Tehotná a posledný rok školy

simka7777
12. feb 2019

Ahojte, nejdem sa tu sťažovať ani vyplakať sa len potrebujem sa o tom porozprávať 😏🤔🤗
Mám 19rokov a pred dvomi dnami som zistila že som tehotna😐pozitivny test, ranná nevolnost🤮
Nájdu sa tu aj dievcata ktore otehotneli takto v skorom veku? Ako ste zvladli posledny rok v skole? Ako ste to dali vediet rodicom ? A ako ste to celkovo zvládli/zvládate? Dakujem za kazdu radu velmi mi pomôže ❤(nazory ako naco som to robila, preco som si nedavala pozor mi prosim nevycitajte🙄je okolo toho strašne vela vecí)

bobula46
12. feb 2019

@simka7777 ahoj, moja najlepšia kamarátka ostala v maturitnom ročníku tehotná. Ona nemala žiadne nevoľnosti nič, takže pre ňu nebol problém absolútne žiadna škola. Zvládla úplne v pohode, či už písomnú alebo ústnu maturitu. Tehotenstvo nie je smrteľná choroba a ani žiadna iná choroba takže sa s tým dá prežiť až do konca školského roka. Ak si prišla na to len teraz že si tehotná tak do konca roka ostávajú štyri mesiace, to rodiť ešte nebudeš takže sa môžeš plne sústrediť na štúdium. Keď skončíš školu a pomaličky začneš kupovať výbavičku tak akurát stihneš.
Pokiaľ máš nevoľnosti odporúčam piť meltu alebo (s mierou) studenú colu.
A rodičom keď kamarátka povedala že je tehotná tak boli radi, pretože keď bola malá tak mala rakovinu takže ani len nečakali že by mohla mať nejaké deti.
Na tvojom mieste (pokiaľ si to bábo chcela) tak sa vyjadrím rodičom že dieťa ste/si plánovala a teda budeš vedieť sa oň postarať. Ubezpečiť rodičov že ty už dieťa nie si ale budeš matkou.
Ja som ostala tehotná v 2 ročníku VŠ takže to je už iné, bola som trošku staršia ale tiež to bol pre rodinu šok. My sme ale bábätko chceli a snažili sa oň dlhšie.

maluta
12. feb 2019

Ahoj. Ja som ostala tehotná v 18-tich. Mala som pred sebou este 2 roky strednej. Mala som individualne studium, takze som chodila do skoly kedy sa mi chcelo. Zvladla som to v pohode, aj ked som nebola najlepsi student 🙈 ked sa mala narodila tak ju strazili babky, chlap. Skola sa da zvladnut toho sa neboj. Nas bolo v triede 6 mamiciek, uz sa nam vsetci smiali ze to je epidémia 😉 No rodicom tto povedat, priznam sa ze som sa neskutocne bala, isiel so mnou chlap a vlastne to povedal on, ja by som to asi nedala. Samozrejme ze mi mama vykricala, ze som si znicila zivot. Po par dnoch sa uz zacala aj tesit a ked sa mala narodila, teda az do dnes je jej najvecsi milacik. Su spolu od jej narodenia ako dva cicky a nie je vikend aby ju netahala k sebe. Teraz uz ma 9 rokov. Tiez som sa bala ako to bude ked sa narodi, nelutujem ani sekundu. Neboj vsetko sa da zvladnut, hlavne sa nestresuj a tes sa na maly zazrak 😊 inak keby mi niekto v sedemnastich povedal ze o rok budem tehootna, vysmejem ho, nenavidela som deti, nevedela som ako sa k nim spravat 😁 dnes sa uz na tom len smejem aka som bola hlupucka

katarina5194
12. feb 2019

@simka7777 ahoj. Ja som bola na tom rovnako. Otehotnela som v poslednom ročníku na strednej. Mala som 19. Strašne som sa to bála povedať mamine. Keďže už od 11 nemám ocina(zomrel na rakovinu) bála som sa ze som ju sklamala. Sklamala v tom ze vo mne videla veľkú oporu. Mam k tomu postihnutého brata o ktorého sa musíme nonstop starať. Bála som sa ze ju sklamem v tom ze už jej nebudem môcť pomáhať. Ale proste musela som rýchlo dospieť už v 11 a pomáhať jej ako som len vedela. Keď sme si v ten deň sadli za stôl s tým ze jej musíme s priateľom niečo povedať tak sa zasekla a jedine co povedala bolo. Ty si tehotná. Na mňa prišiel pot a slabosť. Povedali sme jej ze ani. Ze bude stará mama. A ona sa začala strašne smiať. Zobrala telefón do ruky a išla zavolať vtedy jej peiatelovy že budú starý rodičia. Boli taky strašne šťastný. Ked môj nevlastný otec prišiel po týždni domov (vodič kamiónu) vystiskal ma a podal ruku priateľovy. Ďalší moment bol keď išla so mnou na sono a tam sme sa spolu dozvedeli že bude mať vnučku. A hlavne zdravú vnučku. Strašne sme sa báli aby bola v poriadku keďže mam postihnutého brata. Báli sme sa aby to nebolo vrodené. V škole mi strašne pomohli. Dala som si individuálne štúdium. Do školy som chodila na skúšky. Ale samozrejme aj tie posledne mesiace. Na prax som chodila každý deň až kým som mohla. Naposledy som bola na praxi v piatok s tým ze v pondelok prídem. No v nedeľu ráno som už porodila. Ani nie 2 týždne po pôrode (cisárskom reze) som nabehla do školy a na prax. To bolo 2 mesiace pred skúškami. Mamina už dávnejšie chcela odísť z prace tak odišla a bola doma s vnučkou kým som nespravila skúšky. Strašne mi vtedy pomohla. Ci už škola alebo rodina. Ale ako to raz býva rozprávka sa musí skončiť. Teraz po 6 rokoch čakám druhu dcérku a s maminou sme sa nejak odcudzili. Ani neviem ako. Ona ma nového manžela. Kúpilo si dom a tam žijú s bratom. Ja som s pretekom a dcérkou zase v meste a žijeme sami. Každý máme akoby svoju rodinu už. Ale za to co pre mňa spravila jej budem navždy vďačná. A vážiť si ju za to.

lucka12399
13. feb 2019

@simka7777 ja som teraz na tom rovnako .. a mam aj nevolnosti ale zvladam to v pohode zatial 🙂

3009
13. feb 2019

@simka7777 aj moja dcéra mala 19 síce bola už tesne po maturite, ale bez roboty a tiež s priateľom otehotnela. Dnes sú manželia a syn má 12,5 roka a keď idú spolu, každý si myslí, že sú súrodenci a nie mama so synom. Zo začiatku je to určite ťažšie, ale sa to utrasie a budete všetcia šťastní.

hettinka
13. feb 2019

@simka7777 ahoj, učím na SŠ a tehotnú štvrtáčku mávame skoro každý rok, nie je to (ani dnes v čase HAK) nič neobvyklé. Tie prípady sú veľmi individuálne a nedá sa tak jednotne povedať, či a ako to zvládajú. Veľmi závisí od toho, či má dievča stáleho partnera, alebo dieťa pochádza z nejakej párty, a ako sa k tomu postaví jej rodina. Samozrejme, doma to prejde viacerými fázami, zvyčajne rodičia nie sú nadšení, ale v konečnom dôsledku pomáhajú ako vedia. Povedať im to treba, najlepšie spolu s partnerom a tiež im treba povedať, ako si to predstavuješ ďalej (svadba, bývanie, financovanie života...).

Pokiaľ si štvrtáčka (čo v tvojom veku asi si), tak do maturity sú to 4 mesiace a teda nie je problém, dieťa sa narodí dávno po maturite. Vybav si len oslobodenie od telesnej výchovy, v škole to treba povedať, aby ti tolerovali napr. ranné neskoré príchody pre ranné nevoľnosti. Bežné normálne tehotenstvo NIE JE dôvodom hneď zostať doma s vyloženými nohami. Ženy normálne chodia do roboty a aj ty zvládneš sedieť v lavici. Horšie je, ak je to nejaká škola, kde je prax ... nepíšeš, na akú školu chodíš. Pokiaľ sa cítiš dobre, treba sa čo najviac učiť aj veci dopredu na maturitu. Stanov si priority. V krajnom prípade sa dá požiadať o individuálny plán, ale osobne toto neodporúčam, psychika robí svoje a človek ak vie, že do školy ísť nemusí, tak nejde.

A na záver, ako mama si hovorím, že radšej nech má moja dcéra dieťa počas školy, ako by mala v 30-ke obiehať lekárov, že nevie otehotnieť. Kedysi sa rodičia modlili, aby dcéra neotehotnela priskoro, dnes sa mnohí modlia, aby vôbec otehotnela.

ufatess
13. feb 2019

Mňa by skôr zaujímalo, či plánuješ ostať s otcom dieťaťa. Ak hej, bola by to pre teba veľká opora a možno by to aj tvoji rodičia lepšie zvládli. No neboj sa škola, keďže končíš tento rok sa ti pomaly skonči a bude. Rodičia, ako myslím si, že každý to časom prehltne a potom sa dokonca až začnú tešiť a isto ti aj moc pomôžu

mery97
13. feb 2019

@simka7777 ahoj ja som sa to dozvedeladozvie minuly tyzden 🙂 a tiez som v maturitnom rocniku 🙂 uz nam neostava nic ine uz len dokoncit a tesit sa na male 🙂

simka7777
autor
13. feb 2019

Velmi pekne dakujem za vsetky rady❤❤❤to co sa tyka skoly , studujem cestovny ruch a prax by mi mala zacat teraz v marci ale to je len take o prechadzkach a sprevadzani a tak viac menej odych, lenze tym ze ma caka posledny rok som myslela od septembra 😪teraz len budem koncit 3ti rocnik ale tohto sa nebojim pretoze to este zvladnem do juna, od základnej skoly som sa ucila velmi dobre, skor sa bojim tpho ked pride 4ty rocnik...a co sa tyka priatela?uz o tom vie tesi sa hoc sa tiez trosku boji nazoru rodiny, ja zijem s ocom mamina mi zomrela pred 4rokmi takze skor sa bojim tpho sklamania v otcových ociach😏
Na jednej strane sa na babo strasne tesim, pretoze deti milujem a asi tym ze kade sa dalo v rodine som bola opatrovat kocikovat zabavat a tak trosku sa na mna asi nalepili🤩

simka7777
autor
13. feb 2019

@simka7777 a na druhej sa trosku bojim ako zvladnut maturitny rocnik

simka7777
autor
13. feb 2019

@maluta Dakujem❤hned mi je lepsie😃ale ano ja sa nan velmi tesim, hoc ho este nevidno a ani poriadne neviem ze ho mam v brusku, ten pocit ze tam pomalinky rastie je úžasný 🤗

simka7777
autor
13. feb 2019

@lucka12399 Gratulujem❤ ja ani nemam velke nevoľnosti iba raz rano mi prislo strasne zle tocila sa mi hlava zvracala som ale odvtedy mam iba take slabe bolesti v podbrusku ako pred menzesom a vsetko mi strasne smrdiiiiii😄

simka7777
autor
13. feb 2019

@mery97 asi sa treba uz len nato tesit❤❤nemyslim ze je to nejaka chyba

monismie
13. feb 2019

treba si vybavit si vybavit v skole individualny plan ked ti daju tehotensku knizku a uz to nejako doklep ked to je posledny rok 🙂 to das 🙂

simka7777
autor
13. feb 2019

@monismie Hadam ano❤🤔

lastovickapatka
15. feb 2019

@simka7777 ahoj. Ja som otehotnela ako tretiacka na gympli. Tiez mi nebolo vsetko jedno, ked som to zistila. Nastastie, vtedy este priatel stal pri mne. Ja som to povedala nasim a on svojim rodicom. Neboli nadseni, ale nemali na vyber. 😂
V septembri 2017 sme sa zosobasili a v januari 2018 sa narodila mala. Priebezne som sa ucila, chodila na testy. Samozrejme, mala som individualny plan. Zo zaciatku to bolo narocne, ale nic co by sa nedalo zvladnut. 😉
Ked som mala maturity, boli s dcerkou babky. Velmi mi pomohli. A teraz ma dcerka uz vyse roka a vsetci sa z nej tesime. Neboj. Vsetko zvladnete. 🙂 Dietatko je bozi dar. Drzim palce.😊

punka24
16. mar 2019

@simka7777 ahoj sme na tom rovnako akurat matura teraz u mňa... je to ťažšie než si clovek myslí, ja osobne únava a nervy... veď tie hormóny... :D škola je tehotenstvom náročnejšia ale netreba sa stresovať lebo to neprospieva ani tebe ani bábätku... rodičom sme to oznamili spolu s partnerom... bez zbytočných omáčok a nakoniec to dobre dopadlo... ja som teraz už v druhom trimestri ešte len som začala ale je to krasne.... po case sa všetko bude zvládať lepšie... držím palce v skole aj doma.. 🙂 a nech ste s babom zdraví...

simka7777
autor
17. mar 2019

@punka24 dakujem za pekne slova🤗dnes som zacala 10tyzden , hoc som to v skole este nepovedala lebo sa trosku bojim ale skolu zvladam..nastastie nemam nevolnosti iba raz za cas, inak sa tesim a uzivam si to❤

punka24
18. mar 2019

@simka7777 ja som to povedala spolužiakom, bolo to potom v škole také ľahšie pre mňa... aj učitelia to vedia, predsa oni sú tí ktorí sú za nás zodpovední a je to pre všetkých lepšie koniec koncov.. my sme ale malinka škola, ani 100 žiakov dokopy a len pár učiteľov tak je to trošku o inom ako na tých veľkých školách... ak by ti aj bolo zle tak lepsie pre teba aj pre nich ak o tom minimalne triedna vie... ak o tom vaši nevedia tak v poho povedz aby boli ticho u mňa takto to bolo a pohodka.... máš potom menej stresu v škole ktorá aj tak sama o sebe dosť stresuje... zredukovať stres to ti len prospeje aj bábätku... mne sa uľavilo veľmi keď som to povedala... 🙂 držím palce hádam to okolie príjme bez tých hlúpych reči... ale.. sme na strednej s tym proste musíš počítať... 😧🤔😅 obrni sa proti hlupym rečiam a užívaj si tehu... držím palce..😊

simka7777
autor
19. mar 2019

@lastovickapatka ďakujem ti krásne za povzbudenie 🙋‍♀️snad to zvladnem aj ja

simka7777
autor
19. mar 2019

@punka24 si zlata🙋‍♀️no u mna je to tak ze vedia to v skole spoluziaci kedze nas je len 5 v odbore a sme dobry kolektiv tak som to povedala im a ani nwm ako...skor mam stres to povedat triednej ale uz nemam vela casu talze teraz piatok ked dojdem rano od doktorky aj s knizkou a fotkou uz jej to pekne poviem...asi to tak predsa bude lepsie 🤔😏dakujem za kazdu radu, aj Vam nech sa dari❤

mrkvicka060
19. mar 2019

@simka7777 co na to tvoj otec?

simka7777
autor
20. mar 2019

@mrkvicka060 nezijem s ocom😏ani s mamou pretoze mi pred 4rokmi zomrela😶zijem len so strykom

mrkvicka060
20. mar 2019

@simka7777 v prispevku z 13. februara si pisala: "ja zijem s ocom mamina mi zomrela pred 4rokmi takze skor sa bojim tpho sklamania v otcových ociach😏 " . tak ako to je teda?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre