Skúšobná doba v práci a ja tehotná

alexandricka97
28. sep 2018

Ahojte baby, mám na vás otázku. 1.10 teraz nastupujem do novej práce ale otehotnela som, a kedze som už bola u lekára idem na kontrolu o dva týždne ale to už budem v novej práci, chcem sa vás opýtať či má môžu prepustiť keďže som v skúšobnej dobe .....alebo im to nehovoriť a skúsiť to nejako inak vybaviť lekára?

majusqa77
28. sep 2018

@alexandricka97 mozu. Bez udania dovodu

kulasnicka
28. sep 2018

Nehovor ze si tehotna. A k doktorke normalne chod budes mat paragraf.

dorotka66
28. sep 2018

Tu ide o čisto o Tvoje preferencie. teda charakter 🙂 Je slušné povedať zamestnávateľovi, že si tehotná. Teda určite skončia s Tebou v skúšobnej dobe. Ale ak prácu potrebuješ, a máš pocit, že to zvládneš 6 -7 mesiacov v práci. tak im to nehovor. ale, raz to zverejníš a potom Ti to nemusí by
ť príjemné...v kolektíve.

kathhii
28. sep 2018

V skúšobnej dobe ťa možu prepustiť bez udania dovodu- takže ak si tehotná, tak to máš isté- keďže za niekoľko mesiacov odchádzaš na materskú tak sa im nebude chcieť opať zhánať a zaúcať nového namiesto teba...

beckynka07
28. sep 2018

myslim ze to budes mat tak ci tak jedno, lebo po skusobnej dobe vacsinou aj tak daju zmluvu na dobu urcitu...takze po materskej sa urcite nevrátíš do tej firmy....ale ak chces si pracu udrzat este pocas 3mesacky, tak im to nehovor....moze ti to byt potom jedno, bo aj tak ti nedaju zmluvu na dobu neurcitu

livi
28. sep 2018

aj mne sa to stalo a povedala som im to až po skúšobnej dobe...prečo by si mala riskovať, že ťa vyhodia? ty máš byť korektná a oni potom s tebou rozviažu pracovný pomer? v dnešnej dobe sa totiž tehotenstvo berie ako keby nejaká choroba..našťastie, môj zamestnávateľ mal pochopenie, v pohode to vzal, bola som tam až do riadneho nástupu na md. netuším, čo by som akože robila tehotná a nezamestnaná..navyše som sa tak aj mala po md kam vrátiť..

kvetinka75
28. sep 2018

mne sa stalo to isté. Povedala som to zamestnávateľovi. Nakoniec ma nezobral, čo som aj chápala. A dobre sa stalo, lebo dva týždne na to mi začalo bývať zle, skončila som na infúziách a do práce by som aj tak nechodila. Mne sa to zdalo férové. Aj on so mnou jednal na rovinu. Mala som sa mu ozvať po materskej. Vtedy nemal práve voľné nič ale o pár týždňov sa ozval. Takže mne sa férové jednanie oplatilo. Vždy sa snažím férovo jednať, aj keď v tejto dobe sa to nie vždy oplatí ale aspoň ja sa necítim blbo a môžem sa na seba pozrieť a aj ostatným ľuďom do očí.

janulka2811
28. sep 2018

@kulasnicka to co je za radu nikomu nic nehovor ach boze ako v skolke

janulka2811
28. sep 2018

Mozu ta prepustit bez udania dovodu,oznam to v praci,najdu ti vhodnu pracu pre tehotnu,nezamlcuj nic i tak coskoro sa to dozvedia,zalezi na tvojej povahe a charaktere.
Tiez som pred 11r nastupila do zamestnania tehotna a nevedela som o tom,bola som na rizikovom a vypoved mi prisla postou na podpis.
Po materskej ma zobrali ihned,vsetko je o komunikacii.

juliet86
28. sep 2018

pokial nie si v absolutne krizovej financnej situacii ze ti ide o prezitie tak ti povedz

evittam
28. sep 2018

@beckynka07 Ako vies aku dostane zmluvu po skúšobnej dobe? Pracujes v tej istej firme? Su aj firmy kde ti dajú po skúšobnej dobe zmluvu na dobu neurčitú.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evitka83
28. sep 2018

@miriam11 je to hlavne vec charakteru, oznamit-neoznamit

evittam
28. sep 2018

@evitka83 Ano aj vec charakteru. Ale všeobecne sa oznamuje tehotenstvo až keď mas tehotensku knizku. Btw.kedysi ani väčšina zien skor ako okolo 10.tt ani netušili ze sú tehotné, nie ako teraz keď ledva niektoré dosulozia a uz ocuravaju testy.😉

ibrunova
28. sep 2018

Ja som povedala hneď. Šéf mi povedal, že keď som ja férová, tak budú aj oni a v skúšobnej ma neprepustili, robila som až do materskej, ale bola to kancelárska práca.. A po RD som sa mohla vrátiť.. Ak pôjdeš o dva týždne na gyndu, možno im to aj napadne..

ukulela
28. sep 2018

@ibrunova paci sa mi pristup tvojho sefa a chvalim pristup tvoj. mozu sa tu baby ohanat, ze nikto neberie ohlad na tehotnu a preco sa nekryt atd ... najlepsie su pripady, ked prezije skusobnu, podpisu zmluvu a bach na PN ... a este sa v tom podporuju, ze ako to vyriesili paradne, pripadne su nasrate, ze pomaterskej sa nemaju kam vratit, lebo nechapu, ze napr boli len na dobu urcitu ... :( jasne, nie vsetci zamestnavatelia su ferovi. ale zatajit tehotenstvo tiez nie je ferove. najma, ked tehotna uz nastupujem a viem o tom.

moonlight1210
28. sep 2018

@evittam este som sa nestretla s tym, zeby sa zmluva uzavrela s tym, ze nie je urcene na ako dlho. Trvanie sa podla mna urcuje hned pri podpisani, inak je chapane ako doba neurcita, ak sa nedefinuje. Skusobna doba sa dohaduje iba v jej ramci (moze a nemusi byt). Nie najprv zmluvu na skusobnu dobu, a az po jej uplynuti urcit, ci bude zmluva taka alebo onaka.
To uz nemusi zamestnanec suhlasit.

evittam
28. sep 2018

@moonlight1210 Vidis to je tiež pravda,nejak ma to nenapadlo.😁😉 Dik za opravu. Ale stava sa aj,ze ti daju zmluvu len na 3mesiace a potom uz ďalšiu bez skusobnej doby a buď na dobu určitú alebo nie. Cize autorka zrejme vie aku ma zmluvu.

blumie
28. sep 2018

My sme taku mali vo firme, ktora nastupila a o par mesiacov isla na matersku. Osobny nazor premrhany cas skolit takeho cloveka, nic sa nestihla naucit, kedze sme IT oddelenie a ona take predtym nerobila a nastupila ako novacik. Silno pochybujem, ze jej predlzia zmluvu. U nas je 3 mesacna skusobna, potom zmluva na 1 rok a az potom na neurcito. A to sme si tiez vsetci mysleli svoje, kedze uz ked nastupila musela byt tehotna, tak si asi chcela zvysit len matersku.

nikoletah
28. sep 2018

Ja som v prvom trimestri neoznamovala ani znamym, nie este zamestnavatelom. Nastupila som 1.augusta, 23.septembra som otehotnela, v oktobri som uz vedela ze som tehotna ale pockala som na koniec skusobnej doby a potom som oznamila- zmluvu som mala na neurcitu. Vo firme kde je viac nez 2 tisic zamestnancov ta jedna na pn-ke potom na md vobec nezatazuje firmu financne... od 1.decembra som bola na pn az do md.

nikoletah
28. sep 2018

@ukulela a preco by som mala oznamit hned ako som dozvedela tehotenstvo? Ak potrati(naco v prvom trimestri je sanca) tak cela firma bude vediet vies ta ktora bola 2 mesiace tehotna 😏

lula313
29. sep 2018

Podľa mna toto nie je vecou charakteru, ale zdravého rozumu. Keď oznamis a je to menšia firma, povedzme do 50zamestnancov, tam Tá podľa mna prepustia. Vacsia, pripadne medzinárodná, si to nedovolí.. Ak nebudeš mat aktívne poistenie, tak ani na Pn nebudeš môcť ist časom. Z čoho planujes zit? Ak budeš poberať podporu, úrad tá bude nútiť si hľadať prácu-kamoska šla v 6 mesiaci povinne na pohovor🙈 určite zatlkaj a potom sa vyhovor, že to bolo neplánovane, že si si nemyslela, že si tehotna, lebo mávaš nepravidelný cyklus a pod.. možno teraz vyzerám ako klamár a podvodnik, ale treba mysliet na dieťa a to, aby si ho vedela zabezpecit... Sama som polroka robila robotu za dvoch ľudí, lebo mi traja zaškolení v skúšobnej podali vypoved, lebo tá robota bola ťažká. Tiež som bola na nich naštvaná, ale na hold, každý si musí hájiť svoje záujmy..

luliu
29. sep 2018

@lula313 prečo by si to väčšia medzinárodna firma nedovolila, ved by neurobila nič protizákonné, nič zlé, len by tiež chránila svoje zaujmy

evittam
29. sep 2018

@nikoletah Ked si medzi 2tisicami zamestnancami radový zamestnanec,ktoreho ktokolvek nahradi tak je to o inom.

evittam
29. sep 2018

@lula313 Pokial si počas trvania PP tehotná nemusíš mať aktívne NP, si v ochrannej lehote,ktora je pre tehotné 8mesiacov a mozes ist na PN kedykoľvek ako mas aj narok na MD pokial mas splnenú hlavnu podmienku naroku na MD. To ostatné je o viacerých faktoroch.
Co sa tyka zabezpečenia dieťaťa-ak nesplna hlavnú podmienku naroku na MD tak ju možno ani nestihne splnit takže ziadna MD. Dalsia vec-ak chcem dieta a viem aka je moja situácia tak si to zodpovedne zariadim.😉

loginexistuje
29. sep 2018

Je to neferove si zober ze ti pride taky clovek zacnes ho zaucat venujes sa mu minies cast alokacie timu na jeho zaucenie a potom sa dozvies ze je tehotna a ako jej prejde skusobka ide na pn by ma trafilo a slovensko je male dobru reklamu by dotycna nemala a mohla by mat problem sa neskor zamestnat samozrejme nebavim sa o standardnych poziciach kde vies cloveka v pohode nahradit
Za mna uprimne povedat potom sa da pridelit praca vhodna na to obdobie a ak to bude ok da sa aj potom rozne dohodnut

julinka88
29. sep 2018

Ahojte dievčata
Tiež sa chcem pridať
Prišlo to necakanr 4 babo neplanovane
Som novo zamestnana od 14 septembra takze cakam do decembra kym mi daju na neurcito
Ale chcem sa spytat bojim sa ist dokymu ci zamestnavatel nema ako zistit ze som tehu?
Neplanujem to oznamit skor ako dostanem na neurčito
Dakujem za radu

kaitlin3
29. sep 2018

Je to vec charakteru, ak chceš mať dobré vzťahy s ľuďmi, tak to treba oznámiť skôr, ešte v skúšobnej, aj keby ti zmluvu predĺžili a ty sa tam už potom nevrátiš, tak je veľká možnosť, že sa budúci zamestnávateľ skontaktuje s tvojim predchádzajúcim ohľadom referencií, tiež som bola v tejto situácii, oznámila som to a nebol problém, dokonca som sa potom rozhodla nevrátiť do zamestnania a dohodli sme sa na ukončení PZ dohodou pred nástupom na MD a ešte mi napísali super referenciu a to som tam robila pár mesiacov. Je to neférové takto zaobchádzať so zamestnávateľom, nečudujme sa, že sú zamestnávatelia takí opatrní, podozrievaví a dávajú ľudom zmluvy na dobu určitú, keď sa ich zamestnanci takto húfne správajú.

mogaa
29. sep 2018

@julinka88 no jedine že počas skúšobnej doby nepôjdeš k doktorovi🙂 ak niekam nastúpiš a si mladá a ideš hneď na gyndu(razítko na priepustke) tak sa môžu domyslieť...rovnako ti môže bývať zle, takže sa dovtípia....a sú firmy kde ak počas skúšobnej doby ide k lekárovi(hoci na priepustku) tak si ťa nenechajú(je veľa súkromníkov kde je "paragraf" nepoznajú, ženy si musia brať dovolenku....záleží naozaj od zamestnávateľa a od toho čo je tam zaužívané....Ja ked som v jednom zamestnaní išla počas skúšobnej doby na PN tak všetci sa čudovali ako som si to mohla dovoliť - a napriek tomu si ma po skúš.dobe nechali. Ale súhlasím že oznámiť tehotenstvo je vec charakteru.Ja osobne by som to teda oznámila až pred koncom skúš.doby a povedala že by som chcela robiť do nástupu na materskú - ak už si zaučená tak by si ťa mohli nechať.

ukulela
29. sep 2018

@nikoletah ona uz nastupuje tehotna, po prvej kontrole (mozno 6tt? ja som na prvej bola v 8 ... pyta sa, ci to nehovorit a skusit u lekara vybavit - co? PN? potom bude "blokovat" pracovne miesto. pripr. zatajit do ukoncenia skusobnej doby, aby dostala zmluvu na rok/neurcito a potom povedat? to je nekorektny postup. ano - aj zo strany zamestnavatela moze byt nekorektne ju vyhodit, ale - prijmem pracovnu silu a potom hned riesit zaskok/zaskolenie dalsej?
ako OK, ak by to mala byt predavacka, kde zaskolenie nemusi byt narocne a babe to pomoze k materskej, privriem oci, ale ak je to miesto, kde treba cloveka zaucit, uviest do problemov, mozno rozbehne nejake projekty, ... tak je to nekorektne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre