Má význam morfologický ultrazvuk v 1. trimestri?

23. máj 2022

Žienky. Máte skúsenosť s morfologickým ultrazvukom v 1.trimestri? Vedia vďaka nemu skontrolovať zdravotný stav bábätka? Má to vôbec význam, alebo máme radšej počkať? Chceme vedieť, či je drobec zdravý čím skôr. Vďaka

autor
23. máj 2022

Nie morfologický, ale mám na mysli ten kombinovaný, ktorý robia v Sonoclinic. Na Downa a Trisomy.

beronsche
23. máj 2022

NT screening urcite zmysel ma. Je pomerne
presny, na rozdiel od zastaralych a velmi nepresnych tripple testov (v cca 15tt).

nafka0483
23. máj 2022

Jasne ze ma zmysel, skontroluju babo od hlavy po paty 🙂

jarka9669
23. máj 2022

Samozjeme ,že má zmysel , aj my sme boli , bábätko skontrolujú úplne celé

autor
23. máj 2022

Ďakujem za odpovede. Takže je to to tým pádom presné? Je nutný neskôr aj morfologický? Nevyznám sa v tom.

beata_k
23. máj 2022

Len si dobre rozmysli, ci to chces vediet. Ak bude postihnute, pojdes na potrat alebo sa budes zvysok tehotenstva trapit?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. máj 2022

@beata_k chcem to vedieť... verím, že bude zdravé 🙏

janulla1
23. máj 2022

za mňa áno, tretie dieťatko som čakala v 36 , čo už je považované za geriatrické tehotenstvo - bola som v sonoclinic, vsetko pekne pomerali, vystvetlili, ukludnilo ma to, a dokonca ma lekár pripravoval na to, ze tie triple testy budem mať zle výsledky, kvôli veku a nakoniec som mala lepšie ako niektoré mladšie, lebo to už laboratórium skorigovalo podľa testo a USG, čo mi robili v sonoclinic 🙂 a hlavne ten pocit, keď som maličkého videla na 3D , bola som aj na tých ďalších dvoch tam

beronsche
23. máj 2022

do 12tt je mozne urobit NT screening, ktory s urcitou presnostou vylucuje downov a edwardsov syndrom a este nejake abnormality. Ide o kombinovany test - vysetrenie krvy a ultrazvuk (kontroluje sa sijove prejasnenie, pritomnost nosovej kosticky...)
v cca 20tt sa robi tzv. velky - morfologicky ultrazvuk, ktory je zamerany na ine VVCH a abnormality..
Podla mna je fajn tieto 2 absolvovat. Ale nie je to vyslovene povinna zalezitost.
Co by som vsak zvazila, po absolvovani NT testu, je odmietnutie tripple testov. Na tie by som nesla (a vlastne som ako tehotna na ne ani nesla... ) kvoli ich vysokej nepresnosti..

zuzuliennka1
23. máj 2022

a nie je morfologicky ultrazvuk len indikovany? teda ze to nezavisi od matky, ze chce ist - tak ide, to indikuje len lekar, nie?

beronsche
23. máj 2022

@zuzuliennka1 kazda tehotna zena ma nan narok, kedze sa vykonava ako standardna sucast tehotenskych vysetreni. Cize robi sa celoplosne, bez zdravotnej indikacie.

autor
23. máj 2022

T@beronsche tripple sa robia v 16tt?

beronsche
23. máj 2022

ano, tak nejako....

autor
23. máj 2022

@beronsche dakujem 🙂

miskamicha
23. máj 2022

Ano ma... uz len z toho hladiska ze vedia zistit riziko preeklampsie. Ak by bolo nasadia ti anopyrin vcas..budea viac sledovana a predijdes zbytocnym komplikaciam. Aj morfo sono okolo 20tt ma vyznam...ked sa zisti napr.vada srdiecka da sa to niekedy riesit

kiki68
24. máj 2022

Urcite ano, tam videli naozaj detailne vsetko dolezite

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre