Ahojte žienky.. som 7tt.. zaočkovana niesom pretoze dlho som sa tomu vyhybala a akurat ked som mala termin na ockovanie tak som zistila ze sa nam to po roku podarilo. Neviem co mam robit.. mam velky strach myslim teraz vseobecne ci je babatko v poriadku ( akcia srdiecka potvrdena dalsia kontrola v 10tt) bojim sa stale ze sa nieco stane 🥺 no a teraz ten covid .. este som ho nemala klop,klop.. a bojim sa ze by som ho mohla dostat 🥺 no a teraz premyslam nad ockovanim po 12tt… a neviem co mam robit nemate nejaka skusenosti ? Ktora ste to takto spravila tiez? S gynekologom som o tom este nerozpravala budem az na dalsej kontrole.. ale co si o tom vsetkom myslite vy ? Samozrejme ze je lepsie pockat ale na toto sa teraz nepytam😳
Ahoj, v momentalnej situacii sa neoplati dlho cakat. Po tom 12. tyzdni sa jednoznacne chod zaockovat, neskor aj na druhu davku. Budes chranena nielen ty, ale aj babatka po porode maju protilatky.
Je tu veľa tém o Tom, aj dievčatá tu píšu že sa zaockovali a v pohode. Neviem, ja som 30 týždeň. Nenabrala som odvahu.
@bleach uplne chapem ja som celkovo proti ockovaniu ale mam velky strach snubenec je zaockovany a zatial pohode. 🤷🏼♀️🥺
@vanda323 ja tu odvahu taktiež nemam 🤷🏼♀️🥺 neviem co mam robit 😭
Ako tehotná by som si to určite nedala pichnúť.....minule som tu čítala že jedna baba po očkovaní prišla o bábo .....ťažko povedať rozhodnúť sa musíš sama
nemozes sa bat, tym si to privolas. Ja som sa zasobila vitaminmi, ivermectinom a isoprinosinom, lezala som 2,5 dna a potom normalne fungovala. Este sem-tam zakaslem, ale nic to nieje. Ty nikdy nevies, co ta latka s tebou alebo s malickym urobi o par rokov! Ja by som neriskovala život dietata.
Keď nemáš odvahu, tak to vôbec ani nerieš. Nemôžeš ísť do toho proti svojej vôli, len preto, že niekto povedal, že je to potrebné alebo, že niekto tú vakcínu už má (jednu, druhú, tretiu, časom štvrtú, piatu...) Žiadna vakcína ti nezaručí, že Covid nedostaneš, takže argument, že budem chránená je tak 50:50. Ja byť tehotná, tak som sakra opatrná v pichaní niečoho experimentálneho, za čo neručí ani výrobca, ani štát a ani lekár.
Prestať čítať kadejaké "alternatívne " utajené informácie o ockovani, upokojiť sa, užívať si tehotenstvo,správať sa obozretne co sa týka covidu a dat sa zaočkovať v druhom trimestri. Môj gynekolog to odporúča každej tehotnej, pokiaľ nemá kontraindikácie. V nemocnici kde pracuje už boli tehotné nq ventilacii, detičky urgentnou sekciou von a mamičky sa potrápili. Co sa týka zaručených sprav ako vakcina dieťaťu poškodila srdce- deti narodené s vadou srdca v rodinách s negatívnou anamnézou sme tu mali vždy, žiaľ.
