mozu byt uplne zbytocne niekto sa snazi o babo aj rok dva zas nemas uz 20 ked je zena najplodnejšia. Teho moze byt vselijake mne bolo s malou prve 4m neslutocne zle 24h non stop ako otrava jedlom taky fuj pocit v žilach v kazdej bunke tela. Teraz druhe teho len zavrat a maximalna unava. Nezijem na Sk a nikto mi nejak nepomoze mm pracuje aj cez vikendy. Robila som takmer do terminu porodu s mega opuchnutymi nohami a rodila som 37h v bolesti .. 2h po porode sme sli domov a starat sa o babatko je take prirodzene instinktivne. Ale ked pride druhe chcem tu mat mamu aby pomohla s malou aby ju povarovala kym budem rodit a aby nebola akoby mimo sama kym sa budem starat o babatko. Kludne sa zacnite snažit a co bude bude vsetko sa poriesi ked to pride. Zariadis sa podla situacie niektore veci nenaplanuješ ake budu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre