Ťažká fyzická práca a maródka počas tehotenstva

miriam1234
9. aug 2017

Ahojte dievčatá, som v 9tt, do práce som doniesla potvrdenie, že som tehotná, včera bol za mnou nadriadený a na rovinu mi povedal, že ma nemá kam preložiť aby som mala ľahšiu prácu. Všade sa dvíhajú ťažké veci a aj zo zákona aby boli oni chránený ma nemôžu ďalej nechať túto prácu vykonávať, keby sa mi náhodou niečo stalo a jediné riešenie pre mňa bude ísť na PN. Mňa by zaujímalo, či to stačí takto povedať u gynekológa alebo si mám hneď vypýtať aj z práce papier, že ma naozaj nemajú kam dať..neviem ako to chodí, či treba nejaký papier..aby ma nepodozrieval, že si vymýšľam. Ak s tým teda máte niektorá skúsenosť, prosím o radu. Vďaka

alenah31
9. aug 2017

@miriam1234 to nie je tvoja jediná možnosť...prečo sa chceš obmedzovať a obrať o peniaze? Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou (ak robí nočné) alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je POVINNÝ poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy vo výške priemerného mesačného zárobku. Je mi jasné, že ťa chce presvedčiť na PN, tak by zaplatil prvých 10 dní PN-ky a potom má pokoj. Nenechaj sa odbiť - je rozdiel dostávať prakticky 100% mzdy a nebiť časovo obmedzená vychádzkami alebo poberať prvé tri dni 25% a zvyšok 55% z DVZ a sedieť doma na zadku.

majusqa77
9. aug 2017

zamestnavatel je povinny ta preradit. ak nema kam, ma ti vyplacat priemernu mzdu. toto nieje dovod na vypisanie PN

zafir01
9. aug 2017

tiez sa pripajam ku kockam
@alenah31
@majusqa77
no v praxi to zial vyzera tak, ze vacsna zamestnavatelov to nerobi a posle mamicku na pn, a to je len dobra vola dr, ze ju aj vypise .. na sk je to bezna prax . zeny s " rizikovou " pracou su na pn , aby si zamestnavatel usporil vybavovacky a naklady ... a vsetko hodi na plecia statu

alenah31
9. aug 2017

@zafir01 ono stačí keď to, že ju zamestnávateľ núti na PN povie svojmu gyn. ten takýto prípad môže nahlásiť a zamestnávateľ má problém. Ja mám momentálne 2 baby doma na platenom voľne kvôli tomu, že sme ich nemali kde presunúť (sme kovovýroba+povrch. úprava -chémia). Ja v tom problém nevidím, nikdy s tým problém u nás nebol a ani tu na okolí v iných firmách čo ja viem. Ale je tiež pravda, že ženy si zväčša myslia, že toto je len na dobrej vôli zamestnávateľa, nevedia, že je to ich povinnosť zo zákona.

evittam
9. aug 2017

@miriam1234 Presne ako ti radia kočky. Nenechaj sa oklamat.😉

miriam1234
autor
9. aug 2017

@alenah31

@majusqa77
@zafir01
@alenah31
@evittam dakujem za rady, nevedela som ze je aj taka moznost, skusim to ta na nich teda takto..ak nie tak neviem..preradit ma naozaj nemaju kam pretoze robim tiez vo firme nieco ako kovovyroba a aj ten vzduch je tiez dost hnusny, ani ten mi nerobi dobre..ale tazke sa dviha na kazdej pozicii tak nemam fakt kam ist..skusim si to zistit ako mi radite 🙂 vdaka

alenah31
9. aug 2017

@miriam1234 Napíš si písomnú žiadosť. V nej napíš, že na základe gravidity, ktorú si riadne oznámila (kľudne znovu ofoť tehu knižku) žiadaš o úpravu prac. podmienok resp. náhradné prac. miesto, na ktoré máš nárok podľa § 162 odst. 1. a 2. V prípade, že nie je možné ti vyhovieť žiadaš o platené voľno z náhradou mzdy podľa §162 odst. 4. od....... (uvedieš dátum). Na každú písomnú žiadosť podanú zamestnávateľovi je ten povinný odpovedať. Podaj to doporučene alebo si urob kópiu a tú si daj podpísať majsterke, šéfovi, na personálnom....skrátka nadriadenému. Treba sa s ním baviť na rovinu, s kľudom, bez strachu, nežiadaš nič naviac, chceš len to na čo máš zo zákona nárok.
Mne keď príde hore do kanclu žena s tým, že je tehu ani nepotrebujem takúto žiadosť, ale tak ak chce byť ona krytá nemám problém jej ju aj sama napísať a vytlačiť. U nás ich nemáme fakt kam preraďovať, rovno ostávajú na plat. voľne.

majloo
9. aug 2017

A daj aj vediet, ako si uspela, fakt ma to zaujima

stastnablcha
10. aug 2017

budem ti drzat palce, zamestnavatel bude isto "rad" .. ale je fakt ze na to narok mas.. len ak bude hnusak necha ta robit cokolvek len aby si neostala doma .. ja by som to riesila asi viac príjemne. poznás svojho sefa vies ako reaguje a viec co nanho plati.skuste sa dohodnut na tom a papiere vyloz pocas rozhovoru

miriam1234
autor
18. aug 2017

@alenah31
@majusqa77
@zafir01
@evittam
@majloo
@stastnablcha Ahojte dievcata, tak v praci som neuspela, tvarili sa ako keby to prepoculi, ale to sa dalo cakat..Robota sa nakoniec nasla, ale aj tak budem musiet odtial odist, mam problem s dychanim, tie chemikalie vo vzduchu a plyn mi nerobia dobre, vzdy po praci lezim a je mi na vracanie a vikendy tak isto. Len moj zensky s tym akosi nesuhlasi, neviem ci mi neveri :( idem este na plucne lebo tam sa liecim a ak ani tam nedostanem odporucenie tak uz fakt neviem co mam robit :(

simonkazga
18. aug 2017

@miriam1234 oznamit im, ze poziadas Inspektorat prace, aby preverili vhodnost novych pracovnych podmienok. Sa budes cudovat ako rychlo sa zrazu vsetko bude dat.

evittam
18. aug 2017

@simonkazga Suhlasim.

majloo
18. aug 2017

Pokial je to tak, ze by si radsej odisla, tak to ozaj vyhrot. Tak ako ti baby radia, nemas co stratit, to nie je sranda. Boh vie, ako to vplyva na dieta, to, co dychas.. drzim palce

lady511
15. aug 2024

@alenah31 ahoj ja som sa dnes pýtala aj našej účtovnícky a ona sama nevedela mi povedať že či je to zo zákona dane alebo nie,,,vie mi niekto dať tlačivo alebo niečo relevatne aby ma neodbili ako špinavého psa?dokonca sa ka ani nepýtal na preradenie že veď tehotenstvo nieje choroba že môžem robiť opatrovateľku (imobilný ľudia )
Budem ti riešiť asi cez úrady a aj s gynekologyckou

alenah31
16. aug 2024

@lady511 akože nevedela? Však je to priamo v zákone, ako píšem vyššie:
"Napíš si písomnú žiadosť. V nej napíš, že na základe gravidity, ktorú si riadne oznámila (kľudne znovu ofoť tehu knižku) žiadaš o úpravu prac. podmienok resp. náhradné prac. miesto, na ktoré máš nárok podľa § 162 odst. 1. a 2. V prípade, že nie je možné ti vyhovieť žiadaš o platené voľno z náhradou mzdy podľa §162 odst. 4. od....... (uvedieš dátum). Na každú písomnú žiadosť podanú zamestnávateľovi je ten povinný odpovedať. Podaj to doporučene alebo si urob kópiu a tú si daj podpísať majsterke, šéfovi, na personálnom....skrátka nadriadenému."

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre