Ahojte, sme mladi pracujuci par (21) a dozvedeli sme sa ze cakame babo.Byvame v podnajme a ja mam svojich rodicov 80km od mesta kde byvame.Sme nezabezpeceny a moj partner zaraba len 900€. Ak by sme sa rozhodli si babo nechat museli by sme sa prestahovat mojim rodicom a on by musel kompletne zemenit svoj zivot. Ja mam pocit zeby som v takomto mladom veku nezvladla psychicky sa starat o babo a bez pomoci mojoch rodicov uz vobec ale na druhej strane nemam srdce nato zobrat malý ludsky zivot ktory zato nemoze. Priatelova mama byva v ronakom meste ako my ale je pochopitelne ze chcem byt pri svojich rodicoch. Co si myslite ze bude najrozumejsie urobit aby som nemala vycitky keby si ho dam zobrat aj keby si ho nechame a nam sa kompletne zmeni zivot
tak najmladší už nie ste. ty pracuješ predpokladám tiež ano ? a kde žijete v ktorom meste ? 900 je malo ak by ste mali žit iba z jedneho platu, ale ty budeš mať nejaku matersku pol roka + potom rodičovský. za pôrod dostaneš po určitom období tuším je to 28 dní dožitia bábatka okolo 800e od štátu.
a pozri 80km to nie je tak hrozné, čo sa tyka vzdialenosti od maminy. ja som porodila ked som mala 20 a maminku som mala 250km. a už je tomu dosť dávno, všetko sme zvládli.
@luccija priatel ma ubezpecil ze spravi vsetko preto aby sa o nas postaral ale nechava rozhodnutie na mne ci sa citim nato byt mamina alebo nie. Velmi si vazim ze ma takyto postoj ale bojim sa ci by takuto radikalnu zmenu zvladol aj on. Stale hra futbal a toho sa vzdat nemoze a keby sa prestahujeme z mesta z ktoreho on pochadza a ma tu aj robotu tak si to neviem predstavit
@banderaska29 ano pracujem, a peniazkov sa az tak prestavam bat zeby sme nemali lebo moji rodicia nam chcu pomoct najviac ako sa len sa a kym by sa male narodilo by sme usetrili nejake peniazky. Ide o to ze sme si zivot takto vobec nepredstavovali. Je to strasne tazke rozhodnutie pre mna lebo moja hlava vravi ze je este moc skoro a nieje teraz ten spravny cas a sama sa citim nedozreta natolko aby som niesla takuto zodpovednost ako je babatko ale srdiecko mi vravi ze je to maly zivot ktory zato nemoze a neviem ci by som vedela zit s pocitom ze som ukoncila jeho zivot
O pár rokov si povieš ze to bolo najlepšie rozhodnutie si ho nechať ❤️ želám veľa síl a zdravia! Nech sa Vám obom darí
ak si ho das zobrat tie vycitky budu neznesitelne a myslim ze to ovplyvni aj vas vztah s priatelom (negativne)... skus napisat sem https://alexisporadna.sk/
@vickusik Určite si ho nenechaj zobrať, budeš mat vicitky, radšej anonymný pôrod a dieťatko pôjde do rodiny,kde po ňom túžia, lebo sa im nedarí mať vlastné dieťa.
Nám sa tiež nedarí o jedno sme prišli museli mi ho v 13tyzdni zobrať, lebo prestalo biť srdiečko .Odvtedy sa nám zatiaľ nedarí, tiež budeme možno uvažovať o adopci
je jedno, či máš 20, alebo 40. Dieťa Ti vždy zmení život. Ak je všetko v poriadku, nechaj si ho. A navyše ak priateľ tvrdí, že to zvládnete, tak vieš, že nebudeš na to sama. Sú ľudia, ktorí sú na tom oveľa horšie. Držím palce, nech sa rozhodneš správne a svoje rozhodnutie nebudeš ľutovať, nech už bude akékoľvek
Nechcem byt zlá, ale rátala by som asi len sama so sebou a či by som to sama zvládla. Ono dost často sa stava že aj dospelý chlap “zdrhne” lebo dieta život radikálne zmení. Nie to ešte taký mlady chalan. To by som spravila ja. Sama seba sa spýtala či to zvládnem sama s dietatom. Rodičia sú na tom ako? Pomohli by ti? Financne, zázemie, výbavička? Je to ťažká situácia, ale kto veľmi chce, cestu si najde.
@vickusik má takú prácu, že si ju nevie nájsť tam, kde sa presťahujete?u rodičov by bolo miesto na bývanie?na to, aby si dozrela a pripravila sa budeš mať 9 m a vlastne sa na to poriadne ani nedá pripravit🤪pre veľa žien to je sok aj v 30 tke a zmes pocitov
ty vieš aké sú vzťahy s rodičmi s priatelom...ja by som si ho nechala, ale ty sa rozhodni podľa vašej situácie.Lahke to s bývaním a babom pri rodičoch nebude záleží či máte miesto, či máš súrodencov aké sú tam podmienky...
@kristinka92 priatel pri mne stoji aj keby mali traktory padat. Sam nemal tych najlepsich rodicov a otec im odisiel cize viem zeby tomu malemu chcel dat vsetko na svete a hlavne to co on nedostal. Viem ze asi v ziadnom veku nemozem byt 100% pripravena na babo ale bojim sa toho ze ho budem odmietat a brat ho ako bremeno.
@sashka22
Riaď sa podľa seba. Tu ti nikto nepomôže. Ja by som sa nechcela spoliehať na rodičov a pomoc druhých. Preto som dieťa mala, keď som mala istotu v sebe a bola pevná vo svojich prioritách. Hlavne vypni koňa a nečítaj to tu, lebo sa budeš cítiť asi len horšie a horšie. Na dieťa nikdy nie je ten správny čas. Poznám aj šťasné mladé matky, ale aj veľmi frustrované mladé matky. Je to len o vás dvoch.
Máte perspektívu na vlastne byvanie casom? Aspon maly bytik na zaciatok? Lebo byt v podnajme na Slovensku s dietatom je o hubu. A byvat s rodicmi alebo svokrovcami tiez zle - plno diskusii je o tom. Ale je super ze takto o tom obaja rozmyslate, verim ze sa spravne rozhodnete ❤️.
@maranco @jamacka to je rada ako noha... Ja neviem, ale fakt si myslíte, že žena, ktorá má zázemie, rodičov, partnera, by odrodila a vzdala sa dieťaťa??? Skúsime trochu premýšľať, že... 🙄
@kristinka92 Moje slová. Obľúbená veta, že "dieťa je dar" má aj druhú stránku, ktorá môže byť sakra kritická... Preto by som ti @vickusik aj ja odporúčala, aby si dobre zvážila všetky alternatívy. Je to zložité rozhodnutie a vôbec sa nedivím, že si neistá... Ja som prvé dieťa porodila tiež v tvojom veku a na začiatku som riešila úplne to isté😉 držím ti palce 🍀
@andrejkap123 urcite by sme sa postavili na vlastne nohy keby uz po materskej zacnem pracovat
Ja som mala 18, keď som bola tehotná... do dnešného dňa (syn bude mať 19) som , čo i len myšlienkou neľutovala rozhodnutie, mať dieťa tak skoro... ani jeden deň mi neprišiel stratený... neboj, to zvládneš ❤ A onedlho si povieš "presne takto to malo byť" ❤
@vickusik zvláštne, že hneď spomínaš rodičov, že bez nich o nezvládneš. to mi trošku vraví o tvojej nezrelosti a prirodzenom strachu z neznámeho. dieťa si si urobila sama (bez ich pomoci), ale zato s partnerom. ty musíš vedieť, čo chceš. a musíš vedieť, že sa na neho môžeš spoľahnúť. takže nádych, výdych a rozhodni sa tak, aby si bola spokojná. rodičia tvoje dieťa živit nebudú, to dieťa bude tvoje a jeho, vy budete jeho rodičia, vy budete mať zodpovednosť. naše činy majú následky - či si dieťa necháš alebo nie. je to tvoje/vaše rozhodnutie. držím palce. vyhľadaj pomoc, ak sa potrebuješ poradiť.
@vickusik Prezivas rozporuplne pocity, lebo ta situacia s tehotenstvom zastihla nepripravenu. ALE! Ty presne vies, co chces. Chces to dietatko, chces byt dobra mamina, chces, aby malo milujucu rodinu. A vies aj, co nechces. Nechces si ho dat zabit. Vsetko to mas v hlave a srdci usporiadane spravne, tak to ma byt a toho sa drz. Obavy, ze vam to zmeni zivot, premen na radost - bude to zmena, ale pozitivna! S dietatkom ti nepridu totiz len starosti, ktorych sa teraz bojis, ale aj radosti a vela lasky. Neboj sa, zvladnete to spolu, len si viac ver. Mas to v sebe. 😉
ja som mala staršieho v 21 🙂 v 8 mesiaci som robila štátnice na bakalára, proste celé zle, najmä zlý výber partnera. dnes mám 38 pomaly a mať v tomto veku už veľké dieťa je na nezaplatenie :D to, čo sa javí naprv ako koniec sveta, časom vidíš inak. rozhodni sa ale tak, ako cítiš, hlavne nie zbrklo, proste si v šoku. zváž si pre a proti a urob len to, o čom si presvedčená, že je správne.
@vickusik ja osobne si myslím že niekde vnútorne si to bábätko nechceš dať vziať , keby si to chcela nepíšeš tu ale ideš rovno na potrat.
Uvedom si že každá z nas ktorá ti tu píše mala raz prvé dieťa, nám tiež nik nepovedal ako sa starať a ci to zvládneme ver mi ;) a mnohé z nas nemali ani rodičov pri sebe . Keď sa staneš matkou budeš robit všetko automaticky tak to je dané prírodou a pojde ti to všetko od ruky toho sa vôbec neboj 🙂
Ja keď som porodila prvé mala som 23 rokov v nemocnici som ani nevedela čo mám s tým uzličkom robiť, ale keď som prišla domov išlo mi to ako po masle a to muž pracuje v Nemecku 😥a čo sa stalo po šestonedelí som otehotnela opäť , do roka som mala 2 deti bola som mlada neskúsená ale nikdy by mi nenapadlo že na to nemám alebo to nezvládnem 😉
To že máš takéto bojazlive myšlienky je v poriadku to k tomu patri , ale keď sa to malé narodí budeš matka ako sa patri vôbec sa toho neboj . Držím palčeky ❤️
@vickusik Boh nikoho nestvoril nahodne, s každým ma svoj plán. Tvoje dieťa je živý človiečik bezbranný, Ty si tá čo ho ma chrániť nie chcieť zabiť. Zvládnete to neboj 🙂 a ver mi nechceš si celý život vyčítať ze si zabila svoje dieťa. Veľa žien po potrate ma neskutočne výčitky svedomia doživotne a taktiež niektoré už po potrate nemôžu mať dieťa. Chápem, že máš strach tiež som sa bála veľmi ale neľutujem. Dieťa je najväčší dar od Boha a nikto na svete Ti nedokáže dat takú čistú bezpodmienecnu úprimnú lásku ako vlastne dieťa 🙂 Vymen svoj strach za radost všetko bude dobré neboj sa 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@vickusik vyhľadaj si čo je anonymný pôrod, dieťatko bude vyrastať v inej rodine kde naň dlho čakajú