Sono v tehu na zastaralom ultrazvuku

7cka
3. dec 2024

Pozdravujem všetky maminy...
Nechcela som sem písať, ale po celom dni hľadania na internete som nenašla odpoveď tak skúsim tu či niektorá z Vás niečo podobné zažila.
Dnes som bola na prvej prehliadke. Som 6tt+4. Gynekologička mi dlho hľadala plod pretože mám otočenú maternicu dozadu. Niečo našla, potvrdila tehu, povedala, že má 33mm a nepočuje ešte srdiečko, ale že to je ešte v pohode - mala som aj posunutú ovulku. Viem že má veľmi zastaralé sono a podľa známej, ktorá k nej chodila pri oboch tehu si u nej poriadne nevidela plod až skoro do 5 mesiaca nakoľko na tom sone má proste hrozne všetko také rozmazané.
Inak je to v veľmi milá doktorka, ktorá všetko vysvetlí a venuje dosť času aj priestoru. Počula som, že na takýchto starých ultrazvukoch je možné že sa až neskôr dá zmerať poriadne plod lebo tam poriadne nevidí v 1. trimestri či je stočený plod alebo vyrovnaný a tak môže byť kľudne aj väčší a tak isto aj akcia srdca pri tých veľmi nízkych frekvenciách sa nedá zachytiť ak je ešte plod malý plus moja otočená maternica.

Teraz ani neviem či je všetko ok. (Podľa nej "asi" áno, ale dala mi termín hneď za týždeň) Zdá sa mi, že na 6tt je plod malý a ani akcia srdiečka ešte nie je. Na druhej strane som čítala, že sa akcia môže objaviť aj v 8-9tt a ešte do toho to staré sono 🤦
Nechce sa mi ju meniť, som tam Max spokojná, ale toto mi nejak nedá nad tým nepremýšľať ako odísť niekam aspoň na normálne sono 😅

Stretli ste sa niektorá z Vás s takýmto niečím?
Vopred ďakujem za odpovede

anushik
3. dec 2024

@7cka ja som bola 7+2tt a nevidela ešte srdiečko, zobrala mi HCG, a potom aj kontrolne HCG to pekne stúplo tak ma potom objednala až o tri týždne a už pekne všetko sedelo ako malo 🙂 Podotýkam tiež má staršie sono 🫣

7cka
autor
3. dec 2024

@anushik ďakujem krásne za odpoveď 😊🙏 práveže mne nebrala HCG 🤔 tak som poslala muža nech mi ide kúpiť tehotenský test že pre istotu si urobím po 4 týždňoch a na šupu silné dve čiarky tak hádam bude všetko oki. Ďakujem za upokojenie a podelenie sa 🙏 tie staré soná sú katastrofa 😅

colsami
3. dec 2024

V 6+4tt a navyse s posunutou ovulaciou naozaj moze byt plod velmi maly a akcia srdca este nemusi byt "zobrazitelna". Aj na najnovsom sobe sone. O tyzden moze byt situacia zas ina.
Navyse ano ak mas maternicu otocenu tak sa to niekedy horsie hlada aj zobrazi.
Nevidim nejaky zasadny problem na strane doktorky. Vidim len casove hladisko - 6-7tt navyse posunuta ovulacia. Pockaj do dalsej kontroly.

A reci znamej o nevideni plodu v 5.mesiaci by som brala s rezervou. Pracovala som aj s velmi starymi sonami, je pravda ze zobrazitelnost je ina ako pri novych strojoch, ale nie tak, ako to rozprava ta Tvoja znama.

Nech Ti vsetko dobre dopadne.

sara07
3. dec 2024

však na sono na 4D alebo 5D sa dá objednať, nemusíš preto menit mudr

7cka
autor
3. dec 2024

@colsami 🙏🙏🙏 ďakujem krásne za informácie

7cka
autor
3. dec 2024

@sara07 podľa toho čo som zisťovala tak na 3D/4D sa dá objednať až od 13TT 🤔

butterflyeffect
4. dec 2024

Si si ista ze 33mm? Lebo ja v takom case som mala plod 1,5 mm a bola akcia srdiecka.( no spickovom usg pristroji, tiez mqm maternicu dozadu) 45mm malo az v 10 tt . Tyzdne mi sedeli presne lebo sme boli na IVF. Aj ked si stiahnes appky na tehotenstvo tak ti ukazuje ze plod v 6 tt ma tak max 5 mm… cize tych 33 mm mi vobec nesedi… co sa tyka sona, moze byt ze na starsom horsie vidno preto posielaju potom gynekologovia na sono inam. Moja gynekologicka ma nove aj 4D, co bolo pre mna vyhoda lebo vsetky vysterenia som absolvovala bez zbytocnych poplatkov extra a tiez mi robila sono pri kazdej poradni. Uz je u teba na zvazeni ci je to pre teba podstatne na zmenu gynekologa alebo nie.

7cka
autor
4. dec 2024

@butterflyeffect dakujem za odpoveď 🙏prístroj jej ukazoval 0.33 a povedala že 33mm 🤔 práveže ja ju meniť nechcem. Ja som s ňou tak spokojná, že sa k nej vždy teším a nechce sa mi ani odísť odtiaľ 😄 len som chcela vedieť či má niekto podobnú skúsenosť lebo naozaj tam nebolo vidieť skoro nič, úplne rozmazané resp. ukazovala mi, že no túto máme plod, ale nebolo vidieť nakoľko bol schúlený resp. stočený do toho C, bola tam len taká machula, takže ona odmerala len dĺžku a to jej ukázalo tie mm. Takže to som len chcela vedieť či vôbec to 0.33 je reálna dĺžka keď má to staré sono 🤷 v každom prípade ideme o týždeň znova takže uvidíme čo sa ukáže nabudúce 😊

lienka.7
4. dec 2024

@7cka môžeš ísť normalne za úhradu k inému gynekológovi, ktorý ti urobi iba sono. Pripadne ísť do nemocnice, kde majú sona určite kvalitnejšie. Mne tak pri prvej potvrdili tehotenstvo už v 5tt plus dačo (už neviem presne). Pri druhej v 7tt ešte doktor nič nevidel a objednal ma opäť o 2 tyzdne🤷‍♀️ vtedy už bolo ❤.
Cize sa rozhodni, ako myslíš. V každom prípade gratulujem a držím ti palce ✊🍀👼

oliviakatka
4. dec 2024

V pondelok som bola pri mojej dr. 6t4d tiež ešte akcia nebola 🙂 bude to v poriadku ✌🏼 ak ťa to ukľudní, pošlem ti môj usg snímok do správy. Tiež nič extra nebolo vidno, plodik sa nedal zmerať a gestačný vak zodpovedal cca 5. týždňu ☺️

colsami
4. dec 2024

@7cka v tom case je vidiet iba machulu, nic ine tam naozaj neuvidi aj lepsie sono. Keby Ti posielame fotky z 6 a 7 tyzdna tak pochopis.... Ved si aj na google pozri... Vidiet len malu bielu machulu.

butterflyeffect
4. dec 2024

Suhlasim s @oliviakatka a
@colsami v takom tyzdni je plod iba bodka, urcite sa neda rozpoznat ci je spravneho tvaru a podobne…
Co sa tyka ten velkosti tak mozno to bolo 3,3 mm lebo ta velkost je nerealna- 33 mm to je na vyssi tyzden tehotenstva. Ja pri velkosti 45 mm ako som pisala to bol 10 tt a to uz bolo zretelne vidiet hlavicku, rucky a nozicky vsetko take male krpate, ale v 6tt+daco je to len taka mala machulka

oliviakatka
4. dec 2024

6+4 gestačný vak má 1,33cm oproti tomu je ten plodik veľmi malý + myslím že ešte stále je spojený so žltkovým vakom

7cka
autor
4. dec 2024

@colsami ďakujem za fotky 😊🙏 ja som na googli pozerala a presne takéto podobné som videla ale to moje sono vyzeralo úplne inak nejak divne, preto som z toho taká všelijaká 😅 škoda že som si to neodfotila a fotku mi nedala. V každom prípade ďakujem a ak na budúci týždeň by to bolo takéto podobné tak sa objednám niekde zvlášť na sono

oliviakatka
4. dec 2024
7cka
autor
4. dec 2024

@oliviakatka takto nejak podobné som to mala aj ja, ale ako keby ho brala som zospodu tak tam vo vaku bola ako len taká oblinka plná. Asi to mala príliš priblížené lebo z diaľky keď snímala tak nevedela nič nájsť kvôli tomu, že teda tá otočená maternica. Ďakujem 🙏

colsami
4. dec 2024

@butterflyeffect ako hovoris. Plus naozaj u autorky aj posunuta ovulacia (tj nevie presne naozaj v akom je tt), plus otocena maternica atd... No proste... len pockat, o dva tyzdne (alebo kolko) na usg uz zas bude inak vidiet.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre