Kedze to neviem posudit tak sa pytam vas...pridala som v stravovani, viem ze este budem musiet pridat (a najma pridat niektore potraviny...). Je podla vas dnesny jedalnicek v poriadku? som za zaciatku tehu ale snazim sa lepsie (viac) stravovat.
Ranajky: 1dcl dzus + celozrn.vlocky + mandle + orechy + hrozienka + jogurt + suchare (to mam ako nahradu sladkosti)
Desiata: jablko + 1dcl džus + zopar tekvicovych semiacok
Obed : celozrnny chlebik, cottage, syr, zelenina, rukola + suchare 🙂
Olovrant - kapustova polievka + suchare
Vecera - 1dcl mrkvova stava + 2 jablcka
jem vela? malo? ci da sa? mozte mi napisat vas jedalnicek? 🙂
@permanentka na krabie tycinky sa vybodni, tie krabov ani nevideli
Obed: celozrnný chlebik, cottage atd .. Tomu vravíš obed? kde máš normálny, teplý obed?
viac čistej vody...ja som pila s Briti (cez filtracne kamene) ...
a morské plody by si nemala...obsahuju vela olova...
cottage iba pasterilizovany 🙂
a s tym ci dosť jes sa nemusíš báť.... lebo tu nemáš jesť za dvoch...ale dva krát tak zdravsie ...
ale uplne staci obmedzit sladkosti... nesolit tolko...
a vela pit...lebo sa ti tvori viac krvi..(ale to až casom)
váhu ti bude i tak sledovať gynekolog...lebo urcite v prve mesiace aj schudnes ak budes mat nechute ci budes blinkat...
prajem pekne tehulkovanie 🙂
Si vegetarianka? Kde su vajcia, maso?
@permanentka strašne málo, kde je klasický teplý obed? veď toto je stravovanie ženy, čo chudne, nie čo je tehotná
obed nahradzam, raz celozrnny chlebik, raz kuskus so zeleninou, raz kuracie maso,...to len dnes bol chlebik 🙂 a vodu som tam samozrejme nezahrnula 🙂
@permanentka ale prečo si dávaš na obed celozrnné pečivo? ak je navyše kupované v obchode, tak moc okolo celozrnnosti nešlo
@permanentka pokial nejes maso, mala by si zaradit strukoviny ale podla mna to mas velmi malo. Nemusis jest za dvoch, len strava by mala byt vyvazena, aby dieta malo dostatok zivin a neslo to na tvoj ukor.
@emily76 ano ano to je na striedacku, raz maso raz chlebik, raz kuskus,... 🙂
@permanentka Samozrejme, že neješ dosť. Stravu máš nastavenú ako na chudnutie. Nedostatočný energetický príjem, s tým súvisiaci nedostatok živín, vitamínov, minerálov, vlákniny atď. a nevyvážený pomer. Samé sacharidy, samé sucháre! A sú v niečom iné ako krajec celozrnného chleba, alebo celozrnná ryža či cestoviny?
@permanentka Aha, ale už čítam, že aspoň chlieb, ryža a cestoviny.
a co je to za veceru dzus a jablka?
Inak urcite zarad do jedalnicka sem-tam telacie ci hovadzie maso, kvoli zelezu v krvi, aby si neskor nemusela brat zelezo vo forme liekov
Prepacte ale ste tehotna alebo chudnete? Chce to inu stravu..nie za dvoch papat ale normalne.. ved pri takejto strave budete do konca tehu xy krat v nemocnici lebo budu drobcovi chybat ziviny...
Takže zaraď do stravovania: Vajíčka, tvrdé syry, tvaroh (na sladko alebo si rob domáce pomazánky), biele jogurty a ostatné kyslomliečne výrobky (denne), aspoň 2x do týždňa strukoviny (polievka, nátierky), ryby, mäso hlavne morčacie, chudé hovädzie, zajac, ryby najmä morské z lovu. Zemiaky, celozrnné výrobky (- čítaj zloženie, cz múka musí byť uvedená na 1. mieste alebo min. 70% obsahu). Zdravé tuky; šaláty z čerstvej zeleniny si vždy pokvapkaj nejakým extra panenským olejom (olivovým, avokádovým, tekvicový atď.), orechy a semená natural, avokádo. Zeleninu nielen surovú ale aj na pare a dusenú (niektoré cenné látky sa z nej uvoľňujú len tepelným spracovaním). Pestrú paletu zeleniny a ovocia 😉.
A tie sucháre sú naozaj zbytočné; radšej si zvoľ zdravšie varianty sladkostí občas.
citam otazku - napada ma, no ako pekne je..
citam odpovede - no to, by mna asi prebodli, keby vedeli co jem ja.. 😅
nikdy som nebola dobry jedak, ani v tehotenstvach, ani bez tehotenstiev.. jem vtedy, ked som hladna a to moc casto nebyvam.. hlavne sa snazim jest casto zdrave, ale raz denne si doprajem aj sladkost, lebo mam chut.. a nehnevajte sa, ale na zaciatku tehotenstva nema kazdy velky apetit..
dnes som jedla menej, pretoze mi je tazko, ale snazim sa doplnat vitaminy vhodnou stravou..
Takze moj jedalnicek dnes - ranajky - kava /robi mi dobre na zaludok/
desiata jablko
obed trocha luskovej polievky a trocha zapekanej brokolice, dezert1x ladove gastany
olovrant dve paradajky a 3x slane krekry tuc
vecera - jablko, rozok, dva banany a mlieko..
vzdy som sa stravovala podobne, prve deti sa narodili zdrave, velke a ja som pribrala aj navyse..
pre autorku otazky - ak mas obavy, ze jes nedostatocne, ale nemas apetit na viac, tak si doplnaj stravu vitaminmi..
@permanentka Je to strasne malo. Este by som povedala, ze aj na cloveka, ktory chudne, je to strasne malo.
Ja ti dam svoj priklad:
R: Cerealie s mliekom, prip. ovsena kasa s mliekom a hrozienkami
D: Jogurt s pecivom+ovocie
O: Maso+priloha+salat, prip. rizoto s masom, prip. cestoviny s masom, prip. strukovina s masom
O: Ovocie, zelenina + slane krekry
V: Salat s mozzarellou, broskynou a s prosciuttom, prip. chleba so sunkou a so zeleninou, caj s mliekom
V2: Jablko a ked ma pali zaha, pohar mlieka
Priberam normalne, lebo sa aj dost hybem. A to mam ja s mojim prijmom este zalostne malo zeleza, takze moja lekarka mi raz za cas supsne infuziu zeleza a kazdy den beriem zelezo v tabletkach. Ten tvoj jedalnicek je naozaj velmi zly vzhladom na to, ze si tehotna. Skus sa poradit s lekarom, aby si nedopadla zle.
@lorela a tvrdim snad niekde, ze tak musi obstat kazdy? nie, pisem o sebe a o svojich skusenostiach..
a ano, umele vitaminy su umele vitaminy, to vsetci dobre vieme.. ale zas ked niekto nezvladne viac do seba napchat, tak je to asi lepsie ako nic.. 😉
v tomto tehotenstve som sa ja rozhodla ich nebrat a viac sa nutit do jedla.. ale je to premna dost tazke, najma teraz ked mam zaludok na vode.. a prave pre take nieco vynasli umele vitaminy, pre ludi, ktori nemaju inu moznost..
ja som si z otazky vydedukovala, ze to autorke na hlad staci, nie ze sa kroti v jedle.. je na zaciatku tehotenstva, predpokladam, ze mnozstva a zlozenie tiez bude casom menit..
jasne ze budem menit, budem pridavat, zajtra mam ripravene kuracie maso s tofu a syrom a baklazanom na obed. nikde som nenapisala ze kazdy den jem len toto. nevyhovaram sa len som chcela vas nazor a ste ma zvozili pod ciernu zem. pisala som niekde ze nejedavam vobec vajcia a strukovinu? pytala som swa len na dnesny den co sa mnozstva tyka. 😒
a som taka plna ze mi ide prasknut brucho..
este som do olovrantu zabudla pridat jedno cele avokado
@permanentka no ked sa natlacis zaludok semiackami a surovou zeleninou, tak to moze byt pri pomalsej peristatike criev pomerne tazko stravitelne
@permanentka Pytala si sa "je podla vas dnesny jedalnicek v poriadku?" Odpoved: nie je. Skus si vyhladat na nete, co znamena vyvazena strava v tehotenstve. Netvrdim, ze prave ten moj je ukazkou vyvazenosti, ale tento tvoj dnesny je zalostny este aj pre cloveka na diete.
Neutocim, len ide o to, ze ked si nedas dost zivin pre vas oboch, mozes ohrozit svoje tehotenstvo. Pripadne aj samu seba, lebo plod si "vezme" co potrebuje, ale tvoj organizmus bude vydrancovany. Aby si to neodniesli napr. tvoje kosti, zuby, svaly a podobne.
ješ velmi malo.... chybaju ti tam uplne bielkoviny.... kde mas nejaky riadny teply obed???
preco len deci nejakej stavy, co pijes okrem toho a kolko???
stravujes sa hrozne...
nepisala si temu minuly tyzden s touto istou otazkou, kde si riesila, ze zmenis stravovanie, budes jest aj polievky apod..?????? uz vtedy sme ti napisali, ze treba jest VSETKO s mierou, ale VSETKO.
a ty si sa stale len pytala, ci musis jest cestoviny , ryzu, zemiaky a maso. a ze nechces jest tuky.. Ale hold, vyvijajuce sa dieta potrebuje aj tuky, aj bielkoviny viacej a hlavne tvoje telo, lebo prides o zuby...
naco znova ta ista tema?
To uz sa rieši aj co vsetko treba jesť. Ja som zjedla vsetko co nezjedlo mňa. A deti su úplne zdravé. Jedz co ti chutí. Mne pri prvom zavinace a pri druhom volske oka a hrianky s cesnakom. Jedla som to každý den. Samozrejme obedy normálne.
@katrin21 ved som pisala ze dnes bola kapustova polievka, vcera kuracia a zajtra je kuracie maso 🙂 potom mam prirpaveny celozrnny kuskus...
len pre info.... dostala si tu malo odpovedi?? 🙂 🙂 ci este nieco ti je nejasne.. ak ano, tak sa pytaj, ale minule si sa pytala to iste.. uz som ti vtedy povedala, aby si hlavne nejedla tie krabie tycinky, lebo su to GRCky. zlozenie je hrozne... a jes ich.. takze.. Neviem, ci nase rady vobec padnu na urodnu podu a naco sa pytas, ked aj tak sa tym neriadis nejako extra.. Teraz to pisem tvrdsie, lebo pisem v rychlosti,ale vies co chcem povedať.
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/ako-sa-stravovat-na-zaciatku-tehotenstva/
PS: keby som ti napisala, co pojem ja, asi by si praskla 😀 .. tehotna si nema nic odopierat, ani sa prejedat,ale co si telo pyta, to sa mu ma dat 🙂 moj nazor. vela vitaminov, mineralov, bielkovin ...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
a este som zabudla krabie tycinky 🙂