Ahojte.som dnes 5+4 a prave som prisla.od endokrinologa.vyskocila mi stitna n 4,4.predtym.som mala 2,2 co je v norme. Som v soku .ze vraj som prisla vcas .dala mi lthyroxin50.mate s tym skusenost a donosili ste babo?
A preco by si nemala donosit babo vies kolko zien ke chorych na stitnu?alebo sa im to zisti pocas tehu?ja som brala pocas celeho tehu 100 teraz ppporode rok sa mi zhoršila beriem 125 a budem brat este vyzsie dávky
@michalka4193nemam tušenie o stitnej zlaze ako funguje atd.preto len som chcela vediet resp.poradit lebo nemam vo svojim okoli nikoho kto s nou problém. ma. Lrn som chcela niekoho nazor vedieť
@nikk1 jeeemine tak tebe riadne vyskocila.a to ti zistila gynekologicka? Musis mat asi dobru dr lebo ta moja mi nechcela dat výmenný papierik skoro nikde a mam pocit ze svoju robotu robi len s nervami na hrane. Nemám ani kde ist k novej dr lebo nikde ti v KE neprijimaju pacientky.teda len tor dobre gynekologicky co mam overene. Tebe riadne vyskočila a zaujimave ze beries menej ako ja.ja mam brat celu tabletku.mne vlastne endokrinologicka povrdala ze je to na zdravy vyvin dietata vraj.
@verona1989 aj ja mam problemy so stitnou, aj tabletky beriem a aj dojcim. Hlavne klud, stres ničomu a nikomu neprospieva
@janikovaanicka7 ja sa ako nestresujem ale stitna je pre mna velka neznama.nemyslela by som si xe toto mi niekedy vyskoci.
@verona1989 chápem. U nas mala mama problemy so stitnou zlazou a mne na to lekarka prisla pred rokmi nahodou pri vstupnej prehliadke do zamestnania. Len na mna pozrela a hned sa pytala na stitnu. Prenasa sa to po zenskej stranke, takze by si mohla dat info mame, pripadne sestram, ak máš. Je lepsie mat to pod kontrolou.
@janikovaanicka7 vazne sa to prenasa ? No ja nepoznam nepoznam nikoho z mojej rodiny co ma niečo so stitnou.raz sesternici vybehla ale to potom aj hned sa dala do normalu.a mamka mi uz umrela pred 20r ale tak nevien ani o tom zeby mala a tymto problem. Resp som mala len 9r ked umrela takze neviem
Tesne predtym ako som otehotnela mi nasadili eurhyrix 25, pocas tehu mi ju zvysila na 50...
@verona1989 beriem euthyrox už 3 roky. V tehotenstve mi zvýšili na 75 a teraz na 100. Malý ma 10 mesiacov a mam 3 detičky. Keď sa berú lieky je to v pohode. Netreba mať žiadne obavy.
@verona1989 áno gynekologicka mi robila krvné testy a tam bola aj štítna žľaza. V piatok mi brali krv a v pondelok boli výsledky a hneď mi aj sestrička volala, že si mám prísť čo najskôr pre výmenný lístok. A neviem prečo mám užívať iba 25, moc sa do toho nevyznám lebo som nikdy nemala s týmto problém.
@nikk1 tak si teda drzime prsty aby vsetko do re dopadlo 🙂
Dakujem vam vsetkym za podporu ;)
Ja mam problemy so stitnou uz dlho a babo som donosila uplne v poriadku. Niekedy som mala vyssie hodnoty a niekedy mensie. Vobec to babu neublizi. A to maly uz bude mat tri roky
U nas mala problemy so stitnou babka, sesternica, mama a ja. Ked budete brat lieky ako mate, tak sa vam vsetko upravi. Len ja uz ich musim brat stale kedze som to mala este pred tehotenstvom
@sense ja viem, že to neznamená, že to musím užívať do konca života... Len v tehotenstve to je nebezpečné pre plod. Preto som napísala moju skúsenosť s týmto 🙂
@verona1989 aj ja tebe držím palce nech ti všetko dobré dopadne ☺️
@verona1989 ja som dlhoročný pacient s Hashimotovou chorobou, pred otehotnením som mala 4,4 a bola som s Euthyroxom 50 a teraz mi vyskočila na 8 v 15.tt, tak mi zvýšili na 75, neboj, nie je to nič hrozné
@verona1989 tak ono sa treba pýtať lekarky to ze teraz vyskocila neznamená ze ti ostane a je dolezite preto aby si brala tabletky lebo babo respektive plod na začiatku nema svoju stitnu zlazu a nevie si produkovat hormon preto ho potrebuje od teba preto je stitna pocas tehu viac zatazena
@verona1989 ono takto, "prenáša" je skor tak obrazne povedané. Ale vidíš, ze u sesternice sa to objavilo. Mne to ktosi spomínal, ze po tej zenskej stránke v rodine sa ti moze objaviť.
Baby ja beriem 150 každý deň a v nedeľu 200 , som v 29tt a všetko je v poriadku, hlavne že každý mesiac kontroluješ krv a keď tak ti prípadne zvýši dávku tvoj endokrinológ
@verona1989 mne endokrinologicka povedal ze v tehotenstve by malo byt tsh do 2. Zaroven s hcg som si dala zistit tsh a bolo vyse 4,upravila som si davku po konzultácii s dr. a o mesiac kontrola uz bola ok. Dalsiu kontrolu tsh doporucila o 2-3 mes.
Je to dolezite pre spravny vyvoj bábätka
@e1i nemusí byť do 2, napríklad pre mňa také číslo vôbec nie je reálne....podľa tabuliek sú fyziologické hodnoty od 0,3 do 5, u žien vo fertilnom veku sa očakávajú tak okolo 2-3 ale každá sme iná a každý organizmus funguje trošku inak
v tehotenstve je normálne a bežné, že TSH narastá, lebo nároky na štítnu žľazu sa zvyšujú a preto je TSH počas tehotenstva aj sledované, aby sa prípadne mohol doplniť hormón tabletami
@janikovaanicka7
@verona1989 sanca na dedicnost je 10% neprenasa sa kazda forma ochoreni sz. Je cca 10 druhov ochoreni sz.
Nikdy som nemala so stitnou problem iba v tehu a beha mi tu rocne dieta 🙂
@floretine ani nie tak narok na sz ale hypofyzu je v tehu vacsi. Posledne vyskumy sa skor sustreduju na hypofyzu/ adenohypofyzu a vplyv na fungovanie tela. Tam sa rodia vsetky dolezite hormony. O.i. rastovy, tsh, prolaktin, oxytocin.
@verona1989
@verona1989 ak ti nasadili tabletky, malo by byt vsetko OK. Drzim palce. No mozes pripomenut svojej lekarke, ze kazda zena, ktora planuje tehotenstvo, by si mala dat na odporucanie lekara preventivne pred otehotnenim vysetrit stitnu zlazu. Ak ju ma PRED otehotnenim v poriadku, mala by cca. 3 mesiace pred planovanym tehotenstvom brat jod (150 uq denne), aby si telo vytvorilo zasoby. Nerozumiem, preco to zenam ich gynekologovia nepovedia. Potom ma kazda druha celozivotne problemy so stitnou.
@popolusska ja som nrmala ziadne problemy.mala som hodnotu stitnej 2,2 a akonáhle som otehotnela tak do tyzdna po zisteni ze som tehotna som mala aj vysledky od endokrinologicky a hneď mi nasadila.lieky. bola som nejaky 5tt aj par dni tehu.tak hadam. Sa to zachranilo.uz som mala vcera ak srdiecko na usg. A co ti poviem ja mam sprostu doktorku.min tehu som potratila a krv mi chcela az v 8tt zobrat prvy krat . Prisla som na usg a srdiecko nebilo. Mohla.to byt aj ina vyvojova chyba ale pravdepodpbne som mala stitnu aj vtedy vtahu. Asi mi vybehne len pri tehotenstve ale keby mi zobrala krv tak by to zistila . Stitna riadi hormony a tie vyvoj dietata.tak hadam som to teraz stihla.este som u gynekologicky ani nebola a neviem ani zohnat inu.doteraz som Do centra chodila.
@verona1989 no napriklad pri nadmernej funkcii stitnej zlazy v prvych rokoch priznaky poruchy vobec nemusis mat. Preto by zodpovedni lekari mali pacientky informovat o tom, ze uz pred planovanim otehotnenim si telo musi vytvorit zasoby jodu. Teda ze je potrebne minimalne 3 mesiace pred brat jod 150 uq a v tehotenstve tiez. Alebo jest kazdy den morske plady, co je asi v nasich geo podmienkach nerealne a vlastne ani nezdrave. Vzdy ma to stve, ked citam podobne prispevky, pretoze prave ochorenie stitnej zlazy v tehotenstve su tie, ktorym sa da pri sucasnych medicinskych poznatkoch velmi dobre predchadzat. A stitna je svina v tom, ze ked ju uz raz mas, velmi tazko ju vyliecis.
@popolusska keby to bolo vsetko o jode a morskych plodoch, tak holandania nepoznaju ochorenia SZ. A vsetky vyskumy mozu zrusit. Zahada vyriesena. Praveze sa neodporuca napr. Kelp a privela jodu. Moze poskodit. Napr. Tu v nl celoplosne netestuju tehotne zeny na SZ.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@verona1989 ahoj mne teraz v 12tt zistili na gynde, že mi štítna vyskočila na 6,39. Včera som bola u endokirnologicky a dala mi tiež tabletky L-Thyroxin 50, ale mám brať iba polku tabletky denne. Hádam sa bábätkám nič nestane.