Ahojte, pomôžte, prosím, nemôžem pochopiť čo je ten prvotrimestrálny skríning? je to 3D ultrazvuk alebo trisomy test? Alebo to niečo uplne iné?
Viem, že to nehradí poisťovňa, ale ohľadom na určitý vek chcem absolvovať dodatočne vyšetrenia, len neviem či všetky 3 sú potrebne, či je to to iste. Diki 🙂
@katyaivaya prvotrimestralny screening sú odbery krvi v 12tt a odbery sa opakujú v 16 tt, to sa nazýva Triple testy. K tomu sa robí sono, ktoré sleduje markery zamerané na základné syndrómy. Všetky morgologicke sona sú v 2D zobrazení, ktoré je na stanovenie diagnózy vhodné. Na 3D ti to lekár prepne, ak chces mať peknú fotku. Tieto vyšetrenia sú hradené poisťovňou. Trisomy testy si platíš sama, je to odber krvi, ktorý by mal odhaliť väčšie množstvo syndrómov a VVCH. Často bývajú fslosne pozitívne (rovnako aj Triple testy) Kvalitne urobené morgologicke sono je podľa mňa najrelevantnejsie.
@katyaivaya ja som bola na platenom 3D ultrazvuku v 20tt a tam mi u prvého bábätka odhalil vážne morfologicke poruchy plodu. Pri druhom bábätku mi zase tripple test ukázal downov syndróm a 3D ultrazvuk to vylúčil. Teraz máme zdravé bábätko
@moncacina a čo ste robili keď odhalili vážne morfologické poruchy?
@katarinamaj2016 na bežných kontrolách nikto nič nezistil, ked som mala tieto vysledky od sukromnika zrazu uz to vsetci videli....sanca na prezitie babatka po narodeni nulova...absolvovala som este amniocentezu aby si vylucilo ze to mohlo byt genetikou a nasledne po dlhom zvazovani som podstúpila UPT....prosím nesud aj tak je to trauma na celý život prísť o bábätko
@moncacina samozrejme že nesúdim nie som v tvojej koži takze nemôžem vedieť čo to bolo ale muselo to byt hrozne 😏 a do 20 týždňa bolo všetko v poriadku aj tie odbery čo sa robia v prvom trimestri?
@katarinamaj2016 odbery áno. Ale ten súkromný lekár povedal ze tieto morfologicke poruchy by bolo vidno už na sone v 13tt. Potom sa všetci ostatní lekári vyhovárali ze to nevideli koli tomu ze majú zle prístroje. Počas druhého tehotenstva som u dr. Grochala bola hneď v 13tt a potom 20tt
@husjatko iba pár doktorov na Slovensku má certifikát na to, aby skutočne mohli morfologicke sona robiť, žiaľ v praxi, ho už robí hociktorý gynekológ, samozrejme nekvalifikovane.. určite je lepšie sa objednať na riadne morfologicke sono práve k tým dr. , Ktorí to naozaj robot aj môžu napr ako bol hore spomínaný MuDr. Grochal
@husjatko to nie sú testy to priamo videl na Sone. Sú to morfologicke poruchy plodu. U nás to bol raz razstep podnebia, chýbajúca štítna žľaza, zo srdiečka išla iba jedna cieva, chýbala aorta, zdeformovane usnice a pod. Na základe jeho odporúčania som absolvovala ešte sono na Kramároch a odber plodovej vody v Martine. Až z tej plodovej vody robili genetické testy aby sa vylucilo ze sa nám to zopakuje pri ďalšom bábätku. Tie gen.testy nič nepotvrdili takže to lekári uzavreli akože sa to stáva aj zdravým rodičom.
@majki_ki áno súhlasím. Dnes už kde kto tvrdí že to robí a ma vybavenie. Ale umenie je to sono vediet čítať. Ako som aj ja spomínala do kým to nevidel MUDr. Grochal všetci tvrdili ze je všetko ok. A keď som potom chodila po doktoroch urevana s výsledkami od neho tak už boli všetci múdri. Smutné je ze si mamičky všetko nadštandard musia platiť z vlastného vrecka.
@majki_ki Takže morfologické sono v 20tt je viac dôležité dokonca ako trismy test?
@katyaivaya toto si nedovolím tvrdiť, Trisomy majú takmer 100 percentnú pravdivosť, osobne keď už mám stovky eur na zaplatenie Trisomy, tak by som si zaplatila aj morfologicky... Čo sa Triple testov týka, morfologicky je určite presnejší.
@katyaivaya trisomy test zistuje geneticke poruchy, morfologicke sono tiez, ale aj vyvojove vady, ktore s genetickymi nemusia mat nic spolocne. To bol pripad vyssie. Preto je morfologicke sono dolezite vzdy, ci si davas robit trisomy test (geneticke poruchy) alebo nie.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@katyaivaya obycajny utz + odbery.. 3D a Trisomy je nieco navyse, za uhradu 😊