Ahojte ženy...ako začať som v 13 týždni tehotenstva mám veľkú váhu dosť sa bojím že priberiem veľa snažím sa jesť veľa zeleniny aj ovocia a už som aj pribrala 3 kilá myslím si že je to veľa no neviem neviem ako to bude
Ďalej má niekto tiež takýto problém
@lena44 neblazni. Snaz sa jest primerane - ranajky, obedy, vecere. Maso, prilohy, ovocie a zeleninu. Nebudes tehotna 3 roky. Za pol roka budes mat dieta okolo ktoreho budes skakat ako zajac od rana do rana, a urcite schudnes. Pockaj ked zacne lozit, tak vystrelis z kuchyne do obyvacky sprintom aky si naposledy predviedla na zakladnej skole. Kocikovanie 2x do dna a mat hotove kardio. Robit si starosti koli vahe v tehotenstve nie je dobre - a hlavne je k nicomu.
Uzi si tehotenstvo - nakupuj vybavu, sprav izbu. To su momenty ktore zazijes 1x a nikdy sa tie krasne prve pocity opakovat nebudu.
@kittykat22 ďakujem že si napísala určite nebudem hladovať len si budem asi dávať lepsii pozor čo jem
@lena44 chapem ta.. ja som mala take plany ze priberiem v tehu max 15 kil... uz som 15kil pribrala a som v 31om tyzdni. no co uz. medzi 24tym a 30tym tyzdnom to slo raketovo niekedy ze co tyzden to kilo... ak ti mozem poradit. maj naplanovane zdrave ranajky obedy vecere. ked tvoje telo pri tej vahe otehotnelo tak asi vie co robi. aka si vysoka? tiez ma tie kila trapia nuz ale co uz. ano sem tam zjem aj viac alebo nieco kalorickejsie ale v zasade rabajky mavam ako vzdy a ovocie a zeleniju dostava denne. mala som dost velku nechut na maso do 17tyzdna cca a vajicka nemozem citit do teraz. na zaciatku mi ani zelenina nechutila... teraz uz ano
@lena44 6x denne jesť vcetne 2x vecera. Ovocie doobeda. Bielu pečivo zmen za ine. Ked vazis viac je pravdepodobne ze ti vybehne aj glukoza.
@lena44 urcite zarad pohyb. Pri takej vahe aj obycajnou prechadzkou spalis vela kalorii ( samozrejme mimo ludi a s ruskom). Pripadne ak sa ti da aj gravidjoga. Pohyb ti znizi aj riziko cukrovky a podobne “chutovky”, gravidjoga ta zrelaxuje a pripravi na porod.
Ono je to podla mna sj tym nestastnym obdobim- vsetky tehotne su na home office alebo pn zavrete doma, do obchodu sa smie len vynimocne a zelenina s ovocim sa kazi rychlejsie.
Kazdopadne, ja ranajkujem pohar koly (na zaludok) + jogurt ci ovsennu kasu, dediata 1ks ovocia, obed klasicky ( ale cca 2-3 krat tyzdenne maso so zeleninovym salatom), desiata opat ovocie a vecera bud zemlicka so sunkou a zeleninou/ zvysky od obeda. Zatial chudnem 🤷🏼♀️.
Ale teda denne hodinka sportu- prechadzka alebo gravid joga. Pitny rezim na 80% cista voda, obcas dzus.
@lena44 ja by som u nerobila až takú veľkú hlavu z vahy,ja som bola vždy stihla a počas tehotenstva som pribrala vyše 20kg,išla som rodiť niečo vyše 90kg..meriam 172cm, hlavne v prvom trimestri keby nemám sladké,by som sa asi zbláznila,take som mala chute😁 aj napriek narastu vahy som mala ale pocit že som vo fajn kondícii,chodila som každý deň na dlhé prechádzky, aj 7km v pohodicke, upratovala som do nemoty,umývala ručne dlážky po kolenách (ale to už na vyvolanie porodu 😀) 🙂 skôr je podľa mna dôležite ako sa cítiš ,snažit sa udržiavať aktívna 🙂 po návrate z pôrodnice som mala 84kg, ale nejak som si neuvedomila že som tehotná už neni a papala som stále to,na čo som mala chuť 😁asi rýchlo doplniť energiu,hlavne sladkým..po pôrode môžeš začať pekne chudnúť ,kedy len budeš chcieť 🙂
@lena44 tak to si si asi nikdy nedavala pozor co zjes
@lena44 aj ja som s takou váhou začala tehotenstvo. Síce som vyššia 171 cm ale vidno, že nie som laň😂
Teraz som v 22tt a pribrala som 9kg.
Cítim sa zatiaľ dobre aj výsledky sú v poriadku takže zatiaľ to neteším. A to môžem povedať, že v prvom trimestri sa na mňa kila doslova nalepili.
@lena44 otehotnela som po dlhoročnej hormonálnej liečbe. V deň pozitívneho testu som mala102 kg. Zrútil sa mi svet pri pohľade na váhu. Tak som sa zaťala a jedla som naozaj zdravo. Ked mi oznámili že čakám dvojičky, moj stres zo slonej váhy bol ešte väčši. No o všetko sa postarali deti. Nemohla som veľa jesť, bo jedno babo mi ležalo “v žalúdku” mala som zahu a celkovo mi nechutilo. Na každej poradni o pil kg menej no bábätka si krásne rástli. V deň pôrodu 97kg a domov som prišla 83kg kocka 🥰, neboj treba si uvedomiť že nadváha je komplikácia no nie je to koniec sveta. Take bezproblémové tehotenstvo ako som mala ja, obryňa v 37 rokoch s dvojkami nemajú ani 20 ký s ideálnou figúrou. To mi povedala lekárka, ked boli deti na svete.! Všetko je v hlave 🥰
V prípade,ak by sa tvojej lekárke nezdala váha, má možnosť ťa hospitalizovať, kde pod dozorom ti budú strážiť priberanie...tak žiadne strachy a treba to nechať na lekároch. Jesť tak,aby si sa zasa nevyhladovala.
Cely zivot mam nadvahu a tehotna som ostala, ked som vazila 110 kg. Gynekologicke to vobec nevadilo. Skor ma vyhresila za moj vek - 37 a prvorodicka. Povedala som si, ze ked maju po 10 deti nase obcianky tmavsej pleti a rozhodne nie su stihle, dam to aj ja. Netreba sa prejedat. Male porcie aj 6x denne. Mala porcia = 1/3 beznej. Jedz veeela zeleniny ku kazdemu jedlu. Vlaknina zasyti (zjes menej kalorii) posobi na pomale a rovnomerne uvolnovanie cukrov do krvi a mas aj vitaminy. Jedz iba klasicke maslo (ziadna Rama), tiez pomaha udrzat glykemicky index bez kolisania. Bielkoviny sa pomaly travia a maju malo kalorii. Napriklad prazenica so zeleninou (das aj bez chleba) alebo tvaroh zamiesaj s kakavym praskom (nie granko) a mas dezert, aj bielkoviny. Vyhybat sa zemiakom. Rozkolisu cukor v krvi a su kaloricke. Pecivo celozrnne, so semienkami. Ziadne cokoladky, ale kavu si kludne oslad (s mierou). Ja som pribrala 10 kg za cele tehotenstvo. Co bola cista vaha dietata so vsetkym, co k tomu patri. Vdaka malym, ale castym porciam som pocas tehotenstva dokonca 3 kg schudla. Po porode som bola s vahou tam, kde pred tehotenstvom. Chodila som do prace, teda pohyb som mala. Daj prechadzky, gravid joga podla konkretneho mesiaca tehotenstva je fajn. Cviky pohladaj na nete. Najdes zdarma. Vysoka pociatocna vaha a vyssi vek su zvysene faktory pre tehotensku cukrovku. Ja som ju mala, ty nemusis. Nastastie, mala som vyborneho vyzivoveho poradcu. Upravou stravy som docielila udrzanie cukru v krvi v norme. Jedla som beznu stravu (az na zopar vynimiek), nic specialne. Len treba vediet, co, kedy a s cim. Nemusela som brat inzulin, co sa kazdy doktor cudoval. Tehotenstvo som mala ukazkove. Babo bolo cely cas cule a zdrave. Vdaka poctivemu dodrziavaniu jedanicka ma pred porodom pochvalili, ze mam vysledky krvi lepsie ako 20.rocna. Dnes mam nadhernu 10-mesacnu dcerku, tehotenska cukrovka zmizla. Vsetko je to v hlave. Uzivaj si drobca, prejde to rychlo, ani sa nenazdas. Stresy obmedz na minimum. Ked budes chciet, poradim viac, napis mi spravu.
Zdielam tvoje pocity. Pred 2 tt som zistila ze som necakane tehu.doma mam tri male deti. Nikdy som uz nechcela byt tehu pokym som ako slon.k tomu mam paniku z doktorov.kedze som velka plus moja panika, hned mi vyskocil tlak a tak okrem gyn este viem ze ma cakaju navstevy na internom a pravidelne strasenie s nemocnicou. Revem odkedy viem ze som tehu.nasledne mam potom vycitky kvoli dietatu. Dieta by som prijala keby mi ho niekto polozil pred dvere. No bojim sa ako opat zvladnem tehu. Tie pohlady dr.aka som velka plus poznamky pri sone, ze moc toho cez ten tuk nevidi. Opat revem. Moja aktualna vaha je 115.. idem na nakup v stredu a dufam ze sa mi podari co to zhodit. Dokonca nechcem ani tak skoro ist k mojej gyn lebo viem ze ma za vahu nepochvali.. bojim sa.som zufala..
@lena44 ahoj ja som v tehotenstve pribrala 30 kilo a moje okolie aj ja sme skonštatovali že fakt nevieme z čoho keďže som bola stále v pohybe robila som do posledného dňa. Cukrovku som nemala nemá to nič spoločné s váhou to sa neboj. Len mňa už ku koncu zavodňovalo a celá som napuchala.
Ja som vazila vyse 100 kg ked som otehotnela a nepribrala som ani jedno kilo.
Treba jesť normálne. Ako ty nejak proste nemôžeš regulovať. Dieťa si vypýta toľko, koľko potrebuje. Hlavne je sa tým nejako nestresovať, lebo nič dobrého ti to neprinesie. Každá žena v tehu priberá podľa mňa individuálne a preto sa to nejak ani porovnávať nedá
@amarilka26 fakt to ti závidím
@lena44 neobmedzovala som sa nejako, len som mala teh.cukrovku a tak som jedla menej peciva a sladkosti som nahradila horkou cokoladou a cheescakami 🙂 nezdvihali mi cukor 🙂 a sladila som brezovym cukrom. Ten pouzivam doteraz.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@lena44 😅 ja som v tehu pribrala 20kg a to som rodila v 8 mesiaci 😬