Som v 1. trimestri a mám problémy s preradením na inú prevádzku

evinkakub
8. mar 2019

Ahojte. Potrebujem poradit. V polovici januara som sa dozvedela ze som tehotna a hned som to oznamila v práci, nakolko sa tam fajci, aby ma preradili do inej prevadzky. Majitelka mi povedala, ze mam zatial zostať doma, ze druhu prevadzku otvorí az vo februári. Vo februari mi povedala, ze az 14.februara. pred 14tym som jej zavolala, na to mi povedala, ze otvori az 1.3. A teraz to posunula na 11.3. Ja som uz dva mesiace doma
, bez prace, samozrejme stale na tpp, ale bez platu.uz ma to nebavi. Existuje nieco, ako ju zo zakona donutit
aby mi vsetko doplatila, teda to co mam na zmluve, a ja dam kludne aj výpoveď, kedze mam este jeden tpp, nemam strach o matersku, ale toto ma stve.ten plat mi chýba.dakujem za rady, prípadne, existuje nejaké tlacivo, ktoré vyplnit a poslat ?? alebo mam zájsť na urad prace?dakujem za rady

pribinak
8. mar 2019

@evinkakub kontaktuj inšpektorát prace. Tvoj zamestnávatel porušuje ZP
Dúfam, ze tehotenstvo si oznámila pisomne, nie len ústne

evinkakub
autor
8. mar 2019

@pribinak ahoj. Nie, oznamila som ho len ústne.

evinkakub
autor
8. mar 2019

@pribinak mám jedine správy cez messenger, ze sme si o tom tehotenstve písali, inak nemam nic.

kerstina
8. mar 2019

@evinkakub och boze zena

alenah31
8. mar 2019

@evinkakub tak si ho vlastne neoznámila. Tehotenstvo oznám písomne s potvrdením - ofocuje sa tehu knižka alebo si pýtaj potvrdenie tehu pre zamestnávateľa od gynekológa. A doma si prečo - máš riadnu dovolenku alebo si PN alebo si skrátka len doma? Pretože pokiaľ si "len tak doma" predpokladám, že ťa vedie ako zamestnanca na neplatenom voľne - si odhlásená, resp. máš prerušenie na soc. poisťovni aj ZP - na zdravotne si samoplatca a tie dni čo si na nepl. voľne sa ti nezapočítavajú do tých 270 dní, ktoré potrebuješ kvôli materskej. Oznám tehotenstvo písomne doporučene a v oznámení žiadaj zmenu práce. Sú povinní odpísať - ak ťa nemá kde preradiť ostávaš doma s priem. mesačným platom. Nenechaj si nanútiť PN - pripravíš sa o peniaze a musela by si sedieť doma na zadku. Správy s messengra sú ok - ale v konečnom dôsledku bude tvrdiť, že síce ste sa o tom bavili, ale potvrdenie si nedala - má pravdu. Tehotenstvo môže oznámiť ktorákoľvek a mať výhody - preto sa vyžaduje potvrdenie.

evinkakub
autor
8. mar 2019

@alenah31 vsetko je tak ako hovoris, ale s rym rozdielom, ze za mna normalne odvadza, stale som na tpp.

alenah31
8. mar 2019

@evinkakub Si v TPP no a? Ale ak nechodiš do práce a si doma - nemáš dovolenku ani PN tak ti ako zamestnancovi nahlási na soc. poisťovni neplatené voľno. Prečo by za teba mala odvádzať odvody? To sa ti snažím vysvetliť - zisti si to.

beky1813
8. mar 2019

@evinkakub a co ti odvadza, ked ti nekde plat? Ty si naivne myslis, ze ti plati odvody?

evinkakub
autor
8. mar 2019

@beky1813 ano, volala som si na socialku. Plati.

evinkakub
autor
8. mar 2019

@alenah31 volala som si na socialku. Plati za mna odvody, ale vyplata mi nechodi, a ja som doma. Nevyhodila ma, nie som na pn, nemam dovolenku. Chcela ma preradit do druheho podniku, ale uz dva mesiace mešká s otvorenim.

alenah31
8. mar 2019

@evinkakub A aké odvody za teba platí keď nemáš mzdu? Vieš z čoho sa platia odvody - z tvojej hrubej mesačnej mzdy. Tvoja mzda je 0€ ako zaplatíš odvody z 0€? Máš výplatné pásky? Kľudne aj nejaké staré. Pozri si na nich ako sa odvody každý mesiac mesiac - ono to záleží od toho koľko si v danom mesiaci zarobila - ak nič nezarobíš odvody =0.

bosorkabb
8. mar 2019

Prečo si to neoznámil písomne? Urob tak čím skôr.

gabuliacik
8. mar 2019

@evinkakub hod na papier oznamenie o tehotenstve a posli jej to! Daj jej par dni a mozes ju nahlasit. Je to spekulantka

pribinak
8. mar 2019

@evinkakub hm, urcite sa porad s inšpektorátom co dalej a to oznámenie tehotenstva sa porad tu na koni s pravnickami, neviem ci je to takto OK. Malo by to byt pisomne

gabika2601
25. mar 2019

@evinkakub ahoj ako si dopadla. Oznamila si jej to ? Ako to pojracuje riadne ma to zaujima

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre