Syr Niva v 1. trimestri

4. nov 2022

Ahojte len tak zo zvedavosti baby 😊😅mám stále chuť na Nivu a bryndzu,proste moje dieťa má na to chuť,lebo ja to nemusím 😅ale všade čítam ,že to škodí,hlavne v prvom trimestri,som v 11tom týždni a kľudne by som zjedla dve Nivy za deň ...myslíte,že vadí ak som zjedla tento týždeň 3 kusy Nivy len tak ako rožok? 😅

nikpa
4. nov 2022

Keď nemôžes odolať tak si daj ale s plesňovým syrom by som to nepreháňala, nie je to zrovna najzdravšie. A veru 3 do týždňa je viac ako dosť.

panelacikova
4. nov 2022

tak toto ja počujem-čítam po prvýkrát v živote, že sa to v tehotenstve nesmie alebo neodporúča. akože alkohol - chápem. priveľa kávy - chápem. cigarety - jasná vec. ale syr niva? 🙂

jaskolka
4. nov 2022

Ja tiež milujem bryndzu, v tehotenstve som jedla bryndzové halušky snáď každý týždeň, aj syry ako Niva a camebert, ale zase nie často.
Hlavne kvôli tomu ze su dosť slané, tak by som to neprehanala

autor
4. nov 2022

@nikpa
@jaskolka ďakujem Vám ...no verím,že bude všetko ok,mne chutia len slané jedlá,sladké nič ,kyslé nič pálivé nič len slané,ale zase čipsy nejem ani si nesolim jedlá,len tá nová bryndza atď mi strašne chutia...pri prvom tehotenstve som to tak nemala..skôr ryby a zdravá strava ...teraz rožky,bryndza, Niva,hrianky atď ..ach jajjj
@panelacikova

kiirkee
4. nov 2022

Tiež mi veľmi niva chutila v tom období . Dala som si. Dôležité je hlavne, aby boli syry pasterizovane. A to všetky bežné kúpené v obchode sú. Priveľké množstvo môže spôsobiť problémy ešte kvôli toxinom z plesne. Takže verím, že ak si trosku dáš, nezjes napr. jednu celú na posedenie, tak kludne zobkaj. Bryndze - pasterizovanej by som sa nebála vôbec.

beata_k
4. nov 2022

No z nejakeho dovodu sa nesmu. Aby si raz nebanovala, ze ti toho netrebalo.
https://m.spuntik.zoznam.sk/cl/1000713/1424067/...

kiirkee
4. nov 2022

Tu sa na to pýtajú prednostu pôrodnice v Ružinove, tak tam máš názor odborníka

https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynek...

nikpa
4. nov 2022

Keď spomínaš tu bryndzu, hlavne pozor aby bola pasterizovana lebo listéria je veľmi nebezpečna v tehotenstve.

nevenka
4. nov 2022

Hlavne pozor, aby bryndza bola z pasterizovaneho mlieka. Napriklad Agrofarma, co dodava do Lidla napriklad, ma cast pouziteho mlieka nepasterizovaneho /suroveho, ale dnes sme tam kupili Liptov bryndzu, ta sa moze.
Plesnove syry som jedla, hlavne teda tie s bielou plesnou na vrchu, grilovane. Cize, tepelne upravene. Nie na kila, ale jedla a jem.
Nivu som tusim mala len v ramci pizze.
Viem, ze mykotoxiny sa teplom nerozkladaju, ale zase, keby ten syr bol nebezpecny, tak je nebezpecny pre kazdeho, lebo mykotoxin, ak tam je, tak ho nic neznici. To by tam musela ale byt neziaduca plesen, co sa jest nesmie.
A minule som s chutou zjedla chlieb a potom pod nim som nasla dalsi kusok a tam uz zelene a biele chumaciky 🙄. Krajany chlieb, no...😑. Zatial sme aj s drobcom tu a v poriadku.

elisabethka
5. nov 2022

@panelacikova riziko listeriozy tusim

panelacikova
5. nov 2022

@elisabethka no ale to aby nejedla tehotná ani v reštaurácii, všade (okrem doma zhotoveného jedla) je možné chytiť nejaké svinstvo. predpokladám, že bežná niva klasických značiek je dobre spracovaná a nemal by byť problém. z hľadiska baktérii môže predstavovať riziko, z hľadiska tehotenstva nie 😉 tzn.samotná niva, ak je dobre spracovaná, nemôže ublížiť plodu, to som tým chcela napísať.

mia_von_prag
5. nov 2022

Bryndzu si môžeš dať pasterizovanu, nivu by som si odpustila. To som zjedla ako netehotna a po hodine som hrozne vracala. Vyzerala, že jej nič nebolo.
Kamarátka zjedla v tehotenstve plesnivy chlieb a okrem hnačky sa nič nestalo.

autor
5. nov 2022

@mia_von_prag
@panelacikova
@nevenka no ja viem,ja som ju ani nechcela jesť tu nivu,ale bola v chladničke a ja som zjedla celý trojuholník na posedenie a potom aj o dva dni a ďalšie dva dni...už som zakázala partnerovi ju kupovať 😅aby som to proste nemala na očiach. No zatiaľ mi z nej zle nebolo doteraz tak neviem ,keby som nakazená listeriozou asi by som to už na sebe cítila nie ?
@nikpa
@kiirkee

hsjdudhdbd
9. nov 2022

Ja ked som bola tehotna tak mi niva tiez chutila a vsetci ze to nesmies ze to skodi a taketo reciˇˇˇˇ potom mi zacalo byt z nivy plesnovych syrov vajicka mesa vsetkeho zle nic som nemohla pomaly jest moje dieta boli vychovane na cerealkach, melone, jahodach(a to je zdrave ????) ˇˇˇ takze jec to naco mas chuťˇˇ ja som mala chut na vino tak som si dala asi len deci a pila som ho hodinu mne to tak vyhovovalo mala som nan chut tak som si proste dala

ajko2011
9. nov 2022

Ja som síce už 19tt+0, ale nivu a bryndzu jem bežne.

autor
9. nov 2022

@hsjdudhdbd
@ajko2011 ja jem všetko aj zdravé aj tu nivu,bryndzu,..tak dúfam,že bude všetko ok...pretože niekedy až trpím keď tu nivu nemôžem 😅

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre