Maminky poraďte fakt dobré vitamíny v 1. trimestri. Momentálne mám Femibion 800 a neviem posúdiť či sú najlepšie, preto prosím o radu. Ďakujem
Ja som brala tiez femibion pri prvom babatku, vtedy som si dlho vyberala a vela citala na nete. Tak ho beriem aj teraz pri druhom. Aj ked si myslim, ze pri pesrej strave ani ziadne vitaminy netreba, ale tak pre istotu ;)
Je jar, na trhu je kopec cerstvej zeleniny, ziadne umele vitaminy nepotrebujes, je to len blba farmakolobby
@janoolienka ja som užívala tieto http://www.lr-slovak.com/vita-aktiv/d-943/, bez konzervačných látok a farbív.
@reppka10 a su vhodne pre tehotne? Nikde som sa to tam nedočítala
@janoolienka áno, pošli mi do IP tvoj e-mail, pošlem ti o tom článok ale mám to v pdf
@janoolienka chapem, ze chces dostatok vitaminov pe babatko, ale najkvalitnejsie je prijat ich v prirodzenej podobe v strave. kyselina listova je mozno jedina, co sa odporuca, ale je sezonna ovocia a zeleniny, vsade sa da kupit, tak preco chces umele? ak budes jest pestro, tak nic hcybat nebude
@janoolienka Ja uzivam LadeeVitu, nakolko v sebe dokopy nic neudrzim a zeleninu a ovocie nemozem ani citit (predtym som ich jedla na kila) ale pokial nemas nevolnosti a jest ti chuti, tak ako radia baby, pestru stravu, ked tak tu kyselinu listovu... 😉
@janoolienka kys.listová od zentivy...len na predpis,najviac účinnej látky má
Inak kyselina listova je v spenate, staveli, zelenom salate, brokolici, zeruche a toho vsetkeho je teraz na trhu mrte
Veď to ze mám nechuť do jedla a nevoľnosti tak preto vitaminujem...ale ďakujem za tipy
@janoolienka ak chces darujem babyvit, mam to v inzerate a som uz 5 mesiac tak nepotrebujem
@alantroj ďakujem ale nepotrebujem...mám všetkého dosť
Ja som sa 2 dni dozadu dozvedela, že som tehu a najviac sa mi páči Jamieson Prenatal (podľa porovnaní mal najlepšie zloženie). Nevýhodou je, že je pomerne ťažko dostupný...
@janoolienka ako pišu baby, len kyselinu listovu... Ostatné vitamíny po tých 20 ečiek a vyššie, to je len obyčajny biznis...
bábatko v brušku je ešte také maličké, že sa nepotrebuješ dávkovať nejakými zbytočnými vitamínovými bombami. To platí aj neskôr. To čo potrebuje, to málo, mu stačí z tvojej pestrej stravy. Aj keď na začiatku tehu býva nechutenstvo, to bábo, čo potrebuje, má. Ja som sa tiež, keď som bola tehu, pýtala gynekológa, lebo všetky mamičky "stresovali" s tými vitamínmi a takto mi to vysvetlil.
Ja tiež beriem Femibion 800, je to moje prvé tehotenstvo a lekárka mi ho len schválila, vraj veľmi dobrý výber, pretože Femibion má naozaj veľmi dobré zloženie 😉. Samozrejme my máme teraz výhodu toho, že v záhradkách máme čerstvú zeleniku, ktorá ti tak tiež pomôže.
Okrem pestrej, kaloricky vyváženej stravy je dôležité zabezpečiť dostatočný prísun niektorých vitamínov a minerálov a to nielen počas tehotenstva ale aj pred otehotnením. Napríklad, užívanie doplnkov a potravín s obsahom kyseliny listovej už 3 mesiace pred otehotnením a počas prvých 12 týždňov po počatí výrazne (až o 70%) znižuje výskyt vrodených vád neurálnej rúry (tzv rážštepov chrbrtice). Kyselina listová je nevyhnutná pre delenie buniek, vývoj placenty a maternice, prsných žliaz, rast a vývoj embrya. Jej nedostatok zvyšuje riziká potratu, predčasného pôrodu a pôrodu detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Okrem prirodzených potravinových zdrojov (v ktorých sa žiaľ veľmi rýchlo ničí vysokou teplotou a dlhým skladovaním) je odporúčané užívanie doplnkov s obsahom kyseliny listovej 400 až 800ug denne. Užívanie doplnkov je mimoriadne dôležité pre zabezpečenie optimálnej hladiny tohto vitamínu, pretože telo 50% žien nedokáže kyselinu listovú zo stravy správne spracovať! Ďalšie vitamíny skupiny B sú dôležité pre premenu energie v organizme, ovplyvňujú aj zloženie materského mlieka. Rýchlo sa deliace bunky plodu vyžadujú pre správnu funkciu enzýmov napr. biotín, ktorého hladina v tehotenstve rýchlo klesá. Odhaduje sa, že asi tretina žien má v tehotenstve nedostatok tohto dôležitého vitamínu, čím sa zvyšuje riziko vrodených vád. Pyridoxín môže zmierňovať rannú nevoľnosť a zvracanie v tehotenstve. Vítamín B12 znižuje riziko preeklampsie (potenciálne nebezpečný stav s vysokým krvným tlakom, opuchmi nôh a nálezom bielkovín v moči najčastejšie v druhej polovici tehotenstva, ktorý môže progredovať do eklampsie s kŕčami a kómou), predčasného pôrodu a defektov neurálnej trubice. Dostatočné množstvo vitamínu C zvyšuje obranyschopnosť pred infekciami, pomáha bojovať s únavou a psychickým vyčerpaním, bráni vzniku strií resp. pomáha ich vyhladzovať a urýchľuje procesy hojenia. Spolu s vitamínom E znižuje oxidačný stres a tým riziko preeklampsie. Vitamín D v tele reguluje hospodárenie s vápnikom a jeho nedostatok môže viesť k poruchám mineralizácie kostí s ich deformáciami a tzv. krivici (rachitíde). U tehotnej ženy môže jeho nedostatok spôsobovať závažné problémy s imunitným systémom, slinivkou brušnou a srdcovo-cievnym systémom. Užívanie doplnkov s obsahom vitamínu D bolo v minulosti predmetom mnohých kontroverzií kvôli obavám z možného poškodenia plodu. Podľa recentnej správy uverejnenej v odbornom časopise Journal of Bone and Mineral Research sú aj vysoké dávky doplnkov s obsahom vitamínu D (až 4000 medzinárodných jednotiek denne) u zdravých tehotných žien bezpečné a nie je potvrdené škodlivé pôsobenie na plod. Počas tehotenstva a dojčenia by mali žena prijať 10ug vitamínu D formou doplnku, obzvlášť dôležité je jeho dopľňanie v zimnom období. Kombináciu vyššie uvedených doplnkov obohatenú o flavonoidy z rôznych druhov ovocia a zeleniny bez farbív a umelých konzervantom poskytuje doplnok výživy Vita Aktiv, ktorý môže užívať tehotná žena aj v 2-násobnej dennej dávke (2 čajové lyžičky po jedle).
Ja som v 8týždni a doktor mi nedal žiadne vitamíny ani kyselinu listovú a všetko je v najlepšom poriadku 🙂
Baby, všetko je len biznis a biznis. Neviem na čo sa pchať zbytočnou chémiou a ešte k tomu v tehotenstve. Ale ako kto chce a "dobrú chuť". 🙂
Ja som len tu kyselinu listovu brala; kedze v prvom trimestri som trpela nechutenstvom a vsetko mi zapachalo,bolo tazke dobre sa najest. Podla mna tie "zmesi" vitaminov v doplnkoch su len predrazena hlupost hrajuca na city tehotnych
Neskor so v tehotenstve pridala magnezium vapnik a zelezo kvoli krvnym vysledkom
Ja beriem LadeeVita
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
pestra strava+ kyselina listova, viac ti netreba😉