Oznámenie v práci - povinnosť

16. máj 2023

Ahojte.. som v 10tt tehotenstva. Necítim sa extra zle, nevraciam len mám závraty, točenie hlavy, občas tlak v podbrušku. Včera som mala prvú prehliadku, všetko dopadlo v poriadku. Dr sa ma pýtala ohľadom PN a zamestnania nakoľko pracujem ako vedúca predajne kde som 3x v týždni 10hodin na nohách a 2x v týždni po 6 hodín.
Moja otázka znie.. som povinná moje tehotenstvo oznámiť manažérovi predajne alebo mám ísť len na PN s tým nech si niekoho za mňa hľadá ? Pracovnú dobu mi neskrati, nakoľko som tu "dôležitá" a môj pracovný čas nepustí. Chcela by som odrobiť aspoň do konca júna a potom zostať doma.

doriiis
16. máj 2023

Samozrejme,že oznámiť tehotenstvo pisomne

autor
16. máj 2023

@doriiis a prosím ešte pred Pnkou alebo aj počas nej ? Lebo tehu knižku ešte nemám

andie2810
16. máj 2023

Pokiaľ viem tak maš narok na to aby ti upravil pracovny čas, avšak až po tom čo písomne oznámiš tehotenstvo... ak neoznámiš lebo nechceš, tak ti ostava iba ísť na pn... ale dozvie sa to aj tak pretože na papieriku pnky maš uvedenu diagnozu, ak bude chcieť tak si ju vygoogli 🤷‍♀️ iba žeby si išla na pn akože s niečim inym čo nema suvis s tehotenstvom... 🤷‍♀️

lelelienka
16. máj 2023

NIE SI povinna oznamit tehotenstvo, mozes to vsak urobit a vtedy si chranena pred vypovedou a pod. Ale nikde nemas povinnost, je to na tebe.

doriiis
16. máj 2023

@autor.....čím skor

diewcatqoo
16. máj 2023

A preco chces ist na PN?

elanor
16. máj 2023

povinna oznamovat niesi, ale ked neoznamis (naj samozrejme pisomne - original firme, podpisana kopia od firmy pre teba, pre istotu) nevztahuje sa na teba zakonna ochrana pre tehotne.

autor
16. máj 2023

@diewcatqoo nechcem ísť hneď teraz v 10tt na PN aj keď gynekologička mi doporučila kľudový režim nakoľko pracujem 10 hodín na nohách, ťahám veci, krabice.. na predajni som väčšinou sama a mám časté závraty..

andie2810
16. máj 2023

No ak mu pisomne oznamiš tak zo zakona maš pravo na to aby ti upravil pracovnu dobu, zlepšil podmienky alebo ťa preradil na inu pracu s rovnakym platom ako si mala... sa mi zda že dokonca ak ťa nema kde preradiť tak maš narok na platene volno... ale to si treba prezistiť...a samozrejme si tym chranena pred vypoveďou ktoru by ti mohol dať ak by sa dozvedel z ineho zdroja že si tehotna... ja som oznamovala hneď tušim v 10tt keď mi dali knižku pretože ma začalo naduvať a tym hneď bolo vidieť bruško 🤷‍♀️ všimla som si že pokukuju po mne tak som nechcela aby "jedna teta povedala" skončilo vypoveďou...

x_mery_x
16. máj 2023

Pokial vladzes mozes pokojne robit a ked budes chciet, tak sa das na pn, ja som robila cukrarku tiez som natahovala s 20kg krabicami z cokolad 15kg fondany, kotle, hrnce a robila som este par dni ako som nastupila na matersku a v pohode, obcas mi bolo zle tak som si sadla a v pohode to respektovali, ja som.robila 12ky a viac

januska12323
16. máj 2023

Oznám tehotenstvo a zamestnávateľ ti musí upraviť prácu, naštuduj si na čo všetko máš nárok. PN je posledná možnosť.

miranda_maybo
16. máj 2023

Ahoj, ako píšu dievčatá vyššie oznámiť nemusíš. Avšak keď oznámiš budeš chránená zákonníkom práce (311/2001 Z.z.) ako tehotná.

Podľa neho si za tehotnú v práci považovaná podľa § 40: Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.

To znamená že potrebuješ potvrdenie od lekára o tehotenstve - tým môže byť napríklad aj tehotenská knižka, ktorej kópia sa k takémuto oznámeniu väčšinou prikladá.

Ten napríklad hovorí, podľa § 55, ods 2, písm. b
Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak:
b) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,

Alebo podľa § 161 ods.2:
(2) Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. To platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacej žene.

Alebo podľa § 162:
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

Takto by sa dalo citovať zo zákona aj ďalej.

Takže ak nechceš ísť na PN ale len "zvoľniť" mohol by ti dať lekár potvrdenie, že práca ktorú vykonávaš nie je vhodná a ohrozuje teba aj dieťa.

A len na záver, nie som právnička, len personalistka 🙂 avšak stretávam sa pravidelne pri práci s touto tématikou.

sense
16. máj 2023

Nie si povinná oznámiť tehotenstvo, ale potom nie si ako tehotná chránená.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre