Baby, tie co mate v byte kralika, nestalo sa vam, ze zacal na vas utocit, ked ste ostali tehu??? Prestalo to neskor??? Najprv isiel packami do mna a potom ma pohryzol, normalne chrcal, co inak zvuky nevydava, co sa doteraz nestalo...
ja som nedavno citala toto - ja som pre istotu nasho skrecka dala dolu do obyvacky a piliny meni zasadne len priatel . Hlodavce ako myši, škrečky, zajace a morčatá sú dnes veľmi
populárne. Ale tehotná žena alebo tá, ktorá chce
otehotnieť by si mala pri nich dávať veľký pozor. Môžu
totiž prenášať vírus lymfocitárnej meningitídy. Zdrojom
sú domáce myši, škrečky a zajace. Ostatné domáce zvieratká chované v
klientkach sa môžu nakaziť po kontakte s infikovaným
zvieraťom pri kŕmení, v chovprodukte alebo doma.
Ľudia môžu dostať vírus kontaktom s močom, krvou,
slinami či podstielkovým materiálom hlodavca. Infekcia sa
šíri keď osoba dýcha prach alebo kvapôčkovou infekciou,
napríklad počas vysypávania pilín alebo celkovom čistení
klietky.
Táto infekcia sa prenáša aj na nenarodené dieťatko a môže
spôsobiť poškodenie plodu alebo i potrat.
Ako minimalizovať možnosť prenosu na tehotnú ženu:
• Domáceho hlodavca zdržiavajte v časti domu kde sa
nezdržiava tehotná žena.
• Čistenie a starostlivosť o zvieratko by mal prevziať iný
člen rodiny.
• Umývať ruky vždy po kontakte so zvieraťom pod tečúcou
vodou a mydlom.
• Udržiavať klietku čistú.
• Čistiť klietku iba v dobre vetraných priestoroch.
• Nedávať si zvieratko k tvári.
no neviem ako je to u inych hlodavcov ale ja som si specialne zistovala zajaca aj u svojho doktora aj co som nasla online poradne a vsade mi bolo povedane ze pokial zajac neprichadza do kontaktu s vonkovym prostredim a je ockovany tak je vsetko ok. akurat tie piliny moze byt problem lebo oni su prasne ale kedze ja pre blaho mojho zaja pouzivam eko a protialergicke podstielky tak s prasnostou problem nemam. a je to aj lacnejsie ako piliny 😉
POZOR !!!! ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!
- sprvu vyzerá krásne,čím vás iba klame, narastie totiž cca.5 násobne !! a už nebude viac chutnučký.
- Klietka musí byť veľká, a teda zaberie veľa priestoru !
A aj v klietke ktorá vyzerá veľká, keď vyrastie bude môcť už len ležať a nie behať.Teda bude trpeť.
- deti vám budú sľúbiť, že keď im ho kúpite, budú už poslúchať.
Moja skúsenosť : budú ešte horšie ! Zajac bude na prvom mieste a nič iné ich nebude zaujímať. ( toto platí asi aj na iné zvieratá )
- pozor, všade a všetci vás budú klamať že zajac nie je nočný živočích ale denný, a teda že sa vyspíte. Toto je klamstvo !!!!!! Zajac vstáva skoro ráno, v rôznych časoch, už od cca. 4:30. !! A je ho potom počuť !! To isté večer, vyžaduje si pozornosť vás alebo detí. V detskej izbe nemôže byť lebo deti kvôli jeho zvukom nezaspia. A nemyslite si že ho s klietkou niekam odložíte aby ste ho nepočuli, to vám deti nedovolia a aj keby : moja skúsenosť : zajac začne hrať na klietke !!! – do zubov chytí drôt klietky , potiahne a pustí. Ako na gitare(pokazenej a rozladenej). Je to strašný a silný zvuk ktorý je počuť všade a zobudí každého, garantujem !!!!!!
- Čo urobíte s jeho veľkou klietkou keď pôjdete na dovolenku ?
Musíte ju prenášať po rodine. Zakrátko ho však už rodina nebude chcieť !!!!!-na toto pozor !! ( lebo je sním dosť starosti, treba ho vypúšťať von, a narobí im bordel)
A keď ho niekam s klietkou budete brať so sebou, máte plný kufor len veľkej klietky !!!
- budete mať bordel – seno, chlpy atď – po celom dome/byte !!!!
Nedá sa tomu zabrániť, seno z klietky vypadáva, a roznáša sa na vašich a detských nohách. Roznáša sa tiež prenášaním zajaca a hraním sa s ním. Seno máte všade !
- Zajaca musíte na pár hodín vypustiť z klietky. Prečo? – okrem iného lebo je mu predsa malá a by trpel. A tým sa opäť aj roznáša seno všade. A zabudnite že deti to upracú. Resp.kým to urobia, urobíte to vy. A myslite na jedno – kto ho bude strážiť ??? (aby napr.neobhryzol nábytok a koberce, alebo neprehryzol elektrický kábel, atď...)
- Zaujimavosť – zajac vám zvýši spotrebu energie, lebo ho deti večer nebudú chcieť nechávať v izbičke v tme. Takže v nej svietite celé zimné večery.
Alebo si ho zoberiete k sebe ? - napr. do obývačky - a budete mať v nej všade seno !! a takto ho budete stále s klietkou prenášať hore dolu, až vás to prestane baviť.
- a niekoho z rodiny bude stáť zajac veĺa peńazí : klietka, stále žrádlo, návštevy veterinára .......
- ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!
My máme takisto zajacika už štyri roky, a vôbec som si nevšimla ze by sa inak správal, u nas je všetko ok 🙂
no, zajace su veľmi citlive, ale pozor hlaven v tehotenstve-zajac ,tak isto ako mačka preaša toxoplazmozu. Kolegyna chovala doma zajaička, dlho, potom 10 rokov, čakala kým otehotnie a ,ked už bola v 3 mesiaci, zistili ejj toxoplazmozu. Od zajačika, ktoreho mala roky doma. Nutili, ju na potrat, odmietla, chvalabohu dievčatko je zdrave. Ale nechcem tým strašiť, len treba davať pozor, aby Ťa nepoškriabal a nehryzol. My chovame dome zajace na masko, ja som ich krmila, aj ked som bola tehotna, ale len s rukavicami, ak by náhodou niektorý skočil, lebo mali tendenciu skočiť do ruky.
@emayl No hotovy netvor ten zajac 😀 Ak ho tak neznasas, daj ho mne, ja ho dam do nasej malej oplotenej zahradky a moze tam byt. Ale je pravda, ze ked si clovek ide obstarat hocijake zviera, netreba sa dat ovplyvnit detmi alebo rozkosnym vzhladom, lebo zajac je zviera so svojimi zvlastnostami, je spolocensky, v klietke ho dost citit, prehryzne vam doma kable a ponici nabytok, ale inak je takmer bezudrzbovy a da sa naucit vselijakym trikom. Treba si o ich narokoch co to zistit, predtym, ako ho dotrepeme domov. O par rokov deti urcite prestane bavit a zostane na vas, lebo zajac nie je az take zabavne zviera, hlavne v dospelosti.
@eva.ballester nech ho dá na pekáč a má pokoj ..zajac na smotane....hmmmm.... 😀 😀 😀
@sardinka335 Haha, presne, ked je taky velky :D Detom povie, ze zajko sa vybral do sveta :D
Ja som mala tiez zajaca - samicku, bola velmi mila, vychovana, mala volny pohyb a do klietky chodila iba na potrebu, oddychovat a spat. Bola naucena na ruky, hladkanie atd. No ked som otehotnela zacala si sklbat chlpy z bruska ako keby sa ona chystala a mna nevedela vystat (pritom som sa primarne o nu starala ja). Doslo to tak daleko, ze sme ju museli dat prec lebo bola voci mne agresivna, nervozna (k nikomu inemu sa tak nespravala). Darovali sme ju do jednej rodiny, tam sa ukludnila a bolo vsetko ok.
Co sa tyka toxoplazmozy, ano je to realne riziko ked zajac nieje udrziavany v cistote a ked tehotna zena sa o neho stara a cisti mu klietku. Preto treba na to davat pozor. Teraz po rokoch mame znova zajacika lebo ho dcerka chcela, mame teddyho, ktory aj v dospelosti vyzera ako plysak. Treba vediet co kupujete a tiez zajacovi sa treba venovat a dokazete ho vela veci naucit. 🙂
@eva.ballester my sme mali morske prasa - bolo celkom velke...skoro kilo mal...tak zase viem čo je to robota okolo, zial chytil nejakeho parazita do mozgu...nejaky encafalo..neviem čo....tak som sa bala, dcera mala v tom čase zlateho stafylokoka v oku, liečili sme to skoro rok! Takze ,,morčák,, išiel preč - na bazoši ho zobrala nejaka pani...
Ako trebalo čistiť, zeleninu som mu davala mimo sena, zrn a tak...normalne mal zhasnute, ako to uz čo ona deťom dovolila tak to je uz na jej ,,hluposti,, ze sa zajacovi svietilo, moj muz by si ťukal na čelo...ako zviera ma snad nebude uplne obmedzovať nie?
@luba41 nie su to vymysly bujnej fantazie ale overene fakty.je ine chovat zverinec na dome v zahrade alebo dvore cize vonku a ine ked to mas vo vnutri bytu.ale to je kazdeho vec co si domov nastahuje.len nech sa potom mamicky necuduju ze maju doma alergikov a infikovane deti od chorob zvierat castokrat ani nevedia preco maju deti zas kasel zas sople zas teplotu vynia z toho skolky a skoly ale v niektorych pripadoch maju skutocny problen doma prave koli maznacikom,a namiesto toho aby to razne vyriesili odpratanim zvieratka radsej budu deti krmit liekmi len aby dieta nebolo smutne ze musi maznak prec...
@alja20 a aké infekcie bežne môže dostať dieťa od zvierat? teda nepoznám nikoho, kto by ochorel od zviarat a mal z toho nejaké strašné problemy..môžu byť, ale teda fakt vo velmi velmi výnimočnom prípade u citlivých jedincov..ved tie choroby sú prenosné len medzi daným druhom zvierat.. alergia nie je ochorenie od zvierata..práve preto, že ludia sa tak strašne izolujú od zvierat a prírody, teda už matky, tak sa potom nečudujme čím trpia deti..
a práve už teda ked prepukne alergia, lekár vystraší matku, aby zviera okamžite dala preč..takže v tomto matky sú "zbehlé" a nehladajú príčinu inde.. a vieš že aj liekmi sa dá alergia udržať na uzde a pritom mať doma maznáčika? a takisto existujú iné liečebné metody, ktoré pomôžu človeku- aby ked chce, mohol doma chovať zviera, aj ked má alergiu?
Mam dvoch kralikov a nemam s nimi ziadny problem ci pri ich spravani alebo spineni. Vsetko je to o vychove tych kralickov a ako si ich naucite taky budu. Co im dovolite to robit budu.
@alja20 praveze ovela vacsie riziko je u zvierat, ktore sa zdrziavaju vonku ako u zvierat, ktore su cely cas vo vnutri a teda sa nemaju kde nakazit. Pretoze nikdy clovek nevie, kde sa zviera po vonku tula, co zozerie, koho stretne ... To sa tyka najma toxoplazomzy. Toto je bezny strasiak, ale treba si o tom nastudovat viac a nie len to, ze to maju macky a ze sa hned narodi postihnute dieta. Potom sa siria svetom nekompletne informacie.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ja mam doma zajka ale ziadne zmeny v spravani nenastali a to sa o neho staram len ja .aj ked je pravda,ze ten nas moc mojkavy nie je ale medzi usi sa necha rad poskrabkat. mozno ma len zly den 🙂