Ahojte chcela by som sa opýtať či by ste my nevedeli poradiť, kedy si môžem vybrať pôrodnika, ktorý by sa staral o mňa a moje babetko, keďže to je moje druhé tehu a prvý pôrod som mala cisarsky a malý sa narodil predčasne s nízkou pôrodnou váhou, to bolo pred 5rokmi, dôvod preeklampsia a vysoký tlak, ktorý mam aj teraz 😑 gynekológa sice mam ale myslela som ze budem na rizikovom a častejšie chodiť na poradne ale vraj netreba a ja sa dosť bojím aby som ešte jedno dieťa vynosila, a niekde som počula, že vraj aj pôrodnik ktorého si zaplatím sa môže omna starat tak isto, len neviem kedy si ho mam a vlastne ci sa môže niečo také zariadiť alebo ešte niečo poradiť.
Ďakujem
Ak nedoverujes svojmu gynekologovi, treba prejst k inemu. Porodnik sa stara o porod, maximalne par tyzdnov pred porodom budes chodit k nemu, aj to nemusis vzdy. Okrem toho mozes chodit ako samoplatca na zvlastne kontroly k inemu gynekologovi, ak s tym bude nejaky suhlasit, kedze je to len z tvojho uvazenia.
Beries od zaciatku aj kyselinu acetylsalicylovu?
@anavixy áno beriem
@sajmonka_1216 preeklampsiu zatiaľ nemám ono ide o to, že mám pocit ako keby môj gyn
To nijako neriešil a vraj ak chcem, môžem si dieťa odobrať, pretože nie každá žena má vysoký tlak v tehu tak ma to dosť odrovnalo a mam pocit ako keby nik nechcel pomôcť a vynosit ešte aspoň jedno dieťatko, keďže mam len jedno..... A nikde nechcú brat, všade sú plný........
@veronikazigova Tak mala by si brat tehu aspirin od najneskor 12tt s tym tlakom
@veronikazigova vsak si zmen v tehu gyndosa, ak mas tento pocit. Mozem Ti dat mojho vo Viedni, ale to Ti asi houby pomoze. Tak ked nepojde tlak vobec dole ani dopegytom, tak pojdes asi do nemocky. Ale zatial nestresuj. Aky mas ten tlak? Ide to cez 160/100 denne?
@kiki68 som z KE... Nie až taký vysoký nemám, mne sa pohybuje teraz okolo 135/70 a asi týždeň beriem Dopegit 3xdenne... Ale vraj podľa Dr nemám mat ani 135...
130/70 je tlak s dopegytom ci bez? Ja som mala 2x preeklampsiu, zial liecit ju nevedia (nie su nato lieky) brala som aj anopirin, mne to nepomohlo 🤷♀️ v tak skorom tt je zvytocne pchat sa dopegytom 3x denne pri tlaku 130/70. Mala si problem s tlakom aj mimo tehotenstiev? Hranicny tlak je inak 140/90
A horsi je samozrejme ten spodny
@veronikazigova toto je este ok ten tlak. Aj doma mas tych 135? To je ale uplne v poriadku. Podla mna. Tam je hranica 140, ale ten spodny mas dobry, ak mas 70. Ja som mavala aj okolo 90, to povazovali za dost hranicne.
A tiez som mala v treyom tehotenstve vysoky tlak (opuchy ani bielkoviny v moci nie), a v stvrtom mi ziadnu kyselinu acetylsalicylovu nedali. No chvala Bohu, tlak mi vyskocil az v 37 tyzdni a nezaberalo ani 6 Dopegytov, ale babo sa uz mohlo v pohode narodit. A doktor mi povedal potom, ze to nema ziadny vyznam tu kyselinu brat. Lebo az potom po sestonedeli som sa to dozvedela, ze sa to odporuca.
Zatial asi robia, co mozu, beries kyselinu, Dopegyt...merala by som si tlak doma aspon 3x denne, ale fakt v klude. A na tych poradniach sa zisti, ak by bolo daco s cievami v placente alebo by babatko zaostavalo v raste, nie? No ja som mala babatka dost velke na to, ze ten tlak bol vyssi, hlavne v tom stvrtom tehotenstve. Tretie narodene v 39tt., 3100g, stvrte v 38tt. 2900g. Aj tie prve dve boli takto velkostne, dokonca prve malo len 2800g a narodene v 41tt.
@kikushaa mne teda povedali v nemocke priamo a aj gyn, ze znizuju liekmi ked je okolo 160/100, ze vtedy to uz riesia dost vaznejsie. 135/90 som mala ja na aspirine cele tehu, len to bolo dost sledovane. Od 150 uz zvazovali nasadit dopegyt. Nakoniec nenasadili a uz sa vyvolavalo. Zalezi ake su tam nejake ine parametre v krvi, mne ku koncu uz stale robili nejake hodnoty z krvi a podla toho urcovali je to zle. Kazde dva tyzdne od 9tt pozerali flowmetriu placenty, cize prietoky. Tie boli dobre , iba ku koncu to uz bolo take vselijake. Ako lepsie tehu mat asi nebudes, si ten typ ako my, co mame nachylnost na preeklampsiu. Ja mam nizky tlak inak, ja som vtedy nechapala, ze co sa to deje. Od 34tt uz som bola na kontrolach v nemocke ako inventar. Proste stale tam
@kikushaa ten spodný mam práveže dobrý nikdy nejde vyššie ako 70, ja som práveze neriešila môj tlak kým som nebola tehotna od kedy sa narodil syn... Ono je to tak ze mne vyskočil tlak pri synovi keď som bola v 32tyzdni a držal sa tak do 150 spodný si už ne pametam len kvôli tomu potom malý zaostával v raste a nepribral čiže už keď som znova ostala v nemocke bola som už v 36tt a malý musel ísť von nie kvôli tlaku ale kvôli tomu ze dva týždne v bruchu nič nepribral a v 36+5 sa narodil s váhou 1670g ale dýchal sam. Preeklampsia v prvom tehu bola ľahká.
@kiki68 neviem ale dosť sa bojím a radšej tie lieky už beriem od začiatku, lebo mne Dr internista vravel ze preeklampsia je dôvodom neliečeneho tlaku.
@nevenka dnes som mala celý deň tlak okolo 125/64, veľmy som zvedavá na ten usg v 12tt stými cievami, lebo pri malom som vôbec nikde nechodila na také usg môj starý gyn ma nikde neposielal vôbec vraj som mala všetky výsledky v poriadku tak ne trebalo chodiť na žiadne usg, ale asi som mala......
@veronikazigova vies ze tie lieky ako tehu aspirin musis brat okolo 22:00, vtedy to ma najlepsi ucinok vraj ( podla vyskumov )
@kiki68 ďakujem za radu 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@veronikazigova no pôrodník sa dá zaplatiť, ale je to len k pôrodu už.. cca okolo 300€ to stojí.. ale to nie je počas celého tehotenstva..
možno keby si si teraz vybrala nejakého pôrodníka, ktorý ma aj svoju ambulanciu a prestúpila k nemu... tak by vedel o priebehu tvojho tehotenstva a aj ťa odrodí...
ale teoreticky to nie je ani potrebné.. akýkoľvek lekár keď bude vidieť, že niečo nie je ok, tak by to mal riešiť.. možno ti dá aj hneď odporúčanie na sekciu, keď máš opäť ten tlak a preeklampsiu