Môžem mať dôsledky z nedostatku kyseliny listovej?

miilada
27. sep 2013

Ahojte baby, z viacerých zdrojov vyplýva, že nedostatok kys. listovej a aj ďalších vitamínov môže spôsobiť rázštepy a pod. - neviem však aká veľká je pravdepodobnosť. Ako píšem v názve, do 5tt (teda 3.t po oplodnení) som nemala úplne vhodnú stravu a ani som nebrala vitamíny. Teraz to už nezmením, avšak rada by som počula skúsenosti vás žienky (alebo vašich známych), ktorým sa narodilo zdravé bábo, hoci urobili na začiatku podobnú chybu, resp. či to malo následky. Veľmi pekne ďakujem za odpovede! Len pre úplnosť, teraz som v 10tt s akciou srdiečka, viac info - výsledkov zatiaľ nemám.

romanknopp
27. sep 2013

ahoj, väčšinou žena, keď je v 5tom týždni ani nevie, že je tehotná, takže ani sprava (samozrejme pokiaľ nie je tehu plánované) nie je úplne vyvážená. Ja som tiež nevedela, že som tehotná, až keď mi neprišla mrcha a potom som šla na kontrolu, tak mi doktor potvrdil moje podozrenie 🙂 . Dovtedy som nič nebrala, bola som aj na zábave, aj na bežkách, aj v posilovni. Potom ako mi doktor oznámil, že som tehotná, som si šla kúpiť vitamíny, ktoré som brala až do pôrodu. Malý je v poriadku, zdravý a rastie ako divý 🙂

nivi
27. sep 2013

ja by som sa neobavala ja som svoje tehu zistila az okolo 8tt a az potom som nasadila kys. listovu a zacala sa stravovat zdravo a dietatko je uplne v poriadku 🙂 myslim, ze viacere, ktore svoje tehu neplanovali su na tom podobne a maju zdrave deticky

m_ij_ka
27. sep 2013

toho by som sa nebála, ja som zistila že som tehu až v 7tt ( prvé tehu), a v 12tt(druhé tehu) a ododňa keď mi to potvrdil doktor som začala užívať vitamíny a baby sú hyperaktívne až až a nič im nie je. 😀

annalena
27. sep 2013

@miilada ja som zacala brat kys. listovu az v 8 tt. ked mi gyn potvrdila tehotenstvo. Co sa stravy tyka, dovtedy tiez ziadna slava, boli Vianoce, Silvester, vela som robila, aj nocne. No a potom zacali hrozne nevolnosti, skoncila som aj tak na infuzkach a normalne stravovat som sa bola schopna az od asi 5 mesiaca. A mam krasne zdrave dievcatko 🙂

lulu_lu
27. sep 2013

nemusis sa bat, v tom obdobi sa plod bud udrzi alebo zanikne, dokonca ani lieky a alkohol su neni v takom stadiu ranom nebezbecne-teda jednine keby potratis, ale na vyvin to este nema vplyv. takze bud v klude teraz si ju davaj bude vsetko ok. ak mi povedala aj lekarka.
A kys. listovu vraj ani netreba pokial ti to lekar nezada, ale ja som brala tiez okolo 10 t t som zacala

kiki68
28. sep 2013

Ta kyselina listova zase nie je vsemocna a vraj aby to zabralo by si to msuela brat uz davno pred otehotnenim.Telo si potom prisun vitaminov vacsinou zariadi aj bez nejakej pomoci tabletiek. Predtym zeny vobec taketo veci nebrali a deti mali zdrave....

nelly004
28. sep 2013

@kiki68 absolútny súhlas..ja som v 12.tom týždni a keď som bola v 7 týždni na potvrdenie tehu, tak som sa bavila s lekárom, povedal, že pokiaľ je vyvážená strava, nie je dôvod brať ešte tabletky. Pre mňa je to chémia, snažím sa denne jesť viac porcií ovocia a zeleniny 🙂

miilada
autor
28. sep 2013

Dakujem za odpovede 🙂 Chemiu nemam ani ja rada, avsak odporucene denne mnozstva nesplnam ani z lietadla a kedze mi je nonstop zle a stravu si nedokazem naordinovat uplne vyvazene, tak predsa len uzivam umele vitaminy z lekarne. Niekedy nezjem ine ako banany, mlieko, ci lekvarovy croissant, ako nic moc zdrave, iba kopec cukru, co mi este zvysuje sancu kvasinkovej infekcie. Uzivam teda vela probiotik a inulinu (vlakninu). O 4 tyzdne by mali nevolnosti povolit a potom zlepsim aj tu stravu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre