Môžem kojiť aj počas tehotenstva?

alexi333
8. mar 2013

Mám 37 a sme s manželom šťastní, že čakáme druhé bábätko. Nočné kojenie som už zrušila, ale večer ju uspávam na prsníku a niekedy jej dám prsník aj cez deň. Aké máte skúsenosti a informácie o kojení v tehotenstve?

davidka27
8. mar 2013

Počas tehotenstva musíš s kojením prestať!

hajajanka
8. mar 2013

Niektore zeny praktizuju dojcenie aj popri tehotenstve. Moj nazor je, ze uz samotne tehotenstvo zenu fyzicky dost vycerpava, nie to este kombinacia tehu + dojcenie. 14-mesacna dcerka je uz podla mna dost velka, aby mohla byt o par tyzdnov odstavena bez ujmy na jej psychickom a fyzickom zdravi. Mozno sa tu do mna pusti vela zien s inym nazorom, ale ja si za tym svojim stojim.

vinifred
8. mar 2013

..osobne,gynekologička mi zakázala,nakoľko som mala prvé tehotenstvo rizikové,tak som sa začala zväzovať,aby sa mi netvorilo mlieko,keď mala dcéra 7,5 mesiaca..nato pediatrička mi povedala,nech ju kojím dokedy sa dá,že v minulosti a cez vojny,ženy rodili a kojili a rodili a kojili a nikto takéto veci neriešil..tak som sa odviazala,malú nakojila a odvtedy som mlieko nemala..príroda si to zariadila sama..ale podľa mňa máš dosť veľkú dcéru na to,aby si ju už nekojila..

zitaje
8. mar 2013

Vobec nie je nutne pocas tehotenstva prestat dojcit!!! Vobec to nie je pravda.Ak sa citis dobre, ak nemas zdravotne problemy, ak nie si extremne vycerpana, nevidim dovod prestat, a uz vobec nie nejak drasticky zo dna na den. Je dost mozne, ze ti aj tak postupne odide mlieko, alebo ho bude menej.
Vela zien koji cele tehotenstvo a potom hned po porode tandemovo obe deti 🙂

dhaarma
8. mar 2013

Nie nemusis, je to zastaraly mytus ze by si mala prestat! Strasia kvoli oxitocinu, ale ten ti v tejto miere nevyvola predcasne stahy, oxitocin mas inak v tele stale..infromuj sa akurat v poslednom mesiaci ako to je, ale minule bola o tom debata v tv s doktormi aj maminky tam boli co kojili pocas celeho tehotenstva, takze sa dobre informuj a nenechaj sa zastrasit starodavnymi nazormi 😉

kacena4
8. mar 2013

je len na tebe ako sa rozhodnes. mnohe maminy koja 2 deti naraz aj po porode druheho dietatka (aj ja som kojila 2 deti s rocnym odstupom) da sa to, je to narocne ale vsetko zalezi od tvojej pohody a pristupu ku kojeniu. pocas tehu mozes kojit ak nemas ziadne zdravotne problemy (s tehu) a lekar ti to nezakaze (napr. hroziaci predcasny porod) tak kludne mozes pocas celeho tehu kojit a po porode prejst na kojenie oboch deti. alebo mozes hned dcerku odstavit a budes to mat "jednoduchsie" po vsetkych strankach, len budes musiet malu krmit z flasky ak este nevie pit z pohara (mlieko napr.)

gabika85
8. mar 2013

tiez som tehotna a dojcim. urcite nemienim prestat, zatial mi nic nie je a ani jednemu mrnusovi nic nechyba. to, ze musis prestat je nezmysel, nie je dovod, pokym to vyhovuje vsetkym. niekedy sa stane, ze babatko zacne odmietat materske mlieko, lebo citi, ze je nieco "ine", ale to ocividne nie je tvoj pripad.

sendy182
8. mar 2013

v tomto ti tiež určite poradí laktačná poradkyňa.......ja viem že kľudne môžeš kojiť.........často sa stáva v 2 trimestri že sa zmení chuť mliečka a kojené dieťa odmieta takéto mliečko........ tak jej kľudne ponúkni mliečko v pohári.....odsávať by si ale nemala.......no toto sa praktizuje ak máš bezproblémové tehu......po narodení druhého dieťatka sa dá tandemovo dojčiť.....no za predpokladu ak bude mať staršia ešte záujem 😉

zunolu
8. mar 2013

Niekde som čítala že žena môže kojiť do konca druhého trimestra. Ja by som sa poradila s gynekológom. Dr ti povie či môžeš alebo nie a aj sama uvidíš ako to budeš zvládať. Myslím že aj mliečko sa ti zmení keď sa bude telo pripravovať na bábo a dcérka sa odstaví aj sama.

zuzi0911
8. mar 2013

ja som niekde citala ze by sa malo prestat okolo 20 - 24 tyzdna koli riziku predcasneho porodu

bronia13
8. mar 2013

ja som myslela ze to je nezmysel ze preco by sa nemohlo kojit ale som sa spytala mojgo gynekologa a on povedal ze preto lebo maternica ma kontrakcie ked sa koji tak sa radsej spytaj svojho doktora do kolko tt by si mohla

saranata
8. mar 2013

vobec nemusíš prestat dojčit , pokial bude priebeh tehotenstva v poriadku tak nie je dovod 🙂
sama som teraz dojčila cele tehu a stale sa dojcíme tandemovo
nemala som ziadnu znizenu tvorbu mlieka počas tehotenstva, dojčila som so suhlasom mojho gynekologa , aj ked z praxe viem ze kazdý lekar iný postoj, riad sa sebou ak vidíš ze je všetko ok a nemás ziadne problemy tak kludne dojči dalej
nemusíš prestat do porodu , sama som kojila do dna porodu a potom ked sme prišli z porodnice tak sme prešli na tandem
drzím palce a pohodove tehu 🙂

ak by to bolo tak ze pri dojčení teda dráždení bradaviek sa vyvolavaju stahy maternice, tak by zakazali aj sex počas celeho tehotenstva, takze toto neplatí damy🙂

kvietok73
8. mar 2013

www.mamila.sk odpovede na vsetky otazy ohladom dojcenia 🙂) inak, suhlasim, nemusis prestat, ak Ti to nie je neprijemne 🙂 drzim prsty a hlavne vela stastia a zdravia prajem 🙂

kkl82
8. mar 2013

mozes kojit dovtedy, kym ti to nebude sposobovat problemy. dojcenie moze vyvolavat stahy maternice, no podla vyskumov nie su silnejsie ako pri sexe. takze, ak ti lekar nezakaze sexovat kvoli rizikovemu tehotenstvu, mozes aj dojcit. vacsina deti sa ale same docasne odstavi pocas maminho tehotenstva, lebo im nechuti kolostrum, ktore zena pocas tehotenstva produkuje cca od 20. tyzdna. po porode mozes dojcit aj tandemovo, tzn. obe deticky naraz. najlepsie bude, ak budes kontaktovat laktacnu poradkynu (kontakt na najblizsiu najdes na http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...), ona ti vsetko vysvetli. urcite nedavaj na "zarucene" rady zien, co o tom nemaju ani ponatia 😉.

reanda
8. mar 2013

my sa tiez stale dojcime a nie je s tym ziaden problem

blondi2
8. mar 2013

moja dobra kamaratka mala 8 mesacneho chlapceka, ked znovu otehotnela, ale gynekolog jej kojenie NEzakazal. po par mesiacoch sa jej maly sam odstavil. Moja sestra takisto, prvych par mesiacov druheho tehotenstva uspavala malu kojenim, tusim do tretieho mesiaca, potom presli na flasu. Tiez si ale myslim, ze samotne tehotenstvo da zene zabrat, takze ja na tvojom mieste by som pomaly odstavovala. drzim palce.

zuzu188
8. mar 2013

ja som malého odstavila,lebo mi dojčenie spôsobovalo celkom silné bolesti a aj dr. mi to odporúčil (to som mala malého už odstaveného) po predchádzajúcom rizikovom tehu

lauricka
8. mar 2013

to zavisi cisto od tvojho zdravotneho stavu a priebehu tehotenstva, konzultuj so svojim gynekolokom. Nikto iny ti odpovedat nemoze. Kazda zena je ina. Niektore nemozu kojit, lebo to ich tehotenstvo moze ohrozit, ine koja stale.

kacoorka
9. mar 2013

ja som tehu kojit som prestala v prvom trimestri lebo sa mi mliecko same od seba zastavilo inak by som kojila az pokial by som mohla

saska.t
9. mar 2013

www.mamila.sk kludne mozes kojit aj nadalej 😉

lienockaa
10. mar 2013

@alexi333 mozes kojit..my sme sa kojili do 12tt cca,nechcela som prestat,ani gyn nezakazal,ale synovi prestalo chutit a odstavil sa sam..mal uz 2roky..po porode uz nechcel,bolo mu to smiesne..🙂tak ak ti je fajn,nemas rizikove,tak koj,uvidis,co na to dcerka,ci jej bude chutit..😉

penelope999
7. máj 2013

Ja som zatiaľ na začiatku 9 týždňa a mám pocit, že môjmu synovi ešte viac chutí :D Tiež mi kamarátky hovoria, že by som nemala kojiť, že vraj sa to nemá, ale poriadne nevedia vysvetliť, že prečo - jednoducho sa to tak hovorí :D Po tom, čo som si naštudovala, nemám problém kojiť naďalej a nemám ani žiaden problém žeby som nemohla, ani prsia ma vôbec nebolia, možno sa to neskôr zmení uvidíme 🙂 Keď som na začiatku tehotenstva, ešte sa to dá, potom sa uvidí čo bude ďalej ....

miku1
7. máj 2013

Ja som dcérku kojila asi 2 mesiace počas ďalšieho tehotenstva. Lekár mi to však potom už neodporúčal. Vravel, že pri dojčení sa uvoľňujú do tela nejaké látky, neviem, už aké, nepamätám si, ale môžu spôsobiť aj potrat....Pravda je, že ma to dojčenie hlavne v noci veľmi vyčerpávalo, nakoľko moja dcérka bola veľký maniak na prsník a pýtala si stále, či už cez deň alebo v noci. Aj keď len na chvíľku ale chcela. Nakoľko som to druhé tehotenstvo prežívala už trošku horšie ako to prvé, keďže už som si nemohla zdriemnuť kedy som chcela, predsa len človek s tým prvým dieťaťom musí fungovať deň-noc, ešte je tu domácnosť a pod., tak som potom dcérku v 17 mesiacoch odstavila. Ale viem, že sú baby, ktoré koja celé tehotenstvo a všetko bolo fajn. Asi je to už len na tebe, ako to budeš brať ty. Či z toho nebudeš vyčerpaná, alebo bude všetko OK. Najlepšie bude, keď sa poradíš so svojím lekárom.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre