Ahojte chcem sa opytat, ci niektora z vas letela aj v prvom trimestri lietadlom a ci vsetko ok dopadlo? Mame uz kupene letenky na dovolenku v auguste a teraz som zistila ze som tehu, samozrejme s lekarkou to prediskutujem ale hned sa k nej nechystam 🙂
Viem, ze sa v prvom trimestri neodporuca lietat, tak preto sa pytam ako ste to mali vy 🙂
Dakujem.
Ak by som sa tak bala ze let ublizi, tak to moze ublizit aj dovolenka, prilis vela slnka, ine prostredie, jedlo, ovzdusie, vsetko. V tom pripade nechod nikam.
Letela. Vsetko ok.
V prvom trimestri sa neodporúča letieť kvôli všeobecne zvýšenému riziku potratu, mne to povedali aj dvaja gynekológovia. Najmä ženám, ktoré už za sebou majú potrat sa v 1.trimestri neodporúča letieť.
Ja som letela do Vietnamu s 1 prestupom - takže 2 x 6 hodín v 7 tt. Všetko prebehlo v poriadku, našťastie 🙏🏼 Obavy boli veľké, ale keďže to bola už dlho plánovaná cesta, riskla som to. Doktor mi povedal jasne. Stať sa môže niečo aj nemusí. Nikto ti nezaručí nič. Ak je ten plod zdravý, prežije a ak nie, tak by odišiel časom aj tak a let to len urýchli. A sestrička len doplnila, že treba myslieť pozitívne. Nie som prvá a ani posledná ktorá bude letieť.
Na otázku prečo sa to neodporúča som dostala takúto odpoveď, že kvôli zmene tlaku pri vzlietaní a pristávaní a dĺžka letu v tomto nie je podstatná. Ten tlak je tým rizikom a môže spôsobiť potrat alebo zapríčiniť krvácanie (to ale nemusí vždy značiť potrat).
Prajem veľa šťastia či už sa rozhodnete tak, či onak 😊
Tiez sme teraz mali kupenu dovolenku skor ako soom zistila, ze som tehotna, gynekolog nevidel problem, letela som v 11tt a v 12tt sme sa vratili.
V prvom a poslednom sa nema letiet. Ja som letela v 2. Ale uz by som neletela, syn ma autizmus, tým nechcem povedať,ze to ma súvis, ale uz by som nic vôbec neriskovalav tehotenstve.
Ja som letela na dovolenku úplne v pohode mna by takáto hlúposť nikdy nenapadla, nezaťažujem svoju myseľ stupiditami.Čo sa má stat stane, človek nemá nič vo svojich rukách 🤷🏻♀️ jediná vec ktorou sa v živote riadim, žiť bez bez obáv o zajtrajšok, lebo ten môže priniest všetko či sme doma pod perinou alebo pod hviezdou oblohou.
Letela, ale ani som sa nad tym nezamyslala. Ak mas strach, konzultuj s lekarom/zvaz tu dovolenku, aby si si nerobila zbytocne stresy 🙂
Gyn ti povie ze to je na tebe pokial nepojde o rizikove tehu z nejakeho dovodu. On si to na seba nezoberie je to take 50/50 moze sa stat aj nemusi .. ale ak sa ma stat stane sa to aj doma a nemusis ani nikam letiet .. je to doslova vo hviezdach.
ja som aktuálne v prvom trimestri a let som si rozmyslela... mám viacero negatívnych skúsenosti s letom celkovo v tehotenstve (deti s autizmom alebo krvacanie)
nedá sa to presne pripisovať letu ale tak ani vylúčiť za mňa som sa rozhodla že nie
Možno sa neodporúča lietať kvôli RTG žiareniu. Čo viem, tak napríklad 4 maličké snímky zubov sa rovnajú cca 1-2 hodinovému letu. Tieto maličké snímky sú úplne minimálna dávka žiarenia, ktorá by mala byť v tehotenstve úplne bezpečná, ale tým, že nie sú na tehotných ženách robené žiadne štúdie (kto by to riskoval, že?) tak sa neodporúčajú asi podobne ako lietanie :D Takže ja som názoru, že dlhší let by som absolvovala iba, ak by to bolo fakt nutné, ale kratšieho by som sa napríklad nebála.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
preco by sa v prvom trimestri neodporucalo lietat? Toto pocujem prvykrat ... neodporuca sa v poslednom a vela leteckych spolocnosti ta ani neakceptuje.