@fineta
@bucko555
@bleach
@viera77 dakujem za odpovede baby snubenec s tym tiez nesuhlasi chcela som sa nejako popytat a poradit… ja sa tiez bojim ale v poslednych dnoch sa ku mne dostavaju take informacie akoby som naschval musela zit v strachu ze co ak dostanem covid… musim sa zobudit z tohto zleho sna a zacat mysliet pozitivne 🙏
Prosím ťa, nedávaj sa očkovať, neohrozuj to malé, čo rastie v tebe, veď sama to tak cítiš... je kopec videí, skús napr. aj toto pozrieť
https://www.youtube.com/watch?v=7R1dwgtLmcA@moniquer och tak to je dlhe to si vypocujem kedtak zajtra.. ale dakujem ja som sa iba pytala na nazor… dufam ze vsetko bude v poriadku s to vytuzene babatko si v juli podrzim v naruci 😭🙏❤️
Na ockovanie v tehotenstve je ideálny 2. trimester
Presne toto, myslieť pozitívne. Vypnúť média a vôbec všetko negatívne odrážať od seba. Veľa čerstvého vzduchu, pestrú stravu a vôbec pohodu. Nezahadzovat sa "hnojom." Verím, ze sa budete tešiť zo zdraveho bábätka. 🤍
@viera77 jednoznacny suhlas
Nedala som sa zatiaľ očkovať. Teraz som začala 40tt a v 38tt som ešte stihla dostať covid
Jaaj moja, som s tebou ❤️ Tiež som bojko. Mňa najviac odrádza to že sa názor rôzni aj u lekárov tak neviem....mala som aj Covid v tehotenstve, bolo to ako veľmi silná črevná chrípka.Ale s Božou pomocou som to zvládla. Neboj možno ho ani nedostaneš posilní sa vitamínom
Ja som sa ockovat dala po morfologickom sone este v juni. Samozrejme, ze som mala obavy, pretoze o tom este nebolo tolko informacii ako dnes. Zahranicne porodnicke asociacie, WHO, aj nasi pricetni gynekologovia ockovanie odporucaju. Riziko potratov a predcasnych porodov v spojitosti s vakcinou sa nepotvrdilo. V zahranici, vid USA, ockuju aj v 1. trimestri, u nas zatial z alibizmu az v druhom. Covid moze sposobit napr. trombozu v placente, tym padom plod nebude dostatocne vyzivovany a prichadza k predcasnej sekcii. Tazky priebeh covidu, takisto ako aj beznej chripky v 1. trimestri moze sposobit defekty, prip. aj horsie. Toho (a aj toho, ze skoncim na ventilatore a mala ostane bez matky), som sa bala viac ako vedlajsich ucinkov vakciny. Mimo ineho, ockovanie proti chripke v sezone sa u nas tehotnym jednoznacne odporuca. Takisto argument, ze v tehotenstve mozes iba paralen, neberiem. Po ukonceni organogenezy plodu sa uz toho moze pomerne vela, samozrejme netreba hltat tabletky bez rozmyslu, ale konat podla pokynov gynekologa. Co baby, ktore beru cely zivot lieky, bez ktorych nemozu fungovat? Prestanu? Dalej ak skoncis s tazkym covidom v nemocnici, napchaju do teba cely koktejl liekov, aby ta zachranili. Ja nechcem strasit, ani nikoho nenutim, len radim ludom aby sa radili s odbornikmi a citali relevatne zdroje. Mne pomohli tieto dve skupiny na FB, kde som videla, ze sa deti rodia zdrave: Ockovanie covid-19 - tehotne, dojciace a snaziace sa otehotniet; a Covid 19 vaccine evidence based group: pregnancy, lactation, TTC & children.
Studia dokazujuca, ze pocet zial nedokoncenych tehotenstiev u ockovanych bol podobny ako v dobe pred covidom tu: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa210...
Pripadne skus pozriet stranky zahranicnych zdravotnickych organizacii, ako CDC, NHS, apod. Rozhodnutie je nakoniec len a len na tebe, len je dobre mat k tomu co najviac relevantnych informacii a necitat zbytocne hoaxy. Alebo skus polozit otazku dr. Spankovi z Ruzinova na tejto poradni: https://www.gynimun.sk/poradna/
P. S. Moja dcera je zdrava, velmi sa z nej tesime a snad ma aj nejake protilatky pre pripad, ze by si nas covid nasiel.
Milá autorka, ja si myslím, že informácie by si nemala hľadať na MK, lebo je tu veľa názorov, ale nie odborných, dokonca od uplne neznámych žien. Najlepšie je, keď sa poradíš so svojím gynekologom, ktorého poznáš a ktorému dôveruješ.
To, že niekto sa dal zaočkovať, a potom dieťa sa narodilo srdcovou vadou... no deje sa to aj bez očkovania, bohužiaľ detičky sa rodia s vrodenými chorobami, ktoré nie sú dedičné. súvis s očkovaním by sa dal predpokladať len vtedy, keby štatistický bol vyšší výskyt nejakej vady u o kovaných tehotných, ako doteraz bez očkovania.
Ja som zdravotnícka, takže nehovorím ti laický názor : v tehotenstve nás prirodzene oslabenú imunitu, aby tvoje telo nevypudilo bábätko, ktoré je z polovice pre tvoje telo cudzí geneticky materiál. Z toho dôvodu si náchylnejšia na choroby, ako netehotná. Lekármi vrátane imunologov sa rozhodne odporúča očkovanie tehotných žien. Neni kontraindikácia ani prvý trimester, ale väčšinou sa počká do druhého, práve preto, lebo v prvom trimestri je veľa spontánnych potratov, aby teda ľudia to nedávali do súvisu s očkovaním.
Pre mňa nepochopiteľné, keď niekto sa bojí viac vakcíny, ako samotného covidu a jeho nasledkov, na ktoré ľudia zomierajú a dostávajú na umelú plucnu ventilaciu (aj mladé, tehotné).
Ja som tiež tehotná, a po 12.tyzdni sa dám zaočkovať (3.davkou).
Neviem no...ja keď som sa minulý rok dávala očkovať gardasilom, mi najprv gynekológ bral krv, či nie som tehotná,lebo,že počas tehotenstva by som sa nemala vseobecne dať očkovať. A ak by som v priebehu očkovania otehotnela (3davky), tak musím dieťa vynosiť a potom by som pokračovala v očkovaní.
Možno sú tieto vakcíny iné, neviem 🤷 bolo to minulý rok, tento rok sú zase iné informácie.
@mirkasmile Na toto by ti vedel odpovedat nejaky odbornik. Mozno to je iny typ vakciny, mozno to ma zase suvis s tym, ze vakciny sa defaultne netestuju na tehotnych zenach, apod. Mozno keby sa HPV sirilo vzduchom a hrozilo by, ze pol zemegule bude mat genitalne bradavice, tak by sa tehotne ockovat masivne dali a casom by sa zistilo, ze to nebezpecne nie je, tak ako pri mRNA vakcinach proti covidu.
@diefca presne som čítala pribalovy leták, takže gardasil bol testovaný, ale na malej vzorke tehotných žien. U nich žiadne vývojové chyby a nežiaduce účinky vzhľadom na plod nevznikli. Aké predsa odporúčajú podanie vakcíny po tehotenstve.
Avšak treba si pamätať, že vírus HPV ti síce spôsobí rakovinu krčka maternice, ale ten nevznikne za pol roka, ani za rok, ale za 10-15 rokov, čiže pri pravidelnej preventívnej prehliadke sa to podchyti a vylieči ešte v štádiu, kedy to ani rakovina nie je. Čiže odložiť vakcináciu o 9 mesiacov nie je nijako nebezpečné.
Covid však môžeš dostať hocikedy, a to nemôžeš vedieť, aký budeš mat priebeh.
porad sa so svojim gyn 🙂 rozhodne sa nenechaj ovplyvnit zenami z MK, z ktorych 90% nema ani dokoncene zakladne vzdelanie... 🙏👏
@bleach Mne zahynul súrodenec na problém so srdcom pred viac než 20r a tiež to nebolo geneticke. A očkovaním to nebolo.😉 Takéto veci sa vždy diali, nikdy sa nerodili len zdravé deti. Plus genetika to môže byť aj s pred niekoľkých generacii a predpokladov, ktoré sa ukázali až na danom dieťati.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
kolegynina svagrina sa dala zaockovat v tehotenstve a malicka po narodeni ma problemy so srdieckom. V rodine nik nema, takze dedicne to nie je... Ked som bola tehotna ja, nemohol sa snad ani paralen, a teraz sa tehotne davaju experimentalnou latkou ockovat.. ale je to na tebe