Zdravim,som v 10 tt, pracujem ako čašníčka a momentálne som ostala v reštauracii sama a kedže zamestnavatel odo mna očakaval,že budem pracovať každý den 12-13 odin denne,tak som mu oznámila,že čakaám babatko aby riešili situaciu.Jehho reakcia bola,že tehhotenstvo nie je choroba 😒 A takýto pristup ma dost zamrzel, nenastupovala som tam s tým,že budem nonstop v praci ,ani keby som nebola tehotna . Može ma nutit takto pracovať,resp. može ma vyhodiť,ak odmietnem takto robiť?
či ste, alebo nie ste tehotná, tak nútiť Vás pracovať nad 40 hodín týždenne, rozdelených primerane na 5 prac. dní Vás nemôže, s nadčasmi max. 48 hodín týždenne..... ak ste tehotná a máte to už potvrdené od lekára, oznámte mu to a prepustiť Vás nemôže....
v prvom rade si mu to mala oznámiť písomne a svoju kópiu si dať od neho potvrdiť, aby bol dôkaz, že o tvojom tehotenstve vie. ak by si mala lekársky posudok, že nemôžeš vykonávať to čo vykonávaš, resp. nie 12 hodín denne, je povinný ťa preradiť na inú prácu resp. kratšiu smenu, ak by to bola práca menej ohodnotená, je povinný ti rozdiel doplatiť, ak by nemal inú vhodnú prácu, je povinný ti dať pracovné voľno s náhradou mzdy.
odborne napísané:
Ako tehotná zamestnankyňa máte tiež nárok na kratší pracovný čas alebo inú úpravu týždenného pracovného času. Ak tejto úprave nebránia vážne prevádzkové dôvody, zamestnávateľ je zo zákona povinný vašej žiadosti vyhovieť. V prípade, že pracujete v noci, môžete sa podrobiť posúdeniu zdravotnej spôsobilosti na nočnú prácu. Vykonaním práce nadčas vás môže zamestnávateľ poveriť len s vašim súhlasom. A to sa týka aj prípadnej pracovnej pohotovosti či nerovnomerne rozvrhnutého pracovného času.
Zamestnávateľ je zo zákona tiež povinný zabezpečiť pre vás prácu, ktorá nie je fyzicky náročná a po zdravotnej stránke neohrozuje vás ani vaše nenarodené bábätko. Preto, ak ste doposiaľ túto prácu vykonávali, musí váš zamestnávateľ pristúpiť na dočasnú úpravu pracovných podmienok alebo vás preradiť na inú, vhodnejšiu pracovnú pozíciu. Na novej pracovnej pozícii vám musí byť umožnený rovnaký zárobok ako doposiaľ. Ak to však nie je možné, po dohode so zamestnávateľom môžete byť preradená aj na inú pracovnú pozíciu s nižším zárobkom, pričom vám bude poskytnutý vyrovnávací príspevok v tehotenstve na vyrovnanie rozdielu v mzde. Ak vás zamestnávateľ nemôže preradiť na inú vhodnú prácu, prináleží vám platené pracovné voľno.
V prvom rade cim skor oznamit tehotnost pisomne a potom mozete trvat na slusnych pracovnych podmienkach, kym je to len ustne, nema zamestnavatel ziadnu povinnost prihliadat na teba ako na tehotnu.
gratujulem k tehulkovaniu a zaroven ti tuto situaciu nezavidim.....ak uz mas tehotensku knizku, tak nech si ju pan podnikatel laskovo prefoti a da na viditelne miesto a kedze mas naozaj narocnu pracu (poznam z niekolkorocnej praxe), mohol by ti ako ferovy, tolerantny a chapavy sef vyjst v ustrety, nenutit ta do ziadnych nadcasov a nechat ta odpracovat len tolko hodin, kolko si povinna zo Zakonnika prace...ale asi nerealne, ze? Druha moznost je neriesit pana zamestnavatela, ved kazdy z nas je nahraditelny a odist na PN-ku, teraz sa praveze musis setrit a nie zodrat koli par korunam a myslim, ze personal v tejto tazkej dobe nezamestnanosti urcite najde šmahom ruky.......inak dufam, ze ti k tehotenstvu aspon zagratuloval 🙂
ak si zamestnana na zmluvu plne suhlasim s @rakywanda
....len dnes asi vela casnikov nepracuje na pracovnu zmluvu ale skor na dohodu :(
Ja som tiez pracovala ako casnicka, 15 hod.denne, od 5.mesiaca uz len cez obedy, schvalila mi to aj lekarka a vsetko bolo v pohode.aspon som nepribrala 20 kil🙂
@katarinamarkova na dohodu máš obmedzený počet hodín, ktoré môžeš za týždeň odrobiť
No keďže je toto otázka, nevieme detaily pracovného vzťahu....
1. Ak nie si v skúšobnej lehote, si v TPP... tak pisomne oznám tehotenstvo (nemalo by to mať ale vplyv na nič významné, čítaj ďalej), ale aj tak nemusíš pracovať viac ako 40hodín týždenne (čašníci bežne pracujú "krátky/dlhý týždeň), tak podľa tohto harmonogramu... v žiadnom prípade to nie je non-stop celý týždeň.. prečítaj si svoju zmluvu, musíš tam a ť všetko napísane... upozorni ho na to normálne, že ty nebudš pracovať za iných, takže nch si na druhú smenu niekoho nájde, inak proste zatvoríš a ideš domov, po odpracovaní napr. mesačného pracovného času, alebo denne 8 hodín 🙂
2. Ak máš dohotu teiž pre tepa paltí to malééé množstvo pracovných hodín...
V prípade nepochopenia sa so sefom, mozes ist na PN, ale neviem preco by si sa mala oberat o prijem, ked v podstate zamestnana ci.. ale na 40hod tyzdenne a nie 60 hodin tyzdenne... na to su potom inšpekcie a kontroly... treba ho anonymne nahlasit 🙂
ked Ti dr pisomne potvrdi ze si tehu, a napise Ti do spravy ze praca nad 8 hodin denne nie je pre Teba po zdravotnej stranke vyhovujuca, musi Ti to zamestnavatel obmedzit, v sulade s tym co Ti napisal dr. ak Ti dr napise ze pre Teba nie je vhodna praca casnicky, zamestnavatel Ta musi preradit na inu prac poziciu s rovnakym platom, alebo Ti doplatit rozdiel. nemoze s Tebou okamzite skoncit pracovny pomer ale moze Ti dat vypoved. avsak len z dovodov, ktore nesuvisia s Tvojim tehu, t.j. napr. ak viac krat porusis pracovnu disciplinu na co Ta pisomne upozorni. ale vies, kto chce psa bit, palicu si najde.. a preto je mozne ze si najde sposob ako Ta z firmy dostat.. ale prajem Ti, aby to nespravil 🙂 uzivaj si tehulkovanie 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Pokiaľ si mu písomne oznámila, že si tehotná vyhodiť ťa nemôže. Ani nútiť pracovať 12 - 13 hodín denne. Treba si naštudovať zákonník práce. Keď argumenty nepomôžu, choď na PN - ku.