Som v 6. týždni a srdiečko bije. Nie je neskoro mať kontrolu až v 12. týždni?

marttinaa
3. jún 2022

Ahojte baby, v pondelok mi doktorka potvrdila tehotenstvo a určila 6tt. Srdiečko už bije a podla krvi a ultrazvuku je všetko v poriadku. Lenže problém je ten, ze pred dvomi rokmi som spontánne potratila. Takže ma Dr hneď dala na PN na rizikové tehotenstvo. Ďalšiu kontrolu a veľký ultrazvuk s ďalšími testami mi dala až na 12tt. Nieje to podľa vás neskoro? Alebo aj vy ste to tak mali? Akurát na EKG srdiečka babetka ma objednali na 10tt. No popravde aj to sa mi zdá neskoro. Celý čas som v strachu ci je všetko v poriadku. Stále keď som na WC hneď kontrolujem ci náhodou nekrvacam alebo keď mam trochu silnejšiu bolesť v brušku tak hneď stuhnem a sledujem ci nieje dlho alebo nieje silná. Už som aj rozmýšľala ze sa objednám k nejakému súkromnikovi a zaplatím si za ultrazvuk len aby som vedela ze je všetko úplne v poriadku. Co mam prosím vás robiť? Ako ste to mali vy? Čakali ste tiež tak dlho alebo to nieje okej a radšej si zaplatiť za ultrazvuk u niekoho iného? Ďakujem za rady

nelca0510
3. jún 2022

@marttinaa zaplatiť si môžeš. Ale ano,je to normalne. Po tom,ako sa zistí,že srdiečko bije naozaj stačí až v 12 týždni.

kitycat
3. jún 2022

tento stres ti ozaj neprida.. nestuduj to psychika robi svoje. Ak je babo silne udrzi sa 🙂

selena_luna
3. jún 2022

Nie je to neskoro, je to normalne. Navyse, ak by sa cokolvek stalo, lekari babu velmi pomoct nevedia. Proste treba ten prvy trimester preckat. A to nehovorim necitlivo, sama som MA preziia.
Jedine co mozem poradit je vypytaj si od dr. utrogestan alebo duphaston na udrzanie plodu, vzhladom.na minulost. Ja som mala duphaston, neviem ci biologicky pomohol, ale psychicky nesmierne.

marttinaa
autor
3. jún 2022

@nelca0510 aha tak okí ďakujem 😊popravde som myslela ze v 1.trimestri sa robia častejšie kontroly

nelca0510
3. jún 2022

@marttinaa nie, všetko sa nechá v "kľude", pokial nemáš spinenie,veľké bolesti alebo podobne, nemusíš chodiť ')

cyberk
3. jún 2022

co ma prist to pride, tiez som neznasala to cakanie na kazdu kontrolu ale tak to zial byva 🙂 hlavne vychilluj a uzivaj si tehotenstvo, sama vies ze stresovanim nic nevyriesis a mozes len zhorsit...

lucka_ke
3. jún 2022

berieš Duphaston? mne to dr. hneď nasadil

zuzanader
3. jún 2022

@marttinaa porad sa s gyn, povedz ze nas strach a ci su mozne castejsie kontroly. Uplne presne poznam rovnake pocity a rozumiem Ti, ja som tak chodievala kazdy tyzden pre klud v dusi po prvy morfologicky a brala som utrogestan a pochala si fraxiparin, kedze prve MA skoncilo pri velmi silnom krvacani. Je vela zien, ktore zaziju MA, malo sa len o tom hovori, to druhe tehotenstvo zvykne uz vyjst, kedze je telo uz ako keby “nastartovane”. Pomoct mozes jedine tym, ze ostanes co najviac pokojna. Drzim prsty 💪🏻

radovanaa
3. jún 2022

@marttinaa ahoj🙂 , v tomto ta úplne chápem ja som mala 3x potrat a teraz som tiež tehotná a taktiež mi doktorka v pondelok povedala ze mam 6tt a k tomu ze čakám dvojičky 😊 tiež sa stále kontrolujem no jedno čo ti poradím je to aby si hlavne nestresovala a nemala zle myšlienky, snaž sa rozmýšľať pozitívne ja som tiež po tých potratoch otehotnela až po roku a tiež sa bojím no ver mi že psychika robí svoje . Teraz sa snažím rozmýšľať pozitívne, vôbec nato nemyslím a neuveris ale je to omnoho lepšie ako pred tým sama to vidím aj na sebe . No ak chceš sukromnika tak kľudne si nejakého zaplať rob to čo uznáš za vhodne ty ! 🙂

mogaa
3. jún 2022

@marttinaa a kvôli čomu by mali byť v prvom trimestry častejšie kontroly? ono ak je nejaký problém, tak na kontrolu ideš skôr.....ak máš potratiť tak riziko je najvyššie práve v prvom trimestry, ale potratu sa nedá zabrániť....neexistuje žiadna tabletka "proti potratu", jedine byť v klude a nestresovať sa, kludnejší režim - nič viac nemôžeš ani ty ani lekár robiť.....takže ty sa hlavne prestaň stresovať a užívaj si pekné počasie....

sara07
3. jún 2022

nie je moc vhodné vkuse sono robiť, ja som na prvom sone bola až v 12 tyždni a ked budeš stresovat vôbec nič nevyriešiš
proste nastavit sa bude všetko dobré, porodím, bábätku je dobre, rastie všetko ok a nie strachovat nervovat to všetko ide aj jemu ...
ako sono nič nevyrieši

sara07
3. jún 2022

@mogaa tiež nerozumiem čo ako urobia mudr častejší sonom a kontolou,

nevenka
3. jún 2022

@marttinaa ja som bola u doktora az v 10tt. na potvrdenie 🤭

any_soj
3. jún 2022

@marttinaa ak by si mala veľký stres z toho, tak si zaplať to sono navyše. Ja som chodila každý týždeň len na pár sekúnd, len pozreli, či bije srdiečko, až kým som necítila pohyby (nejako 12.-22.tt) - potrebovala som vedieť, či žije.

any_soj
3. jún 2022

@mogaa
@sara07
Častejšie sono pomôže tomu, že viem, či žije - lebo môže kľudne zomrieť a ja to zistím až po 3 týždňoch na kontrole. Mne to napríklad veľmi pomohlo tešiť sa z tehotenstva 🙂 Tešiť sa, že moja dcéra je so mnou (vedieť, že je, nie že pred 4 týždňami žila a teraz netuším). Samozrejme to nie je štandardný postup a nijako to nie je potrebné. Ale ak by autorka mala byť vo veľkom strese kvôli tomu, tak to môže len pomôcť. Mne vďaka tomu aj prestalo byť hrozne pred každou kontrolou, keď som postupne zažila dosť príjemných kontrol.

hviera81
3. jún 2022

tym ze stresujes, robis teda dost zle. skludni sa ver, ver tomu ze tentoraz to vyjde (tiez viem o com hovoris. v 6tt som sa triasla na utz, ale potom sa ukludnila a cele tehu som si neskutocne uzivala. najkrajsie obdobie)

marttinaa
autor
3. jún 2022

@lucka_ke nie dali mi progestanelle a užívam ho vaginálne

selena_luna
3. jún 2022

@any_soj tak caste sono ale asi nie je dobre. Chapem ze ty si sa nechcela stresovat, ale vo vyssom stadiu som.si js vsimla a mozno aj ty ze dieta na ultrazvuk reaguje. Moja do sondy vzdy kopla. Tie vlny citi, bud su hlucne alebo ju hreju, neviem ako to deti vnimaju, ale teda urcite ju rusia. Normalne ultrazvuk nie je skodlivy, to je jasne, studie nic neukazali, ale treba ratat s tym, ze predsa len to je nejake ziarenie a mali by sa pouzivat v normalne nutnej miere.

kkovacovak
3. jún 2022

@marttinaa no hlavne sa hneď v momente upokoj. Na čo je dobrý takýto stres, sledovanie papiera a podobne veci. Nie je to neskoro. V niektorých krajinách ťa ani skôr ako v 12tt nezoberú a môžeš sa aj na hlavu postaviť. Prvý trimester je to buď alebo. A lekári to tak aj berú. Bohužiaľ veľa tehotenstiev sa do 12tt ukončí a vážne sa tehotenstvo začne brat až po 12tt. Aj keď budeš mať krvavý celý zachod tak to neznamená že sa stalo niečo zlé. Rovnako naopak môže vyzerať všetko ok ale tehotenstvo už nebude "v procese". Neurobíš nič. Aj keby tam chodíš každý druhý deň tak sa môže na ďalší deň niečo stať takže kľud, vylož si nohy a ukľudni sa. Škodíš svojmu bábätku a z toho čo čítam mu asi škodiť nechceš...tak to nerob

any_soj
4. jún 2022

@selena_luna 10sekund je úplne bezpečných, keby aj každý deň. Dieťa reaguje napríklad aj na hlas zvonku. To, že reaguje, nezmena, že je niečo škodlivé 🙂 Inak neviem či skôr na ten tlak sondy nereaguje. Dokonca oficiálne medzinárodné smernice pre Doppler, ktorý je neporovnateľne silnejší, pre napríklad 11.tt píšu, že nesmie sa prekročiť 60 minút, dovtedy je ok.

selena_luna
4. jún 2022

@any_soj ja by som za to ruku do ohna nedala. Viem ako reaguje a nepride mi to teda take nadsene ako ked pocuje otcov hlas....Aj moja dr. ultrazvuk zbytocne nepredlzuje pozrie len co je treba a sup hotovo. Ale nie je to o tom, ze sa jej nechce alebo ze to flaka. Je to velka odbornicka. A doppler ako angelsound tam by som bola tiez opatrna pri dennodennom pouzivani. Zas chapem ze tebe sa tak podarilo vyhnut stresu, aj poznam tvoj nelahky pribeh, lebo sa tu stretavame casto, len mi pride ze casty ultrazvuk nebude bezne odporucanym navodom ako sa vyhnut stresu v tehotenstve.

basska_b
4. jún 2022

Ano, ja som mala kontrolu v 7tt, potom mi nastavili v 11tt, tam chceli zobrat krv na knizku a pozriet akciu srdiecka a 13 tt velke sono. Dve tehu boli bezproblemove, ale v tom tretom som v 9+0 spinila nahnedo a to bol presne moment , kedy babatko odislo...zial, nesla som to hned riesit a kontrola bola az o 2 tyzdne. Tak som 2 tyzdne nosila v sebe babatko, ktoremu nebilo srdiecko 😢 ale tak... nejake komplikacie to nesposobilo. Pochybujem, ze by kyretaz prebiehala nejako... inak... alebo tak

sara07
4. jún 2022

@any_soj tak snád nemyslím negativne, myslím pozitivne, verim že je všetko v poriadku, presvedčím samu seba že nebudem vyvadzať a hysteričit ako...
sono je preukázané že časté nie je vhodné pre dieta
čo tak prijat veci ako sú , riešit podstatné veci ,toto je vec ktorú proste nezmeníš , mám lieky, mám klud ,
neviem asi som iná generacia ale moc všetko riešite ja si vás neviem predstavit ked sono nebolo ,
to sono je žiarenie či chceme alebo nie, ale je , a ano v určitej miere nie je škodlivy

any_soj
4. jún 2022

@sara07 mám radšej realizmus, než pozitivizmus a negativizmus 🙂 vďaka tomu, že si uvedomujem rizika, som veľmi vďačná za každú spoločnú chvíľu s mojím dieťaťom, aj keď je ešte len v mojom lone. nehysterčila som ani keď som rodila mŕtvu dcéru ako vrchol bezproblémového tehotenstva, ale nerada sa cítim ako Srödingerova krabica (parafráza na Srödingerovu mačku). Keďže to veda umožňuje, je pre mňa podstatné vedieť, či moje dieťa žije. Vedieť o pripadnom MA skôr než 3-4 týždne po ňom. Nepíšem to na obhajobu svojho postoja, ale len na upozornenie, že nie každý, kto vníma veci inak ako ty, musí byť hysterický ako ... (Nedopisala si ako čo... 🙂 ).

sara07
5. jún 2022

@any_soj ked musíte mať všekto pod kontrolou.. pritom to v podstate nemáte pod kontrolou tak jo ale sloboda vám proste chýba a viem že teraz toto čo píšem nebudeš vnimat ani chápat ako ja
zvládneš byt bez tv , mobilu, novín 7 dní ? myslím že málokto

any_soj
5. jún 2022

@sara07 vieš, ja si veľmi dobre uvedomujem, že nemám život a smrť pod kontrolou, nemám to v rukách. Lenže pre mňa s manželom je naše dieťa vzácnym členom rodiny už od počatia a sme vďační za každú chvíľu s ním, preto chceme vedieť, že žije - keď žije. Je to o slobode otvoriť sa láske od prvej chvíle, bez výhrad, bez nárokov na dieťa - otvoriť sa láske aj keby žilo len pár týždňov. Lenže je asi pre teba ťažké pochopiť to, že to nie je o kontrole. Keďže ty si presvedčená, že smrť zdravého dieťaťa do 12.tt a chorého do 24.tt môže mať žena pod kontrolou, v rukách. (Napríklad podľa petície, na ktorej podpis si vyzývala). Rozumiem, že keď to podľa teba nie je dieťa hodné ochrany, tak ti nedáva zmysel riešiť ho, zaujímať sa oň a prípadne plakať preň.

ailiba
5. jún 2022

@marttinaa tak moja lekarka v prvom trimestri robi kontrolu kazde 2 tyzdne... Kedze je tam vyssie riziko potratu. A u teba mi to tiez pride ako dobry napad, kedze si predtym potratila. Ale zalezi na lekarke, asi je to jej standardny postup. Urcite to nie je neobvykle. Ale skus vydrzat... Aj tak nic nezmenis. Hlavne sa nestresuj🙏, tes sa, ze si tehotna🥰.

selena_luna
5. jún 2022

@any_soj waw toto je dost podpasovka voci @sara07 prolife alebo prochoice nazory s tymto vobec nesuvisia a nerobia z nas menej milujuce matky , ako to vobec mozes vytiahnut? Ale mozme to aj otocit - bez ohladu aky mame nazor, vieme ze ani doppler ani moderne ultrazvuky za sebou nemaju tolko rokov, aby ich studie skutocne vyhlasili za sto pro bezpecne pri castom uzivani. Uplne bez problemov sa teda na teba mozeme pozerat ako na zenu, ktora len pre vlastne pohodlie nezodpovedne vystavila opakovane svoje nenarodene dieta moznemu nebezpecenstvu. Ze to nie je pravda? Rovnako ako nie je pravda ako si ty vykreslila saru ako bezcitnu matku.
Vaz slova, aj ked ma oponent iny nazor, lebo takyto ad hoc utok skor svedci o tom, ze sa minaju argumenty.
A zene , ktora pisala tuto otazku v obrovskom strachu o svoje dieta, taketo vylevy ani z jednej ani z druhej strany nepomozu citit sa lepsie.

any_soj
5. jún 2022

@selena_luna ach... Ona hovorí o snahe mať veci pod kontrolou. Ja vravím, že práveže to nemám pod kontrolou, zatiaľčo ona presadzuje mať to pod kontrolou. O dobrých ani zlých matkach nehovorím 🙂

selena_luna
5. jún 2022

@any_soj to ze niekto presadzuje slobodu vyberu neznamena ze je presvedceny , že "podľa teba nie je dieťa hodné ochrany, tak ti nedáva zmysel riešiť ho, zaujímať sa oň a prípadne plakať preň."
Myslim ze to bolo jasne naznacovane ze matky s inym zmyslanim ako tvojim su bezcitne, ze ony sa neotvaraju laske. To je blbost ako mraky. That's all, proste nemiesaj prolife/prochoice do kazdej temy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre