Mám prerušiť štúdium na výške kvôli tehotenstvu?

lily24
18. júl 2014

Ahojte chcela by som sa poradiť s niekým kto je/bol v podobnej situácii ako ja, alebo pozná niekoho s podobnou skúsenosťou.
Budem tretiačka na VŠ ,ale otehotnela som, termín pôrodu vychádza na koniec februára prípadne začiatok marca. Som študentka denného štúdia a bývam na internáte.Len neviem čo mám robiť, nakoľko je to bakalársky ročník a neviem si predstaviť, ako to bude fungovať s malým dieťaťom,kedže ho chcem kojiť a školu mám ďaleko tak musím byť na internáte .Zimný semester plánujem normálne chodiť,ale letný neviem. Neviem čo je lepšie, či prerušiť štúdium alebo ako...Viete mi poradiť, ako sa to robí, prípadne, či je nejaká lepšia alternatíva?Prosím poradte

ursulienka1
18. júl 2014

ja som bola na externom, takze to je o niecom inom. ale neprerusila som, jednu skusku som si preniesla zo 4 do 5 rocnika. sofi je majova, takze sme diplomovku pisali spolu, ucil sme sa spolu, cestovali 200km na skusku, kedze kojim do dnes.ak mas pomoc tak nic neprerusuj, cim bude babo vacsie tym menej budes mat casu.

mamjka
18. júl 2014

Ahoj...🙂 ja som otehotnela 1x hned na zaciatku 1 rocnika...🙂 a v juny sa mi narodila dcerka🙂 a v 3 ročniku v januari syncek...🙂 tento rok som úspešne zbakalarovala a mimenim si dokoncit aj Mgr.stupen pocas materskej...🙂

ak ti s malickym mozu pomoct priatel/manzel alebo babky tak neprerusuj skolu vsetko sa da zvladnut....

neviem kde studujes ale skus si zistit ci sa da na tvojej skole studovat nejakym individualnym planom...aby si nemusela absolvovat vsetky prednasky a cvicenia len najpodstatnejsie a skusky samozrejme...🙂

bonaqa2013
18. júl 2014

Najlepšie žiadne prerušenie štúdia. Využi všetko čo sa dá. Babky, dedkov, sesternice, tetky proste všetko. Čím vačšie dieťa tým je to horšie. Zavarila si si a to poriadne... Viem a čom hovorím

blsacik
18. júl 2014

@bonaqa2013 súhlasím s tebou, my sme boli s mužom v tej istej situácii ako autorka a asi aj ty... treba poprosiť každého blízkeho, spolužiačku a pod... stalo sa aj to, že sme si dávali semináre s oknami, že v prvej skupine bola spolužiačka, v druhej, čo išla hodinu po prvej skupine som bola ja a vystriedali sme sa pri malom... len neprerušuj! Skús aj individuálne... mne ho síce nepovolili, ale tvoja škola ti môže pomôcť ;)

zuzkaanicka
18. júl 2014

@lily24 nebola som sice v takej situacii, ale ak mozem, tak poradim ... napis si bakalarku este pred porodom, zimny semester zvladnes a na leto si skus vybavit individualny plan (to si zisti priamo na studijnom, ci je tam taka moznost) ... letny semeser uz aj tak bude hlavne o bakalarke, takze ak ju Ty budes mat hotovu, tak zvysok uz zmaknes 😉

lily24
autor
18. júl 2014

Ďakujem Vám za rady 🙂 A neviete ako to funguje, s bakalárom ked si dam individuálny plán(teda ak sa na nasej skole da) to budem mať všetko tak ako ostatný, myslím skúšky aj bakalára v tom istom termíne, len na cvičenia a prednášky nebudem musieť chodiť?
@bonaqa2013 Na bábätko sa tešíme, neberieme to ako nejaký problém... zavarila som si,ale dobre ;)

maaarhulka
18. júl 2014

Ahoj u nas na VŠ jedna kamoška tie otehotnela pred 3 ročníkom a presne ako píšeš zimný semester si dochodila a v letnom mala individuálny plán. Takze raz za čas ked sa jej dalo prišla do školy a potom skúšky chodila a konzultovať bakalárku. Ono by bolo možno najlepšie keby si sa snažila najsť na letný semester potom nejaké ubytko lacne alebo privát v meste kde máš školu lebo na intrák ťa s bábom nepustia a takto ked by si potrebovala isť na viac dní za sebou do školy poprosíš nejakú kamošku alebo niekoho z rodiny aby šiel s tebou. Napriklad u nás je penzion kde 1 noc stoji asi 5eur čo sa dá. Budeš to mať náročné ale zvládneš to netreba sa vzdávať.

maaarhulka
18. júl 2014

ešte som zabudla zisti si ako to je s prerušeným u Vás u nás sa dá dať ročný odklad ale s ním, že musíš isť na odklad po ukončení celého ročníka . Takže bud si dáš odklad po 2.ročníku s tým, že by si už v septembri nenastúpila ale inak sa nedá.

lily24
autor
18. júl 2014

@zuzkaanicka Ďakujem 🙂 tak by som to aj chcela urobiť 🙂, len mám problém s bakalárkou, nakoľko som mala mať u jedného profesora a ten nakoniec že má už veľa tak teraz na novo zháňam niekoho druhého, ale väčšinou sú už plný :/ tak snáď sa mi podarí čo najskôr zohnať nejakého školiteľa,aby som mohla začať čím skôr písať bakalárku 🙂

ukulela
18. júl 2014

@lily24 zisti si najprv podrobnosti na vasom studijnom. pytas sa tu na konkretne veci, ktore ti baby nevedia zodpovedat, lebo ani nevedia, na aku skolu chodis ... kazdopadne aj podla mna sa da vystudovat s dietatom. mala som na VS spoluziacku, pocas skoly sa vydala a aj dve deti mala a zvladli s manzelom vsetko.

zuzkaanicka
18. júl 2014

@lily24 tak drzim palec, aby si cimskor nasla skolitela a mohla uz na nej pracovat. Neviem, ako ten individualny plan funguje na vasej skole, ale moja spoluziacka porodila po 4. rocniku a cely piaty mala individualny plan, co znamenalo, ze chodila do skoly iba na pisomky a skusky-samozrejme, toto si musela s kazdym jednym vyucujucim dohodnut zvlast, nastastie jej nikto nerobil problemy ... takze takmer cely rok bola doma s malou a vsetko uspesne zvladla v takom case ako my ostatni 😉

liavan
18. júl 2014

@lili24
Ahoj Lili, no ja som v podobnej situácii, tiež by som mala ísť do 3. ročníka, no s tým rozdielom, že malá sa mi narodí už v októbri, takže neviem ako to bude už so zimným semestrom. Najvýhodnejšie by bolo, ak by si od letného semestra nastúpila na individuálny študentský plán, veľa škôl ho tehotným študentkám poskytuje (moja nie :D) To znamená, že by neriešili tvoju dochádzku, a do školy by si chodila len spraviť skúšky. Ešte by ti aj všetky materiály na štúdium poskytli. čo by bolo úplne super a verím, že aj popri bábätku by sa to dalo zvládnuť. Držím palce a daj vedieť, ako si to nakoniec vyriešila 🙂 papa

nikolet_89
18. júl 2014

@lily24 ahoj ja som to mala rovnako rodila som presne v den ked mi zacal letny semester...cize este v zimnom som sa dohodla s profakmi ze pridem iba na skusky a boli velmi ochotny da sa prejst aj na individualne ci externe na posledny semester, ale je to vela papierovaciek...odstatnicovala som s dcerkou na rukach nakojila som a isli sme 😀 nelutujem vobec pretoze som sa pri nej ucila kazde rano od 6-tej do 7-8 ako sa dalo a zvladli sme 🙂

lily24
autor
18. júl 2014

Ďakujem Vám baby @liavan a kam chodis na skolu?? ja chodim do nitry na polnohospodarsku... v auguste idem na skusku tak sa tam idem popýtať a uvidim čo sa bude dat...dufam ze budu zhovievavy a ten individualny plan sa bude dat 🙂

danka1611
18. júl 2014

Ahoj ja som chodila do Nitry na VŠ poľnohospodársku 🙂 najlepšie je ísť za tetami na študijné a popýtať sa čo a ako oni ti najlepšie poradia. Ja by som na tvojom mieste urobila, čo ti už veľa báb napísalo. Teda zimný by som chodila normálne do školy a v lete individuálny plán, sa mi zdá, že tvoja škola to povolí tehotným 🙂 v zime by som si písala hlavne bakalárku, aby si sa potom s ňou nezapodievala pri bábätku, lebo to potom nestihneš. A mne sa zdá, že je aj intrák v Nitre kde sa môžeš ubytovať s bábatkom, len si to prezisti buď na študijnom alebo na ubytovacom oddelení 🙂 aby si vedela 🙂

liavan
18. júl 2014

@lily24 No ja som v Bratislave na Univerzite Komenského, konkrétne filozofická fakulta. A najhoršie je, že na skoro všetkým ostatných fakultách IŠP mamičkám poskytujú, no zrovna na tej mojej nie. Ale myslím si, že tebe ho poskytnú 🙂 Choď ale priamo na študijné, takéto veci sa riešia s tetami tam. Dajú ti také papiere a budeš musieť obehnúť všetkých svojich profesorov, aby ti to odsúhlasili a podpísali. Držím palce ;)

lily24
autor
18. júl 2014

Ok Ďakujem moc 🙂 a mrzí ma že tebe to neschválili :/

mammaroma
18. júl 2014

@lily24
Ahoj, veľmi Ti držím palčeky 🙂 Kočky Ti už dali veľa dobrých rád. Ja som tiež končila školu s bábom, ale externe, takže o niečo jednoduchšie som to predsa len mala. Na zápise som bola v deň termínu pôrodu, v pôrodnici zasa, keď sme mali týždeň prednášok zimného semestra 🙂 Pre mňa bolo asi najťažšie písať prácu popri bábätku, takže naozaj aj ja odporúčam písať popredu, ak sa bude dať, ja som banovala, že som to tak neurobila. Ak Ti ma kto pomôcť, bude to fajn, my sme boli na to sami s manželom... Prajem veľa veľa šťastia 🙂 🙂

labajka
18. júl 2014

neviem ti poradiť, ja som stará babizňa (30) a idem rodiť o chvíľu 😀, ale chcem ti len povedať, že som mala spolužiačky dokonca dve, čo mali takúto situáciu, jedna síce bývala vo vedľajšom meste ako bola škola, ale tá druhá bola z Oravy, takže bola na internáte, zvládla to všetko, zvládneš aj ty........držím palce a obdivujem ťa

zvolsiinylogin
19. júl 2014

@lily24 ja som mala spoluziacku, kym skoncila bc., narodili sa jej tri deti....je to uplne na tebe, ako to poriesis,...

jankatt1
19. júl 2014

Ahojky...v prvom rade, neviem si predstaviť ako by si mohla s malým bábom fungovať na internáte, kde podľa mna nie su vhodné hyg. podmienky...
No ale k veci, presne takto isto som otehotnela aj ja... ale termín som mala v máji, týždeň pred BC štátnicami.
Chodila som na denné, tiež som zimný semester chodila normálne, od letného som si podala žiadosť o ind. študijný plán/ vtedy možeš skúšky robiť aj pred skúškovým a v čase a dni, kedy to vyhovuje Tebe/.
Teraz má malá 26 mes, už som Mgr a zvládla som to aj s malým...samozrejme počas tých dvoch rokov som mala ind. štud. plán. Na prednášky som chodila len keď som mohla a sjúšky som si dohadovala individuálne s prednášajúcimi/ taká možnosť je na každej VŠ/.
Teraz si hovorím, že to nebolo až také tažké, no vtedy, keď som sa mala vyčerpaná z celeho dna s malým, z domácnosti a milion iných vecí, čo bolo treba porobiť o 8 večer učiť, bola som nervozna, vyčerpaná, milionkrát som chcela skončiť. To podotýkam, že bývame 200km od mojich rodičov a 300km od svokrovcov, čiže žiadne také, že by mi malého niekto vzal von a ja by som sa učila nebolo...učila som sa len po nociach a keď mal manžel v robote volno, teda víkendy.
Dá sa to zvládnuť, no bude to ž´tažke.

azbestica
19. júl 2014

ahoj, ja ti odporucam skonc urcite aspon bc. mozno neskor sa k tomu uz nedostanes a bola by to velka skoda
ja som mala spoluziacku na vs tiez sa jej v marci narodilo babatko a v maji sme mali promocie zvladla to. ona sice bola z toho mesta kde sme chodili na vs. ale pozri predpokladam ze semester sa vam bude koncit v marci. tak to uz budes s babatkom doma a nie na intraku a na statnice dojdes aj s babom a este nejakym doprovodom. Nevzdavaj to, bude to urcite tazke, ale uz ked si zacala tak dokonc aspon bc, nech tie roky nie su zbytocne.Drzim palce

azbestica
19. júl 2014

sorry nie promocie statnice

kiki68
19. júl 2014

zalezi co studujes, ake je to narocne,ako to zvladas atd. Tiez sa treba dohodnut vopred na katedre,aby si presne vedela do coho ides a aj oni,ze co sa bude diat a podla toho postupovat.
U nas mala takto babo spoluziacka,no strazili sme jej ho,ked napr. isla robit skusku. Bolo to celkom fajn,lebo sa clovek odreagoval,ked musel male babo vartovat na nejaku hodku. Vsetko sa to da, len Ty musis chciet a vediet,co sa da a neda. A tiez zalezi aky je personal na katedre, ci je to nejake problematicke,alebo budu mat zaujem,aby si skolu dokoncila a prizmuria oci a dokope sa to k statniciam pekne. Co ja osobne by som bola keby som na katedre ako personal dokopat to uz v tretiaku k bakalarovi. Lebo sa to da a vyska je uplne easy oproti tomu,co cloveka caka po nej. Dnes si hovorim,kolko som mala casu vtedy a teraz drem ako kon a teraz si sadam ku compu,ze halo je vikend...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre