Môže steak v tehotenstve ublížiť bábätku?

lexi245
9. júl 2019

Ahojte baby boli sme sa s manželom najesť a on si dal steak stredne prepečený a trochu som z neho zjedla aj ja až potom som zistila že v tehu sa nemôže dosť mám strach myslíte že to mohlo nejako ublížiť ? :( Som 12tt (11+6)

queen_mary
9. júl 2019

Vobec nie, ak bolo kvalitné masko ☺️

lexi245
autor
9. júl 2019

@queen_mary tak je to v dosť dobrej reštaurácii nebolo to mäso moc surové len na naplasili čo som čítala tak mám strach

tyrkysova_kobyla
9. júl 2019

@lexi245 ehmmm, netreba tolko citat 😁

ingelika78
9. júl 2019

@lexi245 stredne prepeceny? Ten Ti nemohol v ziadnom prípade ublizit. Ja som veru zhltla par aj krvavych steakov v tehotenstve a malicky je v najlepsom poriadku

lexi245
autor
9. júl 2019

@ingelika78 ďakujem hneď som kludnejsia

saskia_98
9. júl 2019

V pohode mozes, ja som si v tehotenstve velmi šla tatarak s cesnakom a nic mi nebolo ani drobcovi 😉

cialota
9. júl 2019

@lexi245 moja kamoska, chodi raz do tyzdna na sushi a raz za mesiac si da aj tatarak, maso na dennom poriadku aj steaky, ja byt tebov som ok, neriad sa tabulkami

montemotherone
9. júl 2019

@lexi245 surové a polosurové mäso, vajcia, bryndza sú v tehu rizikové. To, že niekomu "sa nič nedialo" neznamená že to tak nie je. Mali šťastie. Myslím že vzdať sa takýchto vecí na 9 mesiacov sa dá prežiť 😉

queen_mary
9. júl 2019

@montemotheroneze vajcia 🤭😅 nie, nie su rizikove, ak mas kvalitne potraviny. Dokonca ani surova ryba nie je rizikova, ak ju mas od dobreho dodavatela.

tenerifka
9. júl 2019

@queen_mary len ako to zistis v nejakej restauracii? Ci je dobry dodavatel? Nijako.
Ja som velmi benevolentna voci roznym veciam a pravidlam, ale v tehotenstve surove maso, ryby, syry, vajcia - NIE

macko1007
9. júl 2019

@lexi245 som v 11tt a boli sme sa cez vikend najest dala som si steak ale poriadne prepeceny..myslim ze sa ti z toho nic nestane

mariah0307
9. júl 2019

Jaj, zas sa tu plasi... Su to rizikove potraviny z dôvodu mikrobilogickej kontaminacie... Ano listeria s tehu nie dobre... Zas na druhej strane ja som sa "otravila" v 10tt pokazenou salamou... Ano nebolo mi vsetko jedno, ale vsetko dopadlo v poriadku... A v stejkoch by som nevidela problem ;)

sajuri257
9. júl 2019

Listeriu mozes dostat aj zo zeleniny cize na by som povedala vsetko s mierou, v tehu by som take "rizikove" potraviny obmedzila na minimum ale tiez som mala chut na proscuitto uplne nepredstavitelnu, zjedla som tri platky a bolo dobre. 🙂 Na druhej strane tehotne zeny v kanade jedia steaky aj krvave, v primorskych oblastiach tehotne zeny proscuitto, morske potvorky...

sajuri257
9. júl 2019

A inak s tymi rybami surovymi ja skor vidim iny problem, ci si tehotna alebo nie, ryby maju obrovske mnozstvo parazitov a tazkych kovov. Tak isto aj hriby. Keby sa mame riadit vsetkym co sa nesmie jest tak sme na vzduchu, uz aj ten je znecisteny.

floretine
9. júl 2019

@sajuri257 u rýb je problém s ťažkými kovmi len pri veľkých tučných rybách, ako je napríklad mečiar alebo tuniak, ktoré žijú dlho a za ten čas v sebe naakumulujú veľa ortute. Preto sa v tehotenstve odporúča len cca 1 plechovka tuniaka za týždeň. Ostatné ryby typu losos, treska, makrela, pražma, morský vlk, sleď a podobne niesu v tomto absolútne žiaden problém. Čo sa týka parazitov, tie spoľahlivo zabíja vymrazenie na 48 hodín, čo ale v našich končinách nie je problém, pretože ryby k nám chodia väčšinou už zmrazené alebo inak spracované, keďže more nemáme. Ak kúpite ryby chladené, tak tie si tiež môžete doma zamraziť a po 48 hodinách uvariť.

sajuri257
9. júl 2019

@floretine tazke kovy su uz skoro v kazdej rybe, ci losos,makrela, dokonca kapor... S mrazenim je to ako s varenim. Preto sa maso hadze na rozpalenu panvicu aby sa parazit nestihol zapuzdrit aj to nezlikviduje kazdeho. Preco sa asi maso napichava atb a pod... To iste je aj pri mrazeni, mnoho z nich prezije aj mrazenie. Pokial ide o sushi restauracie nedavaju mrazene ryby ale chladene, napr.z metra. Nemusi byt more aby ryby prisli rychlo a na lade v dnesnej dobe. Mraz taktiez nenici vsetky parazity, nici napr.pasomnicu. Pokial ide o to mrazenie, mam aj taku osobnu skusenost. Tuto problematiku parazitologie a tazkych kovov mam celkom dobre zmaknutu nakolko mama pracuje v danej oblasti.

https://domacaliecba.sk/8-druhov-ryb-ktore-neje...

sajuri257
9. júl 2019

Ono kazdy clovek ma parazitov, prenasaju sa, zdielaju, problem je ked sa premnozia alebo zacne sposobovat zdravotny problem. Ludia beru lieky, trapia sa a niekedy pritom staci odcervit sa a upravit stravu. Jednoducho zijeme v otravenej dobe 😏 Kazdopadne som len chcela povedat ze vsetko s mierou. 😃

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tenerifka
9. júl 2019

Poznam zenu, co sa nakazila listeriou v 6.mesiaci a ma tazko postihnuteho syna.Pred surovymi zivocisnymi vyrobkami mam odvtedy velky respekt, lebo to sa neda umyt ako zelenina.Je to len 9 mesiacov, co si treba davat pozor a za to dieta to stoji.Jednoducho jedzte vsetko, aj steaky aj ryby, ale tepelne upravene

tenerifka
9. júl 2019

A prosciutto je uplne ok, je to tak presolene a vysusene, ze ziadna bakteria by v tom neprezila

fantinka
9. júl 2019

😂😂😂

floretine
9. júl 2019

@sajuri257 ja mám štátnicu z mikrobiológie, takže toto mi nemusíte vysvetľovať 🙂)) mrazenie a varenie nie je to isté, hlavne keď sa mäso len opraží, čiže v strede nie je vôbec taká vysoká teplota ako na povrchu a parazity ako napríklad anisakis to vôbec nemusí zlikvidovať. Preto si to treba doma pomraziť, hlavne ak si niesme istí, či ryba bola predtým zamrazená. Sushi by sa v tehotenstve naozaj nemalo, tam sú ryby naozaj čerstvé.
Stránky typu domáca liečba sem ani nemusíte dávať, sú plné šarlatánstiev pri ktorých sa každý normálny lekár alebo vedec len poťuká po čele.

sajuri257
10. júl 2019

@floretine aj doktori maju statnice z mediciny, pravnici z prava a tiez nemaju vo vsetkom pravdu. Ja tu pisem o realnych pripadoch ludi s ktorymi sme sa stretli, nie co sme zistili zo skumavky. Tvrdit ze tazke kovy su len vo velkych rybach ked dnesne vyskumy hovoria nieco uplne ine. Ak date potraviny mrazit tiez nie su v tej istej sekunde zmrazene a parazit ma cas sa zakuklit. Parazit ma cas sa zakuklit a obrnit. Su krajiny kde je v zime -45 a ten parazit v rybe im tak ci tak prezije. Mam vlastnu skusenost s parazitmi v mase v mraznicke, maso co tam bolo par tyzdnov zamrazene. Tiez s masom v krajine kde bolo -45. Odkaz na stranku je ohladne toxikacie ryb, neviem o akom sarlatanstve hovorite.
Tak ci tak, pre mna na normalny lekar a vedec sa zamysli aj nad inym pohladom, nazorom a skusenostami, lekar alebo vedec co nic ine nepripusti je skostrbateny este vyucbovymi metodami socializmu.

floretine
10. júl 2019

@sajuri257 ofc že ťažké kovy sú všade, ale záleží na tom v akom množstve. Nikde netvrdím, že len vo veľkých rybách, hovorím, že vo veľkých rybách sú tie množstvá vysoké a ich konzumácia je v tehotenstve na zváženie a mala by sa obmedziť. Áno, dajú sa nájsť aj v iných rybách, ale to množstvo je také malé, že tie benefity z konzumácie ryby sú aj pre tehotnú omnoho vyššie ako negatíva z toho, že prijíma stopové množstvo ortute.
A nie, neštudovala som a ani nepracujem v post-soc krajine, takže žiaden skostrbatený socíkovský systém u mňa nehrozí.
Stránky ako domáca liečba a podobne pre mňa niesu relevantné zdroje informácií, nakoľko tam nevidím žiadne citácie a odvolávania sa na karentované vedecké štúdie, ktoré si naopak viem, a takisto každý človek s kritickým myslením a znalosťou cudzích jazykov vie dohľadať napríklad na pubmede.
O článkoch, ktoré sa tam vyskytujú, typu "praveký domáci recept, ktorý vám zníži krvný cukor lepšie ako inzulín" alebo "ako sa zbaviť diabetu" ani nehovorím. To sú nebezpečné návody na hazard so zdravím a životom.
Tak isto ako dnešní trendy samozvaní "parazitológovia", ktorí vám pomocou biorezonancie, bicomu a neviem ešte pomocou akých elektród nájdu v tele vlasovcov, líščie hlísty, plesne a bohviečo, čo sa u nás ani nemá šancu vyskytovať na takých miestach, kde to vôbec nedáva zmysel a predpíšu vám ich prírodné bylinné prípravky za 150 eur za sedenie a zakážu vám ísť lekárovi. Asi tak nejak.

nikoll29
10. júl 2019

Este mi prosim ta povedz, preco by ti mal nejako ublizit. Ak ste boli v dobrej restike a bol stredne prepeceny, tak podla mn aziadny strach. Zas si myslim, ze netreba az tolko moc citat poucne clanky, bo potom budes mat zbytopcne tazke tehu

sajuri257
10. júl 2019

@floretine vidiet ze nemate absolutne informacie ohladne fungovania mimo vzdelavaci system. 😃 povedzte to cloveku z ktoreho hlisty pomaly vypadavali aj ked chodil, pritom normalny clovek otec 2 deti, co si chodil po doktoroch 7rokov alebo matke dietata ktore stale place lebo dieta ma exzem a vkuse len kortikoidy a chobotiny dostava. Popripade matkam ktorych deti zostali po ockovani s nasledkami. Ale to su len skusenosti a prax 😉 Lekar vam predpisuje atb kortikoidy masticky na kazde zakaslanie a vyrazku a viac sa bezaujima ved pridete opat, on ma z vas pekne eura a dovi. Cest vynimkam. Neda sa popriet ze farma a potravinarsky priemysel potrebuju ludi zivych ale idealne chorych. Pre mna za mna ste mohli studovat aj v NY, to nepopiera ze zijete len v danom systeme s klapkami na ociach a neuznate ze sa v niecom mozete mylit. Nehovorim ze vo vsetkom, ale medicina uz davno nesluzi ludom. Staci sa pozriet na dnesne porody a praktiky doktorov. Este mi tu napiste ake je prospesne je ockovanie proti vsetkemu moznemu idealne sposobom akym sa ockuje a je vybavene 😄

floretine
10. júl 2019

@sajuri257
och, nič iné som ale nečakala, ale dobre 🙂
pracujem priamo vo výskume nových spôsobov diagnostiky a terapie, teraz nie je dôležité akých ochorení a vy si ani len nedokážete predstaviť, cez akú tortúru dokazovania musí nejaká metóda alebo látka prejsť, kým sa vôbec začne vo veľkom testovať na myšiach. Koľko štúdií látok, ktoré sú veľmi funkčné, ale sú pri nich riziká skončia po rokoch skúšania v koši.
Potom príde testovanie na iných, väčších zvieratách, čo trvá roky, pričom sa to študuje zo všetkých možných uhlov, nie len metabolické, ale aj behaviorálne testy, testovanie všetkých možných dopadov na všetky orgánové sústavy, pričom testy bežia súbežne aj na iných pracoviskách bez toho, aby sme vedeli o ich výsledkoch aby sme sa vyhli vzájomnému ovplyvňovaniu, naozaj nemáte predstavu ako toto celé funguje. A až po rokoch, nezriedka po 10-15tich rokoch, kedy vieme, že naozaj by to nemalo mať žiadne negatívne dopady sa robia klinické skúšky u ľudí. A veľa liekov neprejde ani týmto kolom, často pre malé detaily, alebo preto, lebo výsledky jednoducho nevychádzajú signifikantne, ale je tam iba nejaký trend. A nechcite ani vedieť, koľko peňazí to stojí, koľko málo peňazí za to množstvo práce dostávame my a koľko veľa štúdií je neúspešných.
Ale áno, vám stačí prečítať si dve hodiny niečo na nejakej pochybnej stránke, na ktorej ja vidím na prvý pohľad nezmysly a už si myslíte, že viete všetko o tej zlej zlej medicíne a vede a radšej sa zveríte do rúk nejakému šarlatánovi, ktorý si kúpil biorezonančný prístroj, ku ktorému si ani poriadne neprečítal návod, ktorý je napojený na pc a "skenuje" vaše telo, pričom to celé naozaj vyzerá ako zlá počítačová hra a vypýta si za to 100 eur 🙂)) za niečo, k čomu neexistuje žiadna seriózna štúdia, v ktorej by sa naozaj preukázalo, že to funguje. A potom jasáte, že vám po 5 rokoch sedení perfektne vyliečil atopický ekzém (placebo? remisia?)
Slovensko je krajina, kde si môže človek vybrať, čomu chce veriť, žiaľ, systém je taý aký je a zdravotníctvo vôbec nefunguje ideálne. Na tom ale veľmi dobre zarábajú práve títo liečitelia, ktorým sa nehnusí nasľubovať, že odčervením vyliečia z rakoviny a ťahať z umierajúceho peniaze pod vplyvom falošnej nádeje.

queen_mary
10. júl 2019

@floretine dakujem za toto 🙏 bohuzial to ludom z vysokej skoly zivota a magistrom alternativnych hoaxovych webovych stranok nevysvetlite.

sajuri257
10. júl 2019

@floretine vidite, ani netusite co pisete lebo typ "slubuje ze odcervenim vylieci z rakoviny" je ako ked doktor odreze inu koncatinu ako ma. Hovorite o totalnych extremoch akurat do televizie. A to co a ako sa testuje, date si liek na jednu vec a vyskoci vam 5 vedlajsich ucinkov. Tehotne sa maju vyhybat potravinam s obsahom tazkych kovov ale ze sa 12t.detom ktore este poriadne nevidia a nemaju ani chraneny mozog picha niekolko virov na tazkych kovoch to je ok.
Ja vobec neodcudzujem medicinu tak ako ani alterativnu medicinu. Idealne keby sa tieto dve veci zlucia a nie kazda strana vsetko zenie do extremov.

klarissa25
10. júl 2019

Mala si krvavý steak? Nie, takže neviem co stresujes...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre