Som ešte len v 9. týždni. Je dobré robiť sono každý týždeň?

aneta129
26. okt 2020

Čaute mamičky ako často ste mali robené sono, keď ste boli na začiatku tehu? Idem zmeniť gynekológa zajtra a samozrejme mi bude robiť sono, a ta moja mi robila min. Týždeň.... Nevadí?

denden77
26. okt 2020

@aneta129 raz za mesiac

kiki68
26. okt 2020

Mne robili kazde 2 tyzdne do 24tt . Ale rizikove tehu

nikpa
26. okt 2020

@aneta129 mne robili do cca do 4 mesiaca každý týždeň. Takže asi to nevadí

kittykat22
26. okt 2020

@aneta129 tak sono je len vysielanie vln - ako sa odrazaju tak lekar vidi na obrazovke tvary. Je to uplne nieco ine ako rontgen - ktory by sa na zaciatku tehotenstva nemal robit 🙂 pokial to samozrejme nie je nevyhnutne.

veronikaszabova
26. okt 2020

Na kazdej poradni - pri oboch tehotenstvach

nelca0510
26. okt 2020

Mne kedy týždeň-10 dní až do konca 1.trimestra. Rizikové tehotenstvo.

aneta129
autor
26. okt 2020

@nelca0510 a bábätko v poriadku???

bagre
26. okt 2020

@aneta129 vždy keď bolo treba + na poradni si orientačne pozrela. Záležalo ako prebiehalo tehotenstvo..

cookie29
26. okt 2020

Sono funguje na rovnakom principe ako mikrovlnka. Takze pokial to nie je nevyhnutne, tak je dobre sa vyhybat. Ale ked je to potrebne, tak samozrejme aj castejsie.
Ja som mala problemy a mala som sono zhruba kazdy tyzden. Neradi to robia, ale kedze bolo riziko, tak je mensie zlo rychle sono.

nelca0510
26. okt 2020

@aneta129 no jasne, úplne ok🙂

queen_mary
26. okt 2020

By ma zaujimalo, ci existuje nejaky pripad, ze sono poskodilo dieta.

xjakubikovak
26. okt 2020

@queen_mary sono pokiaľ mám dobré info ohrieva plodovu vodu a nevie sa aký vplyv to má na dieťa. V niektorých krajinách sa robí len 3x sono (u nás sa to tuším nazýva "veľké" sono platené poisťovňou) @aneta129 ak sa na to necítis môžeš povedať že by ti stačilo sono až na tej ďalšej prehliadke, mal by to rešpektovať myslím, v karte je predsa všetko zapísané

comika
26. okt 2020

@aneta129 aj mne robili na kazdej kontrole

aneta129
autor
26. okt 2020

@xjakubikovak presne aj mojej sestre tak povedala gynekologicka, lebo jej robila iba 3x za celé tehotenstvo a jej švagriná boli naraz tehotné tak ta ma milión fotiek zo sona doma, a deti sa im narodili naraz no deň rozdiel je ale on taký malý drobcek narodil a predčasne sa narodil 2 týždne a sestra mala vážne len 3x sono a ona rodila 2 týždne po termíne... A jej gynekologicka jej povedala, keď to nie je potrebné robiť to nebudeme, nebudeme škodiť bábätku... Takže asi niečo na tom bude...

xjakubikovak
26. okt 2020

@aneta129 myslím že tu ide o peniaze 🙁, ja som mala sono na každej poradni( raz mesačne) a vedela som o Tom už vtedy ale ja som sa na to sono strašne vždy tešila takže som jej nehovorila nič ale teda som si aj každé sono zaplatila ( okrem tých troch) a predpokladám teda že pokiaľ vyslovene pacientka nechce tak sa u väčšiny dr. robí sono na každej poradni.

titla
26. okt 2020

@aneta129 Ono vela zavisi aj o dlzky sona. Mne robil sono na kazdej poradni, ale bolo velmi kratke, ani nie minutu. Len skontroloval akciu srdiecka a objem plodovej vody. Ziadne sledovanie babatka a kochanie sa.

00kvetinka00
26. okt 2020

Robili mi pri kazdej poradni sono a dovolim si povedat ze malej to vobec nijak neublizilo
Dokonca som cele tehu pouzivala mikrovlnku aj som pri nej stala ...... dokonca aj mobil som pouzivala 🤣😂

Ale ne teraz vazne ak nechcete odmietnite sono ze nechcete drobca vidiet ak niesu komplikacie myslim ze to nebude vadit lekarke popripade podpisete papierik o tom ze nezodpovedate za to ak sa daco stane a koly sonu sa to neodhali vcas 🤔

mikadooo
26. okt 2020

@cookie29 čo??? Ako mikrovlnka??? To je nejaká blbosť nie? Veď mikrovlnné žiarenie zabíja a to som v živote nepočula že by sono niekomu ublížilo...

ivka21
27. okt 2020

Mne robili Sono každé 2 týždne rizikové tehu a našťastie drobec v poriadku.

cookie29
27. okt 2020

@mikadooo funguje na rovnakom principe... je to velmi zjednodusene vyjadrenie
Sono je uzasna vec aj z lekarskeho ale aj ludskeho hladisko. Ide o ultrazvuk, to znamena ze dietatko v brusku je vystavene ultrazvukovym vlnam. Skutocny odbornik robi sono relativne rychlo a nezdrziava sa na jednom mieste, ale ich "prechadza" ... ked je dlhsie, moze teplota babatka stupnut az o 4°C lokalne... cize ak matka ma 37 tak sa dietatko moze zahriat na 41 co nie je sranda. A ide aj o nastavenie sily vln, pri 3D ultrazvuku je ziarenie neporovnatelne silnejsie. A navyse tzv "komercne" sona sa zameriavaju na detaily, ktore chcu rodicia vidiet: tvaricku (ocka a mozog) respektive genitalie... aj aj popularne Angelsouds a ine doplery funguju na rovnakom principe. Preto sa odporuca len velmi striedme pouzivanie.
Samozrejme to neznamena, ze minutkove sono ublizi. A odbornici na morfo sono, ktore trva dlhsie tiez vedia co robia.

mikadooo
28. okt 2020

@cookie29 mikrovlnné žiarenie = elektromagnetické žiarenie. Ultrazvuk = mechanické kmity (=zvuk), ktoré ľudské ucho nie je schopné zachytiť. Ultrazvukom sa dorozumievajú napríklad aj delfíny či netopiere.
Absolútne to nie je to isté. Nechápem odkiaľ máš tieto informácie. Ultrazvuk nemusí byť bábätku príjemný, určite však nezvyšuje jeho teplotu či by ho nejak ohrozoval... Nechápem, odkiaľ to máš? Si lekárka?

cookie29
28. okt 2020

@mikadooo inzinier... a suhlasim, ze pre laicku verejnost je to dost zjednodusene a nepresne povedane... ale pomaha to priblizit/predstavit. Nezijem na Slovensku, ale vo Fr a jednak to bolo relativne casto preberane pred par rokmi, ked sa tu rozbehli sukromne centra, ktore ponukaju 3D sona pre nastavajucich rodicov ako samoplatcov... pokial si pamatam, tak zdroje boli American Institute of Ultrasound in Medicine (AIUM) bioeffect committee, British Medical Ultrasound Society (BMUS), a European Committee for Medical Ultrasound Safety (ECMUS)
a ultrazvuk ma tepelny aj mechanicky efekt.

mikadooo
28. okt 2020

@cookie29 aha chápem. Áno, z tohto hľadiska máte pravdu, ultrazvuk zahrieva. Medicínsky ultrazvuk je však veľmi šetrný, práve z tohto dôvodu, aby sa predišlo akýmkoľvek rizikám, ale áno, môže zvýšiť teplotu plodu, v závislosti od dĺžky vyšetrenia. Samozrejme že ultrazvuk sa má robiť len v prípade potreby a v čase nevyhnutnom na zistenie informácií, ktoré doktor (alebo matka 😁) potrebujú, nie hodinu len tak pre zábavu 🙂. Rátam samozrejme automaticky s tým, že každý príčetný lekár má toto na zreteli pri určovaní počtov a dĺžky ultrazvuku... Čím kratšie tým lepšie, pár minút by však nemal byť nejaký zásadný problém.

cookie29
28. okt 2020

@mikadooo suhlas. Ono bol problem aj v tom, ze jednak pri 3d/4D je intenzita vacsia a aj v tom, ze pri ultrzvuku "pre potesenie" manipulator dlhsie zostava na miestach, ktore su pre rodinu zaujimavejsie, tvaricka aby nasiel tu najkrajsiu fotecku, pohlavie...

stanulienkat
28. okt 2020

To som este nepocula,ze sono a mikrovlnka pracuju na rovnakom principe. Riadna blbost.
@cookie29

cookie29
28. okt 2020

@stanulienkat mas to vysvetlene kusok vyssie... je to zjednodusene pre laicku verejnost. Ked beznym ludom zacnes vysvetlovat EM vlny a UZV vlny tak uz su strateni...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre