Ahojte dievčatá, v nedelu letíme s rodinkou na dovolenku, som na zaciatku tehotenstva - ( 7.tt ), leteli ste v takomto rannom stadiu?
Bolo vsetko ok? Doktor sa nevyjadril vyslovene, ze nemozem... Len sa obavam letu...
Dovolenka sa stornovat neda, nakolko je to za par dni.
Dakujem za odpovede ;)
Nie, toho urcite🙂 Len som mala uz dva potraty a som rizikova, preto sa obavam, ci ten tlak v lietadle nemoze uskodit...
@zairela tak ak uz mas 2 potraty asi rizikova tak ja by som neriskovala..a este pokial si na Pn a opustis hranice tak budes vracat marodku
@zairela to uz potom asi ty musíš vediet ci sa na to cítiš.. Ja som letela v 24tt a lekár mi to moc neodporučil ale ani nezakázal. Po príchode na hotel som bola na wc s pocitom kŕčov.. Myslela som ze som niečo zjedla a sťahuje mi brucho tak som jedla magnezium ktoré som mala predpísané uz skôr vo vysokých dávkach. Po dvoch dňoch sme sa vrátili a par dni na to som skončila v nemocnici ako začínajúcimi kontrakciami týžden som si poležala a nejako som malú dotiahla do 36tt. Poviem to s odstupom času si poviem ze som nebola normálna ked som letela, a este aj prvorodička tak som ani netušila ze to boli slabé kontrakcie .. Pokial je žena ok nemyslím si ze je problém.. Ja som situáciu precenila
@janicka2315 este nie som na pn, lekar sa nevyjadril ze necestovat, je to hod a pol let, kratky.. ach neviem co robit
Pokiaľ si citliva na zmenu tlaku, mávaš nevoľnosti... tak by to problem mohol byť a ja osobne by som nešla. No ak si zdrava a n
@annamarcon prepacte za chybu. Ak si zdrava tak sa nemas coho obavat🙂
@zairela len zvaz to ze mas 2 potraty..tak ja by som na tvojom mieste kaslala na dovolenku a neriskovala..
@zairela nechcem strasit ale ja by som tiez neriskovala ked mas za sebou 2 potraty. Hovori sa ze ten tlak pri starte a vzlete lietadla do vzduchu moze narobit sarapatu. S manzelom sme tiez takto boli na dovolenke ked som bola prvy krat tehu a nastastie sa nic nestalo ale bala som sa aj ja aj manzel. Chcel ist do Turecka autom kvoli tomu 😀 . Porozmyslaj este nad tym ze niekto by si ty a manzel isli na dovolenku autom a ostatny letecky. Ked je to len hodinka a pol tak je to niekde v blizko predpoklad a da sa ist autom o den skor 😉
Kup si kompresne pancuchy a daj si ich pocas letu. Pocas letu sa prechadzaj. Snaz sa vela pit. Ta zmena tlaku je minimalna. Skor si zaplat dobre cestovne poistenie, ak by si musela ist do nemocnice. Co sa ma stat, stane sa. Ak mas v nejaky problem, tak sa to prejavi, ci budes sediet doma alebo cestovat na dovolenku. Ak to bola nahoda, tak to dobre dopadne. Zbytocne budes spekulovat, co bude.
Ja mam trombofiliu, letela som v 12tt. Snazili sme sa rok otehotniet, viac krat mi meskala menstruacia a nakoniec prisla velmi silna. Asi skory potrat. Po roku to vyslo, plod sa udrzal. Az v 13tt mi zistili trombofiliu. Tam je problem v prvych tyzdnoch, tvoria sa hematomy a plod odchadza. A ten moj chrust zabojoval aj z hematomom a zvladol to. Samozrejme je to na tebe. Preistotu mozes kontaktovat cestovku a skusit sa dohodnut, co dalej. Tak isto si vypytaj jednoznacne stanovisko lekara. A potom sa rozhodni.
no ja by som asi po dvoch potratoch tiež neletela....aj keď samozrejme sa nemusí vôbec nič stať 🙂
ja som pred pár mesiacmi letela a v tom čase som ešte nevedela, že som tehotná.....mohla som byť tak v 3-4 týždni.....hneď po prílete domov som zistila, že som v tom....ale vkuse som špinila a v 9tt som potratila.....ja som potom doma aj prechladla....tak vôbec neviem, či let, choroba alebo proste nejaká vývojová vada mala za následok potrat....ale ja by som sa fakt bála 🙄
ja som letela v 10 a 11. tt asi 2-hodinový let a v pohode ... lenže som nebola po potratoch a bola som zdravá. Nič sa mi nestalo, dnes je z toho 16-ročná zdravá slečna.
Ako píšu vyššie, čo sa má stať, to sa stane ... skôr by som zvážila poriadnu poistku.
A nerátaj, že za 1,5 hodiny sa v lietadle stihneš aj prechádzať. My sme teraz leteli asi taký čas do/z Albánska a skoro celý čas sme boli pripútaní, lebo boli turbulencie a sotva lietadlo vystúpalo hore, rozdali keksy a džúsiky a už sme klesali. Maximálne 1-2x môžeš ísť akože na WC, ale na nejaké prechádzanie sa tam nie je čas ani priestor. Tie pančuchy by mohli pomôcť ...
Ak sa naozaj bojíš, prípadne ti to lekár "zakáže", nech ti lekár dá PN, to poisťovňa musí brať do úvahy a svoj zájazd vystornuj, nech cestuje len zvyšok rodinky.
No ja by som sa bala kvoli dvom potratom a rizikovosti. Ono cesta lietadlom i ked kratka je zatazou pre organizmus. Tiez aku lekarsku starostlivost ma dana krajina? Albansko je ine ako napr. Taliansko zalezi kam letite! Co ak budes mat nevolnosti a dovcu si aj tak neuzijes? Vies ak by si ja neviem isla najlepsej kamoske robit svedka na svadbu k moru pochopim tvoju dilemu. Kazdopadne zisti v cestovke. Pokial by ti lekar vypisal pnku a zakaz cestovat letecky je podla mna sanca ze vam daju aspon cast penazi spat alebo zmenu terminu pripadne zmenu mena atd. Drzim palce!
@zairela uvidíš, čo ti povie lekár, ale potratiť môžeš, aj ked budeš sedieť doma na zadku, aj tie dva potraty neboli kvôli letu, či? možno ti to uplne prospeje, zmena prostredia oddych
Bola som pred 2,5 rokom - dovolenka zaplatená od apríla, takže som akosi nemohla odmietnuť. Všetko OK, dnes mám doma malého beťára. Ale opomínam, že dovolenku som si vobec neužila - nakolko to bolo rokmi vytúžené dieťatko, tešila som sa domov na klud, jedlo mi už nechutilo, stále som sa kontrolovala, či nekrvácam a dostala som upal - dávaj pozor na ostré slnko. My sme boli vtedy v Tunise. Ak nemáš problémy, cítiš sa ok, tak chod.....
Ja som letela v nejakom 8. týždni, tiež som dva tva týždne predtým mala problémy spinila som a mala som mierne kŕče, lekár mi tiež nedal jasné stanovisko, povedal že si mám dať dobre poistenie keby niečo. Ale nebanujem že som išla, lebo za ten týždeň som si neskutočne oddýchla, žiadne varenie, upratovanie...čo sa má stať sa stane aj doma. Teraz mám doma dva a pol ročného syna, takže všetko bolo našťastie ok
Ja som letela asi 14x, medzi 7 a cca 30tt (neviem už presné dátumy), ale najlepšie máš sa spýtať doktora či s tvojou konkrétnou diagnózou môžeš... A ak pôjdeš, určite si zober európsky zdravotný preukaz, s ním máš nárok ba rovnakú starostlivosť ako domáce obyvateľstvo, čiže nemusíš sa báť, že by ti nepomohli... Ale tak sa spýtať doktora... Ale tiež robí veľa aj psychika, ak budeš stresovať tak so to jednak neužiješ a ešte sa aj na truc niečo stane...
@zairela ja som letela v 6tt, cesta tam bez problemov, ale na ceste spat bol v lietadle asi velmi zly tlak, pri pristavani mi az zalahlo v usiach a dostala som strasne silne bolesti v podbrusku, ktore trvali az kym neotvorili dvere od lietadla. A bohuzial bol z toho potrat ☹ Takze mozes mat stastie aj nemusis. Ja uz by som tehotna neletela.
Ahoj, ja som sa včera vrátila z dovolenky, som 11 týždeň,tiež letecky 1,5 hodiny... takisto mám za sebou 3 potraty, picham si Fraxiparine ... všetko prebehlo v poriadku, mala som Angelsound takze som počúvala bábätko ... je pravda že aj ja som mala obavy, hlavne kvôli zrážanlivosti krvi, ale aj hematologicka mi vravela že v tom nevidí problém keďže je to krátky let...
Podla mna po dvoch potratoch atd a dvoch rokoch snazenia,riskovat,ze o babo prides,no neviem...v 1 a 3 trimestri sa neodporuca vseobecne cestovat,druhy je najbezpecnejsi ale hlavne pre zdrave maminky s bezproblemovym tehotenstvom....co sa o tebe povedat neda....
Musis si sama uvazit ci ti to stoji za to....byt tebou ostanem doma a na dovcu poslem namiesto seba niekoho ineho.alebo nwch ide manzel s malym a zoberie niekoho namiesto teba len....
Nechcem ta strasit,hovori sa,ze co sa ma stat sa stane nech sa budes snazit ako chces.
Ja osobne by som ostala urcite doma,dietatko by bolo pre mna na prvom mieste. Ak ste sa snazili o babo a planovali dovcu tak ste si mali dat bud pokoj pred dovcou alebo zaplatit poistenie,kde vam vratia celu sumu aj den pred odchodom. My sme stronovali dovcu den pred odchodom a vratili nam celu sumu.
V lietadle su na telo vyvyjane silne tlaky pri vzlete ako aj pri pristavani,tam nehra az tak rolu dlzka letu.
☹ skuste si to mozno naplanovat s prestavkou ze by ste zo slovenska vyrazili vecer aby ti mali spinkal po 10 hodinach zastat niekde v nejakom moteli v zaujimavom meste kde by ste stravili jeden den a potom vecer zase sup do auta a hura k moru. Vela rodin tak chodi. Aj mi sme tak cestovali ked som bola mala a isli sme autom do Grecka 🙂
@zairela pozri sa, my to tu za teba nevyriešime. Prečítaš si akurát skúsenosti žien, ktorým sa nič nestalo, ale aj takých, ktoré (možno) práve kvôli letu potratili.
Ak by to tehotenstvo bolo také "normálne", teda že by si otehotnela plánovane a bez problémov, asi by si to takto neriešila. Ale po tých skúsenostiach, ktoré máš a kedže je to vytúžené tehotenstvo, by som ja osobne neriskovala.
Aj tak z tej dovolenky nebudeš nič mať, budeš sa len pozorovať, či sa niečo nestalo a báť, či sa niečo nestane pri spiatočnom lete ...
Ak predsa len pôjdete, skontaktuj sa s poisťovňou, či pokryje prípadný pobyt v nemocnici z dôvodu tehotenstva! Nie všade sa totiž tehotenstvo považuje za chorobu a môžu tam byť práve na toto výluky!
citujem z jedného článku: "Komerčné poisťovne v zásade vylučujú z poistenia ... náklady spôsobené rizikovým tehotenstvom, ktoré bolo lekárom indikované pred začiatkom poistenej cesty. " Teda ak si už teraz na rizikovom, tak to nemusia preplatiť. Ale preplatia ti storno dovolenky ... pozor, tiež len tebe, nie zvyšku rodiny.
Bulharsko je našťastie v EU, takže sa skontaktuj so svojou zdravotnou poisťovňou, či by prípadné náklady uhradili oni, vezmi si medzinárodný preukaz poistenca.
Takže ako to riešiť?
Máš asi tieto možnosti:
- risknúť to s tým, že snáď sa nič nestane
- prebookovať dovolenku na neskorší termín (čo neviem, či je riešenie v tvojom prípade)
- predať dovolenku na nete - bude tam nejaká strata, ale nie celá suma
- osloviť nejakú babku, sestru, tetu, sesternicu, manželovho kamoša..., či by nešli namiesto teba s tvojou rodinou
- vystornovať dovolenku sebe a dať si preplatiť náklady poisťovňou (treba doklad od lekára, že si PN), zostať doma a manžel nech ide so starším dieťaťom sám
-ak ti radí lekár, aby si cestovala autom, tak to prípadne urobte tak, že si cestu rozdelíte na 2 etapy. My chodíme aj do HR tak, že ideme ráno, noc prespíme normálne v posteli a zasa ráno pokračujeme. Len sa tým predlži o 1 den dovolenka.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Čoho sa obávas? Ze spadne lietadlo? 😄 V 7tyzdni letelo kopu žien ktoré ani nevedeli ze sú tehotné 😊 Nemaj strach nemyslím si ze to môže niečo spôsobiť 🙂 a pokial sa naozaj tak bojíš tak myslim ze storno by malo ist bokom a budeš v klude doma 🙂